Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΗΠΑ: Έκθεση Πεζοναυτών βρήκε ότι σε Στρατούς άλλων χωρών ελάχιστες γυναίκες είναι σε μάχιμες θέσεις

Η έκθεση αναφέρει ότι ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού “εξέφρασε την ανησυχία ότι η εγκατάλειψη των παραδοσιακών ασκήσεων σωματικής εκπαίδευσης και διάπλασης έθετε σε κίνδυνο την ψυχική αντοχή των σπουδαστών του.” (Marines/Flickr)
Καθώς η Κυβέρνηση του Ομπάμα πίεσε τον Στρατό να σταματήσει το διαχωρισμό των φύλων, το Σώμα Πεζοναυτών αποφάσισε να εξακριβώσει από μόνο του πως άλλες χώρες χρησιμοποιούν τις γυναίκες στις μάχες πρώτης γραμμής – και κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών συγκέντρωσε μερικά εκπληκτικά συμπεράσματα.
Στον Καναδά, όπου η απαγόρευση ήρθη το 1989, ο αριθμός των γυναικών που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή παραμένει μικρός και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες σωματικές απαιτήσεις για οποιαδήποτε θέση στις Καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Στο Ισραήλ, το οποίο απαιτεί τη στρατιωτική θητεία όλων των πολιτών του, οι γυναίκες στις περιβόητες Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) όταν υποχρεωθούν να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή περιορίζονται να κάνουν τη θητεία τους σε δύο συνοριακές μονάδες ελαφρού πεζικού.
Τα ευρήματα αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, αποτελούν τμήμα της έκθεσης ανατροφοδότησης του Σώματος Πεζοναυτών, μια από τις 21 μελέτες και αξιολογήσεις που αποδεσμεύτηκαν απο το Πεντάγωνο μετά την ανακοίνωση της 3ης Δεκεμβρίου του Υπουργού Άμυνας Αστον Κάρτερ όπου δήλωσε ότι όλες οι θέσεις θα είναι ανοιχτές για τις γυναίκες. Ο ίδιος απέρριψε το αίτημα του Σώματος Πεζοναυτών, το οποίο ζητούσε απαλλαγή για τις μονάδες Πεζικού και Ειδικών Δυνάμεων.
Οι Πεζοναύτες απέστειλαν το Γραφείο Καινοτομίας Κρούσης του Σώματος σε τέσσερις χώρες- Αυστραλία, Καναδά, Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο- στο πλαίσιο μελέτης των τεσσάρων στρατιωτικών κλάδων σχετικά με τις επιπτώσεις της τοποθέτησης γυναικών στο Πεζικό, Τεθωρακισμένα και Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Ως στιγμής, οι Πεζοναύτες, εκτελούν μεγαλύτερο αριθμό αξιολογήσεων από ότι ο Στρατός, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού “εξέφρασε την ανησυχία ότι η εγκατάλειψη των παραδοσιακών ασκήσεων σωματικής εκπαίδευσης και διάπλασης έθετε σε κίνδυνο την ψυχική αντοχή των σπουδαστών του.”
Εν τω μεταξύ, η έλλειψη συγκεκριμένων σωματικών ικανοτήτων για τους στρατιωτικούς του Καναδά έρχεται σε αντίθεση με τις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), οι οποίες απαιτούν από τους στρατιωτικούς να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν μια σειρά ειδικών δοκιμασιών, κάποιες από αυτές πολύ εξαντλητικές, ώστε να γίνουν πεζικάριοι.
“Οι στρατιώτες του Καναδά επανειλημμένα είχαν επισημάνει τα χαμηλά σωματικά προσόντα ως ένα σημαντικό πρόβλημα,” αναφέρει η έκθεση των Πεζοναυτών. “Οι περισσότεροι διοικητές και στρατιώτες συμφωνήσαν ότι η ενσωμάτωση συγκεκριμένων επιχειρησιακών προτύπων αναλόγως με την ειδικότητα θα είναι πολύ χρήσιμα για τη διατήρηση των στρατιωτών σε φόρμα και να αποδειχθεί ότι οι γυναίκες (που πληρούν τα κριτήρια) μπορούν να υπηρετούν επί ίσοις όροις με τους άνδρες.”
Η έκθεση επισήμανε ότι, δεκαετίες μετά την άρση της απαγόρευσης συμμετοχής των γυναικών στις μάχιμες θέσεις, οι γυναίκες του Καναδά αποτελούν το λιγότερο από το ένα τοις εκατό των μελών του πεζικού και του μηχανικού μάχης, και λιγότερο από το τρία τοις εκατό της δύναμης των τεθωρακισμένων.
Αντιθέτως, υπάρχουν ιστορίες σχετικά με τους ρόλους που διαδραματίζουν οι γυναίκες στις IDF, τις οποίες οι φεμινίστριες προβάλουν ως ένα μέρος όπου οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τα πάντα.
Φέτος οι IDF αποφάσισαν να διατηρήσουν την απαγόρευση στο εκτελούν οι γυναίκες στρατιωτική υπηρεσία στους περιορισμένους χώρους του άρματος. Οι γυναίκες έχουν εξαιρέσεις στην εκτέλεση αποστολών στις ειδικές επιχειρήσεις και περιορίζονται να υπηρετούν σε δύο μόνο μονάδες ελαφρού πεζικού φύλαξης συνόρων.
“Η ενσωμάτωση των γυναικών στρατιωτών στις χερσαίες δυνάμεις των IDF είναι πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι πιστεύεται ευρέως στις ΗΠΑ,” διαπίστωσαν οι επισκέπτες των Πεζοναυτών.
Οι IDF δεν έχουν τα ίδια κριτήρια για τις γυναίκες. Στις σωματικές δοκιμασίες υπάρχουν “κανόνες φύλου”, σε αντίθεση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ ο οποίος δεσμεύθηκε ότι τα κριτήρια θα είναι ίδια και για τα δύο φύλα, ή το “ουδέτερο γένος”.
Οι γυναίκες των IDF πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρουν το 30 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους, όμως οι άνδρες πρέπει να μεταφέρουν το 70 τοις εκατό.
Οι Πεζοναύτες πήραν συνέντευξη από μια γυναίκα αξιωματικό και έναν άνδρα στρατηγό, και οι δύο μίλησαν για την διατήρηση των ανδρών και γυναικών από διαφορετική οπτική γωνία.
“Και οι δυο διοικητές μίλησαν σχετικά με τις σωματικές διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, και πόσο σημαντικό ήταν να επιτηρούν από κοντά τους στρατιώτες ώστε να μην κάνουν κακό στον εαυτό τους,” αναφέρει η έκθεση.
Οι άνδρες δεν επιθυμούν να υπηρετούν στην μονάδα συνοριακής φύλαξης ελαφρού πεζικού Caracal. Αντί του επιδιωκόμενου διαχωρισμού του 50-50, το τάγμα είναι κατά 70 τοις εκατό στελεχωμένο με γυναίκες.
Παρόλα αυτά, οι ισραηλινές γυναίκες στρατιώτες έχουν “υψηλούς στόχους”.
“Οι γυναίκες είναι αποφασισμένες να επιτύχουν και να αποδείξουν ότι είναι ίσες με τους άνδρες συναδέρφους τους,” αναφέρει η έκθεση των Πεζοναυτών. “Μιλήσαμε με δύο ομάδες νεαρών γυναικών, αξιωματικούς και στρατεύσιμες. Οι γυναίκες πολύ συχνά ακουγόταν σαν νεαροί πεζοναύτες, και οι γυναίκες μίλησαν για την προσπάθεια να αποδείξουν την αξία τους στους άνδρες. Αφότου απέδειξαν ότι μπορούν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και να γίνουν πολλαπλασιαστής ισχύος στην ομάδα, οι άνδρες τις αποδέχθηκαν στις αποστολές πρώτης γραμμής.”
Την Κυριακή, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι, όπως και ο Πρόεδρος Ομπάμα, διέταξε τον Στρατό και τους Βασιλικούς Πεζοναύτες, κάποια στιγμή στο επόμενο έτος, να ανοίξουν στις γυναίκες όλες τις χερσαίες θέσεις μάχης.
Η Βρετανία έχει μελετήσει την ιδέα για χρόνια. Οι εκθέσεις επεσήμαναν την αυξημένη συχνότητα των τραυματισμών ανάμεσα στις γυναίκες και την προοπτική ότι λίγες θα ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις για την άχαρη αποστολή να σκοτώσουν τον εχθρό.
Η ομάδα των Αμερικάνων Πεζοναυτών επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι. Η έκθεση της ομάδας ανέφερε ότι η βρετανική και ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία απαγορεύουν στις Κυβερνήσεις να θέσουν τους εργαζόμενους σε εργασίες που γνωρίζουν ότι θα προκαλέσουν τον τραυματισμό τους.
“Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες στρατιωτικοί παρουσιάζουν δυσανάλογο υψηλό δείγμα τραυματισμών θα μπορούσαν να επικληθούν για την διάταξη αυτή, έχοντας ως βάση τις διαφορές ανάμεσα στην πιθανότητα και την σοβαρότητα των τραυματισμών,”κατέληξαν οι Πεζοναύτες. “Σε μια τέτοια περίπτωση, το να επιτραπεί στις γυναίκες να συμμετέχουν στις χερσαίες μάχες θα είναι μια πράξη αμέλειας. Η επιβεβαίωση των παραπάνω θα αναγκάσει την Βρετανική Κυβέρνηση να εξαιρέσει τις γυναίκες στρατιωτικούς από τα καθήκοντα μάχης.”
Όταν ο Κάρτερ την 3η Δεκεμβρίου ανακοίνωσε το τέλος των “ανδροκρατούμενων” μονάδων, παραδέχθηκε τις σωματικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και προειδοποίησε ότι ορισμένες ειδικότητες επαγγελματιών στρατιωτικών θα έχουν πολύ μικρό αριθμό γυναικών.
“Δεν πρέπει να υπάρχουν ποσοστώσεις ή αναλογίες περί τούτου,” δήλωσε. “Μέχρι στιγμής, έχουμε δει μόνο έναν μικρό αριθμό γυναικών που έχουν την εξουσιοδότηση ότι πληρούν τα σωματικά κριτήρια σε κάποιες από τις πιο απαιτητικά σωματικά μάχιμες ειδικότητες, και προχωρώντας, δεν θα εκπλαγούμε αν αυτοί οι μικροί αριθμοί αποτυπωθούν και στους τομείς των στρατολογήσεων, εθελοντικής κατάταξης, της διατήρησης και προαγωγής σε ορισμένες από αυτές τις συγκεκριμένες ειδικότητες.»
Καμία γυναίκα αξιωματικός δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την εξαντλητική εκπαίδευση του Αξιωματικού Πεζικού και να καταταγεί στα όπλα μάχης.
Τρεις γυναίκες του Στρατού ολοκλήρωσαν την Σχολή Ranger, μια πολύ σκληρή εκπαίδευση σταδιοδρομίας, η οποία δεν θεωρείται προσόν για την είσοδο στο τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων των Ranger.
Απόδοση/Μετάφραση απο το washingtontimes.com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2015/12/26/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B2%CF%81%CE%AE%CE%BA%CE%B5-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CF%81/#more-36175

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου