Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΡΩΣΙΑ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΤΟΜΠ


Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με Ρώσους αμυντικούς αναλυτές, χρειάζονται άμεσα νέα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ).
Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Ρωσικές Επίγειες Δυνάμεις δεν έχουν αλλάξει το στρατιωτικό δόγμα για τα μηχανοκίνητα στρατεύματα τυφεκιοφόρων. Διατήρησαν δύο τύπους οργανικών τεθωρακισμένων οχημάτων, ήτοι, τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) BTR και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP. Επομένως, οι Ρωσικές Επίγειες Δυνάμεις είχαν δύο τύπους μηχανοκίνητων ταγμάτων τυφεκιοφόρων, συγκεκριμένα, τα τάγματα οπλισμένα με τα ΤΟΜΠ και αυτά που ήταν οπλισμένα με ΤΟΜΑ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 -αρχές της δεκαετίας του ’90 όλα τα παλιά τεθωρακισμένα οχήματα που προοριζόταν για το μηχανοκίνητο πεζικό (όπως τα ΤΟΜΠ BTR-60PB/BTR-70) είχαν τεθεί εκτός υπηρεσίας. Τα ΤΟΜΠ BTR-80 και TOMA BMP-2 έγιναν τα οργανικά τεθωρακισμένα όχηματα των στρατευμάτων μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων.
Αριστερά ο πύργος του BTR-80Α και δεξιά του BTR-82Α. (Φωτ: Vitaly V. Kuzmin)
Και τα δύο οχήματα αναπτύχθηκαν για τις παραδοσιακές πολεμικές επιχειρήσεις, στις οποίες η κινητικότητα και η ισχύ πυρός είναι οι κύριοι παράγοντες επιτυχίας. Ως εκ τούτου, υπολειπότανε βαλλιστικής και αντιναρκικής προστασίας. Για παράδειγμα, το BTR-80 μπορεί να αντισταθεί σε φυσίγγια με γέμιση χάλυβα διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών [Επίπεδο 2 (K) STANAG 4569 NATO] και σε εκρήξεις χειροβομβίδων και μη εκραγέντων θραυσμάτων βλημάτων πυροβολικού [Επίπεδο 1 (M) STANAG 4569 NATO]. Το αναβαθμισμένο BMP-1 (δεδηλωμένο ως BMP-1P) και BMP-2 έχουν Επίπεδο 3 (K) (ολόπλευρη προστασία εναντίον διατρητικών φυσιγγίων 7,62 χιλιοστών σκληρού χάλυβα/κράμα βολφραμίου (AP) σε απόσταση 30 μέτρων) και προστασία Επίπεδο 1 (M) συμφωνά με την Έκδοση 2 της STANAG 4569. Η πρόσφατη σύγκρουση (συμπεριλαμβανομένου του Πρώτου και Δευτέρου Πολέμου της Τσετσενίας) προφανώς επέδειξε την ανεπαρκή βαλλιστική προστασία των BTR-80, BMP-1 και BMP2 και ειδικά την αντιναρκική προστασία τους. Για παράδειγμα, βαριά πολυβόλα DshKM των 12,7 χιλιοστών που αποκτήθηκαν από τους τσετσένους αντάρτες μπορούσαν εύκολα να διατρήσουν τις πλευρές των BMP-1/BMP-2 από αποστάσεις 200 μέτρων, χρησιμοποιώντας τα διατρητικά φυσίγγια με γέμιση χάλυβα B-32. Εποχούμενοι στρατιώτες δεν διέθεταν καθίσματα απορρόφησης έκρηξης και συστήματα ιμάντων πρόσδεσης. Οι τσετσενοι αντάρτες συχνά χρησιμοποιούσαν τα εκρηκτικά (HE) βλήματα πυροβόλου των 152 χιλ. ως αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED). Για παράδειγμα, το βλήμα HE VOF39 περιέχει περίπου 7 κιλά εκρηκτικό γέμισμα HEXAL (ρωσική ονομασία: A-IX-2, 73% απο RDX). Μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα θραύσματα, ικανά να διατρήσουν ακόμη και την πιο προηγμένη σύγχρονη θωράκιση. Η έκρηξη του βλήματος αυτού του τύπου κάτω από την κοιλιά ενός BTR-80 ή ενός BMP-1/2 εγγυάται την καταστροφή του οχήματος και νεκρούς ανάμεσα στους επιβιβασμένους στρατιώτες και το πλήρωμα του οχήματος.
Ρωσικά ΤΟΜΠ BTR-82A. (Φωτ: Vitaly V. Kuzmin)
Πρέπει να επισημανθεί ότι και τα δύο, BTR-80 και BMP1/2, είναι βαριά οπλισμένα. Το BTR-80 διατηρεί το βαρύ πολυβόλο KPVT των 14,5 χιλ. των BTR-60 και BTR-70. Μπορεί να καταστρέψει τα οχήματα που είναι θωρακισμένα με Επίπεδο 1/2 (K) της STANAG 4569. Το BMP-1P είναι οπλισμένο με το ημιαυτόματο πυροβόλο 2A28 Grom των 73 χιλ. (με διατρητική ικανότητα 300 χιλ. χυτής ομογενοποιημένης θωράκισης (RHA) χρησιμοποιώντας τις πυραυλοκίνητες βομβίδες PG-9V) και έναν έτοιμους-προς-εκτόξευση αντιαρματικό καθοδηγούμενο πύραυλο (ATGM) 9M113 (Νατοϊκή ονομασία: AT-5 Spandrel) . Το BMP-2 διατηρεί τον ATGM και έχει αντικαταστήσει το πυροβόλο 2A28 με το πιο αποτελεσματικό αυτόματο πυροβόλο 2A42 των 30 χιλ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, τα BMP1/2 μπορούσαν να καταστρέψουν όλους τους τύπους των Δυτικών ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ, χρησιμοποιώντας το κυρίως όπλο τους, ενώ το BTR-80 μπορούσε να καταστρέψει όλους τους τύπους των Δυτικών ΤΟΜΠ. Επιπλέον, το αξιόπιστο πολυβόλο KPVT που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετία του ’40 αποδείχθηκε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο εναντίον προσωπικού (ειδικά, χρησιμοποιώντας τα φυσίγγια BST).
Στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας (Υπ.Αμ.) αποφάσισε να ενισχύσει τον οπλισμό του BTR-80, εξοπλίζοντας το όχημα με το αυτόματο πυροβόλο 2A72 των 30 χιλιοστών που αναπτύχθηκε πάνω στο 2A42. Ως αποτέλεσμα, το ενισχυμένο ΤΟΜΠ είχε δεχθεί τη νέα επανδρωμένη μονάδα BPPU-1 οπλισμένη με το 2A72, το πολυβόλο PKT των 7,62 χιλ. τοποθετημένο εξωτερικά σε ένα κυτίο στην δεξιά πλευρά της μονάδας και έξι εκτοξευτές καπνογόνων 902V Tucha. Έτσι, η ισχύς πυρός των BTR-80A έφτασε στο επίπεδο των σύγχρονων ΤΟΜΑ. Την ίδια στιγμή, το σκάφος του οχήματος δεν αναβαθμίστηκε και το BTR-80 διατήρησε τα χαμηλά επίπεδα θωράκισης από τον πρόγονο του. Το BTR-80A ήταν δημοφιλές στην διεθνή αγορά όπλων και είχε εξαιρετικά υψηλή αναλογία κόστους-αποτελεσματικότητας. Ο διεθνής χρήστης είχε την ευκαιρία να αποκτήσει την ισχύ πυρός του ΤΟΜΑ στην τιμή του ΤΟΜΠ.
Το τροχοφόρο 8Χ8 τεθωρακισμένο όχημα μάχης VPK-7829 της ενιαίας πλατφόρμας Bumerang. (Φωτ:Vitaly V. Kuzmin)
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το Ρωσικό Υπ.Αμ. αποφάσισε να αναβαθμίσει τα τεθωρακισμένα οχήματα τυφεκιοφόρων στρατευμάτων. Η Στρατιωτική Βιομηχανική Εταιρεία (Ρωσικό ακρωνύμιο: VPK, Βαγιένο-Προμισλεναγια Κομπανιγια) ανέπτυξε το BTR-82A πάνω στο BTR-80. Το BTR-82A υποτίθεται θα αντικαθιστούσε το BTR-80. Η προστασία του οχήματος ήταν ελάχιστα ενισχυμένη λόγω της τοποθέτησης της επενδύσεως κατά των θραυσμάτων. Το BTR-82A διατήρησε το πακέτο οπλισμού του BTR-80A και δέχθηκε σύγχρονα συστήματα πλοήγησης και σκοπευτικά. Την ίδια στιγμή, το κύριο μειονέκτημα των BTR-80/BTR-80A (συγκεκριμένα,η αδύναμη θωράκιση/αντιναρκική προστασία) δεν βελτιώθηκε. Το Υπ.Αμ., επίσης, αποφάσισε να αντικαταστήσει το BMP-2 με το σύγχρονο BMP-3 σε μαζική κλίμακα. Το BMP-3 είναι ένα σύγχρονο όχημα, διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός και προστασία Επίπεδο 4 της STANAG 4569 (ολόπλευρη προστασία από χαλύβδινα βλήματα των 14,5 χιλ. σε αποστάσεις εως 200 μέτρα), η οποία μπορεί να ενισχυθεί με τη χρήση επιπρόσθετων πλακών εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης (ERA), θωράκιση γρίλιας (slat armor) και το σύστημα ενεργής προστασίας (APS) Arena. Επιπλέον, η Ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει αναπτύξει δύο καινοτόμα ΤΟΜΑ, ήτοι, το βαρύ τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΒΤΟΜΑ) T-15 Armata της Ουραλβαγκονζαβοντ και το ΤΟΜΑ Kurganets-25 της Κουργκανμασζαβόντ (μια θυγατρική του ομίλου Εργοστάσια Ελκυστήρων). Και τα δύο οχήματα υποτίθεται θα συμπληρώσουν τα BMP-3 και θα τα αντικαταστήσουν στο εγγύς μέλλον. Επιπλέον, ο όμιλος Εργοστασίων Ελκυστήρων συνεχίζει να εξελίσσει την οικογένεια των ΤΟΜΑ BMP-3, έχοντας αναπτύξει τα οχήματα Vityaz, Derivatsiya και Dragun.
Τεθωρακισμένο όχημα μάχης Kurganets-25 object 695. (Φωτ: Vitaly V. Kuzmin)
Κατα τη διάρκεια του πόλεμου στην Τσετσενία, οι Ρωσικές Επίγειες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα οχήματα MT-LB ως οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Εξαιτίας της μη αποτελεσματικής ισχύος πυρός (στη βασική διαμόρφωση του το MT-LB είναι οπλισμένο μόνο με ενα πολυβόλο PKT των 7,62 χιλ.) και θωρακίσεως [Επίπεδο 1(K) της STANAG 4569 NATO], αυτή η χρήση του σταμάτησε. Τώρα τα MT-LB αξιοποιούνται μόνο ως οχήματα επιμελειτιακής υποστήριξης και ως υψηλής κινητικότητας ελκυστήρες πυροβόλων. Το MT-LB  που αναπτύχθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1970, βρίσκεται σε ραγδαία γήρανση. Η Ρωσική βιομηχανία Μουρομτεπλοβοζ κατασκευάσει την ενισχυμένη έκδοση του MT-LB με την ονομασία MT-LBu και προσφέρει αρκετές επιλογές αναβάθμισης της ισχύος πυρός.
Ο πύργος του ΤΟΜΑ Kurganets-25. (Φωτ: Vitaly V. Kuzmin)
Πρέπει να επισημανθεί ότι το Ρωσικό Υπ.Αμ. δίνει προσοχή στην αντικατάσταση των παλιών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Τον Μάιο του 2016, τα στρατεύματα των μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων των Ρωσικών Επίγειων Δυνάμεων διατήρησαν δύο τύπους οργανικών ΤΟΜΠ, ήτοι, το BTR-80 και BTR-82A. Για να αντικαταστήσει αντιστοίχως τα BMP-1 και BMP-2 (και μελλοντικά το BMP-3), τα MT-LB και (μερικώς) τα BTR-80, η Κουργκανμασζαβόντ ανέπτυξε την ενιαία ερπυστριοφόρα πλατφόρμα Kurganets-25. Το Kurganets-25 έχει δύο διαμορφώσεις, δηλαδή, TΟΜΑ και ΤΟΜΠ. Το ΤΟΜΑ είναι οπλισμένο με το πυροβόλο 2A42, τέσσερις έτοιμους-προς-εκτόξευση ATGM 9M133 Kornet (AT-14 Spriggan) και το πολυβόλο PKTM των 7,62 χιλ. Είναι, επίσης, εξοπλισμένο με APS. Το APS έχει δεχθεί τον ενισχυμένο τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού 6S21 οπλισμένο με το βαρύ πολυβόλο Kord των 12,7 χιλ (ρωσική κωδικοποίηση: 6P49). Σε αντίθεση με το ΤΟΜΑ, το ΤΟΜΠ Kurganets-25 υπολείπεται του συστήματος ενεργής προστασίας. Το επίπεδο προστασίας και των δύο οχημάτων είναι απόρρητο. Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές υποθέτουν ότι είναι ίσο με το Επίπεδο 5 της STANAG 4569 του NATO [ολόπλευρη προστασία από διατρητικά βλήματα κράματος βολφραμίου αποσπώμενου κελύφους σταθεροποιημένα με πτερύγια (APFSDS) σε αποστάσεις έως 500 μέτρων] ή ακόμη περισσότερο.
Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Kurganets-25 object 693. (Φωτ: Vitaly V. Kuzmin)
Το Ρωσικό Υπ.Αμ. εμφανίζεται να διατηρεί και τα δυο ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στον στόλο του. Η Στρατιωτική Βιομηχανική Εταιρεία έχει αναπτύξει την τροχοφόρα 8Χ8 ενιαία πλατφόρμα Bumerang σε δυο διαμορφώσεις (ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ), η οποία έχει προγραμματιστεί να αντικαταστήσει ολόκληρη την οικογένεια BTR-80.
Το πακέτο θωράκισης του ΤΟΜΑ Bumerang είναι το ίδιο με του ΤΟΜΑ Kurganets-25. Το ΤΟΜΠ Bumerang έχει δεχθεί τον τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμου 6S21, όπως το ΤΟΜΑ Kurganets-25. Το επιπεδο προστασία του Bumerang είναι διαβαθμισμένο. Υποτίθεται ότι, στη βασική διαμόρφωση, είναι στο Επίπεδο 4 της Νατοϊκής ΣΤΥΠ (STANAG) 4569.
Ο πύργος του ΤΟΜΠ Kurganets-25. (Φωτ: Vitaly V. Kuzmin)
Συνεπώς, οι Ρωσικές Επίγειες Δυνάμεις φαίνεται να αναβαθμίζουν τον στόλο των ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ σε πλήρη έκταση. Οι Ρωσικές Επίγειες Δυνάμεις πρόκειται να παραλάβουν νέα οχήματα Bumerang, όπως επίσης και Kurganets-25. Μια τέτοια αντικατάσταση οχημάτων θα φέρει τον Ρωσικό Στρατό σε νέα επίπεδα.
Απόδοση/Μετάφραση από το TASS.ru για την “Προέλαση”.
ΠΗΓΗ
https://proelasi.org/2016/05/11/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BC%CF%80/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου