Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Amphibische Gruppe – οι πεζοναύτες της Γερμανίας

by 


Στιγμιότυπο από εκπαιδευτική αποβατική επιχείρηση των γερμανών πεζοναυτών.
Έχει πεζοναύτες η Γερμανία;
Ασφαλώς κι έχει, όπως κάθε χώρα που βρέχεται από θάλασσα.
Προερχόμενοι από το Seebataillon-«το τάγμα της θάλασσας» ή θαλάσσιο τάγμα του πρωσσικού στρατού, που οργανώθηκε το 1852 και ανέλαβε καθήκοντα προστασία της παράκτιας ζώνης, κρίσιμων εγκαταστάσεων και ναυτικών αγημάτων για την εμπέδωση της πειθαρχίας εν πλω και μικρές αποβάσεις, οι πεζοναύτες του πρωσσικού και μετέπειτα γερμανικού ναυτικού έλαβαν διάφορα ονόματα και καθήκοντα μέχρι την αναδιοργάνωση του 1956 στο Bundesmarine, το Ομοσπονδιακό Ναυτικό της Δυτικής Γερμανίας.
Από το 1958 μέχρι το 1993, αποστολή των πεζοναυτών ήταν να ενισχύσουν την συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ στην παράκτια περιοχή της Βαλτικής, προστατεύοντας τα λιμάνια και τις ακτές της Δ. Γερμανίας και ενισχύοντας τα νησιά μεταξύ Δανίας και Ολλανδίας.
Οργανώθηκαν σε ένα απόσπασμα αποβατικών σκαφών με δύο μοίρες αποβατικών, δύο τάγματα αμφιβίων μεταφορών και ενισχύσεων, το θαλάσσιο τάγμα, λόχο οργάνωσης ακτών και λόχο βατραχανθρώπων.
Η αποστολή των Γερμανών πεζοναυτών και του στολίσκου αποβάσεων ήταν υποστηρικτική και δευτερεύουσα. Μεταξύ 1968 και 1973 έγινε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πιο επιθετικό προσανατολισμό, εξοπλιζόμενοι με αμερικανικά αποβατικά LCM (όπως τα «Ρουσσέν» και «Οινούσαι» του ΠΝ) και ενισχυόμενοι κατά περίπτωση με τμήματα του στρατού και αμφιβίων σκαπανέων.
Όμως, μια έρευνα στις αρχές του ’70 για τις πιθανότητες επιβίωσης έναντι βαρέων σοβιετικών μονάδων κατέληξε ότι οι πεζοναύτες δεν θα είχαν καμία ελπίδα και η διοίκηση αμφιβίων επέστρεψε στα παλιά της καθήκοντα.
Προς τα τελευταία χρόνια επιδιώχθηκε μεγαλύτερη συνεργασία με τις διοικήσεις ναρκοπολέμου του γερμανικού ναυτικού με τα αποβατικά Type-520/Barbe Class να αναλαμβάνουν και καθήκοντα ναρκοθετησης ενώ οι βατραχάνθρωποι του ναυτικού συνεργάστηκαν με τη διοίκηση υποβρυχίων για αφανείς ναρκοθετήσεις περασμάτων. Το 1993 το θαλάσσιο τάγμα διαλύθηκε ως μη αναγκαίο στην περίοδο της μετα-ψυχροπολεμικής ειρήνης.
Το 2014, το θαλάσσιο τάγμα συγκροτήθηκε εκ νέου ως «Τάγμα Προστασία Ναυτικής Δύναμης» από υπάρχουσες μονάδες ασφαλείας πλοίων και εγκαταστάσεων (Marineschutzkräfte), αγήματα εφόδου και τον λόχο δυτών-ναρκαλιευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου