Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Τουρκική εισβολή στο Ιράκ


Ο Πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ χαρακτήρισε την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών κοντά στη βόρεια ιρακινή πόλη της Μοσούλης “παραβίαση των διεθνών κανόνων και του διεθνούς δικαίου” και υπογράμμισε ότι θα αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις.


Σε δήλωσή του που δημοσιοποιήθηκε στο Ίντερνετ, ο Μασούμ καλεί την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της και ζητεί από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα Χουριέτ, η Τουρκία προτίθεται να ιδρύσει στρατιωτική βάση στην Μπασίκα δυτικά της Μουσούλης στο Βόρειο Ιράκ. Η εφημερίδα αναφέρει πως η σχετική συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του Τούρκου υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου και του προέδρου του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εδώ και δύο χρόνια στην Μπασίκα βρίσκονταν 90 Τούρκοι κομάντος οι οποίοι εκπαίδευαν τους Κούρδους Πεσμεργκέ και τις δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο με την νέα συμφωνία στάλθηκε το Τρίτο Τάγμα Κομάντος του Σιίρτ το οποίο αποτελείται από 400 άντρες. Πριν δύο μέρες έγινε αλλαγή φρουράς της μονάδας η οποία περιλαμβάνει και 25 τανκς. Η μεταφορά των τανκς έγινε από την Θράκη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα παραμένει στην περιοχή μόνιμα σαν στρατιωτική βάση. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία απέχει μόνο δέκα χιλιόμεντρα από την περιοχή που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

Η Χουριέτ αναφέρει ότι σχολιάζεται πως πρόκειται για προετοιμασία της χερσαίας επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός των Πεσμεργκέ και των άλλων δυνάμεων οι οποίοι εκπαιδεύονται εκεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις γνώριζαν για την αλλαγή φρουράς και ότι αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν μέρος των δραστηριοτήτων της συμμαχίας.

Πάντως το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ καταδίκασε την μεταφορά τουρκικών δυνάμεων στη Μουσούλου αναφέροντας ότι είναι απαράδεχτη οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση χωρίς συνεννόηση με τη Βαγδάτη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τουρκική εισβολή στη Μοσούλη με έγκριση ΗΠΑ, σφοδρή διαμαρτυρία από το Ιράκ
Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα, σύμφωνα με το γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ότι η είσοδος «περίπου ενός τάγματος» Τούρκων στρατιωτών στην βόρεια περιοχή Νινευή αποτελεί μια παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις να αποχωρήσουν αμέσως.

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την τουρκική δραστηριότητα «μια εισβολή» και απέρριψε κάθε στρατιωτική επιχείρηση που δεν γίνεται κατόπιν συντονισμού με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Νωρίτερα χθες, μια πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, για να προσφέρουν εκπαίδευση στις ιρακινές δυνάμεις.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, επικαλούμενο επίσης πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε ότι στην περιοχή της Μοσούλης έφθασαν περίπου 130 Τούρκοι στρατιωτικοί για να εκπαιδεύσουν μονάδες Πεσμεργκά, Ιρακινών Κούρδων μαχητών.

Ενήμεροι οι Αμερικανοί για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ
Οι αμερικανικές αρχές είναι ενήμερες για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ, αλλά η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μέρος των επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν σήμερα δύο αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα σήμερα, μια πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, για να προσφέρουν εκπαίδευση στις ιρακινές δυνάμεις.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, επικαλούμενο επίσης πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε ότι στην περιοχή της Μοσούλης έφθασαν περίπου 130 Τούρκοι στρατιωτικοί για να εκπαιδεύσουν μονάδες Πεσμεργκά, Ιρακινών Κούρδων μαχητών.

Για εκπαίδευση στη Μουσούλη Τούρκοι κομάντος, σύμφωνα με επίσημες πηγές

Η Αννα Ανδρέου μετέδωσε για το ΚΥΠΕ από την Τουρκία: Για εκπαίδευση των κουρδικών δυνάμεων Πεσμεργκέ και των αντιπολιτευτικών δυνάμεων που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος τοποθετήθηκε στη Μουσούλη τάγμα 150 κομάντο του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές.

Το πρακτορείο Ανατολού αναφέρει ότι το τάγμα αντικατέστησε μονάδα του τουρκικού στρατού που βρισκόταν στην περιοχή Μπασίκα της Μουσούλης, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Το τάγμα πήγε στην περιοχή οδικώς, αντικαθιστώντας τη μονάδα η οποία εδώ και 2,5 χρόνια εκπαίδευε τις δυνάμεις Πεσμεργκέ. Ωστόσο, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι το τουρκικό τάγμα αποτελείτο από 1.200 άντρες και πήγε για να πολεμήσει με το Ισλαμικό Κράτος.

ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/index.php/tourkia/2851-tourkiki-eisvoli-sto-irak

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου