Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

SLEP: Η ΝΕΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ M60 ΑΠΟ ΤΗΝ RAYTHEON


Άρμα μάχης M60 SLEP με θωράκιση γρίλιας τοποθετημένη στον πύργο.
Τα νέα χαρακτηριστικά του άρματος M60 μετά το πρόγραμμα επέκτασης επιχειρησιακής ζωής (Service Life Extension Program – SLEP) είναι η αυξημένη ευστοχία και το βεληνεκές βολής μόνο με το ένα τρίτο του αρχικού κόστους όπως επίσης και ένας αναβαθμισμένος κινητήρας ο οποίος αποδίδει ισχύ 950 ίππων, αντί του προηγούμενου των 750 ίππων.

Ηλεκτροκινητήρες στον πύργο και το πυροβόλο αντικατέστησαν τις προηγούμενες υδραυλικές εκδόσεις, οι οποίες ήταν αργές και ένας επιπρόσθετος κίνδυνος έκρηξης ξεχωριστά από τα πυρομαχικά. Ο παλιός μηχανικός βλητικός υπολογιστής αντικαταστάθηκε από ένα σύγχρονο ψηφιακό σύστημα έλεγχου πίρος (ΣΕΠ), το οποίο, επίσης, διαθέτει ηλεκτρονικές ψηφιακές οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD).
Επιπλέον, το 105 χιλιοστών ραβδωτό πυροβόλο άρματος M68 αντικαταστάθηκε από το λειόκαννο πυροβόλο άρματος M256 των 120 χιλιοστών του άρματος μάχης M1A1 Abrams.
Το οπτικοακουστικό υλικό από το πρωτότυπο άρμα επιδεικνύει έναν αριθμό επιπρόσθετων αλλαγών, οι οποίες, όμως, δεν αναφέρονται στο βίντεο της Raytheon. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με διάφορες βιομηχανίες για το εν λόγω πρωτότυπο.  Είναι εξοπλισμένο με επιπρόσθετη θωράκιση τύπου γρίλιας (slat armor) στο εμπρόσθιο τμήμα και τις πλευρές του πύργου και με πολύ λεπτή παθητική θωράκιση στο σκάφος. Ένας βοηθητικός κινητήρας (APU) και ένα σύστημα κλιματισμού έχουν τοποθετηθεί μέσα σε μεγάλα πλευρικά κυτία στο πίσω μέρος του άρματος.
Δεδομένου ότι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, η αναβάθμιση SLEP της Raytheon ίσως να περιορίζεται μόνο στην συμμετοχή της στην αναβάθμιση. Φωτογραφίες του εκσυγχρονισμένου πρωτότυπου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2012. Κάποιες ρωσικές πηγές υποδεικνύουν ότι ίσως η Texron έχει εμπλακεί στην ανάπτυξη του πρωτοτύπου.  Η Τουρκική βιομηχανία StandartBio συμπεριέλαβε φωτογραφίες του εν λόγω άρματος σε μια παρουσίαση της, φαίνεται εύλογο η StandartBio ενεπλάκη στην αναβάθμιση ή ήταν συνεργάτης για την προώθηση της αναβάθμισης στην Τουρκία. Ωστόσο, αυτό το πρωτότυπο περιλάμβανε έναν αριθμό περαιτέρω αλλαγών -ήταν πιθανόν το ίδιο πρωτότυπο από το βίντεο της Raytheon, όμως από διαφορετική χρονική περίοδο της ανάπτυξης. Κατά το στάδιο της παρουσίασης της StandartBio, το άρμα ήταν εξοπλισμένο με έναν τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό οπλισμένο με το ελαφρύ όπλο ταινίας LW-25 της Aliant Techsystems (ATK). Το πυροβόλο αυτό δέχεται φυσίγγια διαμετρήματος 25X59 χιλιοστών για μικρή ανάκρουση και πιθανή χρήση σε αεροσκάφος. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι το άρμα είναι, επίσης, εξοπλισμένο με έναν ακόμη πιο ισχυρό κινητήρα των 1200 ίππων.
Πλευρική εικόνα του πρωτοτύπου SLEP: Το κυτίο πίσω περιέχει τον APU.
Η αναβάθμιση SLEP της Raytheon για το άρμα μάχης M60 -ανεξαρτήτως αν λαμβάνουμε υπόψιν ή όχι τα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά που δεν αναφέρονται από την Raytheon- δεν είναι μια καλή ή ανταγωνιστική αναβάθμιση. Καθώς η αγορά για τον εκσυχρονισμό του M60 είναι πολύ περιορισμένη, επειδή το άρμα χρησιμοποιείται αυστηρά από φτωχές χώρες ή έχει υποβαθμιστεί πραγματοποιώντας δευτερεύουσες αποστολές, άλλες βιομηχανίες έχουν προτείνει πιο σύγχρονες λύσεις αναβάθμισης.
Το Τουρκικό M60T βασίζεται στο SABRA Mk.2
Το Ισραήλ έχει ήδη αναπτύξει τρεις εκδόσεις της δίκης του αναβάθμισης του άρματος μάχης SABRA, η οποία περιλαμβάνει λεπτότερη και πιο σύγχρονη θωράκιση, καινούριο ΣΕΠ και ένα λειόκαννο πυροβόλο των 120 χιλ. Το SABRA Mk.1 χρησιμοποιεί ακόμη τον παλιό κινητήρα AVDS, όμως εκσυγχρονισμένο στους 908 ίππους -είναι αρκετά συγκρίσιμο με το SLEP. Το Mk.2 και Mk.3, ωστόσο, έχουν αντικαταστήσει τους κινητήρες AVDS με έναν κινητήρα MT881 απο τον Γερμανό κατασκευαστή κινητήρων MTU αυτή η λύση προσφέρει απόδοση 1000 ίππων, καλύτερη επιτάχυνση και χαμηλότερη κατανάλωση σ’ ένα μικρότερο πακέτο. Μια νέα μετάδοση κίνησης από την γερμανική RENK αύξησε επιπλέον την κινητικότητα μαζί με ένα σύγχρονο κιβώτιο ταχυτήτων.
Το SABRA Mk.2 έχει υιοθετηθεί σε μια ειδική έκδοση από τον Τουρκικό Στρατό ως το άρμα μάχης M60T.
Το σχεδιασμένο από το KADDB άρμα μάχης M60 Phoenix της Ιορδανίας δεν έχει ακόμη εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία.
Το KADDB της Ιορδανίας ανέπτυξε μαζί με την RUAG της Ελβετίας μια ακόμη πιο προηγμένη αναβάθμιση. Το επονομαζόμενο M60 Phoenix διατηρεί επίσης τον AVDS, όμως έχει εκσυγχρονιστεί από την General Dynamics και αποδίδει 950 ίππους. Το Phoenix έχει εξοπλιστεί, επίσης, με σύγχρονη ανάρτηση και μετάδοση ισχύος, ένα πυροβόλο άρματος των 120 χιλιοστών της RUAG ( αυξημένο μήκος κάννης εν συγκρίσει με τον M256) και τεράστιες ποσότητες συνθετικής θωράκιση. Πάνω από τη συνθετική θωράκιση το M60 Phoenix, ωστόσο, χρησιμοποιεί την εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση SidePro-CE, η οποία προσφέρει προστασία από κεφαλές κοίλου γεμίσματος [συμπεριλαμβανομένων των κεφαλών κινητικής ενεργείας (KE)]. Το σύστημα ενεργής προστασίας LEDS που έχει τοποθετηθεί στα τελευταία πρωτότυπα μπορεί να καταστρέψει ένα εισερχόμενο βλήμα RPG ή αντιαρματικό καθοδηγούμενο πύραυλο (ATGM) με την πυροδότηση ενός μικρού μη-καθοδηγούμενου πυραύλου Mongoose από τον έναν εκ των δύο εξάκαννους εκτοξευτές του.
Σε γενικές γραμμές το άρμα M60 δεν είναι κατάλληλο για να αναβαθμιστεί στα σύγχρονα πρότυπα. Είναι εξαιρετικά ψηλό, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο μετωπικό προφίλ και να αποτελεί έναν στόχο που μπορεί να εντοπισθεί και προσβληθεί πολύ εύκολα. Ως εκ τούτου εν συγκρίσει με τα μικρότερα άρματα, απαιτείται περισσότερη θωράκιση για να φτάσει στα απαιτούμενα επίπεδα προστασίας. Ένα περαιτέρω μειονέκτημα της σχεδίασης του M60 είναι το μεγάλο βάρος που προκύπτει από τη βαριά βασική θωράκιση. Καθώς αυτό μπορεί από την πρώτη στιγμή να ακουστεί ως μια προστασία έναντι της διάτρησης, το πρόβλημα σχετίζεται με την χαμηλού επιπέδου προστασία που παρέχεται από την χαλύβδινη θωράκιση σε σύγκριση με τους σύγχρονους τύπους συνθετικής θωράκισης: η σύγχρονη συνθετική θωράκιση μπορεί να προσφέρει πάνω από δυο φορές περισσότερη προστασία από βλήματα KE και πάνω από τρεις φορές περισσότερη προστασία έναντι βλημάτων HEAT απ’ο,τι η χαλύβδινη θωράκιση στο ιδιο βάρος, ένας λεπτότερος κατά 3-4 ίντσες πύργος (76-102 mm) μπορεί να δεχθεί επιπρόσθετο βάρος χάλυβα 6-7 ιντσών ισοδύναμης συνθετικής θωράκισης χωρίς να ξεπερνά το βάρος του πύργου με χάλυβα 10 ιντσών.
Στην περίπτωση του M60 και των περισσότερων αρμάτων της ίδιας γενιάς, η κατάσταση είναι ακόμα πιο χειρότερη λόγω της χρησιμοποίησης χυτού χάλυβα για τον πύργο αντι της χρήση των ελασμάτων συγκαλυμμένων πλακών χάλυβα μεταξύ τους. Ο χυτός χάλυβας προσφέρει πάνω από 20% λιγότερη προστασία από τα ελάσματα χάλυβα, εξαρτάται από την ακριβή σύνθεση και επεξεργασία του. Στην περίπτωση του M60, ο χυτός χάλυβας υποτίθεται ήταν πολύ μαλακός περίπου στα 220-240 της κλίμακας Brinell. Το 1978 η σύνθεση του χάλυβα άλλαξε κατά πάσα πιθανότητα για να προσφέρει σκληρότητα συγκρίσιμη με το βρετανικό Chieftain και τα σοβιετικά άρματα σειράς «T» (260-280 ΒΗΝ).
Τέλος, οι αναβαθμίσεις σε ορισμένα σημεία είναι αρκετά υποτονικές: δεν περιλαμβάνονται νέες ερπύστριες, καμία αναβάθμιση δεν παρέχει ανεξάρτητο θερμικό περισκόπιο αρχηγού με ενσωμάτωση στο ΣΕΠ και η σχέση βάρους-ισχύος είναι φτωχή σε όλα τα μοντέλα.
Απόδοση/Μετάφραση απο το below-the-turret-ring.blogspot.com για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
https://proelasi.org/2016/05/09/slep-%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-m60-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-raytheon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου