Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Τυφέκιο L129A1

Στρατιώτης επιδεικνύει το τυφέκιο L129A1 (Φωτογραφία: mod.uk)
To L129A1 έχει χαρακτηριστεί ως όπλο «τυφεκιοφόρου – σκοπευτή» (Designated Marksman Rifle – DMR) το οποίο κατατάσσεται μεταξύ ενός τυφεκίου εφόδου και ενός ειδικού τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτή. Ως εκ τούτου , ο σκοπευτής τυφεκιοφόρος έχει οριστεί να προσφέρει τα εγγενή πλεονεκτήματα και των δύο τύπων μαχητών, του ελευθέρου σκοπευτή και του τυφεκιοφόρου – να τροφοδοτείται μόνος του με πυρομαχικά και να εκτελεί επαναλαμβανόμενα πυρά ακριβείας στο εχθρό, σε αποστάσεις οι οποίες ξεπερνούν τις δυνατότητες των συνηθισμένων τυφεκίων. Ο τυφεκιοφόρος – σκοπευτής, δεν έχει εκπαιδευτεί στις λεπτομέρειες του ελεύθερους σκοπευτή και αντί αυτού διαθέτει ικανότητες  που μοιάζουν περισσότερο με τις τακτικές μάχης ενός απλού στρατιώτη.
Στη φωτογραφία τo μεγάλης εμβέλειας (800 μέτρα), διαμετρήματος 7.62x51mm, ημιαυτόματο τυφέκιο L129A1 (Φωτογραφία: Wikipedia)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) δημιούργησαν το δικό τους στοιχείο τυφεκιοφόρου – σκοπευτή, ως αποτέλεσμα της εμπειρίας στα θέατρα των επιχειρήσεων του Αφγανιστάν και του Ιράκ και ήταν σε θέση να αναπτύξουν σωστά το συνοδευτικό οπλισμό δια μέσου καθιερωμένων προγραμμάτων και εγκαταστάσεων για τον στρατό και τους πεζοναύτες.
Όταν ο Βρετανικός Στρατός προσπάθησε να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, συνειδητοποίησε ότι δεν είχε το κατάλληλο οπλισμό για την συγκεκριμένη ειδικότητα, τα μικρού διαμετρήματος τυφέκια εφόδου L85 δεν ήταν κατάλληλα για την αποστολή, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση εχθρικών δυνάμεων σε μεγάλες  αποστάσεις  – ή τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να κατασκευάσει το τυφέκιο.
Είχε, ωστόσο, αποφασιστεί ότι ένα νέο σύστημα τυφεκίου εξοπλισμένο με διαμέτρημα μεγαλύτερο από 7,62 χιλιοστά έπρεπε να αποκτηθεί. Ένα τυφέκιο το οποίο θα μπορεί να εκπληρώνει τις απαιτήσεις που έθετε το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας (ΒΥΑΜ) συμπεριλαμβανομένων της εύκολης συντήρησης, ευκολίας χειρισμού – που για τον χειρισμό του να απαιτείται μόνο η βασική εκπαίδευση τυφεκιοφόρου – μικρό μέγεθος για εύκολη μεταφορά και ευκολία μεταφοράς σε αναγνωριστικές επιχειρήσεις και – φυσικά – να έχει επαναλαμβανόμενη ακρίβεια σε απομακρυσμένους στόχους με ύψος ανθρώπου.
Βρετανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν κρατώντας το τυφέκιο L129A1 (Φωτογραφία: arms-cool)
To ΒΥΑΜ ξεκίνησε ενα εσωτερικό πρόγραμμα τυφεκιοφόρου – σκοπευτή για το οποίο η εταιρεία Lewis Machine & Tool (LMT) κατέθεσε μία τυποποιημένη έκδοση του εξαιρετικού τυφεκίου των 7,62 χιλ. LM308MWS, μετά από μία εκτενή διαδικασία αξιολόγησης, επιλέχθηκε για περαιτέρω δοκιμές το L129A1 καθώς κατάφερε να χτυπήσει, σε διαδοχικές βολές, «στόχο»  κάτι που προανήγγειλε θετικές εξελίξεις για το τυφέκιο.
Επιπλέον, η LMT διέθετε ιδιόκτητες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις κατασκευής, κάτι το οποίο βοήθησε την πρόταση της. To LM308MWS είχε να συναγωνιστεί κορυφαία τυφέκια, το Γερμανικού Hecker & Koch HK417 και το Βελγικού Fabrique-National SCAR-17. To τελικό αποτέλεσμα έδειξε νικητή το LM308 το οποίο έγινε αποδεκτό ως το νεώτερο όπλο, εδώ και δεκαετίες, στο Βρετανικό Στρατό με την κωδική ονομασία L129A1 και διαμορφώθηκε για τις δύσκολες συνθήκες της μάχης.
Εξωτερικά, το L129A1 έχει συμβατική διάταξη. Η κατασκευή του χρησιμοποιεί βαριά μεταλλικά εξαρτήματα όπως επίσης και χαμηλού βάρους πολυμερή εξαρτήματα ανθεκτικά στη σκουριά . Ο κορμός διαθέτει όλες τις απαιτούμενες εξωτερικές λειτουργίες όπως επίσης και τους εξωτερικούς μοχλούς βολής και στις δύο πλευρές (κοντά στην πιστολοειδή λαβή) που ευνοεί των αμφιδέξιο χειρισμό. Έχει δύο επιλογές βολής «ασφάλεια» και «ημιαυτόματο» που συμβολίζονται με ενα κόκκινο και λευκό αυτοκόλλητο στη θέση του επιλογέα.
Βρετανοί πεζοναύτες στο Αφγανιστάν (Φωτογραφία: mod.uk)
Ο μοχλός όπλισης και η θύρα απόρριψης καλύκων βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του κυρίως κορμού, και ευνοεί τους δεξιόχειρες χειριστές, αλλά, επίσης κράτα τους απορριπτόμενους κάλυκες μακρυά από το πρόσωπο του χειριστή.
Στη διαδικασία βολής εμπλέκεται το δοκιμασμένο σύστημα τροφοδοσίας φυσιγγίων με την επ’ενέργεια των αερίω,  κοινό στα τουφέκια της ίδιας κατηγορίας.
Η πιστολοειδής λαβή και ο μηχανισμός της σκανδάλης έχει παρόμοια σχεδίαση με το Μ16, η λαβή έχει την σωστή γωνία προς τα πίσω και είναι εργονομικά σχεδιασμένη για σταθερό κράτημα.
Ο 20 φυσιγγίων, αποσπώμενος, ελατηριώτος γεμιστήρας που τροφοδοτεί φυσίγγια, βρίσκεται μπροστά από τον μηχανισμό της σκανδάλης.
Η πάνω πλευρά του κυρίως κορμού διαθέτει ράγες Picatinny όπου μπορούν να προσαρμοστούν διάφοροι τύποι οπτικών. Ο συνηθισμένος τύπος διόπτρας για το Βρετανικό Στρατό, σε ότι αφορά, το L129A1 ειναι η διόπτρα Advance Combat Optical Gunsight (ACOG) με νηματόσταυρο BDC (οι περισσότερες διόπτρες ACOG δεν χρησιμοποιούν μπαταρίες για το φωτισμό του νηματόσταυρου, έχουν ενσωματωμένο φωσφόριζε φωτισμό ο οποίος παρέχεται από τη ραδιενεργό διάσπαση του τριτίου.)
Επιπρόσθετες βοηθητικές ράγες υπάρχουν κατά μήκος των πλευρών και της κάτω πλευράς του χειροφυλακτήρα της κάνης, στο τελευταίο τμήμα είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός αναδιπλωμένου μοχλού για πιο σταθερό χειρισμό. Το κοντάκιο τύπου SOPMOD υποστηρίζεται από μία σωληνωτή βάση και εκτείνεται για να διαμορφωθεί πλήρως στο ώμο του χειριστή – το κοντάκιο ειναι ρυθμιζόμενο σε εξι προκαθορισμένες θέσεις.
Τυφέκιo L129A1 (Φωτογραφία: world.guns)
Η 16 ιντσών (40,64 χιλιοστά) ανοξείδωτου ατσαλιού, Free-floating κάνη προεξέχει από το διάτρητο χειροφυλακτήρα της κάνης και καλύπτεται από ένα φλογοκρύπτη (κάνη Free-floating είναι ειδικού σχεδιασμού τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τα τυφέκια υψηλής ακριβείας, συγκεκριμένα τα αγωνιστικά τυφέκια, για να αυξηθεί η ακρίβεια του όπλου. Στα κανονικά τυφέκια η κάνη εδράζεται στο κοντάκιο. Η κάνη Free-floating είναι αυτή που έχει σχεδιαστεί ώστε να μην έρχεται σε επαφή με κανένα σημείο του κυρίως κοντακίου.)
Το ΒΥΑΜ έχει επιλέξει το L129A1 για να αντικαταστήσει το bolt-action τυφέκιο της σειράς Accuracy International, L96. Καθώς το τυφέκιο L96 δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της αποστολής του DMR. Μέχρι σήμερα το ΒΥΑΜ εχει παραγγείλει (και πιθανόν να έχει παραλάβει) περίπου 440 τυφέκια L129A1.
Η κάνη είναι πλήρως αποσπώμενη  και μπορεί να αλλαχτεί όποτε χρειαστεί.
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2012/09/26/%CF%84%CF%85%CF%86%CE%AD%CE%BA%CE%B9%CE%BF-l129a1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου