Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

GUARDIAN: Η απόσυρση του ρωσικού στρατού από την Συρία είναι απροσδόκητη για πολλούς δυτικούς αναλυτές


Πεντέμισι μήνες βομβαρδισμών με 9000 εξόδους για την ρωσική αεροπορία , «στερέωσαν» στην εξουσία  το καθεστώς  του  Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ενώ η πτώση του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους σε επίθεση αυτοκτονίας στην Αίγυπτο και η λήξη ( για πάντα) της φιλίας μεταξύ του Τούρκου και του Ρώσου Προέδρου, λόγω της κατάρριψης του ρωσικού Su-24 ,  ήταν τα άμεσα  αποτελέσματα της ρωσικής επέμβασης στην Συρία, αναφέρει ο διεθνής τύπος.
Η επέμβαση της Μόσχας άλλαξε οριστικά και αμετάκλητα  την πορεία των γεγονότων της σύγκρουσης πέντε ετών και μετέβαλε την γεωπολιτική κατάσταση, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα  Guardian.
«Πιστεύω ότι τα καθήκοντα που ανέθεσε το ρωσικό  Υπουργείο Άμυνας (στις δυνάμεις στην Συρία)  … πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο τους και είμαστε  συνολικά ικανοποιημένοι»,  δήλωσε κατηγορηματικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώνοντας την επικείμενη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία.
Αβέβαιο είναι μόνο το εάν συνεχιστεί η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» η οποία είναι συχνά η αιτία της υλοποίησης  στρατιωτικών επιχειρήσεων και ατέρμονων πολέμων . Μετά από όλα αυτά , οι τζιχαντιστές είναι ακόμα εκεί και δεν πάνε  πουθενά.
Αλλά αν πραγματικά  τα ρωσικά στρατεύματα  δεν αποσύρονταν , ο πόλεμος αυτός θα μετατρέπονταν σε μια μακρά εκστρατεία με όλο και  αυξανόμενο αριθμό  θυμάτων μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών.
Αμυντικοί αναλυτές  επισημαίνουν τον αυξανόμενο  αριθμό ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού που λειτουργεί  στην χώρα, το προσωπικό τεχνικής υποστήριξης,  τον αριθμό των ειδικών δυνάμεων, αρμάτων και  πυροβολικού  που άρχισαν να εμφανίζονται έξω από την βάση στην Λατάκια.
« Όσο  περισσότερα στρατεύματα  είναι  εκεί, τόσο πιο  ευάλωτα είναι », τονίζει  ο Mark Galeotti, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και  εμπειρογνώμονας στον τομέα της παγκόσμιας πολιτικής.
Ωστόσο, η δήλωση του Πούτιν εξέπληξε πολλούς στρατιωτικούς  αναλυτές, διότι μετά την αιφνιδιαστική ρωσική επέμβαση στην Συρία ,  την αξιοσημείωτη κατασκευή υποδομών  logistics, μεταστάθμευσις αεροσκαφών , μετακίνησης  στρατιωτών, δεν διαφαίνονταν στον ορίζοντα σε καμία περίπτωση  κανένα σημάδι  επικείμενης αποχώρησης,    συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν στενούς δεσμούς με Ρώσους εκπροσώπους σε υψηλά ιστάμενα κλιμάκια της ιεραρχίας.
Φυσικά, οι  δηλώσεις πειστικότητας του Ρώσου Προέδρου καταδεικνύουν την διασύνδεση της Συρίας  με τις περιπέτειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, καθώς και οι  δηλώσεις ότι,  ο σκοπός της επιχείρησης στη Συρία ήταν  «μόνο» η καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων.
Πολλοί ειδικοί δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι πραγματικό. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ρωτούν  αν συμβαίνει απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στην πραγματικότητα. Ο Πούτιν διέταξε την απόσυρση των στρατιωτικών την Τρίτη, αλλά η ημερομηνία  λήψης της απόφασης δεν αναφέρθηκε .
Ομοίως, δηλώθηκε σαφώς ότι η αεροπορική βάση Hmeymim στην περιοχή της  Λατάκιας από την οποία τα ρωσικά αεροσκάφη  πραγματοποιούν πολεμικές αποστολές, θα λειτουργεί ως συνήθως.
Και ποιος ξέρει πόσο «μικρή σε αριθμό των στρατευμάτων», θα είναι η παραμένουσα ρωσική δύναμη , η οποία  είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να είναι εξοπλισμένη   με υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας.
Επιπλέον, με την υπάρχουσα στρατιωτική υποδομή, σε  τίποτα δεν εμποδίζεται και πάλι η Ρωσία να μεταφέρει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις  ακόμα πιο γρήγορα και πιο αιφνιδιαστικά  από ό, τι  συνέβη  στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015.
Αλλά υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι η δήλωση του Πούτιν θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Μετά από όλα, δεδομένου ότι το έργο της καταστροφής του ISIS έχει  επιτευχθεί πραγματικά, κανείς (ρίχνοντας μια  τουλάχιστον  βιαστική ματιά στο χάρτη των περιοχών όπου  έπεσαν οι ρωσικές  βόμβες )  δεν θα πίστευε ότι αυτός  ήταν ο πραγματικός στόχος της Μόσχας .
Η Μόσχα έδρασε υλοποιώντας επίσης  το καθήκον της ,  να στηρίξει την κυβέρνηση της Συρίας και να κρατήσει τον  Άσαντ στην εξουσία, αποφεύγοντας   ένα κενό εξουσίας, κάτι που  είδαμε στη Λιβύη και το Ιράκ μετά την πτώση των ηγετών τους, αλλά αυτό ήταν σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο δευτερεύον στόχος της Μόσχας.
«Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, η  Ρωσία  δεν ήθελε με  τίποτα να αποτελέσει και πάλι «στόχο» με την  εκστρατεία της  στην Συρία, αναγκάζοντας την Δύση  να ασχοληθεί και πάλι μαζί της» ,  δήλωσε ο ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάντερ Γκολτς.
« Και έτσι ήταν, και τώρα εξέρχονται οι Ρώσοι από την σύγκρουση αυτή  με ελάχιστες απώλειες. Νομίζω ότι αυτό είναι μια λαμπρή κίνηση τακτικής », κατέληξε ο ίδιος.
Το τι ακριβώς έπραξε ο παμπόνηρος Ρώσος Πρόεδρος στην Συρία θα  το κατανοήσουμε το επόμενο διάστημα πολύ καλύτερα.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/03/guardian-%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%83%cf%85%cf%81%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84.html#ixzz430FbFC51

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου