Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΒΡΕΘΗΚΕ “ΠΕΛΑΤΗΣ” ΓΙΑ ΤΑ NH 90; ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΩΛΗΣΗ

Η σύμβαση των ελικοπτέρων ήταν προβληματική από την αρχή (2003). Το 2010 έγινε επαναδιαπραγμάτευσή της, αλλά και πάλι, όλα τα προβλήματα δεν λύθηκαν. Φωτογραφία αρχείου από την συνεκπαίδευση του Σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Οπλιτών Ειδικών Δυνάμεων (ΣΠΕΕΠΟΠΕΔ) με ελικόπτερο NH-90 της Αεροπορίας Στρατού σε τεχνικές «FAST ROPE» και στον ορεινό αγώνα. (ΓΕΣ)
Σύμφωνα με συνεχόμενα ρεπορτάζ του militaire.gr και του διακεκριμένου δημοσιογράφου Πάρη Καρβουνόπουλου, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θέλει να πουληθούν τα καινούρια ελικόπτερα ΝΗ90 της Αεροπορίας Στρατού.
Μάλιστα αποκαλύπτεται πως έχει βρεθεί και υποψήφιος αγοραστής και αυτός είναι το Αμπού Ντάμπι.
Τα ελικόπτερα ΝΗ90 είναι σύγχρονα μεταφορικά ελικόπτερα. Η Ελλάδα, το 2003, παρήγγειλε 20 από αυτά, εκ των οποίων τα 2 θα ήταν σε διαμόρφωση για τις ειδικές δυνάμεις.
Κι όμως το ενδεχόμενο πώλησης των ελικοπτέρων NH 90 φαίνεται ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά από την ηγεσία του ΥΕΘΑ και όλα δείχνουν ότι δεν επρόκειτο για κάποια “στιγμίαια έκρηξη θυμού”! Οπως εδώ και μέρες έχει γράψει το Militaire.gr  ο ΥΕΘΑ ζήτησε από το επιτελείο του να βρει τρόπους για να πουληθούν τα ελικόπτερα NH 90. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε επαφή και με επιχειρηματίες από το χώρο των εξοπλισμών οι οποίοι έχουν “πελατολόγιο”  στο εξωτερικό για να διερευνήσουν αν υπάρχει ενδιαφέρον!
Από την πρώτη “έρευνα” που έγινε έχει προκύψει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το Άμπου Ντάμπι για να αγοράσει τα ελληνικά NH 90. Είναι εξαιρετικά πρόωρο να γίνει συζήτηση για το πόσο θα πουληθούν τα ελικόπτερα και αν αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε οικονομικές απώλειες. Προέχει να ρυθμιστούν άλλα ζητήματα, αν τελικά το Άμπου Ντάμπι πραγματικά θελήσει να αγοράσει τα NH 90. Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να δούμε αν και με ποιο τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε στη πώληση. Υπάρχουν νομικά ζητήματα με τα πιστοποιητικά χρήστη για παράδειγμα που δεν είναι απλά να ξεπεραστούν.
Ωστόσο αν η απόφαση είναι μη αναστρέψιμη και αν πράγματι υπάρξει αγοραστής, όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν.
Το ερώτημα που υπάρχει από την ημέρα της δημοσίευσης του ρεπορτάζ του Militaire.grγια τη πιθανότητα πώλησης των ελικοπτέρων είναι αν πρέπει αυτά να πουληθούν ή όχι. Το ερώτημα τίθεται από στρατιωτικούς εν ενεργεία και απόστρατους. Η απάντηση είναι αρνητική και επισημαίνονται τα εξής:
•Είναι άλλο η σύμβαση της αγοράς των ελικοπτέρων και άλλο το ίδιο το ελικόπτερο. Η σύμβαση έχει προφανώς μεγάλα προβλήματα και θέματα που πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς και από τη δικαιοσύνη κι άλλο το ελικόπτερο ως εναέριο μέσο. Στρατιωτικοί που έχουν χειριστεί το ζήτημα επιμένουν ότι το ελικόπτερο δεν έχει προβλήματα που να δικαιολογούν την πώλησή του σ΄ άλλη χώρα.
•Το μεγάλο ζήτημα που θέτουν στρατιωτικές πηγές είναι με τι θα πετάει ο στρατός αν πουληθούν τα NH 90. Επιχειρήσεις με Χιούι απλά δεν μπορούν να γίνουν κι όποιος το υποστηρίζει αναλαμβάνει τεράστιο ρίσκο. Με τι θα αντικατασταθούν τα NH -90;
Πηγές από το ΥΠΕΘΑ έκαναν λόγο για πενήντα έως εξήντα μεταχειρισμένα ελικόπτερα (ένοπλης) αναγνώρισης αλλά και (ελαφράς) επιθετικής κρούσης τύπου OH-58D Kiowa Warrior που οι Αμερικανοί δίνουν στην   Ελλάδα. Αυτά όμως δεν είναι ελικόπτερα που μπορούν να καλύψουν τις μεταφορικές  ανάγκες του στρατού.
Ελικόπτερο OH-58D.
Ελικόπτερο OH-58D.
Πρόκειται για ένα μονοκινητήριο ελικόπτερο, με πλήρωμα δύο ατόμων βασισμένο στην πολυχρησιμοποιημένη πλατφόρμα του ελικοπτέρου Bell 206. Επί αυτού έχει, μεταξύ άλλων, προστεθεί το σύστημα MMS (Mast Mounted System) πάνω από το στροφείο που συνδυάζει κάμερα ημέρας, συστήματος θερμικής απεικόνισης και αποστασιόμετρο/δείκτη laser, δίνοντας του μια χαρακτηριστική  φιγούρα αλλά και πολλές επιχειρησιακές δυνατότητες. Το ελικόπτερο έχει δυνατότητα να φέρει βλήματα AGM-114 HELLFIRE, AIM-92 Stinger, 7πλους καλάθους ρουκετών Hydra των 70 mm και ατρακτίδιο πολυβόλου των 12,7 χλστ. κ.α.
Συνεπώς δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση “αντικαταστάτες” των NH 90.
Τα μοναδικά ελικόπτερα που μπορούν να έχουν αυτό το ρόλο είναι τα μεταχειρισμένα Black Hawk που οι ΗΠΑ φέρονται διατεθειμένες να δώσουν στην Ελλάδα. Ποιο θα είναι το κόστος αυτής της λύσης είναι ένα ερώτημα.
ΠΗΓΗ
https://proelasi.org/2016/06/05/%CE%B2%CF%81%CE%AD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-nh-90-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου