Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Η προεδρική φρουρά συμπλήρωσε 147 έτη προσφοράς




Η προεδρική φρουρά συμπληρώνει σήμερα 147 χρόνια από την Ιδρυσή της. Ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1868 και αποτελεί σήμερα τη μόνη επίλεκτη Ευζωνική Μονάδα.

Η προεδρική φρουρά έχει σήμερά γενέθλια: συμπληρώνει 147 χρόνια από την Ιδρυσή της Ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1868 και αποτελεί σήμερα τη μόνη επίλεκτη Ευζωνική Μονάδα του Ελληνικού Στρατού. Το 1914, στα Ανάκτορα συγκροτείται η Ανακτορική Φρουρά ως ιδιαίτερη μονάδα ευζώνων. Στην πορεία των χρόνων πήρε διάφορες ονομασίες: Ανακτορική Φρουρά, Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά και τέλος Προεδρική Φρουρά από το 1974. Η έδρα της Προεδρικής Φρουράς από ιδρύσεως της βρίσκεται στην Οδό Ηρώδου Αττικού κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο (πρώην ανάκτορα).

Τη λέξη Εύζωνας την συναντούμε στα έργα του Ομήρου και αναφέρεται στους στρατιώτες που ήταν καλά ζωσμένοι (“ευ΄+ζώνες=οι καλά ζωσμένοι). Οι υποψήφιοι Εύζωνες επιλέγονται με βάση τα παρακάτω κριτήρια:Ανάστημα 1,88 και άνω (με ανώτατο τα 2,05), Άριστη σωματική διάπλαση, Άριστη Ψυχοπνευματική Κατάσταση Χαρακτήρας και Ήθος, Πίστη προς την Αποστολή του Εύζωνα. 


Η στολή των Αξιωματικών ξεχωρίζει από το μάκρος της Φουστανέλας αλλά και άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά. Η στολή αποτελείται από : Τα Τουζλούκια (περικνημίδες) Τα Σταβάλια (κόκκινα μποτάκια) Την Περισκελίδα. Το κόκκινο μακρύ παντελόνι Τις Επικνημίδες χρώματος μπλε Τα Φάριο. Μεγαλύτερο σε μέγεθος από αυτό των Ευζώνων και μπροστά φέρει τον βαθμό του αξιωματικού Το Σπαθί. Πιστό αντίγραφο των οπλαρχηγών του 1821 Την Φέρμελη. Στις υπόλοιπες μέρες ανάλογα την εποχή (χειμώνα ή καλοκαίρι) χρησιμοποιείται η ανάλογη στολή.


Τον χειμώνα οι Εύζωνες χρησιμοποιούν τον Ντουλαμά που είναι αφιερωμένος στους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα και που είναι φτιαγμένη από χοντρή τσόχα χρώματος μπλε. Κατά τους καλοκαιρινούς χρησιμοποιείται ο θερινός Ντουλαμάς χρώματος χακί. Σε διάφορες εκδηλώσεις χρησιμοποιούνται η Κρητική και Ποντιακή στολή σε ένδειξη τιμής προς τους Αγωνιστές της νησιωτικής Ελλάδας και τους Αγωνιστές του Πόντου. Για τις πολύ κρύες νύχτες του χειμώνα (δεν επιτρέπεται την μέρα όσο κρύο και αν κάνει) υπάρχει η Κάπα η οποία είναι φτιαγμένη από πολύ χοντρή τσόχα και χρώματος μπλε. Όλες οι στολές ράβονται και συντηρούνται από το πολιτικό προσωπικό της Προεδρικής Φρουράς και τα εργαστήρια βρίσκονται μέσα στο στρατόπεδο. Η κατασκευή μια Ευζωνικής στολής (30 μέτρα λευκού υφάσματος) απαιτεί 80 ημέρες για να κατασκευαστεί. Μόνο η «φέρμελη» το γιλέκο της Ευζωνικής στολής χρειάζεται ένα μήνα για να κατασκευαστεί. Το ίδιο ενδιαφέρουσα είναι και η παραδοσιακή κατασκευή των τσαρουχιών.


Υπάγεται στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και έχει εθιμοτυπικό και τελετουργικό χαρακτήρα, εκτελώντας ποικίλες αποστολές και αποτελώντας την επίσημη ακολουθία και φρουρά του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Επ ευκαιρία αυτής τη επετείου παρέθεσε γεύμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε ιδιαίτερα τον συμβολισμό της φύλαξης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη από την επίλεκτη Ευζωνική μονάδα. «Ο συμβολισμός της φύλαξης του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη είναι μέγιστος. Διότι ο Άγνωστος Στρατιώτης είναι η ίδια η αδάμαστη ψυχή του Ελληνικού Έθνους η οποία, εκτός από τα σύνορά μας και, συνακόλουθα τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης φυλάσσει και τις αρχές και τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, άρα και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Δηλαδή τις αρχές και αξίες που υπηρετούν τον Άνθρωπο και τη Δημοκρατία». Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο διευθυντής του στρατιωτικού γραφείου της Προεδρίας, πτέραρχος Γρηγόρης Πρεζεράκος και ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς, συνταγματάρχης Αριστείδης Ηλιόπουλος.

« Η Μεγαλοσύνη στα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα! »
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/index.php/ethniki-amina/2903-i-proedriki-froura-symplirose-147-eti-prosforas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου