Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΣΚΑΦΟΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑΣ MARK VI

Το νέο σκάφος Mark VI έχει ίδιο μήκος με το Mark V (25 μέτρα) αλλά διαφέρει στις μεγαλύτερες διαστάσεις και εκτόπισμα/βάρος.
Το νέο σκάφος Mark VI έχει ίδιο μήκος με το Mark V (25 μέτρα) αλλά διαφέρει στις μεγαλύτερες διαστάσεις και εκτόπισμα/βάρος.
Για την αντικατάσταση των αξιόπιστων αλλά γηρασμένων Mark V Special Operations Craft που υπηρετούσαν από το 1995, το Αμερικανικό Ναυτικό επέλεξε τον Μάιο του 2012 την εταιρία SAFE Boats International για να ναυπηγήσει ένα σκάφος περιπολίας-πολλαπλών αποστολών. Η αρχική παραγγελία ήταν ύψους $30 εκατ. για πέντε σκάφη (με προαίρεση $6 εκατ. για ένα ακόμα).
Η κίνηση από τα παράκτια σκάφη ειδικών επιχειρήσεων Mark V σε ένα βαρύτερο και ικανότερο πλοίο, σαν το Mark VI δικαιολογείται από την επιθυμία του Αμερικανικού Ναυτικού να ενισχύσει τις ικανότητες δράσης του σε ρηχά και παράκτια ύδατα, μετατρεπόμενο από ένα καθαρά “Blue Water Navy” σε έναν κλάδο “Brown Water” επιχειρήσεων.
Στο σκεπτικό αυτό, χρειαζόταν ένα σκάφος που θα κάλυπτε το κενό μεταξύ του Littoral Combat Ship (LCS) και ανοιχτού τύπου πνευστών SURC (small unit riverine craft) της Riverine Squadron. Για τη ναυπήγηση του τύπου επιλέχθηκε η αξιόπιστη SAFE, κατασκευάστρια της σειράς σκαφών Defender που εξόπλισαν την Αμερικανική Ακτοφυλακή και Τελωνειακές Αρχές με πάνω από 500 σκάφη.
Το νέο σκάφος Mark VI έχει ίδιο μήκος με το Mark V (25 μέτρα) αλλά διαφέρει στις μεγαλύτερες διαστάσεις και εκτόπισμα/βάρος. Είναι σταθερής γάστρας και κλειστής καμπίνας, που είναι κατασκευασμένα από σκληρό κράμα αλουμινίου για άνεση στις θερμές θάλασσες.
Δύο ντηζελοκινητήρες κινούν υδροστροβίλους αποδίδοντάς του ταχύτητα 45 κόμβων (σημαντικά μικρότερη από τους 65 του Mark V αλλά ακόμα ικανή) και αυτονομία 600 ν.μ. (1,100 χλμ). Το πλήρωμα αποτελείται από 10 άτομα και η μεταφορική ικανότητά του τους 8 άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Για την άνεση των επιβαινόντων παρέχονται κλίνες για το πλήρωμα και αντικραδασμικά καθίσματα για τους επιβάτες.
Το σκάφος έχει πλήρεις ικανότητες C4IS (command, control, communication and computing, surveillance and intelligence) παρέχοντας πλήρη αντίληψη της επιχειρησιακής κατάστασης στο πλήρωμα αλλά ακόμα και μεγάλες οθόνες για τους επιβάτες.
Ο οπλισμός είναι ιδιαίτερα βαρύς για σκάφος της κατηγορίας του, με δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς Mk 38 Mod 2 με πυροβόλα των 25 mm και έξι θέσεις βαρέων όπλων όπου μπορούν να τοποθετηθούν M-2HB των 12,7 mm , Mk.19 των 40 mm, Μ-240 των 7,62 mm ή M134 miniguns.
Σε κάποια στιγμή, το ναυτικό επιθυμούσε να αντικαταστήσει κάποιους από αυτούς τους χειροκίνητους σταθμούς με το τηλεχειριζόμενο Sea PROTECTOR MK50, μια έκδοση του γνωστού M153 CROWS. Στο πίσω μέρος του σκάφους, υπάρχει ανοιχτός χώρος για την εξαπόλυση πνευστών λέμβων, Μη-Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) ή Μη-Επανδρωμένων Υποβρυχίων (UUV).
Μπορούν επίσης να τοποθετηθούν εκτοξευτές BGM-176B Griffin. Τέλος, για την ασφάλειά του, θωράκιση έχει τοποθετηθεί σε κρίσιμους τομείς του σκάφους (χώροι πληρώματος, δεξαμενές καυσίμων, κινητήρες κλπ.).
Το Mark VI μπορεί να επιχειρήσει αυτόνομα σαν κανονικό πλοίο ή από μητρικά σκάφη (LHD, LPD, LSD). Μπορεί να αναλάβει αποστολές περιπολίας/αναγνώρισης αβαθών υδάτων, έλεγχο εν πλω, ασφάλεια λιμένων και συνοδεία πολεμικών καθώς και υποστήριξη ειδικών επιχειρήσεων.
Με τον εξοπλισμό του μπορεί να αντιμετωπίσει δυσανάλογα μεγάλους προς το μέγεθός του στόχους, να επιτεθεί σε στόχους ξηράς, να ελέγξει ή να αντιμετωπίσει επιθέσεις από «αγέλες» ελαφρών σκαφών, αυξάνοντας το δίκτυο προστασίας σε μεγαλύτερες και πιο δυσκίνητες μονάδες στόλου.
Το Αμερικανικό Ναυτικό έχει εκφράσει ενδιαφέρον για 48 σκάφη που θα ενταχθούν στην νέα διοίκηση Navy Expeditionary Combat Command (NECC). Τα 12 πρώτα έχουν ήδη παραδοθεί με το κόστος ανάπτυξης και κατασκευής μαζί με τα επιμέρους συστήματα να επιμερίζεται σε μια τιμή ανά μονάδα $15 εκατ. ανά πλοίο.

ΠΗΓΗhttps://proelasi.org/2016/05/24/%CF%83%CE%BA%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-mark-vi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου