Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

H Παναγία η Ρευματοκράτειρα



Η θαυματουργή αυτή Εικόνα ήταν το μεγαλύτερο προσκύνημα στην πόλη της Ραιδεστού και των περιχώρων της Ανατολικής Θράκης. Είναι αμφιπρόσωπη. Στη μία πλευρά εικονίζεται η Παναγία να κρατάει στο αριστερό Της χέρι τον Χριστό και στην άλλη εικονίζεται η Σταύρωση του Χριστού, οι οποίες αγιογραφίες έγιναν μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα. Η τεχνοτροπία της Εικόνας δεν ακολουθεί καμμία συγκεκριμένη σχολή, είναι λαικής τέχνης και προκαλεί στον προσκυνητή δέος και σεβασμό.



Ρευματοκράτειρα ή Ρευματοκρατόρισσα ονομάσθηκε διότι, όταν φυλάσσονταν σε ένα μικρό Ναό της Ραιδεστού, κοντά σε ένα χείμαρο, κάποτε αυτός πλημμύρισε επικίνδυνα.
Με εμφανή, λοιπόν τον κίνδυνο να καταστραφεί ο Ναός και το παραπλεύρως αγίασμα, έγιναν παρακλήσεις και Λιτανεία με την Εικόνα, οπότε το ρεύμα του ποταμού άλλαξε κατεύθυνση και «κρατήθηκε» σε απόσταση, με θαύμα της Παναγίας, μακρυά από τον Ναό και τις κατοικημένες περιοχές.
Σε ένα δεύτερο θαύμα αναφέρεται η θεραπεία ενός τυφλού Αυστριακού άρχοντος, ο οποίος μεταβαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη προς θεραπεία του, παραπλέοντας τη Ραιδεστό, είδε στην αρχή μία φλόγα και μετά την Παναγία, η οποία τον προέτρεψε να μεταβεί στον τόπο, όπου έβλεπε τη φλόγα, να προσκυνήσει την Εικόνα Της και να νιφθεί στο αγίασμα, όπως και έκανε και αποκαταστάθηκε πλήρως η όρασή του. Αφού ευχαρίστησε και δόξασε την Παναγία, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, έστειλε χρήματα, με τα οποία κτίσθηκε μεγαλύτερος Ναός, ο οπίος σώζονταν μέχρι το 1894, όταν κατεδαφίσθηκε και αυτός για να ανεγερθεί ακόμη μεγαλύτερος Ναός. Σ” αυτόν οι Ραιδεστηνοί τιμούσαν την Θεοτόκο και τελούσαν ανάμνηση των θαυμάτων Της, μέχρι το 1922, όταν οι Έλληνες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την Ανατολική Θράκη.
Το έτος 1922 οι Ραιδεστηνοί με επικεφαλής τον ποιμενάρχη τους, Άγιο Γρηγόριο Καλλίδη, Μητροπολίτη Ηρακλείας και Ραιδεστού (και πρώην Θεσσαλονίκης), ο οποίος ευλαβούνταν ιδιαίτερα την Εικόνα αυτή της Παναγίας, την μετέφεραν μαζι με άλλα κειμήλια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Μετά από θαύμα της Παναγίας, η Ρευματοκράτειρα κατέληξε στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα και συνεχίζει να επιτελεί, κατά μαρτυρίες Χριστιανών, πολλά θαύματα.
Η σεπτή και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Ρευματοκράτειρας εορτάζεται την Δευτέρα μετα την Κυριακή του Θωμά.
Απολυτίκιον. Ήχος βαρύς.
Επί τω θείω προστρέχοντες Ιερώ Ναώ Σου, Ρευματοκράτειρα, Μήτερ του Θεού, και των εκ Σου ενεργουμένων θαυμασίων αντλούντες, πίστει εκβοώμεν Σοι” Χαίρε Ναέ του Υψίστου Αγνή, διά Σού γαρ πάντες σώζονται.
Μεγαλυνάριον από τον Παρακλητικό Κανόνα.
Δέξαι τας δεήσεις Σών οικετών, των προς Σέ βοώντων εν κλαυθμώ τε και στεναγμοίς, και ρύσαι παντοίας εκ βλάβης της κατ” άμφω, ψυχών τε και σωμάτων, Ρευματοκράτειρα.
proskynitis.blogspot.com


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/06/h-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b1.html#ixzz4BNRxfo5b

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου