Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΑΡΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ NORDIC…ΚΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ


Άρμα μάχης Leopard 2A5 της Δανίας πραγματοποιεί βολή στο πλαίσιο του αρματικού διαγωνισμού Nordic 2016. (U.S. Army photo by Staff Sgt. Michael Behlin)

Νατοϊκοί σύμμαχοι από εφτά διαφορετικές χώρες συγκεντρώθηκαν στην Δανία για να συμμετέχουν στον Αρματικό Διαγωνισμό Nordic 2016.
Η Επιχείρηση Ατλαντική Επίλυση (Operation Atlantic Resolve) είναι η προβολή της συνεχιζόμενης δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στη συλλογική ασφάλεια δια μέσου μιας σειράς δράσεων που έχουν σχεδιαστεί για καθησυχάσουν τους Νατοϊκούς συμμάχους και εταίρους της Αμερικάνικής δέσμευσης για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Από τον Απρίλιο του 2014, ο Στρατός Ευρώπης διεξάγει ασκήσεις χερσαίων δυνάμεων για λογαριασμό του Στρατού των ΗΠΑ, με την υλοποίηση δραστηριοτήτων συνεχόμενων ενισχυμένων πολυεθνικών εκπαιδεύσεων ασφαλείας με συμμάχους και εταίρους στην ανατολική Ευρώπη.
Οι εν λόγω εκπαιδευτικές πολυεθνικές δραστηρίοτητες ασφαλείας και συνεργασίες λαμβάνουν χώρα στην Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία. Αυτές οι εκπαιδευτικές δραστηρίοτητες βελτιώνουν την διαλειτουργικότητα ανάμεσα στους συμμαχικούς Στρατούς, συνεισφέρουν στην περιφερειακή σταθερότητα και προβάλλουν την δέσμευση των ΗΠΑ προς το NATO.
Η Επιχείρηση Ατλαντική Επίλυση επιδεικνύει την προσήλωση των ΗΠΑ στην ασφάλεια των Νατοϊκών συμμάχων σε αέρα, γη και θάλασσα. Για να διασφαλίσει την δική του ασφάλεια, το NATO πρέπει να διαθέτει ισχυρούς, προσηλωμένους και ικανούς συμμάχους για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες πολέμησαν, ασκήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν με τους Ευρωπαίους συμμάχους τα τελευταία 70 χρόνια. Η στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ευρώπης έχει χτιστεί πάνω σε θεμέλια κοινών αξίων, εμπειριών και δέσμευσης για μια Ευρώπη που θα είναι σταθερή και επιτυχημένη.
Ο τριήμερος Αρματικός Διαγωνισμός Nordic πραγματοποιήθηκε από 22 έως 27 Μαΐου στο Χολστεμπρο της Δανίας και περιελάμβανε δοκιμασίες πληρωμάτων στη φυσική κατάσταση, την επίλυση προβλημάτων, την ικανότητα να ενεργούν ως ομάδα και τις ικανότητες πληρώματος άρματος μάχης.
Οι διαγωνιζόμενοι επέδειξαν υψηλό επίπεδο σεβασμού προς τα υπόλοιπα μέλη των πληρωμάτων αρμάτων μάχης. Κάθε ομάδα έβαλε τα δυνατά της, ωστόσο μόνο ένα πλήρωμα μπορούσε να ανακηρυχθεί ο νικητής.
Η νικήτρια ομάδα προήλθε από την Δανία, ήταν από την 2η Επιλαρχία της 1η Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και έφυγε με το τρόπαιο, ένα μοντέλο του άρματος μάχης Leopard 2.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το πλήρωμα που έφυγε με το τρόπαιο -ένα μοντέλο άρματος μάχης Leopard 2.
Σύμφωνα με τον διοργανωτή της εκδήλωσης, ο διαγωνισμός ήταν μια ευκαιρία για κάθε συμμετέχουσα χώρα να διδαχθεί από μία άλλη, και να εξοικειωθεί με την αναμεταξύ τους συνεργασία.
«Αυτό που λαμβάνουμε από την συμμετοχή διεθνών εταίρων στον διαγωνισμό είναι ότι θέλουμε οι ικανότητες μας να παραμείνουν στο υψηλότερο επίπεδο», είπε ο Επίλαρχος Μολλερ-Πεντερσεν, ο επικεφαλής του επιτελείου της 2ης Επιλαρχίας Αρμάτων Μάχης (ΕΜΑ) του Βασιλικού Στρατού της Δανίας. «Με τη συμμετοχή των διεθνών εταίρων μας στον διαγωνισμό εξασφαλίζεται ότι θα δούμε σε ποια επίπεδα λειτουργούμε καθώς θα μοιραζόμαστε εμπειρίες και εξελίσσουμε την εκπαίδευση μας.»
Ο Αρματικός Διαγωνισμός Nordic ξεκίνησε το 2013 ως επιπρόσθετος στον Αρματικό Διαγωνισμό της Δανίας στον οποίο, εκείνη την εποχή, συμμετείχε μόνο ο Βασιλικός Στρατός της Δανίας. Έκτοτε, ο διαγωνισμός με το πέρασμα των ετών έφτασε στις φετινές εφτά συμμετοχές. Για το 2016, δυο πληρώματα αρματιστών από Σουηδία, Νορβηγία, Καναδά, Γερμανία, Πολωνία, Δανία και ΗΠΑ, αναμετρήθηκαν αναμεταξύ τους για την διεκδίκηση του τίτλου για το καλύτερο πλήρωμα άρματος μάχης.
Κατά το διαγωνισμό, τα πληρώματα των αρματιστών αντιμετώπισαν δύσκολες δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν ειδικά για να δοκιμαστούν οι ικανότητες στην πλοήγηση, τις πρώτες βοήθειες, τα όπλα, την φυσική κατάσταση, την συντήρηση του οχήματος και την κίνηση. Σε κάθε δραστηριότητα, τα πληρώματα βαθμολογήθηκαν για την ικανότητα τους να ολοκληρώσουν αποστολές με ασφαλή, έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο.
Στον Αρματικό Διαγωνισμό Nordic 2016 έκανε το ντεμπούτο του το άρμα μάχης M1A2 Abrams το οποίο χειρίζονταν οι στρατιώτες της 3ης Επιλαρχίας Αρμάτων Μάχης του 69ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων της 1ης Ταξιαρχίας Ομάδας Μάχης Τεθωρακισμένων της 3ης Μεραρχίας Πεζικού. Η χρήση του άρματος M1A2 Abrams έδωσε στους στρατιώτες των ΗΠΑ την δυνατότητα να ανταγωνιστούν μία παρόμοια πλατφόρμα καθώς οι Νατοϊκοί σύμμαχοι χρησιμοποιούσαν το άρμα μάχης Leopard 2 A5.
«Για μένα, η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή του διαγωνισμού είναι ότι συμμετέχουν πολλές χώρες και είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ένα άλλο άρμα (M1A2)», είπε ο Υπίλαρχος Κένι Γκράντ, ένας Ουλαμαγός της 3ης ΕΜΑ του 69ου Συντάγματος ΤΘ. «Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να δούμε πώς επιχειρούν τα άρματα και τα πληρώματα μας απεναντί στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες».
Για την πρώτη φορά που συμμετείχαν στον Αρματικό Διαγωνισμό Nordic, οι στρατιώτες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι ευχαριστημένοι από την απόδοση τους. Οι στρατιώτες της 3ης ΕΜΑ του 69 Συντάγματος ΤΘ είπαν επίσης ότι έμειναν εντυπωσιασμένοι από την απόδοση των Νατοϊκών συμμάχων τους.
«Ειδικά τα Δανέζικα πληρώματα είναι πρώτης τάξεως», είπε ο Γκράντ. «Γνωρίζουν το υλικό τους και είναι πολύ καλά τεχνικά καταρτισμένοι».
Ο Πεντερσεν είπε ότι σε γενικές γραμμές ο διαγωνισμός πήγε πολύ καλά και ότι ήταν ευχαριστημένος που είχε στον διαγωνισμό το M1A2. Είπε ότι η διαδικασία καθορισμού της ουδετερότητας του διαγωνισμού ήταν δύσκολη, αλλά στο τέλος άξιζε τον κόπο.
«Η πρόκληση της εύρεσης ενός τρόπου για να διοργανώσεις έναν δίκαιο διαγωνισμό με πληρώματα από διαφορετικές πλατφόρμες ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά καταφέρναμε να βρούμε μια λύση ώστε τα πληρώματα των Abrams και Leopard να μπορούν να συγκριθούν», είπε.
Ο νικητής του διαγωνισμού για το 2016 ήταν οι στρατιώτες της 2ης ΕΜΑ της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του Βασιλικού Στρατού της Δανίας. Τα πληρώματα που νικήσαν απέδωσαν την νίκη τους στην συνοχή των πληρωμάτων τους.
«Λειτουργήσαμε πολύ καλά ως πλήρωμα μαζί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού», είπε ο Λοχίας Κλαους Ροεκερ, Αρχηγός πληρώματος ενός νικηφόρου πληρώματος της 2ης ΕΜΑ. «Γνωρίζουμε τις αναμεταξύ μας αδυναμίες και πλεονεκτήματα, όποτε ξέραμε πως να αλληλοσυμπληρωθούμε σε αυτού του τύπου τις διοργανώσεις».

(Φωτογραφία: U.S. Army photo by Staff Sgt. Michael Behlin)
(Φωτογραφία: U.S. Army photo by Staff Sgt. Michael Behlin)
(Φωτογραφία: U.S. Army photo by Staff Sgt. Michael Behlin)
(Φωτογραφία: U.S. Army photo by Staff Sgt. Michael Behlin)
(Φωτογραφία: U.S. Army photo by Staff Sgt. Michael Behlin)
(Φωτογραφία: U.S. Army photo by Staff Sgt. Michael Behlin)
(Φωτογραφία: U.S. Army photo by Staff Sgt. Michael Behlin)
(Φωτογραφία: U.S. Army photo by Staff Sgt. Michael Behlin)

Με στοιχεία από το army.mil και dvidshub.net για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
https://proelasi.org/2016/06/03/%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-nordic-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου