Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Οι “επίλεκτοι” της Ελληνικής Αστυνομίας: Η ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε πέντε νέα στελέχη !!


Τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών.
Ή αλλιώς η δουλειά των αντρών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι οι επίλεκτοι, αστυνομικοί που εθελοντικά συμμετέχουν στο ειδικό σχολείο εκπαίδευσης εννέα εβδομάδων, με μοναδικό τους στόχο να ενταχθούν στην ΕΚΑΜ. Πολλοί το θέλουν, λίγοι το καταφέρνουν. Δεν απαιτεί μόνο καλή φυσική κατάσταση, αλλά και ψυχικό σθένος.
Μετά την τελευταία αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Αστυνομίας, η ΕΚΑΜ ανήκει στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, στην οποία υπάγονται επίσης η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας και η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων. Την Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος στελεχώνουν συνολικά 40 αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετέχουν σε επιχειρήσεις από τη Λάρισα μέχρι και την Αλεξανδρούπολη.
Μεταξύ αυτών που έχουν στο ενεργητικό τους, είναι και η επιχείρηση για τη σύλληψη του διαβόητου Βασίλη Παλαιοκώστα αλλά και η προ διετίας γιγαντιαία επιχείρηση στην Ηγουμενίτσα για τη σύλληψη του Αλβανού κακοποιού, Μαριάν Κόλα. Η Υποδιεύθυνση Βορείου Ελλάδος υποδέχθηκε σήμερα πέντε νέα στελέχη, τα οποία κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη σκληρή εκπαίδευση που διήρκησε περίπου δύο μήνες, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Παρότι στο σχολείο συμμετείχαν συνολικά δεκαπέντε άτομα και τα κενά της υπηρεσίας ήταν εννέα, μόνο πέντε αστυνομικοί κατάφεραν να πάρουν το δίπλωμα και τον τίτλο του ΕΚΑΜίτη. Απευθυνόμενος σε αυτούς, ο επικ. της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, Κωνσταντίνος Μπουτσικούδης, είπε: «Πρέπει να είστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιλογή που κάνατε και για την επιτυχία σας. Ο ανταγωνισμός ήταν πάρα πολύ μεγάλος, η δε πίεση και η καθημερινή ένταση πολύ υψηλή. Η θέση σας σε αυτή τη Μονάδα είναι επάξια. Ίσως είναι από τα μοναδικά σχολεία που καμία παρέμβαση δεν χωρεί. Μόνο όποιος αξίζει, έχει την ικανότητα, το ψυχικό σθένος και τη σωματική ικανότητα, μπορεί να ανταπεξέλθει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτσικούδης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Τριαδίου, τα διπλώματα στους πέντε επιτυχόντες παρέδωσε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη δική του προσωπική εμπειρία, όταν ως νέος αστυνομικός πέρασε από ανάλογο σχολείο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είμαστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί και κληθείτε, μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε κάθε κάλεσμα» είπε απευθυνόμενος στα νέα στελέχη της ΕΚΑΜ. Αυτή ήταν μόνο οι αρχή για τα πέντε νέα μέλη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας.
Μπορεί η εκπαίδευσή τους να ήταν σωματικά αλλά και ψυχολογικά επίπονη, ωστόσο, ο επόμενος στόχος φαίνεται ότι είναι εξίσου δύσκολος και αφορά τη συνεχή εκπαίδευση και την ένταξη στην καθημερινότητα της ομάδας. Την ευθύνη των Μονάδας στη Β. Ελλάδα έχει ο Διευθυντής της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης, Αστυνόμος Α’, Σταύρος Μαγαλιός, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά, κατά τη σημερινή τελετή: «Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα για τα νέα στελέχη. Η εκπαίδευση δεν σταματά. Είναι σκληρή και ρεαλιστική. Αυτή είναι η καθημερινή μας δουλειά για να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε περιστατικό εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας». Μετά το τέλος της εκδήλωσης, άνδρες της ΕΚΑΜ πραγματοποίησαν επίδειξη της δράσης της ομάδας, σε περίπτωση ομηρίας.
thestival.gr


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%bb%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%85%ce%bd%ce%bf.html#ixzz3v57QIrjK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου