Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Σε Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ οι 5.000 καραμπίνες του Haddad I

Σε Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ μοιράστηκαν οι 5000 καραμπίνες αστυνομικού τύπου (τουρκικής κατασκευής) και σχεδόν το μισό εκατομμύριο σφαίρες που είχαν εντοπιστεί στα αμπάρια του πλοίου Haddad I, μετά από «ρεσάλτο» των λιμενικών στην θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Γράφει η Eυαγγελία Καρεκλάκη για το ethnos.gr

Σε Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ οι 5.000 καραμπίνες που εντοπίστηκαν στο Haddad I Την διάθεση του οπλισμού και των πυρομαχικών αποφάσισε η Αρχή Καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που είχε δεσμεύσει το παράνομο φορτίο.

Κατά τις Ελληνικές Αρχές, τα όπλα και οι σφαίρες δεν αναφέρονταν στα δηλωτικά του φορτίου, με την Τουρκική πλευρά να υποστηρίζει δια του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Tanju Bilgis ότι η διαδικασία μεταφοράς τους ήταν καθόλα νόμιμη.

Σύμφωνα με τις Τουρκικές Αρχές για τις 492.000 σφαίρες υπήρχε νόμιμη άδεια παράδοσης στην Αστυνομία στο Σουδάν, ενώ τα περίπου 5000 όπλα είχαν προορισμό τον Λίβανο».

Στελέχη του Λιμενικού που χειρίστηκαν την υπόθεση εκφράζουν την εκτίμηση ότι το παράνομο φορτίο που μετέφερε το Haddad I πιθανότατα θα κατέληγε στην ένοπλη οργάνωση “Libra Dawn» που ελέγχει την περιοχή της Μιζουράτα της Λιβύης όπου είχε προορισμό το πλοίο. Αναφορά στην συγκεκριμένη ένοπλη οργάνωση γίνεται και στην δικογραφία που συνέταξε για την μυστηριώδη υπόθεση το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της δικογραφίας , τα δύο από τα 14 κοντέινερ, αυτά δηλαδή που μετέφεραν τα όπλα και τα πυρομαχικά, είχαν φορτωθεί στο λιμάνι της Τουρκίας, Ισκεντερούν, ενώ τα υπόλοιπα δώδεκα είχαν φορτωθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Προορισμό για τη Μιζουράτα της Λιβύης είχαν μόνο τα δύο εμπορευματοκιβώτια με τον παράνομο οπλισμό.

Η εκφόρτωση των υπολοίπων θα γινόταν στο Τομπρούκ της Λιβύης. Τα επτά μέλη του πληρώματος, με Σύρο καπετάνιο, ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν για το παράνομο φορτίο, αν και στην πλειονότητα τους είχαν ναυτολογηθεί για το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες για παράνομη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων.

Λιμενικοί που συμμετείχαν στην εν πλω επιχείρηση στην θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας αναφέρουν στις καταθέσεις τους ότι όταν ζήτησαν άδεια από τον καπετάνιο να επιβιβαστούν στο πλοίο για να κάνουν έλεγχο, ήταν θετικός και συνεργάσιμος. Όταν όμως στην πορεία ενημερώθηκε ότι επίκειται και η επιβίβαση τελωνειακού, ο 51χρονος Σύρος άλλαξε συμπεριφορά, ενημέρωσε άμεσα τον πλοιοκτήτη και άρχισε να αντιδρά έντονα.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά και για την διαδρομή του πλοίου από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία μέχρι και την ημέρα που ακινητοποιήθηκε από τις λιμενικές αρχές νότια της Ιεράπετρας, ενώ αίνιγμα αποτελεί η παραμονή του στο λιμάνι της Αμμόχωστου, στα Κατεχόμενα.

http://defencenews.gr/asfaleia/ethniki-asfaleia/3984-se-limeniko-kai-el-as-oi-5-000-karampines-tou-haddad-i

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου