Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Γιατί η Αντίσταση στο Ντέιρ Εζόρ έχει μεγάλη σημασία στο Συριακό Πόλεμο – Ο ρόλος του θρυλικού στρατηγού Ισσάμ


Του Στρατή Μαζίδη
Οι εδώ και καιρό αμυνόμενες συριακές δυνάμεις στο ελεύθερο τμήμα της πόλης του Ντέιρ Εζόρ και την αεροπορική βάση, βγήκαν το τελευταίο διάστημα στην αντεπίθεση εκμεταλλευόμενες την αποδυνάμωση των τζιχαντιστών της ISIL καθώς αρκετές δυνάμεις έχουν σταλεί στην Παλμύρα.
Όπως μεταδίδει το almasdar ο συριακός στρατός πέτυχε να ανακτήσει στρατηγικά σημεία στα βουνά Θαρμπέχ και σημεία ελέγχου στον οδικό άξονα Ντέιρ Εζόρ – Παλμύρα έχοντας πλέον επαφή με τις πετρελαιοπηγές του Θαγιέμ που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της οργάνωσης.
Η 104 αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία υπό το στρατηγό Ισσάμ Ζαχρεντίν, η 137η Ταξιαρχία και οι Λαϊκές Δυνάμεις Αμυνας (NDF) πέτυχαν όλο αυτό το διάστημα, αν και υπό πολιορκία, να απωθήσουν όλες τις επιθέσεις των τζιχαντιστών.
Η Αντίσταση του Ντέιρ Εζόρ το οποίο τελικά δεν εγκατέλειψε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 έχει μεγάλη σημασία καθώς δεν απελευθέρωσε δυνάμεις των ισλαμιστών οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν κινηθεί προς τα δυτικά διεκδικώντας τα εκεί αστικά κέντρα.

Ο στρατηγός Ισσάμ Ζαχρεντίν
Ο ίδιος ο στρατηγός Ζαχρεντίν είναι που εμψυχώνει συνέχεια πολιορκημένους πολίτες και στρατιώτες, σπεύδει στα νοσοκομεία δίπλα στους τραυματίες και μάχεται ο ίδιος στην πρώτη γραμμή.
Τα αεροπλάνα στο Ντέιρ Εζόρ όπως είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα στη Freepen.gr ίπτανται με αυτοσχέδιες βόμβες που φτιάχνει επί τόπου ο στρατός.
Ωστόσο οι καθημερινοί χάρτες των μετώπων απεικονίζουν την επέκταση της ζώνης που ελέγχει ο στρατός και επιπρόσθετα η επικείμενη απελευθέρωση της Παλμύρα (ίσως και εντός του Μαρτίου) ανοίγει το δρόμο ώστε στους επόμενους μήνες να σπάσει η πολιορκία του Ντέιρ Εζόρ.
Έρχονται άραγε καλύτερες ημέρες για μία ακόμη ιστορική πόλη στη Μέση Ανατολή;


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/03/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bd%cf%84%ce%ad%ce%b9%cf%81-%ce%b5%ce%b6%cf%8c%cf%81-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%bc.html#ixzz437Al9Pq3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου