Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΤΑΙΛΑΝΔΗ: ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ T-84, ΑΝΤ’ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ MBT-3000

Το άρμα μάχης MBT-3000. (Φωτογραφία: commons.wikimedia)
Το άρμα μάχης MBT-3000. (Φωτογραφία: commons.wikimedia)
Προφανώς η υπομονή της Ταϊλάνδης με την κρατική βιομηχανία σχεδιασμού και κατασκευής μηχανών Χαρκοβο Μοροζοφ (KMDB) έχει φτάσει στο τέλος της. Αρχικά ο Στρατός της Ταϊλάνδης είχε παραγγείλει 49 άρματα μάχης T-84 Oplot-M από την KMDB το 2011, ενώ είχε την απαίτηση περίπου 200 αρμάτων μάχης.
Ωστόσο η παράδοση των T-84 ήταν εξαιρετικά καθυστερημένη -κυρίως λόγω σύγκρουσης της Ουκρανίας με τους αποσχιστές αντάρτες στο Ντομπας και την προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου από τη Ρωσία, όμως ακόμη και πριν από αυτό ο ρυθμός παραγωγής ήταν πολύ φτωχός. Υπήρξαν επίσης κάποια προβλήματα με την ποιότητα της παραγωγής.
Παρότι η KMDB αποφάσισε να παραδώσει στην Ταϊλάνδη πέντε επιπρόσθετα άρματα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση ως αποζημίωση, ο Στρατός της Ταϊλάνδηςαποφάσισε να παραγγείλει το πρώτο πακέτο 28 αρμάτων μάχης MBT-3000 από την κινέζική βιομηχανία NORINCO. Το όνομα του σχεδίου για το MBT-300 είναι το “Haider”.
Υποτίθεται ότι το Πακιστάν θα παρήγγελνε ακόμα ≈150 άρματα μάχης MBT-3000 από τη στιγμή που έμενε ικανοποιημένο με τις επιδόσεις του πρώτο πακέτου, ωστόσο, τοΠακιστάν επέδειξε επίσης ενδιαφέρον για το τουρκικό άρμα μάχης Αλτάϊ, το οποίο ίσως να γίνει διαθέσιμο προς εξαγωγή από τη στιγμή που η Τουρκία αναπτύξει το εγχώριας κατασκευής συγκρότημα ισχύος, το οποίο δεν θα υπάγεται στους κανονισμούς διεθνών εξαγωγών.
Το MBT-3000 είναι μια περαιτέρω εξέλιξη των αρμάτων MBT-2000 και Type-99. Με βάρος 52 τόνους -4 τόνους βαρύτερο από το προηγούμενο MBT-2000- επιτυγχάνει τελική ταχύτητα των περίπου 68 χιλιομέτρων ανά ώρα χάρη στον κινητήρα των 1300 ίππων. Είναι οπλισμένο με ένα λειόκαννο πυροβόλο των 125 χιλιοστών, τη βελτιωμένη έκδοση του Σοβιετικού πυροβόλου 2A46M, ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλ. Προαιρετικά μπορεί δεχθεί επί της οροφής ένα βαρύ πολυβόλο των 12,7 χιλ. κοντά στην ανθρωποθυρίδα του αρχηγού για την πραγματοποίηση αντιαεροπορικών πυρών. Το πολυβόλο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεσω τηλεχειρισμού από το εσωτερικό του άρματος. Η αυτόματη γέμιση του MBT-3000 προσφέρει χώρο για 22 βλήματα δύο τεμαχίων των 125 χιλ. ή καθοδηγούμενους πυραύλους που εκτοξεύονται από την κάννη του πυροβόλου. Στο άρμα υπάρχει χώρος για 16 επιπρόσθετα βλήματα για το κυρίως όπλο.
Το εμπρόσθιο τόξο της θωράκισης του άρματος είναι προστατευμένο από συνθετική θωράκιση και έναν τύπο βαριάς θωράκισης ERA, η οποία προσφέρει επαρκή προστασία από πολεμικές κεφαλές κοίλου γεμίσματος (HEAT) που συναντώνται στα καθοδηγούμενα αντιαρματικά βλήματα (ATGM) και RPG, όπως επίσης και κάποιο επίπεδο προστασίας κατά διατρητικών βλημάτων κινητικής ενέργειας APFSDS. Οι πλευρές πύργου και σκάφους προστατεύονται από λεπτή χαλύβδινη θωράκισης. Οι επιπρόσθετες πλευρικές “ποδιές” παρέχουν κάποια επιπρόσθετη προστασία κατά κεφαλών HEAT στις πλευρές του σκάφους. Οι αποθηκευτικοί χώροι στα πλευρά και το πίσω μέρος του πύργου μπορούν, επίσης, να προσφέρουν κάποιο επίπεδο επιπρόσθετης προστασίας κατά κεφαλών HEAT, ενεργώντας αντιστοίχως ως θωράκιση τύπου γρίλιας και/ή διακένου.
Το MBT-3000 προσφέρει ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ), το οποίο παρέχει ξεχωριστά ήλεκτρο-οπτικά για τον Αρχηγό και Πυροβολητή. Το σκοπευτικό του Πυροβολητή είναι εγκατεστημένο μπροστά από τη θυρίδα του στην αριστερή πλευρά του πύργου. Διαθέτει αποστασιόμετρο LASER, συμβατικό σκοπευτικό ημέρας και ένα θερμικό σκοπευτικό για επιχειρήσεις τη νύχτα και περιπτώσεις χαμηλής ορατότητας.
Τα οπτικά του αρχηγού είναι τοποθετημένα μέσα σε ένα 360⁰ περιστρεφόμενο σκοπευτικό που διαθέτει λειτουργίες hunter/killer. Αυτό σημαίνει ότι ο Αρχηγός δύναται να εκτελέσει ανεξάρτητο εντοπισμό στόχων ενώ την ίδια στιγμή ο Πυροβολητής προσβάλλει κάποιον άλλον στόχο. Πιέζοντας ένα κομβίο, ο πύργος περιστρέφεται και στοχεύει πάνω στον στόχο που εντοπίστηκε από τον Αρχηγό. Το σκοπευτικό του Αρχηγού διαθέτει επίσης θερμική παρατήρηση.
Τα T-84 Oplot-M παρελαύνουν στην Ταϊλάνδη.
Ωστόσο το MBT-3000 φαίνεται να είναι αρκετά υποδεέστερο σε πολλές πτυχές εν συγκρίσει με το T-84. Η επικάλυψη του με εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA) είναι σχετικά χαμηλή και έχει κάποια κενά στο εμπρόσθιο μέρος. Η ποιότητα της ERA είναι επίσης υπό αμφισβήτηση, σε σχέση με τη βαριά, πολλαπλών στρώσεων, Duplet ERA του T-84 (χρησιμοποιεί περισσότερες από τρεις στρώσεις ERA) η κινέζική ERA φαίνεται σημαντικά λεπτότερη. Ενώ η λύση ERA του MBT-3000 εφαρμόζεται μόνο στην μετωπική περιοχή του οχήματος, το T-84 διαθέτει ERA που προστατεύει τις περισσότερες πλευρές άλλα και την οροφή του άρματος.
Από άποψη του ΣΕΠ, και τα δύο άρματα φαίνονται να διαθέτουν διαφορετικά προτερήματα. Ενώ το T-84 Oplot-M ακολουθεί την παλιά Σοβιετική παράδοση που έχει δύο διαφορετικά σκοπευτικά, ημέρας και νύχτας, για τον Πυροβολητή, το οποίο αυξάνει, χωρίς λόγο, την πολυπλοκότητα του άρματος και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον Πυροβολητή, έχει επίσης ένα μεγαλύτερο σκοπευτικό αρχηγού με ανεμπόδιστη παρατήρηση και για τις δυο πλευρές του άρματος. Στο MBT-3000 ο Πυροβολητής έχει ένα ενιαίο σκοπευτικό για ημερήσιες και νυχτερινές επιχειρήσεις, όμως το σκοπευτικό του Αρχηγού είναι μικρότερο (το οποίο μπορεί να επηρεάσει την απόδοση) και το οπτικό πεδίο του θα είναι μειωμένο επειδή το σκοπευτικό του Πυροβολητή έχει παρόμοιο συνολικό ύψος.
Παρ’ολα αυτά, η παράδοση των αρμάτων T-84 Oplot-M είναι υπό εξέλιξη. Η τρίτη παρτίδα αρμάτων Oplot παραδόθηκε τον Μάιο μετά την δια θαλασσής μεταφορά των αρμάτων από τον Δεκέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τις ουκρανικές προβλέψεις, τα τελευταία εναπομείναντα 29 άρματα θα πρέπει να παραδοθούν φέτος, το 2016.
Απόδοση/Μετάφραση από το “Bellow the turret ring” για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
https://proelasi.org/2016/06/01/%CF%84%CE%B1%CF%8A%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B7-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-t-84/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου