Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Θερμό επεισόδιο μεταξύ βρετανών και ισπανών στο Γιβραλτάρ με φόντο πυρηνικό υποβρύχιο

by 

Το υποβρύχιο καθοδηγούμενων πυραύλων USS Florida (SSGN 728) κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα. (U.S. Naval Support Activity Souda Bay Official)
Ένα περιστατικό που συνέβη τον Απρίλιο στο Γιβραλτάρ αποκαλύφθηκε μόλις την Πέμπτη 5 Μαΐου. Βρετανικό σκάφος έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά πλοίου του ισπανικού λιμενικού, επειδή «παρενοχλούσε» αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο.
Το υποβρύχιο USS Florida βρισκόταν στο λιμάνι, το οποίο αποτελεί βρετανική αποικία.
Βρετανική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα Sun και επικαλείται το Russian Today, δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι μόνο επικίνδυνο το παιχνίδι που παίζουν οι ισπανοί, αλλά και ανάξιο μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ».
«Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εγγυάται την ασφάλεια στην Μεσόγειο Θάλασσα για ολόκληρο το NATO και θα έπρεπε να μπορεί να ελλιμενιστεί σε οποιαδήποτε λιμάνια επιθυμεί, είτε είναι του Γιβραλτάρ ή όχι,» πρόσθεσε η πηγή.
Αν και η Βρετανία στο πλαίσιο της Συνθήκη της Ουτρέχτης του 1713 θεωρεί το Γιβραλτάρ ως μια υπεράκτια περιοχή, η Ισπανία ποτέ δεν παραιτήθηκε από τα αιτήματα της.
Το νησί της Μεσογείου, γνωστό ως ο “Βράχος”, είναι βάρια στρατιωτικοποιημένο με το δικό του “αποικιακό” σύνταγμα που αποτελεί μέρος του Βρετανικού Στρατού και μια εξειδικευμένη μονάδα πυροβολικού, όπως επίσης και ισχυρή ναυτική παρουσία.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε την Πέμπτη στην Daily Mail ότι δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά με τα “μέτρα προστασίας των υποβρυχιακών επιχειρήσεων”.
Τον Απρίλιο του 2015, εν μέσω των φόβων ότι το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) ίσως να αναγκάσει την αποχώρηση των πυρηνικών όπλων Trident από την Σκωτία, το Γιβραλτάρ επιλέχθηκε ως η πιθανή εναλλακτική τοποθεσία.
Ο Δρ Νικ Ριτσι, ο οποίος διδάσκει διεθνή ασφάλεια στο πανεπιστήμιο του Υορκ, δήλωσε εκείνη την εποχή στην εφημερίδα Express: “Αν το (υπ. Άμυνας) ερευνά άλλες επιλογές, αυτό δείχνει αξιοθαύμαστο σχεδιασμό και προοπτική. Επιλέγοντας το Γιβραλτάρ θα αποφύγει το σύνδρομο του ερωτήματος nimbyism «όχι στην πίσω αυλή μου»” πρόσθεσε.
Πηγές: in.gr και rt.com
https://proelasi.org/2016/05/05/%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B9/#more-40415

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου