Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ISDA: «Βλέποντας» το πεδίο της μάχης μέσα από τη θωράκιση (vid.)


Ένα νέο σύστημα που παρέχει αυξημένο βαθμό τακτικής επίγνωσης στα πληρώματα των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης επιτρέποντας τους να «βλέπουν», σε εύρος 360 μοιρών (ολοπεριμετρικά) και σε αληθή χρόνο (real time), το πεδίο της μάχης μέσα από τη θωράκιση, παρουσίασε για πρώτη φορά η BAE Systems στην έκθεση αμυντικών συστημάτων AUSA 2015.
Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (IAAA – ISDA) / Τομέας Ανάλυσης Αμυντικών Τεχνολογιών
Το σύστημα ονομάζεται BattleView 360 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων DSEi 2015 που διεξήχθη στο Λονδίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο, εγκατεστημένο επί τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (TOMA) CV90.
Κατά την κατασκευάστρια το BattleView 360 είναι εξαιρετικά προσαρμοστικό και έχει σχεδιαστεί για την ταχεία και ομαλή ολοκλήρωση / διασύνδεση με πολλαπλούς τύπους διαθέσιμων οχημάτων μάχης, συστημάτων και σταθμών ασυρμάτων.
Κατά βάση, το BattleView 360 είναι σύστημα ψηφιακού χάρτη το οποίο συνδυάζει, απεικονίζει και ιχνηλατεί τις θέσεις όλων των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος σε δύο ή τρεις διαστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα στον αρχηγό πληρώματος να λάβει ταχείες και στη βάση επίκαιρων πληροφοριών αποφάσεις και φυσικά με μεταβιβάσει σχέδια και διαταγές στα άλλα οχήματα.
Οι απεικονιζόμενες πληροφορίες επιτρέπουν στα πληρώματα να αναγνωρίσουν φίλιες και εχθρικές δυνάμεις, όπως επίσης και να επιλέξουν για την κίνηση τους δρομολόγια ασφαλή από την εχθρική παρατήρηση. Για την ανάπτυξη του συστήματος η BAE Systems αξιοποίησε την προηγμένη τεχνολογία που ανέπτυξε για την κάσκα του πιλότου του μαχητικού Eurofighter.
Το BattleView 360 αποτελείται από ένα μονόκλ προσαρμοζόμενο στη κάσκα και μία επαφική οθόνη. Το μονόκλ έχει δυνατότητα λήψης και προβολής βίντεο στο ορατό και το υπέρυθρο φάσμα από τα οπτικά συστήματα του οχήματος μάχης με τα οποία συγχρονίζεται καθώς και της σχετικής συμβολολογίας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και από αποβιβαζόμενο προσωπικό (τα μέλη της εποχούμενης ομάδας τυφεκιοφόρων) για τη μεταβίβαση πληροφοριών μάχης στο όχημα.
Σε ό,τι αφορά την επαφική οθόνη, αυτή επιτρέπει στους αρχηγούς πληρώματος να επεξεργάζονται ταχύτατα πληροφορίες μάχης και να λαμβάνουν ταχείες αποφάσεις συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής στόχων (στοχοποίηση).
Επίσης, επιτρέπει στον αρχηγό πληρώματος να βλέπει σε αληθή χρόνο την εικόνα / βίντεο που απεικονίζονται στις οθόνες απεικόνισης άλλων μελών του πληρώματος, όπως για παράδειγμα του πυροβολητή.
Μεταξύ των δυνατοτήτων που παρέχει η επαφική οθόνη του BattleView 360 περιλαμβάνονται η απεικόνιση των θέσεων των φίλιων δυνάμεων, ο σχεδιασμός δρομολογίων, ο σχεδιασμός της πορείας πτήσης μη επανδρωμένων αεροχημάτων, η απεικόνιση της προόδου κίνησης επί δρομολογίων, η δυνατότητα σχεδίασης γραμμών αναφοράς και σχημάτων, η απεικόνιση «νεκρού» εδάφους (έδαφος όπου η παρατήρηση διακόπτεται από παρεμβαλλόμενα εμπόδια).
Επίσης, η απεικόνιση επικίνδυνου εδάφους (ευρισκόμενου υπό εχθρική παρατήρηση), η επιλογή δρομολογίου με βάση τα κριτήρια των φίλιων δυνάμεων, η επιλογή δρομολογίων με βάση τα κριτήρια των εχθρικών δυνάμεων και η απεικόνιση των περιοχών αβεβαιότητας με βάση την τελευταία εχθρική παρατήρηση.
Πηγή: defence-point.gr
https://limitofadvance.wordpress.com/2015/12/23/isda-%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου