Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Γερμανία: Παρουσιάστηκε η νέα οικογένεια ΤΟΜΑ, Lynx

Κατα την έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory 2016 η γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall παρουσίασε στο κοινό για πρώτη φορά το νέο ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) Lynx.
Ο Μπεν Χάντσον, ο επικεφαλής της διεύθυνσης συστημάτων οχημάτων της Rheinmetall, είπε:
“Το Lynx είναι μια σύγχρονη νέα οικογένεια σπονδυλωτών οχημάτων που προσφέρει στους πελάτες μας τα υψηλότερα επίπεδα επιβίωσης, κινητικότητας, φονικότητας και ικανότητας ενώ χρησιμοποιεί δοκιμασμένες τεχνολογίες για να προσφέρει μια συναρπαστική πρόταση αξίας για τους διεθνείς πελάτες μας. Το Lynx προσφέρει ικανότητες που θα δώσουν τη δυνατότητα στους πελάτες μας να πολεμήσουν, επιβιώσουν και νικήσουν στα πεδία των μαχών του σήμερα και του αύριο”.


Πρωτοποριακές δυνατότητες
Τέσσερις βασικές δυνατότητες χαρακτηρίζουν το ΤΟΜΑ Lynx: Ισχύ πυρός, Προστασία, Επίγνωση Τακτικής Κατάστασης και Κινητικότητα.
Ισχύς πυρός: Το Lynx περιλαμβάνει ένα πύργο LANCE της Rheinmetall οπλισμένο μ’ ένα σταθεροποιημένο, εξωτερικά τροφοδοτούμενο, αυτόματο πυροβόλο (είτε των 30 ή 35 χιλιοστών). Αυτό επιτρέπει στο Lynx να εμπλέξει αποτελεσματικά στόχους με μεγάλη ακρίβεια σε αποστάσεις μέχρι 3000 μέτρων -ακόμη και εν κινήσει. Το Lynx μπορεί, επίσης, να εξοπλιστεί με έναν εκτοξευτή αντιαρματικού καθοδηγούμενου πυραύλου και ένα δευτερεύον σταθμό οπλισμού συνδεδεμένο με τα κύρια οπτικά σκοπευτικά (κύριος αισθητήρας του συζευγμένου οπλισμού). Το Lynx δεν διαθέτει μόνο την ικανότητα hunter-killer, μπορεί να λειτουργήσει και στην επιλογή killer-killer, αφού ο αρχηγός και ο πυροβολητής μπορούν να παρατηρούν και να εμπλέκουν ταυτόχρονα στόχους ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον.
Προστασία: Με τον πετρελαιοκινητήρα τοποθετημένο στο εμπρόσθιο τμήμα και την αρθρωτή θωράκιση, η αρχιτεκτονική του οχήματος προσφέρει υψηλό βαθμό προστασίας. Η βαλλιστική θωράκιση του οχήματος προστατεύει το Lynx από αντιαρματικά όπλα, πυρομαχικά μεσαίου διαμετρήματος, θραύσματα πυροβολικού, IED και βομβίδες. Επιπλέον, μία αντιθραυσματική επένδυση μέσα στο εσωτερικό του οχήματος προστατεύει ολόκληρο το πλήρωμα. Πακέτα προστασίας από νάρκες και IED, αποσπώμενα καθίσματα και το προαιρετικό hard-kill Σύστημα Ενεργής Προστασίας (ADS) ενισχύουν σημαντικά την ικανότητα επιβίωσης του οχήματος.
Επίγνωση τακτικής κατάστασης: Ο αρχηγός και ο πυροβολητής έχουν αντίστοιχα πρόσβαση στο Σταθεροποιημένο Ηλεκτρο-Οπτικό Σύστημα Σκόπευσης/SEOSS, ένα ψηφιακό TV-IR οπτικό σύστημα με ένα ενσωματωμένο τηλέμετρο LASER και υπολογιστή ελέγχου πυρός. Στο διαμέρισμα μάχης, οι οθόνες παράσχουν στο πλήρωμα απρόσκοπτη πανοραμική εικόνα 360 μοιρών. Το Σύστημα Επίγνωσης Κατάστασης (SAS) της Rheinmetall, περιλαμβάνει αυτόματο εντοπισμό και παρακολούθηση στόχου, ενισχύει την ικανότητα hunter-killer και ελαχιστοποιεί τον χρόνο απόκρισης του πληρώματος. Νέες απειλές μπορούν αμέσως να προσβληθούν με τον κύριο η δευτερεύοντα οπλισμό του Lynx. Αισθητήρες προειδοποίησης LASER και Ακουστικό Σύστημα Εντοπισμού Ελεύθερου Σκοπευτή (ASLS) αποτελούν επίσης τμήματα της σουίτας αισθητήρων. Ενα σύστημα διαχείρισης μάχης και ενδοεπικοινωνίας για τακτική επικοινωνία ολοκληρώνει το φάσμα του εξοπλισμού.
Λόγω του επανδρωμένου πύργου, ο αρχηγός μπορεί να διοικήσει από τη θυρίδα. Ο πυροβολητής και οδηγός έχουν θυρίδες, επίσης, ενώ δύο στρατιώτες στο πίσω μέρος του διαμερίσματος μάχης μπορούν, επίσης, να παρατηρούν την περιοχή περιμετρικά του οχήματος από μια ανοιχτή θυρίδα.
Κινητικότητα: Το Lynx διαθέτει μια εξαιρετική αναλογία ισχύος-βάρους και μπορεί να αντιμετωπίσει κλίσεις έως 60 μοίρες και πλευρικές κλίσεις μέχρι 30 μοίρες. Μπορεί να διασχίσει τάφρους μέχρι 2,5 μέτρα πλάτους και να διέλθει υδάτινα κωλύματα βάθους 1,5 μέτρων. Επιπλέον, μπορεί να αναρριχηθεί εμπόδια ύψους ενός μέτρου. Το όχημα μπορεί να μετακινηθεί είτε με πλαστικές είτε μεταλλικές ερπύστριες.
Μια οικογένεια οχήματος – ένα σύστημα επιμελητείας – ένας προμηθευτής
Ακόμα ένα χαρακτηριστικό του Lynx είναι η ευελιξία του. Για παράδειγμα, το νέο ΤΟΜΑ κατασκευάζεται σε δύο εκδόσεις: την KF32 και KF41 (το KF αντιπροσωπεύει το “Kettenfahrzeug» ή το ερπυστριοφόρο όχημα στα Γερμανικά). Με βάρος έως 38 τόνους, το Lyxn KF31 στην έκθεση της Eurosatory 2016 μπορούσε να μεταφέρει 3 + 6 στρατιώτες. To Lynx KF41 είναι ελαφρά μεγαλύτερο και μπορεί να μεταφέρει 3+8 στρατιώτες.
Και οι δύο κλάσεις οχημάτων -Lynx KF31 και Lynx KF41- μπορούν να διαμορφωθούν σε άλλους ρόλους που περιλαμβάνουν όχημα διοίκησης και ελέγχου, τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής, τεθωρακισμένο αναγνωριστικό και ασθενοφόρο.
Μια υψηλής κλίμακας κοινή αρχιτεκτονική στα ανταλλακτικά και εξαρτήματα είναι ακόμη ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της οικογενείας οχημάτων Lynx. Αυτό απλοποιεί την υποστήριξη και έχει θετικό αντίκτυπο στην εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ

http://www.proelasi.org/2016/06/16/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου