Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Αποχαιρετισμός στο Minimi; Ο Βρετανικός στρατός αναθεωρεί τη χρήση του οπλισμού του

Ο βρετανικός στρατός πρόκειται να εξετάσει τη χρήση όπλων τροφοδοτούμενων από ταινία πυρομαχικών από μονάδες ελαφρού πεζικού, δήλωσε υπεύθυνος του Υπουργείου Αμύνης (MoD)
Του Miles Vining
Αναφορά του Janes αποκαλύπτει κίνηση εντός του βρετανικού στρατού να αναθεωρήσει τις απαιτήσεις χρήσης των LMG, παρατσούκλι του γνωστού “Minimi” (FN Para Minimi), και των όλμων M6-640 Commando των 60 mm. Τα δύο αυτά συστήματα χρησιμοποιούνται για υποστήριξη σε επίπεδο ομάδας (το Minimi) και διμοιρίας (ο όλμος).Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο βρετανικός στρατός κατέληξε ανεπίσημα ότι οι εκτοξευτές βομβίδων των τυφεκίων L85A2 (UBGLs) και τα τυφέκια ακριβείας L129A1 (7.62 LMT ARs), έχουν καταστήσει τα Minimi και M6-640 άνευ αντικειμένου. Στις αποστολές που τους ανατίθενται, ο χειριστής του βομβιδοβόλου κι ο ακροβολιστής είναι υπεραρκετοί για την εξουδετέρωση των στόχων, παρέχοντας επαρκή έμμεσα και κατασταλτικά πυρά από ότι ο όλμος και το Minimi. Το ερώτημα λοιπόν που ο βρετανικός στρατός διερευνά μέσα στους επόμενους μήνες είναι, γιατί να διατηρούνται και τα δύο ζεύγη όπλων υποστήριξης, επιβαρύνοντας τη διμοιρία, όταν το ένα μόνο ζεύγος επαρκεί για την αποστολή του.
«Ο βρετανικός στρατός πρόκειται να εξετάσει τη χρήση όπλων τροφοδοτούμενων από ταινία πυρομαχικών από μονάδες ελαφρού πεζικού, δήλωσε υπεύθυνος του Υπουργείου Αμύνης (MoD).
Η αναθεώρηση εξετάζεται λόγω της υπάρχουσας ποικιλίας οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από την διμοιρία τυφεκιοφόρων, ανέφερε στις 14 Μαρτίου ο αντισυνταγματάρχης Ian Moodie, υπεύθυνος του τμήματος Ελαφρών Μονάδων Αγχέμαχου Αγώνα [Dismounted Close Combat ] της Διεύθυνσης Ικανότητας Μάχης [Capability Directorate Combat ]εντός του Υπ. Αμ.. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη μείωσης των περιττών όπλων έμμεσου πυρός, δήλωσε στο Φόρουμ Ατομικού Οπλισμού και Τεχνολογικής Προόδου SMI στο Λονδίνο.
Αυτή τη στιγμή κάθε ομάδα πυρός του βρετανικού στρατού εξοπλίζεται με ένα τυφέκιο εφόδου L85A2 των 5.56×45 mm (SA80), ένα τυφέκιο L85A2 εξοπλισμένο με εκτοξευτήρα βομβίδων των 40 mm (UGL), ένα τυφέκιο ακροβολιστή L129A1 των 7.62×51 mm και ένα ελαφρύ πολυβόλο FN Herstal Para Minimi των 5.56×45 mm (LMG) για να παρέχει κατασταλτικά πυρά. Επιπλέον, κάθε διμοιρία υποστηρίζεται από έναν όλμο M6-640 Commando των 60 mm. Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι λόγω του τρόπου που λειτουργίας του, ο ολμιστές εμφανίζουν ποσοστά μόλις 3% επιτυχίας πλήγματος με την πρώτη βολή.
Η αναθεώρηση μελετά τη χρήση και πιθανή αφαίρεση του LMG και του όλμου για τις ελαφρές διμοιρίες πεζικού επί της αρχής ότι το UGL και το τυφέκιο ακροβολιστή καλύπτουν ικανοποιητικά αυτές τις απαιτήσεις.
Αυτή τη στιγμή η ικανότητα του M6-640 να καταστείλει στόχους σε αποστάσεις έως 1,384 μ. δεν είναι απαραίτητο σε επιχειρήσεις σε επίπεδο διμοιρίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε επίπεδο λόχου ή συγκροτήματος μάχης από όπλα όπως ο όλμος L16A2 των 81 mm ή το πολυβόλο γενικής χρήσης L7A1 (FN MAG) των 7.62×51 mm (GPMG).
Παρά το γεγονός ότι η αναθεώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, η τελική απόφαση για την απόσυρση του LMG ή του όλμου των 60 mm δεν έχει ακόμα ληφθεί οριστικά».
Η πλέον σημαντική και κρίσιμη εξέλιξη αυτού ή οποιουδήποτε προγράμματος φορητού οπλισμού, είναι ότι οι επιλογές ενός στρατεύματος αντανακλούν το δόγμα και την τακτική υπό τα οποία το στράτευμα επιχειρεί. Το οπλικό σύστημα πρέπει να εκτελεί την αποστολή που ο στρατός επιθυμεί να φέρνουν σε πέρας οι στρατιώτες του,στα πλαίσια του δυνατού ασφαλώς. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμα στρατιωτικού κλάδου, μετά το αμερικανικό Σώμα πεζοναυτών, που σκοπεύει να απορρίψει τα όπλα τροφοδοτούμενα από ταινία προς όφελος κατασταλτικών πυρών υψηλότερης ακρίβειας.
Η αλλαγή αυτή υπήρξε ιδιαίτερα δραστική και επώδυνη για τους Πεζοναύτες, με την υιοθέτηση του M27 και την ανάθεση του M249 SAW σε ρόλο κανονικού πολυβόλου στις διμοιρίες όπλων των λόχων κρούσης. Ωστόσο, όπως ακριβώς και οι Βρετανοί, η αλλαγή αντικατόπτριζε το περιβάλλον μάχης στο οποίο είχαμε εμπλακεί, π.χ. στην Επαρχία Χελμάντ. Οι Βρετανοί, όπως και οι Αμερικανοί Πεζοναύτες πριν από αυτούς, διαπίστωσαν ότι το είδος των συμπλοκών με όπλα μικρού διαμετρήματος εναντίον των PKM των Ταλιμπάν, ήταν πολύ διαφορετικό από τους πολέμους που είχαν συνηθίσει σε αποστάσεις των 300 μέτρων, αλλά αντίθετα οι αποστάσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες, ακόμα και άνω των χιλίων μέτρων.
Σε αυτό το περιβάλλον το M249 SAW έχανε το πλεονέκτημά του ως όπλο καταστολής, αφού σε αποστάσεις από 600 μέτρων και άνω το ελαφρύ πολυβόλο δεν ήταν τόσο ακριβές όσο ένα τυφέκιο ακροβολιστού, μια και ήταν όπλο περιοχής. Οι Βρετανοί φαίνεται να το αντιλήφθηκαν αυτό επίσης. Η μόνη ένσταση που έχω σε αυτήν την αναθεώρηση είναι ότι δεν φαίνεται να απομένει στην βρετανική ομάδα πεζικού κάποιο αξιόπιστο μέσο εκπομπής κατασταλτικών πυρών, όπως το Μ27 στη δική μας. Φυσικά, τα L85A2 τους έχουν επιλογή αυτόματης βολής αλλά δεν είναι ικανά να διατηρούν αυτή τη βολή συνεχόμενα, όπως το δικό μας Μ27, κάτι που ασφαλώς θα μπορούσε να κάνει το Minimi.
Παρά το γεγονός ότι η αναθεώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, η τελική απόφαση για την απόσυρση του LMG ή του όλμου των 60 mm δεν έχει ακόμα ληφθεί οριστικά.
Η επιλογή αντικατάστασης του όλμου M6-640 (640mm είναι το μήκος του σωλήνα, υπάρχουν 3 διαθέσιμοι και το συνολικό τους μήκος είναι μεγαλύτερο) φαίνεται να έρχεται καθυστερημένα. Και πάλι, αυτό οφείλεται στο πώς ένας στρατός επιχειρεί και πώς η χώρα του χρησιμοποιεί τον στρατό. Ίσως σε παλιότερες εποχές, ο βρετανικός στρατός να απέδωσε καλά με ένα στοιχείο όλμου ανεπτυγμένο σε κάθε διμοιρία του.
Σε αντιπαραβολή με τους Αμερικανούς πεζοναύτες, οι όλμοι των 60mm συγκροτούν διμοιρίες βαρέων όπλων που υποστηρίζουν ολόκληρο τον λόχο κρούσης, ενώ οι όλμοι των 81mm ανατίθενται στον λόχο υποστηρίξεως που υποστηρίζουν το τάγμα ως στοιχείο του τάγματος. Μια κάπως διαφορετική επιχειρησιακή αντίληψη. Υποθέτω ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν μεγαλύτερο και ευρύτερο σύστημα υποστήριξης από ότι ο βρετανικός στρατός, που δεν απολαμβάνει το μέγεθος επιμελητείας που έχουν οι Αμερικανοί πεζοναύτες. Όπως όμως επισημαίνει το άρθρο, το σύστημα όλμου έχει καταστεί σχεδόν περιττό στις αποστάσεις που εμπλέκεται, λόγω της συχνά παράλληλης χρήσης του L7A1 των 7.62 και των όλμων των 81mm.
Ο EAV2 είναι ένας από τους διαχειριστές της ομάδας «Προέλαση-Limit Of Advance»στο Facebook.

Απόδοση/Μετάφραση από το thefirearmblog.com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://proelasi.org/2016/03/26/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-minimi-%CE%BF-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81/#more-38884

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου