Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Η ιδιαιτερότητα της σχεδίασης του άρματος μάχης Merkava και η πρόταση του συγγραφέα για τα ελληνικά δεδομένα

Τοποθέτηση ερπύστριας σε άρμα μάχης Merkava. (Noam Garmiza/Flickr)

Μέρος τρίτο
Η κατασκευή του άρματος και οι διαφορετικοί τύποι του άρματος

Το πρώτο πρωτότυπο κατασκευάστηκε το 1974 δούλεψαν με ότι είχαν.
Με το μεγάλο σκάφος του βρετανικού άρματος Chieftain που στην πράξη ήταν μια μεγέθυνση του παλιού βρετανικού άρματος Centurion αλλά δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν. Έτσι δούλεψαν πάνω σε πρωτότυπα με πύργο Μ-48 και σε σασί Centurion για να δείξουν την βασική ιδέα και με χίλιες δυσκολίες έφτιαξαν το πρώτο πρωτότυπο άρμα Merkava που το ολοκλήρωσαν το 1974.
Όχι δεν τα κατάφεραν απολύτως μόνοι τους, τους βοήθησαν οι Αμερικάνοι και με χρήματα και με τεχνογνωσία!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισέφεραν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια ($) για την ανάπτυξη και την παραγωγή του άρματος μάχης Merkava ή MBT κατά τη διεθνή ορολογία, αν και μου αρέσουν οι ελληνικοί όροι γιατί και καλύτεροι είναι και πιο περιεκτικοί.
Το συνολικό κόστος της έρευνας, ανάπτυξης, δοκιμών και το κτίριο των πρωτότυπων οχημάτων ήταν περίπου 65 εκατομμύρια $!
Αφού πρώτα δούλεψαν με την ιδέα μετά άρχισαν να κατασκευάζουν το πρώτο άρμα σε πραγματικές διαστάσεις, σε μέγεθος ανάλογο του μεγάλου σκάφους που είχαν στην διάθεση τους.
Οι τροχοί ήταν από Centurion με τον κινητήρα του Μ60 και το κιβώτιο ταχυτήτων που απέδιδε την μεγίστη ισχύ των 908 ίππων με της κατάλληλες βελτιώσεις, από τους 750 ίππους που είχε το Μ60!
Το πυροβόλο των 105 χιλιοστών είπαμε ήταν από Αμερική όπως και η βαλλιστική προστασία, οι πλάκες δηλαδή από τα θωράκισης του Μ-60!
Ήθελα να ήξερα τι δεν ήταν αμερικάνικό επάνω σε αυτό το άρμα μάχης; Και όμως ήταν τόσο διαφορετικό από το Μ60 σαν την ημέρα με την νύχτα! Αποδείχτηκε ότι ο ατζαμής ο πρωτάρης έφτιαξε κάτι καλύτερο από τους γνώστες με συσσωρευμένη πείρα επί σειρά δεκαετιών!
Η γραμμή παραγωγής άρχισε να βγάζει άρματα προ-παραγωγής από το 1977 και η πρώτη μονάδα με 30 Merkava Mk.1 έγινε επιχειρησιακή το 1979!
Το βασικό σημείο του άρματος είναι το χαμηλό ύψος που του δίνει ένα χαμηλό προφίλ όταν βρίσκεται σε θέση βολής. Εδώ να σημειώσουμε ότι το χαμηλό ύψος του πύργου βοηθάει πολύ για αυτό, αλλά και η καλή για πρώτη φορά ολόπλευρη διπλή θωράκιση! Κατάφεραν να στήσουν την γραμμή παραγωγής με προσωπικό από στρατιωτικούς που είχαν εμπειρία σε επισκευές- μετασκευές αρμάτων και από πολίτικο προσωπικό. Εδώ τους βοήθησε πολύ το σύστημα στράτευσης που είχαν και μπόρεσαν να εναλλάξουν προσωπικό σε διαφορές θέσεις.
Το πυροβόλο 105 χιλιοστών είναι εφοδιασμένο με ένα θερμικό χιτώνιο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από ισραηλινές βιομηχανίες και αυτό είναι επίσης εξοπλισμένο για τα ισραηλινά M48, M60 και Centurion άρματα.
Αυτό εξαλείφει τα περισσότερα από τα σφάλματα που προκαλούνται από την κάμψη του (barrel bending) που οφείλεται στον ήλιο, τον άνεμο, τη βροχή και άλλες επιδράσεις και βελτιώνει την πρώτη πιθανότητα χτυπήματος εναντίον άλλου άρματος. Τα είπαμε και πριν ήξεραν τι ήθελαν και τι βελτιώσεις να κάνουν αλλά πάλι θα το ξανά πω: αναφερόμαστε στο 1970 ας μην το ξεχνάμε αυτό. Σαφώς και σήμερα η λογική της σχεδίασης των τότε αρμάτων είναι ξεπερασμένη, όπως ξεπερασμένο είναι και το Μ-60 αν και είναι πιο παλιά σχεδίαση. Αλλά το αναφέρω γιατί το ισραηλινό MERKAVA MK1 άρμα πρέπει να το συγκρίνουμε με αυτό.
O όρος θερμικό χιτώνιο είναι το ασπίδιο προστασίας που υπάρχει εμπρός από τον πύργο και είναι ενωμένο με το πυροβόλο για να μετακινείτε το πυροβόλο καθ ύψος, για να προστατεύεται ο μηχανισμός στον πύργο που στα παλιά αμερικανικά άρματα είναι κατωτέρου επιπέδου!
Άρμα μάχης Merkava Mk1.
Το ποιο βασικό χαρακτηριστικό του άρματος είναι, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους ρόλους όπως:
  • Πρώτος ρόλος: Άρμα μάχης.
  • Δεύτερος ρόλος: Μεταφορέας πεζικού.
    Εδώ μπορεί να πάρει 10 άτομα μέσα στο πίσω μέρος αν είναι άδειο από πυρομαχικά. Μια πολύ σημαντική ικανότητα γιατί μπορεί να τους υποστηρίζει με τα όπλα που έχει. Έχει όμως την κατάλληλη θωράκιση για να τους προστατέψει αλλά και να τους σώσει από δύσκολες στιγμές εκκενώνοντας την περιοχή.
  • Τρίτος ρόλος: Όχημα διοίκησης, γιατί έχει τον κατάλληλο χώρο στο πίσω μέρος για να το κάνει με μεγαλύτερο αριθμό ασύρματων και με 25 βλήματα στο πίσω μέρος στην αποθήκη.
  • Τέταρτος ρόλος: Ασθενοφόρο, εδώ μπορεί να πάρει 2 φορεία και να χρησιμοποιηθεί για εκκένωση τραυματιών.
Άρμα μάχης Merkava Mk2.
Οι προσπάθειες της αποφυγής των λαθών.
Από τα πρωταρχικά στάδια της προσπάθειας έκαναν τα αδύνατα δυνατά να αποφύγουν τα λάθη και αξιοποίησαν ότι είχαν και δεν είχαν.
Δηλαδή τις βιομηχανικές υποδομές που υπάρχουν στον ισραηλινό στρατό, των στρατιωτικών και της στρατιωτικές βιομηχανίες της χώρας, καθώς και την επέκταση του δυναμικού της παράγωγης όπου ήταν αναγκαίο.
Εδώ όμως πρέπει να σταθούμε και να το προσέξουμε ότι στο μέτρο του δυνατού, η διογκωμένη γραφειοκρατία και η δημιουργία νέων βιομηχάνων θα πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία!
Εδώ αναφερόμαστε για να μάθουμε τι έκαναν αυτοί, μια μικρή δηλαδή χώρα για να πάρουμε μαθήματα για εμάς και τι θα μπορούσαμε-μπορούμε να κάνουμε εμείς αντίστοιχα στην ιδία περίπτωση.
Αποφάσισαν ότι στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις των Ισραηλινών Δυνάμεων Αυτοάμυνας (IDF) θα χρησιμοποιηθούν για το τελικό εργοστάσιο συναρμολόγησης του άρματος.
Επιπλέον αναβάθμισαν 200 βιομηχανίες με νέες γνώσεις και ικανότητες αλλά και με μηχανήματα, με ότι δηλαδή απαιτείται για την παραγωγή των χιλιάδων εξαρτημάτων, συστημάτων και των απαρτίων που χρειάζονται για το άρμα μάχης Merkava.
Άρμα μάχης Merkava Mk2D
Έκαναν όσο το δυνατόν σωστά βήματα και αποφάσισαν, ότι πρέπει να εφαρμόσουν μια πολιτική της περιφερειακής κατανομής των εγκαταστάσεων παραγωγής σε όλο το Ισραήλ.
Αυτό το έκαναν λόγου του φόβου της καταστροφής σε περίπτωση πολέμου και ειδικά από την εχθρική αεροπορία.
Που εξελίχτηκε συμπεριλαμβανόμενων και των περιοχών ανάπτυξης, με μέγιστη αξιοποίηση των μη στρατιωτικών επιχειρήσεων. (Αυτές δηλαδή που είχε και η Ελλάδα και της έκλεισαν και που έβγαζαν τα ανταλλακτικά για τα παλιά άρματα) Για να μην έχουν το μονοπώλιο οι στρατιωτικές βιομηχανίες! (Που εδώ έχουν και την ασυλία και της υψηλές τιμές παραγωγής και που κάνουν ότι γουστάρουν και αυτές και οι άλλοι που μας κυβερνούν).
Αποφασίστηκε (τότε) ότι κάθε τεχνολογική γνώση που τους έλειπε θα έπρεπε να αποκτηθεί, εν μέρει από το εξωτερικό και εν μέρη να αυτό-αναπτυχθεί στο πλαίσιο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων-υποδομών, από την βιομηχανικές εγκαταστάσεις που υπήρχαν και θα της βελτίωναν και από όλα τα ισραηλινά ερευνητικά ιδρύματα! (Αυτό δηλαδή που δεν γίνετε εδώ στην Ελλάδα και που δεν χρησιμοποιούν τους φοιτητές στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Για να προσφέρουν έργο από την μια και να διαλέξουν τους καλύτερους-κατάλληλους για να δουλέψουν στις πολεμικές βιομηχανίες. Αλλά και το ποιο βασικό να προσφέρουν στην έρευνα που όταν ακούσουν οι φοιτητές για ερευνητικά στρατιωτικά προγράμματα, κλείνουν της σχολές κάνοντας κατάληψη, όπως κάνουν για ψύλλου πήδημα).
Το νέο άρμα Mk I
Το νέο άρμα είχε χαμηλό προφίλ όταν βρίσκεται σε θέση βολής. Είναι πολύ λογικό αυτό, αν το συγκρίνουμε με τα αμερικανικά άρματα που όλα είχαν μεγάλο ύψος και που είχε το Ισραήλ σε υπηρεσία. Είχε την εξάλειψη των εύφλεκτων υλικών από τα διαμερίσματα του πληρώματος. Αποθήκευση των κυρίων πυρομαχικών του πυροβόλου κάτω από τον δακτύλιο του πύργου και πίσω στο πύργο σε ασφαλή θέση που ήταν πολύ λίγα σε αριθμό για να γίνει ολική καταστροφή του άρματος. Τα πιο πολλά πυρομαχικά ήταν καλά αποθηκευμένα στο πίσω μέρος του κύτους. Αποθηκευμένα σε δοχεία ανθεκτικά στην θερμότητα και με την δυνατότητα εκτόνωσης της έκρηξης προς τα έξω, πράγμα που τα υπόλοιπα άρματα των ισραηλινών δεν το είχαν αυτό. Δηλαδή μια σημαντική καινοτομία εν σχέση με τα παλιά άρματα, άσε δε της ανέσεις. Ναι ήταν πραγματικά μια σημαντική καινοτομία εν σχέση με τα παλιά άρματα που είχαν τα πυρομαχικά όπου να ναι και που και αυτό ήταν μια βασική απαίτηση από τα διδάγματα του πολέμου του 1973! Τότε που έχασαν πολλά άρματα και αρκετά ανατινάχτηκαν από προσβολή της αποθήκη πυρομαχικών. Δυστυχώς μια άλλη λύση για να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα, θα απαιτούσε μεγαλύτερο βάρος του άρματος για να επιτύχουν την ίδια προστασία με την ίδια θωράκιση που ας μη το ξεχνάμε ήταν η ίδια του Μ-60 και από το ίδιο υλικό και με το ίδιο πάχος.
Άρμα μάχης Merkava MkIII
Η τύχη που τα άλλαξε όλα
Όλμος 60 χιλιοστών. (tanknutdave.com)
Το καλοκαίρι του 1982 είναι ένας σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη του νέου άρματος, γιατί χρησιμοποιήθηκε σε πολεμικές επιχειρήσεις στον πόλεμο του Λιβάνου. Είχαν 180 άρματα έτοιμα που τα είχαν παραδώσει στης μονάδες και το Merkava MKI τα πήγε πολύ καλά. Στο αέρα νίκησαν κατά κράτος την αεροπορία της Σύριας αλλά και στο έδαφος δεν τα πήγαν άσχημα.
Το νέο άρμα των ισραηλινών αποδείχτηκε πολύ ανώτερο από τα Συριακά Τ-62 που είχαν και αυτά θωράκιση από χάλυβα, άντεξε στα χτυπήματα και νίκησαν και στο έδαφος σχετικά εύκολα και γρήγορα.
Δηλαδή ο βαθμός επιτυχίας του Merkava MK1 ήταν πολύ υψηλός σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά συνέβη κάτι ακόμα συγκλονιστικό.
Πάντα μετά την λήξη των συγκρούσεων οι ισραηλινοί μετέφεραν τα εχθρικά κατεστραμμένα άρματα με της λιγότερες ζημιές. Είτε για να τα δοκιμάσουν, ή να τα επισκευάσουν, ή να πάρουν ανταλλακτικά για τα εχθρικά άρματα που είχαν στην κατοχή τους και τα χρησιμοποιούσαν.
Έψαχναν πάντα για νέους τύπους αλλά και για βελτιώσεις στα άρματα του εχθρού. Εξάλλου τα ήθελαν και οι Αμερικάνοι και τους πλήρωναν αδρά για αυτό. Ασφαλώς και τα έψαχναν πρώτα και έβαζαν της προτεραιότητες στο τι θα μεταφέρουν σε πρώτη φάση. Εκεί λοιπόν στάθηκαν όχι απλά τυχεροί αλλά κάτι παραπάνω. Ανακάλυψαν ένα χτυπημένο άρμα νέας γενεάς ένα Τ62 με την νέα θωράκιση ERA που σαν πρώτη προτεραιότητα μεταφέρθηκε στο Ισραήλ και το εξέτασαν διεξοδικά και εξονυχιστικά και που σήμερα υπάρχει στο μουσείο. Από εκεί πήραν τα βασικά στοιχεία για να σχεδιάσουν την νέα θωράκιση.
Η παραγωγή εν τω μεταξύ συνεχίστηκε του Merkava MK1 μέχρι το 1983, μέχρι το νέο μοντέλο με την νέα θωράκιση αλλά και με αρκετές βελτιώσεις να μπει και αυτό στην παραγωγή τον Δεκέμβριο του 1983, συνολικά κατασκευάστηκαν 250-280 Merkava MK1. Στον πόλεμο του Λιβάνου μερικά άρματα χτυπήθηκαν μετωπικά αλλά κανένα δεν χάθηκε. Τα επισκεύασαν τους άλλαξαν της μηχανές σε ορισμένα και μπήκαν πάλι σε υπηρεσία, αλλά ότι το ποιο σημαντικό ήταν πως δεν είχαν απώλειες σε πληρώματα. (Για τον πόλεμο του Λιβάνου υπάρχουν πολλές εκάτερον απόψεις διαφορετικές από τους εμπλεκόμενους, αλλά εγώ παίρνω την μέση οδό του καθενός που λογικά είναι και η σωστή για της απώλειες. Γιατί γενικά όλοι υπερβάλουν ή αποφεύγω της υπερβολές όπως πχ να χτύπησαν ελικόπτερο με το πυροβόλο του άρματος).
To Merkava Mk II
To Merkava MK2! Στην πράξη έμοιαζε ίδιο με το παλιό αλλά δεν είναι έτσι, οι βελτιώσεις είναι πολύ σημαντικές και δεν αφορούν μόνο την θωράκιση. Όλα τα διδάγματα του νέου πολέμου ενσωματώθηκαν στο νέο άρμα που είχε την βελτιωμένη ειδική θωράκιση που αναφέραμε. Ένα βελτιωμένο σύστημα έλεγχου της πυρκαγιάς, έναν όλμο των 60 χιλιοστών οπισθογεμή όμως που γέμιζε μέσα από το άρμα και είχε βελτιωμένη κινητικότητα! Ναι είχε βελτιωμένη κινητικότητα γατί είχε νέο κιβώτιο ταχυτήτων πλήρως αυτόματο και καλύτερη λειτουργία της χρήσης του κινητήρα με μεγαλύτερη εμβέλεια. Αν τα δούμε δίπλα τα ΜΚ1 και ΜΚ2 σαφώς και διαφέρουν, ακόμα και απτικά κυρίως στον πύργο. Κατασκεύασαν 580 ΜΚ2 μέχρι το 1989. Έγιναν δε πολλές βελτιώσεις στο μοντέλο ΜΚ2, το Β με θερμικά σκοπευτικά και με νέο σύστημα έλεγχου πυρός. Οι βελτιώσεις συνεχιστήκαν με το μοντέλο ΜΚ2 C με καλύτερη προστασία της θωράκισης οροφής και με το ΜΚ2 D που απέκτησε σπονδυλωτή θωράκιση, αυτό δηλαδή που έλειπε για να περάσουν στο νέο άρμα μάχης στο ΜΚ3.Merkava_ArmorMerkava Mk III
Το Mark III έκανε την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο του 1989 και έφερε βελτιώσεις στην οδήγηση, στον κινητήρα, στον οπλισμό και στα ηλεκτρονικά συστήματα.
Τοποθετήθηκε το 120 μμ πυροβόλο της Ισραηλινής ΙΜΙ. Αυτό το πυροβόλο καθώς και ο νέος κινητήρας των 1,200 ίππων (hp) αύξησε το συνολικό βάρος του άρματος στους 65 τόνους (145,000lb). Ο νέος όμως κινητήρας αύξησε την μέγιστη ταχύτητα πλεύσης στα 60km/h.
Ο πύργος ανακατασκευάστηκε ως προς την μηχανική της κίνησης, η οποία ήταν ανεξάρτητη από την κίνηση του όλου άρματος, επιτρέποντας την στόχευση ανεξάρτητα από το πώς κινείτε το άρμα.
Άλλες βελτιώσεις ήταν οι εξής:
• Εξωτερική αμφίδρομη τηλεφωνική κωδικοποιημένη επικοινωνία μεταξύ πληρώματος και εξωτερικών στρατευμάτων.
• Αναβάθμιση του σημείου αποθήκευσης πυρομαχικών για μείωση της πιθανότητας ammorack.
• Προσθήκη καταδεικτών laser.
• Τοποθέτηση της προσθαφαιρούμενης και σχεδιασμένης για άμεση αφαιρο-τοποθέτηση και επισκευή στο πεδίο της μάχης, θωράκισης kasag, έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε τροποποίηση σε μικρό χρονικό διάστημα καθώς νέα υλικά θα ήταν διαθέσιμα.
• Έκδοση mark IIIB με απροσδιόριστες αλλαγές στην θωράκιση.
Merkava MkIII BAZ
Έκδοση BAZ.
Το 1995 το Mark IIIBAZ (Εβραϊκό ακρωνύμιο του Barka Zoher), ήρθε με αρκετές βελτιώσεις σε συστήματα περιλαμβάνοντας:
• Αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου πυρός από την Electro Optics Industries (EL-OP) και την Elbit Ltd., προσδίδοντας στο άρμα την δυνατότητα εμπλοκής με κινούμενους στόχους καθώς αυτό βρίσκετε σε κίνηση. (Αυτόματος εντοπιστής στοχοποίησης).
• Συστήματα προστασίας NBC.
• Κεντρικό σύστημα κλιματισμού εγχώριας κατασκευής.
• Προσθήκη βελτιώσεων στην βαλλιστική προστασία.
• Το mark IIID είχε προσθαφαιρούμενη μεταφερόμενη θωράκιση για το κυρίως άρμα και τον πύργο.
Or-Dalet
Η τελευταία γενιά της σειράς Mark III ήταν η Mark IIID or-Dalet (εβραϊκά =4η γενιά), η οποία περιελάμβανε τροποποιήσεις και κατασκευές πρωτοτύπων τα οποία θα γίνονταν γνωστά στην έκδοση Mark IV.
• Βελτιωμένες και ανθεκτικότερες ερπύστριες (από την Caterpillar σχεδίασης στο Ισραήλ).
• Τοποθέτηση του I-OWS.
Άρμα μάχης Mekrava MkIV
Merkava Mark IV
Κάποιοι νομίζουν πως το επόμενο άρμα το Merkava ΜΚ4 είναι η βελτίωση του ΜΚ3 αλλά δεν είναι έτσι!
Αυτό είναι ένα νέο άρμα άσχετα αν μοιάζει με τα υπόλοιπα, εξάλλου οι διάφορες είναι τεράστιες μέσα. Δεν είναι μόνο στον ισχυρότερο κινητήρα των 1500 ίππων και στο καλύτερο πυροβόλο των 120 χιλιοστών. Για πρώτη φορά τοποθετήθηκε στην θωράκιση κάτι το διαφορετικό.
Δηλαδή η θωράκιση είναι αφαιρο-τοποθετούμενη και μεταφερόμενη η θωράκιση σε όλη την επιφάνεια του άρματος και στο σκάφος και στον πύργο. Έγινε σχεδίαση για να μπορούν τα χτυπημένα άρματα να επισκευάζονται γρήγορα και να επιστρέφουν στην μάχη.
Δηλαδή να επισκευάζεται εύκολα η θωράκιση των αρμάτων.
Είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του Merkava και ξεκίνησε το 1999.
Η εξέλιξη ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 1999. Το Mark IV μπήκε σε παραγωγή σε περιορισμένο αριθμό το 2004.
Άρμα μάχης Merkava Mk IV χτυπημένο στον πύργο.
Σχεδίαση
Νέο σύστημα ελέγχου πυρός Knight Mark 4 από την EL-OP. H επανατοποθετούμενη και μεταφερόμενη θωράκιση του Mark IIID σε όλη την επιφάνεια του άρματος. Έγινε σχεδίαση για να μπορούν τα χτυπημένα άρματα να επισκευάζονται γρήγορα και να επιστρέφουν στην μάχη.
Τα βλήματα τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστά πυρίμαχα κουτιά για την εξάλειψη του ammorack. Η αποθήκευση δεν γίνονταν μέσα στον πύργο και έτσι αυτός θεωρείτο ως ‘’DRY’’.
Το γενικό σχήμα του άρματος, η εξωτερική μη αντανακλαστική βαφή και η τοποθέτηση επιφανειών μείωσης του ίχνους εκπεμπόμενης θερμότητας από τις εξατμίσεις του κινητήρα για αποφυγή εντοπισμού από καταγραφείς θερμότητας εχθρικών αρμάτων και radar με τεχνογνωσία από την σχεδίαση του Ισραηλινού μαχητικού αεροσκάφους LAVI έδωσε μια πρωτοποριακή ώθηση στην εν λόγω έκδοση.
Περιλαμβάνει το 120μμ πυροβόλο των προηγούμενων εκδόσεων με δυνατότητα βολής περισσοτέρων ειδών βλημάτων, περιλαμβανομένων και των βλημάτων HEAT (HIGH-EXPOLSIVE) καθώς και βλήματα APFSDS κινητικής ενέργειας διείσδυσης χρησιμοποιώντας έναν ημιαυτόματο ηλεκτρικό μηχανισμό γέμισης των 10 βλημάτων. Τοποθέτηση του 12,7μμ πολυβόλου για βολές εναντίων οχημάτων.
Merkava Mk 4A turret
Βελτιωμένο σύστημα ελέγχους πυρός (ΣΕΠ)
Το νέο βελτιωμένο σύστημα ελέγχου πυρός επιτρέπει στο MERKAVA την κατάρριψη ελικοπτέρων όπως το ρώσικο Mil-Mi-24 Hind και το γαλλικό Gazelle, τα οποία έχουν σε χρήση οι γείτονες του Ισραήλ.
Βελτιωμένες ερπύστριες
Ισραηλινής σχεδίασης ερπύστριες TSAWS (Tracks, Springs, And Wheels System) της Caterpillar με την ονομασία ‘’Mazkom”. Σχεδιάστηκαν για τα δύσκολα και πετρώδη εδάφη του Λιβάνου και των υψωμάτων του Γκολάν.
Ψηφιακό σύστημα διαχείρισης μάχης (ΣΔΕΕΠ)
Το άρμα φέρει σύστημα της Ισραηλινής Elbit Systems BMS(Battle Management System) που επικεντρώνεται στην λήψη έγχρωμων εικόνων από UAV και άλλες πηγές και την επίσης μεταφορά τους σε άλλους που φέρουν το ίδιο σύστημα μέσω κωδικοποίησης.
Ταχύτητα επισκευών και κόστος κατασκευής – συντήρησης
Το MERKAVA IV σχεδιάστηκε για ταχύτατες επισκευές και αφαιρο-τοποθετήσεις των κατεστραμμένων θωρακίσεων και επιστροφή στην μάχη. Επίσης έχει χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης και έτσι διατηρεί το κόστος ανά μονάδα σε χαμηλότερα επίπεδα από πολλά άρματα που υπάρχουν σε χρήση στη Δύση.
Η πολεμική συμμετοχή των αρμάτων Merkava
Από ισραηλινές πηγές όμως αλλά της αναφέρω για να πάρουμε μια εικόνα.
Το MERKAVA χρησιμοποιήθηκε πολύ κατά τον πόλεμο του Λιβάνου το 1982. Έβγαλε εκτός μάχης τα Συριακά Τ-62 και επέδειξε επιβιωσιμότητα έναντι στις βολές με ΑΤ-3 Sagger και RPG-7.Είχε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από το κατά γενική χρήση άρμα CENTURION.
Τον Φεβρουάριο του 2002 ένα MERKAVA III καταστράφηκε από βόμβα τοποθετημένη σε δρόμο κοντά στην Netzarim προάστιο της Γάζας.
Το άρμα συμμετείχε σε επίθεση σε κομβόι. Καθώς επέστρεφε μία βαριά νάρκη πυροδοτήθηκε στο πέρασμά του και το άρμα καταστράφηκε ολοσχερώς. Όλο το πλήρωμα σκοτώθηκε στην έκρηξη. Ήταν το πρώτο βαρύ άρμα που καταστράφηκε κατά την 2η Intifada.
Ένα δεύτερο Ισραηλινό άρμα Mark II ή Mark III καταστράφηκε ένα μήνα αργότερα στην ίδια περιοχή και ακόμα 3 στρατιώτες σκοτώθηκαν. Ένα τρίτο Merkava II ή ΙΙΙ καταστράφηκε κοντά στο Kisuffim, όπου ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.
Πολλές από τις απώλειες στο πόλεμο του Λιβάνου το 2006 ήταν πληρώματα και μεταφερόμενοι στρατιώτες από Merkava.
Η χρήση των Merkava ΙV ήταν περιορισμένη για τον λόγω ότι μόλις είχαν βγει από την γραμμή παραγωγής και μπήκαν σε υπηρεσία σε μικρούς αριθμούς.
Η Χεσμπολάx εκτόξευσε πάνω 1000 αντιαρματικούς πυραύλους κατά τον πόλεμο εναντίων και των δύο τύπων. Χτυπήθηκαν περίπου το 45% των αρμάτων και θωρακισμένων οχημάτων!
Δεκαπέντε πληρώματα αρμάτων σκοτώθηκαν συνολικά, μόνο από βολές τέτοιων πυραύλων που είχαν καλή διατρητικότητα. Το οπλοστάσιο της Χεσμπολάχ πιστεύετε ότι διέθετε εξελιγμένα ρωσικά RPG-29 ‘Vampir’, AT-5 ‘Konkurs’, AT-13 ‘Metis-M’, και τα καθοδήγησης laserAT-14 ‘Kornet’ HEAT (High Explosive). HIDF ανέφερε ότι ανακάλυψε τις θέσεις των ‘Kornet’ κοντά στο χωριό Ghandouriyeh. Αρκετούς μήνες μετά την κατάπαυση του πυρός, αναφορές και φωτογραφίες επιβεβαίωσαν τα ανωτέρω.
Άρμα μάχης Merkava Mk4m εξοπλισμένο με το συστήμα ενεργής προστασίας «Windbreaker» (Israel Defense Forces/Flickr)
AT-14 Kornet
Ένα ακόμα μέλος πληρώματος Merkava ΙV σκοτώθηκε από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Το άρμα έφερε θωράκιση τύπου V στην κοιλιά περιορίζοντας τις απώλειες σε μία από τα συνολικά επτά άτομα. (4 πλήρωμα-3 μεταφερόμενοι στρατιώτες).
Στο σύνολο 5 Merkava (2 Merkava II, 1 Merkava III και 2 Merkava IV) καταστράφηκαν. Από αυτά τα 2 IV από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και τα υπόλοιπα από AT-14 ‘Kornet’.
Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ευχαριστημένοι από την δράση των Merkava IV και επικέντρωσαν τα προβλήματα στην ελλιπή εκπαίδευση.
Πενήντα Μerkava χτυπήθηκαν από τα οποία 8 παρέμειναν ενεργά στο πεδίο της μάχης. 21 δέχτηκαν ελαφρά χτυπήματα (15 από αντιαρματικούς πυραύλους και 6 από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς).
Μετά το 2006 και καθώς η IDF έδωσε βάση στον πόλεμο των εντυπώσεων και των δηλώσεων για την έκβαση του πολέμου, κάποιοι αναλυτές δήλωσαν ότι τα Merkava ήταν πολύ ευαίσθητα στα χτυπήματα από εξελιγμένα αντιαρματικά βλήματα.
Άλλοι αναλυτές και ιδιαίτερα ο David Eshel, είχαν την αντίθετη άποψη και δήλωναν ότι οι απώλειες σε πληρώματα στον πόλεμο του Yom Kippur ήταν 2, μειούμενος σε 1,5 το 1982 στον πόλεμο του Λιβάνου και σε ένα το 2006.
Η IDF ήθελε να αυξήσει τον αριθμό των Merkava IV και σκόπευε στην τοποθέτηση του συστήματος TROPHY (ενεργό σύστημα αυτοπροστασίας), όπως επίσης να δώσει μεγαλύτερη βάση στην εκπαίδευση των Merkava με αντιαρματικές μονάδες του Ισραηλινού στρατού.
Το Merkava IV χρησιμοποιήθηκε μαζικά στον πόλεμο της Γάζας μιας και η IDF είχε παραλάβει άρματα σε ικανοποιητικό αριθμό, αντικαθιστώντας τα Mark II και ΙΙΙ. Μία ταξιαρχία Μerkava IV κατέλαβε την περιοχή της Γάζας σε 5 ώρες χωρίς καμιά απώλεια. Ο Διοικητής της δύναμης δήλωσε ότι οι τακτικές μάχης είχαν βελτιωθεί και αλλάξει σε σχέση με το 2006. Αυτές άλλαξαν σε σχέση με τις συμβατικές ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ασύμμετρες απειλές. Έως τον 10/2006 η IDF είχε αρχίσει να εξοπλίζει τα Mark IV με το σύστημα TROPHY για να βελτιώσει την προστασία από πυρά εξελιγμένων αντιαρματικών πυραύλων οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κεφαλές ΗΕΑΤ.
Merkava Mk IV στη Λωρίδα της Γάζα την 15η Ιανουαρίου 2009. (Broń Pancerna/Flickr)
Πρόσθεσαν επίσης και προειδοποιητή laser της Elbit καθώς και σύστημα παραγωγής καπνού περιφερειακά του άρματος της ΙΜΙ με την εκτόξευση βομβίδων.
Τον Δεκέμβριο του 2010 η Χαμάς στην Γάζα, εκτόξευσε ένα ΑΤ-14 σε ένα Merkava III που βρισκόταν σταθμευμένο στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας. Η έκπληξη των Ισραηλινών ήταν μεγάλη , ως προς την δυνατότητα της Χαμάς να έχει στην κατοχή της ένα τέτοιο εξελιγμένο όπλο.
Ο πύραυλος διαπέρασε την θωράκιση του άρματος αλλά δεν προκάλεσε απώλειες στο πλήρωμα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το Ισραήλ να αποστείλει στα σύνορα μία ίλη από Merkava IV εξοπλισμένα με το ενεργό σύστημα αυτοπροστασίας TROPHY.
Την 1η Μαρτίου 2011 ένα Merkava IV σταθμευμένο στα σύνορα (όπως και στην παραπάνω περίπτωση) φέροντας το σύστημα TROPHY επιτυχώς απέτρεψε χτύπημα με πύραυλο καταστρέφοντας των πριν την επαφή και έτσι επετεύχθη η πρώτη επιχειρησιακή επιτυχία του συστήματος.
Για περισσότερες φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα για το άρμα θα βρείτε εδώ
Εκπαίδευση εφέδρων στην μεταφορά τραυματία με το άρμα μάχης Merkava. (Israel Defense Forces/Flickr)
Αρχικό συμπέρασμα
Τελικά αποδείχτηκε πως οι ισραηλινοί είχαν δίκιο να σχεδιάσουν ένα άρμα με βασική προϋπόθεση να αντέχει σε βλήματα ΗΕΑΤ και ΑΤ πυραύλους.
Με τις συνεχείς βελτιώσεις τα κατάφεραν να το έχουν αξιόμαχο αλλά για το δικό τους πεδίο μάχης και το τονίζω αυτό. Δηλαδή για της απειλές που αντιμετωπίζουν αυτοί και όχι για της δικές μας. Πάλεψαν και τα κατάφεραν όπως είδαμε αλλά το ζητούμενο είναι θα τα κατάφερναν αν δεν είχαν την πλήρη υποστήριξη των Αμερικανών;
Πιστεύω πως θα τα κατάφερναν αλλά θα είχαν κατασκευάσει ένα κατώτερο άρμα σε μικρότερες ποσότητες, δηλαδή θα είχαν φτάσει μέχρι στα επίπεδα του ΜΚ3. Έτσι για να ξέρουμε και να καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε. Ναι ήταν αποφασισμένοι να κατασκευάσουν ένα νέο άρμα αλλά χωρίς την τόσο μεγάλη υποστήριξη και σε χρήμα και σε υλικά δεν θα τα είχαν καταφέρει τόσο καλά. Όπως δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει μια μικρή χώρα, με μικρό προϋπολογισμό για την εθνική άμυνα της. Αυτό θα το καταλάβουμε καλύτερα παρακάτω που θα αναφερθούμε γιατί δεν φτιάξαμε το δικό μας άρμα μάχης.

Τέταρτο μέρος

Τέταρτο μέρος για το ισραηλινό άρμα Merkava!
Εδώ θα αναφέρουμε τα γενικά και ειδικά συμπεράσματα, τα σκοτεινά σημεία, αν θα μπορούσαμε και εμείς να αναπτύξουμε ένα άρμα μάχης και γιατί δεν τα καταφέραμε. Τι έχουμε περισσότερο ανάγκη αυτή την στιγμή για τον στρατό ξηράς μας και τι μπορούμε άμεσα να κάνουμε.
Αν δηλαδή έχουμε την ανάγκη ενός νέου δικού μας άρματος μάχης, ή αν έχουμε άλλες προτεραιότητες σε άλλα πράγματα.
Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο παρόν κείμενο πολύ περιληπτικά για δικές μου σχεδιάσεις αρμάτων αλλά και για θωρακίσεις.
Έχουμε πολλά να πούμε, πρώτα από όλα αφήσαμε δυο πράγματα στην μέση από το δεύτερο μέρος που το ένα επίτηδες δεν το αναλύσαμε και στο άλλο αναφέραμε μόνο ένα μικρό κομμάτι.
Η θέση του οδηγού ενός άρματος είπαμε πως είναι η πιο ευάλωτη και συνήθως την βάζουν στο κέντρο, εκεί δηλαδή που θα πέσουν οι ΑΤ πύραυλοι.
Το ίδιο λάθος κάνουν και με τα δυτικά ΤΟΜΑ όπου βάζουν τον οδηγό αριστερά και τον κινητήρα δεξιά, αφού εκεί θα του ρίξουν και θα τους σκοτώσουν όλους εκεί μέσα, ενώ ο κινητήρας θα τους παρείχε πολύ μεγαλύτερη προστασία. Τώρα με τι λογική το κάνουν αυτό πρέπει και να απαντηθεί.
Άρματα μάχης Merkava Mk 1 στον Λίβανο, 1982. (Broń Pancerna/Flickr)
Εντάξει το έβαλαν οι Αμερικανοί πρώτοι σε ΤΟΜΠ αλλά τι σχέση έχει το ΤΟΜΠ με το ΤΟΜΑ;
Ήθελα να ήξερα αυτό δεν το ξέρουν;
Ναι το ξέρουν και το πάρα ξέρουν αλλά δυστυχώς τα περισσότερα πράγματα τα κάνουμε όχι από άγνοια, αλλά περισσότερο από συνήθεια πάρα από πεποίθηση. Έτσι κάνουμε συνεχώς το ίδιο λάθος, η δύναμη της συνήθειας είπαμε που δυστυχώς έχει πολύ καταστροφικά αποτελέσματα.
Αυτό είναι ένα μέγα λάθος για να συνεχίζετε αλλά που πρέπει να μπει ο οδηγός δεξιά ή αριστερά σε ένα άρμα; Ναι είναι σωστό να υπάρχει θωράκιση πίσω από τον οδηγό όπως έβαλαν στο άρμα των ισραηλινών αλλά η απορία παραμένει;
Για τους χειριστές ΑΤ πυραύλων το ξέρουμε και το αναφέραμε, σημαδεύουν στο κέντρο στην ένωση πύργου- σκάφους. Υπάρχει μια μελέτη όμως που να λέει που κτυπάει ένας χείριστης με έναν ΑΤ ομάδας πεζικού;
Ξέρουμε πολύ καλά ότι βρίσκετε μέσα σε ένα όρυγμα-χαράκωμα συνήθως και είναι δεξιόχειρας, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορεί ευκολότερα να στρέψη τον κορμό του αριστερά πάρα δεξιά.
Αυτό είναι πραγματικά ένα σκοτεινό σημείο που δεν ξέρω να σας απαντήσω! Θα πρέπει να το δούμε αυτό και να το εξετάσουμε. Εγώ πάντως θα έκανα μια μελέτη βάζοντας στον εξομοιωτή εκατοντάδες χειριστές ΑΤ, αλλά και σε πραγματικό ΑΤ με χρήση της υποδιαίρεσης του βλήματος για να διαπιστωθεί πια είναι και η ασφαλής θέση.
Αυτό είναι και το σκοτεινό σημείο που δεν μπορώ να σας απαντήσω και να σας το εξηγήσω. Αν η θέση δηλαδή του οδηγού όπως την έβαλαν στο ισραηλινό άρμα είναι και η σωστή.
Θα σας απαντήσω με εικασίες και με δικά μου συμπεράσματα, γιατί οι ισραηλινοί την έβαλαν την θέση του οδηγού του Merkava αριστερά.
Όπως την είχα βάλει και εγώ στο δικό μου άρμα αλλά και στα ελαφριά ΤΟΜΑ και στα θωρακισμένα οχήματα, αν αυτό πραγματικά το διαπίστωσαν από τα κατεστραμμένα άρματα ίσως να έχουν δίκιο.
Η γνώμη μου είναι πάντως πως δεν βλάπτει τα πράγματα μια μελέτη που θα διαφωτίσει την υπόθεση. Αν και θα μπορούσα να εξηγήσω εδώ τον τρόπο που πυροβολεί ένας αριστερόχειρας και ένας δεξιόχειρας εν σχέση με το πώς βρίσκει τον στόχο, αν και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα όπλο πεζικάριου αλλά με έναν ΑΤ εκτοξευτή.
Θεωρώ πάντως και την ενστικτωδώς κίνηση του να στρίβεις λίγο αν δέχεσαι πυρά σε κοντινή απόσταση, συν το βάρος του εκτοξευτή ουσιαστικής σημασίας, άρα λογικά έχουν δίκιο οι ισραηλινοί που την έβαλαν έτσι! Δηλαδή εδώ αναφερόμαστε στην ενστικτώδη κίνηση που κάνεις πριν καλυφτείς άμα σου ρίχνουν πατώντας ταυτόχρονα την σκανδάλη.
Το δεύτερο σημείο είναι ένα βασικό μάθημα ζωής που θα πρέπει να διδάσκεται.
Έχω διαφορετικές αντιλήψεις σε αυτά που γράφω από την πλειοψηφία για να μην πω ότι είμαι από τους ελάχιστους.
Εδώ οι Ισραηλίτες έδωσαν τα ρέστα τους που λέμε και πραγματικά τους ευνόησε το σύστημα στράτευσης που έχουν.
Έτσι επάνδρωσαν την μονάδα παραγωγής με στρατιωτικούς περισσότερο, αλλά και με πολιτικό προσωπικό που είχε της κατάλληλες γνώσεις.
Μετά πολλοί στρατιωτικοί πέρασαν στην γραμμή παραγωγής σαν πολίτες πια και συνεχίζουν και άλλοι έφυγαν πάλι πίσω στο στράτευμα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το άρμα που κατασκεύαζαν να το ξέρουν απέξω και ανακατωτά ένας τεράστιος αριθμός στρατιωτικών- πολιτών που σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης αυτό θα έβγαινε προς όφελος της στρατιωτικής ισχύος του Ισραήλ, γιατί όμως αυτό;
Γιατί είχαν έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων με της κατάλληλες γνώσεις για να επισκευάσει ένα χτυπημένο άρμα σε πολύ σύντομο χρόνο.
Εξάλλου είχαν δώσει σαν βασικό όρο στην σχεδίαση του άρματος την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευκολία επισκευών σε μικρό χρόνο.
Νυχτερινή εκπαίδευση. Άρματα μάχης Merkava με φώτα πολέμου. (Israel Defense Forces/Flickr)
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα:
Χρειάζονται μόνο δυο άτομα για να βγάλουν την μηχανή του άρματος και να την αντικαταστήσουν με νέα. Αυτό ήταν και το χειρότερο που αντιμετώπισαν στα υψίπεδα του Γκολάν, γιατί τα λίγα ισραηλινά άρματα πολεμούσαν την ημέρα και το βράδυ τα επισκεύαζαν! Ναι, τα επισκεύαζαν οι ίδιοι περίπου άνθρωποι που υπηρετούσαν με ελάχιστους ακόμα.
Φυσικά πολέμησαν και το βράδυ αρκετά άρματα, πολεμούσαν ακόμα και παραπάνω από 24 ώρες συνεχώς.
Εδώ φάνηκε η δυσκολία των επισκευών, η πολυπλοκότητα των αρμάτων, οι διαφορετικοί τύποι σε υπηρεσία και η έλλειψη ανταλλακτικών. Τώρα έχουν σαφώς λιγότερα όχι σε αριθμό αλλά σε τύπους και τα έχουν κατανείμει καλύτερα τα εφεδρικά άρματα. Ας αφήσουμε τους Ισραηλινούς και ας περάσουμε σε άλλα δικά μας θέματα.
Εμείς γιατί δεν φτιάξαμε το δικό μας άρμα μάχης;
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα: Αν θα μπορούσαμε τότε την εποχή των παχιών αγελάδων, να κάνουμε ότι έκαναν οι ισραηλινοί και να έχουμε το δικό μας άρμα μάχης! Το ερώτημα είναι θα έπρεπε να ξεκινούσαμε από το μηδέν, ή μήπως υπήρχαν άλλες λύσεις που θα μπορούσαμε να της εκμεταλλευτούμε για να μας βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια. Ναι υπήρχαν λύσεις θα σας αναφέρω δυο της πιο καλές για έμενα. Προσοχή όχι ότι δεν θα μπορούσαν να σας βρω και άλλες, αλλά αυτές μου έκαναν το κλικ που λένε, η κάθε μια για διαφορετικούς λόγους. Το είχα ψάξει πολύ παλιά το θέμα και είχα κάνει μια μελέτη- εργασία, σοβαρή όπως πάντα που χάθηκε και αυτή στης καλένδες της Ελληνικής γραφειοκρατίας και των υψηλά ιστάμενων παραγόντων! Όπως όλες της μελέτες- εργασίες που της απέρριψαν οι εδώ φωστήρες που είχαν και κατείχαν της υψηλές θέσεις. Οι φωτεινοί παντογνώστες της ασχετοσύνης που τους ένοιαζε μόνο ένα: να μην χάσουν της παχυλές αμοιβές τους εξυπηρετώντας τα ξένα συμφέροντα και ας πάει στα τάρταρα της κολάσεως και ακόμα παρακάτω αυτή η δύσμοιρη χώρα!
Το να ξεκινήσεις από το μηδέν είναι τρομερά δύσκολο και θα σου πάρει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τα καταφέρεις. Εξάλλου ούτε οι Ισραηλίτες ξεκίνησαν μόνοι τους, είχαν την αμέριστη υποστήριξη των Αμερικάνων. Αλλά παρόλα αυτά έκαναν 19-20 χρόνια μέχρι να βγάλουν σε παραγωγή το Merkava III που ήταν από θωράκιση αλλά και πυροβόλο, αντίστοιχο των τότε δυτικών αρμάτων!
Η πρώτη και σωστή σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό είναι, να πάρεις ένα άρμα από άλλη χώρα που δεν περπάτησε!
Δεν πούλησε δηλαδή και δεν κατασκευάστηκε εκτός από τα πρωτότυπα, σε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή και να το παράγεις στην χώρα σου! Αυτό είναι και το δύσκολο, όχι τόσο στο να βρεις ένα άρμα μάχης αλλά να καταφέρεις να έχεις αυτά που θέλεις, με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος. Δηλαδή να αγοράσεις την σχεδίαση με λίγα σχετικά χρήματα, χωρίς να έχει άλλη απαίτηση η εταιρεία που το σχεδίασε. Από την άλλη μεριά όμως πρέπει να είναι ένα αξιόλογο σχέδιο που για διαφόρους λόγους οι διεθνείς συγκυρίες δεν το άφησαν να διαπρέψει και όχι ένα κατωτέρου επίπεδου άρμα μάχης. Εδώ θα αναφερθούμε σε δυο ένα μέσο άρμα μάχης και ένα ελαφρύ άρμα μάχης και θα εξηγήσουμε το γιατί θα μας συνέφερε να το κάνουμε.
Άρμα μάχης EE-T1 Osório (FNAPOLITANO/Flickr)
Το άρμα μάχης είναι της βραζιλιάνικης εταιρείας Engesa που τελικά πτώχευσε και έκλεισε, το EE-T1 Osório.
Η λογική το λέει και μόνη της, μια εταιρεία στα πρόθυρα της πτώχευσης. Πρακτικά θα μας συνέφερε να αγοράσουμε την εταιρεία με χαμηλό τίμημα, αφού πρώτα συμβιβαστούμε για της όφειλες και να επωφεληθούμε από το άρμα που είχε σχεδιάσει, πάρα να το κάναμε αυτό μόνοι μας. Άσχετα αν η εταιρεία δεν είχε αξιόλογα πράγματα, γιατί στην πλειοψηφία τους ήταν βασισμένα σε σχεδιάσεις του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου αλλά εξελιγμένα.
Άρμα μάχης EE-T1 Osório
Άρμα μάχης EE-T1 Osório
Όπως το EE-9 Cascavel ένα θωρακισμένο όχημα αναγνώρισης μάχης με πυροβόλο των 90 χιλιοστών. Αυτό όμως που έχει ακουστεί είναι ένα τεράστιο μεγάλο ψέμα και θα το αναλύσουμε βάζοντας τα προτζεκτ της εταιρίας που ήταν σε παραγωγή, άσχετα αν είχε και φορτηγά και εκτός δρόμου οχήματα! Αυτό το αναφέρω γιατί έτσι μου απαντούσαν τότε οι καθόλα αρμόδιοι που ήθελαν το καλό του τόπου και όχι της τσέπης τους και δεν ήθελαν το καλό των ξένων εταιρειών, αλλά να προκόψει η Ελλάδα και μας έφεραν εδώ που μας έφεραν!
Θωρακισμένο όχημα EE-9 Cascavel. (ΓΕΕΦ)
Η σειρά των οχημάτων που παρήγαγε η εταιρεία ήταν αρκετά καλή και σε πολύ χαμηλό κόστος, θα την αναφέρουμε περιληπτικά.
Το EE-9 Cascavel ένα θωρακισμένο όχημα αναγνώρισης- μάχης με πυροβόλο των 90 χιλιοστών που το αγόρασαν και οι κύπριοι. Προσέξτε την ιδιότυπη ανάρτηση στο πίσω μέρος στους 4 πίσω τροχούς και την ευκολία που ανεβοκατεβαίνει σε πλαγιές, που την έχουν βάλει και σε αλλά 6Χ6 θωρακισμένα οχήματα νέας γενεάς της ίδιας εταιρείας!
EE-9 Cascavel
Ναι αυτό ήταν παλιό, μια βελτιωμένη σχεδίαση του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου του Μ-8! Αλλά πρακτικά αξεπέραστο για να το χρησιμοποιούν άσχετοι στρατιώτες με λίγη εκπαίδευση. Όπως δηλαδή οι δικοί μας, με μεγάλη διάρκεια ζωής, με μεγάλη αντοχή και λίγη συντήρηση και μπορούσε να αποθηκευτεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα μια χαρά για τα νησιά μας και με χαμηλό κόστος απόκτησης. Για το κόστος απόκτησης θα αναφερθούμε μετά.
Brazilian EE-11 URUTU Arena 2013
Ένα πολύ καλό θωρακισμένο όχημα 6X6 που έβγαινε σε πολλές παραλλαγές, με χωρητικότητα 2+12 άτομα για το μεταφοράς προσωπικού, με ελαφρύ πύργο ή χωρίς με παραλλαγές για όλμο, ΑΤ πυραύλους, με ΑΑ πυροβόλα σε πύργο κλπ. Μόνο εμείς επιμένουμε στα Μ113 και στα ερπυστριοφόρα, ενώ όλοι διεθνώς έχουν στραφεί σε θωρακισμένα οχήματα 6Χ6.
Αυτό ήταν ένας πολύ καλός 6Χ6 καταστροφέας αρμάτων με πυροβόλο των 105 χιλιοστών. Αλλά με μια ιδιομορφία της ανάρτησης στο πίσω μέρος που βοηθούσε το θωρακισμένο να ανέβει ευκολότερα. Με το βασικότερο να μην σηκωθεί το εμπρός μέρος για να αποκαλυφτεί το δάπεδο του οχήματος που ήταν και το ποιο ευπαθή σε χτυπήματα. Το είδαμε και στα EE-9 Cascave και αυτό με χαμηλό κόστος απόκτησης και ικανοποιητική θωράκιση. Τώρα όμως θα διαπιστώσουμε της πραγματικές δυνατότητες της εταιρείας με το παρακάτω που μας δείχνει πραγματικά πως υπήρχαν λύσεις πολύ χαμηλού κόστους.
EE-18 «Sucuri-II» (lexicarbrasil.com.br)
Εδώ είναι το βελτιωμένο προηγούμενο μοντέλο με ακόμα καλύτερα χαρακτηριστικά, λιγότερο βάρος κατά 500 κιλά και ακόμα λιγότερο κόστος!
Εδώ φαίνεται και η εξυπνάδα της εταιρείας γιατί αντικατέστησαν τον Γαλλικό πύργο με έναν ισάξιο Ιταλικής εταιρείας. Όχι μόνο με τον ίδιο οπλισμό και με χαμηλότερο κόστος αγοράς, λόγο του ότι η ιταλική εταιρία δεν χρέωνε το πύργο με υπέρογκα ποσά. Σαν τους Γάλλους που ζήταγαν τον κούκο- αηδόνι που λέμε και το ξέρουμε σε ότι Γαλλικό έχουμε αγοράσει για της ένοπλες μας δυνάμεις ότι το κάνουν αυτό, αλλά και μας χρεώνουν τα ανταλλακτικά με τον ίδιο τρόπο
Το μικρό μοντέλο 4Χ4 της εταιρίας για διάφορες χρήσεις.
Χωρίς τα μεγάλα παράθυρα που έχουν τα 4Χ4 θωρακισμένα οχήματα που είναι πολύ επικίνδυνα. Αρκεί να σου ρίξουν μια γεμιστήρα με μικρή διασπορά των βολών στο αλεξίσφαιρο παράθυρο και μετά με έναν εκτοξευτή βομβίδων με μια βολή στο ίδιο περίπου μέρος, έχεις διάλυση-καταστροφή του παραθύρου σε μεγάλη επιφάνεια. Αυτό έκανε πολλές δουλειές και είχε πολύ χαμηλό κόστος, έμπαινε και σε CH-47 Σινούκ. Αλλά εμείς δεν ξέραμε από αυτά χάμερ θέλαμε και ας ήταν όχι ο κούκος- αηδόνι αλλά κοράκι- αηδόνι, έτσι τα μοσχό-πληρώσαμε!
Το μικρό θωρακισμένο ερπυστριοφόρο όχημα για διάφορες χρήσεις με πολύ χαμηλό κόστος, πόσοι φτιάχνουν τέτοια παγκοσμίως; Μήπως δυο ή τρεις; Ναι και σε ελικόπτερα μπαίνει μέσα!
Τα έβαλα αυτά για να καταρρίψω τον μύθο ότι η εταιρία είχε παλιά προτζεκτ.
Ναι ήταν όλα αξιόλογα και αν αγοράζαμε την εταιρεία θα περνούσαν στα χέρια μας. Ναι θα μπορούσαμε να εξοπλίσουμε τον στρατό μας με δικά μας άρματα και θωρακισμένα οχήματα, αλλά και να αναπτύξουμε νέες εκδόσεις.
Ασφαλώς και όλα αυτά με χαμηλό κόστος γιατί θα κρατούσαμε της γραμμές παραγωγής στην Βραζιλία, με τα χαμηλά ημερομίσθια και με τεράστιες δυνατότητες εξαγωγών!
Ναι είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία να ξεφύγουμε από τα χάλια μας αλλά οι εδώ ιθύνοντες δεν βλέπουν στο μέλλον.
Όταν έχεις περίπου 5000+ θωρακισμένα και τεθωρακισμένα οχήματα σε υπηρεσία (τα είχαμε παλιά) και 1750 άρματα μάχης πως θα τα αντικαταστήσεις; Έκατσε πότε κάποιος να γράψει μια μελέτη, να κάνει μια εργασία πως θα μπορούσε να γίνει αυτό με το λιγότερο δυνατόν κόστος;
Προσπερνώντας τα γραφειοκρατικά προβλήματα και της αγκυλώσεις των εδώ ιθυνόντων που δεν ξέρουν τίποτα άλλο, εκτός από να σηκώνουν το χέρι σαν κάτι ζήτουλες για να βάλουν χρήματα που δεν τους ανήκουν στην τσέπη. Για τα χάλια της πολεμικής μας βιομηχανίας δεν θα γράψω, είναι γνωστά και έπρεπε να είχε πέσει ο πέλεκυς εδώ και καιρό στέλνοντας πολλούς στα σπίτια τους.
Από ακατάλληλους διευθύνων συμβούλους μέχρι κάτω να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο για να τελειώνουμε καμιά φορά!
Για το άρμα πρώτο-διάβασα στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που έδωσε τα ρέστα του στον διαγωνισμό της Σαουδικής Αραβίας και πραγματικά άφησε άφωνους πολλούς με τις δυνατότητες του!
Είχε την μεγαλύτερη ευελιξία και κινητικότητα, λογικό αυτό θα μου πείτε αφού ήταν και πιο ελαφρύ. Υπήρχε κάτι ακόμα ήταν και το πιο εύστοχο στις βολές από τα υπόλοιπα και αυτό ήταν πραγματικά περίεργο, να νικήσει σε βολές εν κινήσει άλλα άρματα μεγάλων εταιρειών.
Ναι είχαν χρησιμοποιήσει τα καλύτερα συστήματα από διάφορες εταιρείες αλλά είχαν απορρίψει διάφορα άλλα λόγο μεγαλυτέρου κόστους.
Όπως στον κινητήρα από την Γερμανία που οι Γερμανοί ζητούσαν τα μαλλιά της κεφαλής τους, έβαλαν άλλον και ησύχασαν.
Ναι ήταν ένα μέσο άρμα αλλά χαμηλού κόστους, καλύτερο από όλα τα άρματα που είχαμε με πυροβόλο των 120 χιλιοστών, με καλύτερη θωράκιση από το βαρύτερο Μ60 για ΗΕΑΤ και ΑΤ αλλά ίση για AFPDES!
Η θωράκιση ήταν πολύ καλή, σχεδιασμένη να είναι ποιο αποτελεσματική για ΗΕΑΤ αλλά και ΑΤ πυραύλους. Δεν θα πούμε για την κινητικότητα εν σχέση με παλιά άρματα γιατί είναι η μέρα με την νύχτα.
Τώρα εν σχέση με το βαρύτερο Leopard 2A4 είχε το ίδιο πυροβόλο, ιδία θωράκιση ή και καλύτερη μετωπικά για HEAT αλλά υστερούσε μετωπικά στην αντοχή για APFDS. Όμως είχε πολύ καλύτερη κινητικότητα, μεγαλύτερη ευστοχία σε βολές και κάτι ακόμα που υστερεί το γερμανικό άρμα και δεν μπορώ να το αποκαλύψω. Αυτό που το βελτίωσαν στα Leopard 2A6 και δεν αφορά τα περισκόπια που εκεί το γερμανικό άρμα είχε μεγάλο πρόβλημα. Το συν του άρματος είναι η πολύ καλή ανάρτηση που το βοηθούσε αφάνταστα σε ότι κάνει.
Με χρήματα που δώσαμε για τα Leopard 2A6 και τα A4 θα είχαμε κατασκευάσει 600-650 δικά μας άρματα. Θα μπορούσαμε να είχαμε εξαγωγές όπως 100 άρματα στην Κύπρο αλλά και αλλού.
Κόστος άρματος τα 3,8 εκατομμύρια δολάρια, εμείς οι ξύπνιοι τα πληρώσαμε 11,5 εκατομμύρια ευρώ το κάθε ένα Leopard 2A6, παραπάνω από τρεις φορές περισσότερα!! Θα είχαμε αποκτήσει εμπειρία για να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο βαρύτερο άρμα βάση αυτού των 60-65 τόνων ή να το βελτιώναμε σε πολλά σημεία. Γιατί για έμενα δεν χρειαζόμαστε τόσο βάρια άρματα, εκτός και τα χρησιμοποιήσουμε για να επιτεθούμε πρώτοι στους Τούρκους!
Το άρμα πάντως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα νησιά που τα άλλα μεγάλα άρματα δεν μπορούν να το κάνουν, ούτε τα LEO2 A4. Θα μπορούσα να γεμίσω επιπλέον το κείμενο με περισσότερα χαρακτηριστικά του άρματος αλλά δεν χρειάζεται. Πάντως η ευκαιρία μια φορά σου παρουσιάζεται!
Αν την αρπάζαμε θα είχαμε σωθεί και θα είχαμε έναν πολύ βελτιωμένο στρατό ξηράς, με πολλά καινούργια 6Χ6 θωρακισμένα οχήματα. Όπως κάνουν όλοι οι άλλοι στρατοί ακόμα και οι Τούρκοι! Δηλαδή δεν θα είχαμε μείνει στην εποχή των ακίνητων Μ113 των 40-50 ετών και θα μας υπολόγιζαν και οι απέναντι.
Αλλά για σταθείτε μόνο άρματα χρειαζόμαστε;
Τι άλλο αγοράσαμε και σε εξωφρενικές τιμές;
Μα τα ελαφρά θωρακισμένα από την Αμερική Hummer και τα γαλλικά VBL! Τα αγοράσαμε σε τέτοιο κόστος που θα αγοράζαμε στην ιδία τιμή θωρακισμένα οχήματα 6Χ6!
Engesa EE-T1 Osório Εδώ τα λέει για την εταιρία αναλυτικά τα προβλήματα και πως έκλεισε τελικά για να μην σας τα αναφέρω και σας κουράζω.
Άλλες λύσεις, άλλες επιλογές που υπήρχαν τότε!
Η δεύτερη σκέψη ήταν ένα ελαφρύ αξιόλογο άρμα που θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις στα νησιά, αλλά και αλλού.
Που και αυτό δεν προχώρησε αν και είχε καλές προοπτικές.
Αν και όπως διάβασα τώρα που έψαχνα για να βρω κάτι στοιχεία που μου έλειπαν για να σας τα βάλω στο κείμενο, κάποιοι άλλοι το αγόρασαν και το βελτιώνουν συνεχώς.
Το Stingray light tank ένα ελαφρύ αερομεταφερόμενο άρμα της ίδιας περιόδου με πυροβόλο των 105 χιλιοστών.
Πολύ καλό για τα νησιά και όχι μόνο, με καλές προοπτικές βελτίωσης για να πάρει μεγαλύτερο πυροβόλο των 120 χιλιοστών, με 4 άτομα πλήρωμα.
Δηλαδή υπήρχε χώρος για να μπει σύστημα αυτόματης γέμισης μειώνοντας κατά ένα άτομο το πλήρωμα αλλά και συζυγές πυροβόλο των 30 χιλιοστών, ακόμα και επιπλέον θωράκιση!
Το πιο βασικό όλων ήταν η ανάρτηση που είχε σχεδιαστεί για να αντέχει 1,814 kg έκαστη και είχαν χρησιμοποιηθεί τα 1,588 kg!
Υπήρχαν δηλαδή 226 kg ανά ανάρτηση για να αξιοποιηθούν το 15% του βάρους του άρματος.
Η εταιρεία το βελτίωσε με καλύτερη θωράκιση σύνθετη, με το ίδιο αρχικό βάρος από την αρχική με χάλυβα υψηλής αντοχής. Θα μπορούσες να πάρεις πολλά μαθήματα για να τα χρησιμοποιήσεις στο μεγαλύτερο δικό σου άρμα που θα σχεδίαζες.
Γιατί το επέλεξα;
Μα γιατί ήταν και σύγχρονο και αερομεταφερόμενο και θα μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα και γρήγορα στα νησιά μας σε περίπτωση πολέμου. Δηλαδή να αερομεταφερθεί με τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130;
Αν και θα μπορούσε να γίνει και αυτό!
Ακόμα και να πέσει με παλέτα, χωρίς δηλαδή να προσγειωθεί το αεροσκάφος, δεν εννοώ αυτό.
Εξάλλου αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο σε περίπτωση πολέμου.
Το ελαφρύ άρμα θα μπορούσε να μεταφερθεί είτε με ελαφρά ταχέα αποβατικά νέας γενεάς, είτε με πλοία μεταφοράς ενισχύσεων, είτε με συμβατικά καταμαράν της ακτοπλοΐας, είτε με άλλες λύσεις δικής μου σχεδίασης ή τροποποιήσεις άλλων λύσεων-σχεδιάσεων που υπήρχαν σε παραγωγή.
Εξάλλου έχω κάνει δεκάδες μελέτες για αυτό το θέμα και εδώ θα σταθούμε για λίγο.
Στις μελέτες μου από τα καταστρώματα είτε σε καταμαράν, είτε σε συμβατικά πλοία με ειδικές πατέντες. Θα μπορούσαν να ρίξουν στην θάλασσα είτε δικής μου σχεδίασης αποβατικά, είτε άλλα με όριο βάρους όσο είχε το παλιό LCM-6. Η προσπάθεια συνεχίστηκε με τα MULTI ROLE SHIP που ποιο χαμηλά κυρίως στα πλάγια, είτε στο πίσω μέρος θα μπορούσαν να ρίξουν στην θάλασσα αποβατικά βάρους 45 τόνων.
Τώρα τα νέας γενεάς πολλαπλών λύσεων πλοία CROSSOVER κάνουν το ίδιο.
Εδώ άσχετα αν το συγκεκριμένο πλοίο που είναι μικρότερο σε μέγεθος από την δική μου μελέτη, μεταφέρει δυο LCM των 40 τόνων.
Ένα LCM των 45 τόνων ζύγιζε άδειο 20 τόνους και μπορεί να μεταφέρει φορτίο 25 τόνους, δηλαδή άνετα ένα ελαφρύ άρμα!
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό αν και φεύγουμε από το θέμα μας θα σταθούμε για λίγο εδώ. Οι πρώτες μελέτες που είχα κάνει απέδειξαν, ότι θα μπορούσαμε να είχαμε ταχύτερα αποβατικά από τα παλιά και πως θα μπορούσαμε να αυξήσουμε ακόμα παραπάνω την ταχύτητα τους.
Δεν θα σταθώ στα δικής μου σχεδίασης δεν θα αναφέρω τίποτε. Αυτό αποδείχτηκε πρώτα στα LCT των Τούρκων που μετέφεραν 7 άρματα και είχαν ταχύτητες 18,5-22,5 κόμβων.
Δηλαδή 18,5 με πλήρες φορτίο και 22,5 κόμβων η μεγαλύτερη ταχύτητα στις δοκιμές. Με ακόμα μεγαλύτερες μηχανές και με μεταφορική ικανότητα 5 αρμάτων, η ταχύτητα θα είναι αρκετά μεγαλύτερη.
Αλλά και τα ολλανδικά ναυπηγεία κατασκεύασαν LCU με ταχύτητες των 30 κόμβων, ίδια και ανοιχτά από πάνω όπως τα παλιά. Το μόνο μειονεκτικά των ανοιχτών σχεδιάσεων είναι ο ελαφρύς οπλισμός, μόνο πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών μπορείς να βάλεις. Αυτά όμως είναι βασικά θέματα για την επιβίωση των νησιών που μπορεί να γίνει με χαμηλό κόστος στα ελληνικά ναυπηγεία, η ναυπήγηση διαφόρων τύπων μικρών σε μέγεθος για να μεταφέρουν ενισχύσεις.
Ασφαλώς και όχι απαραίτητα ανοιχτών από πάνω στον χώρο φόρτωσης, αν και οι υπερκατασκευές μειώνουν την δυνατότητα του μεταφερόμενου φορτίου. Αλλά άρματα μικρού μεγέθους μπορείς να μεταφέρεις με μεγάλες ταχύτητες από παλιά και με ασφάλεια. Όπως βλέπετε δεν αναφέραμε σε δικές μου μελέτες-εργασίες που λύσεις υπάρχουν πολλές, αλλά για πραγματικές λύσεις άλλων που της έχουμε ανάγκη στο δικό μας ιδιόμορφο πεδίο μάχης, με τα ποιο πολλά νησιά που πρέπει να τα υποστηρίξουμε σε περίπτωση πολέμου.
Για το ελαφρύ άρμα θα διαβάσετε εδώ και θα δείτε πως με την έξτρα θωράκιση αντέχει ακόμα και έναν ΑΤ εκτοξευτή PRG7 μετωπικά!
Εδώ θα διαβάσετε για τις βελτιώσεις που του κάνουν με πυροβόλο των 105 χιλιοστών που χρησιμοποιεί υγρά προωθητικά και συζυγές πολυβόλο Gatling με 8 κάνες, ή εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών που η ίδια επιλογή υπάρχει για όπλα οροφής αλλά και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.
Φωτογραφίες από την εκπαίδευση της 80 ΑΔΤΕ στην Κώ
Θωρακίσεις αρμάτων
Λίγα λόγια για της θωρακίσεις των αρμάτων. Υπάρχουν νέες επιλογές- βελτιώσεις-λύσεις στης θωρακίσεις ή έφτασαν και αυτές στα όρια τους;
Βλέπουμε άρματα να χάνονται στης συγκρούσεις το ένα πίσω από το άλλο και αν χάνονται από ξυπόλητους στρατούς στης Υεμένη, ή καλύτερα οπλισμένους στην Σύρια-Ιράκ αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Το βασικότερο όμως θέμα είναι πως οι ΑΤ πύραυλοι έχουν εξελιχτεί πάρα πολύ και έχουν βελτιωθεί οι καταστρεπτικές τους ικανότητες, ενώ τα άρματα έχουν βελτιωθεί λιγότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικά τα άρματα είναι πολύ ευάλωτα στα πλευρά και πίσω λόγο ασθενούς θωράκισης εκεί, αλλά και δεν έχουν τα κατάλληλα όπλα για να αντιμετωπίζουν όλες της απειλές. Αν και αυτή θα έπρεπε να είναι η εισαγωγή για το δικό μου άρμα και της δικές μου λύσεις, θεωρώ πως έχουν μείνει πίσω τα άρματα τελευταία με την κατάρρευση της Σοβιετικής ένωσης και πως ελάχιστες βελτιώσεις έγιναν από τότε.
Τι είναι η θωράκιση και από τι αποτελείται;
Η θωράκιση τύπου σάντουιτς που την λέω εγώ χάριν ευκολίας, η ERA αποτελείται από δυο στρώματα χάλυβα υψηλής αντοχής που μέσα υπάρχει άλλο υλικό όπως κεραμικό, ουράνιο κλπ.
Θεωρητικά μπορείς να βάλεις μέσα ότι θέλεις, στην πράξη όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Εδώ οι σκοπός είναι να βάλεις ένα υλικό πάλι σκληρό, αλλά ελαφρύτερο αν είναι δυνατόν που να σου προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή από τον χάλυβα.
Που δεν μπορεί να μπει εξωτερικά για διαφόρους λόγους που ο βασικότερος είναι πως δεν θα έχεις τους εξοστρακισμούς όπως στο στρώμα του χάλυβα και θα καταστρέφετε η θωράκιση από ελαφρά πλήγματα, ενώ ο σκοπός της είναι να αντέξει απροβλημάτιστα τα μεγάλα πλήγματα.
Το κακό είναι πως όλες οι θωρακίσεις είναι πολύ βαριές για να αντέχουν και αυτό οφείλετε στην λάθος φιλοσοφία του υλικού που βάζεις μέσα, ανάμεσα στα δυο στρώματα χάλυβα που έχει μεγάλο βάρος.
Λύσεις υπήρξαν πολλές από παλιά για διαφορετικές θωρακίσεις που δεν τους έδωσαν την πρέπουσα σημασία, όπως η θωράκιση από πλαστικό, αλλά και από φαιμπεργκλάς από την εποχή της Κορέας που λέμε, αν και το ΤΟΜΑ της Νότιου Κορέας χρησιμοποιεί μια τέτοια θωράκιση. Τώρα θα αναφερθούμε σε δικές μελέτες που έγιναν για θωρακίσεις και θα αναφερθούμε όχι περιληπτικά αλλά επιγραμματικά.
Η θωράκιση από πλαστικό!
Ήταν η πρώτη προσπάθεια για ένα πολύ ελαφρύ αερομεταφερόμενο από ελικόπτερα CH-47, 4Χ6 όχημα μάχης πολύ χαμηλού κόστους. Δυστυχώς ενώ το πλαστικό άντεχε σε βολίδες όπως τα αλεξίσφαιρα τζάμια με πολύ χαμηλότερο βάρος, είχε και σοβαρά μειονεκτήματα!
Το ίδιο παθαίνουν και οι αλεξίσφαιροι θώρακες αν τους χτυπήσει μια σφαίρα, αντέχουν αλλά καταστρέφονται, στην πλαστική θωράκιση χώνονται μέσα στο υλικό. Εδώ το μέγα πρόβλημα της πλαστικής θωράκισης είναι οι εκρήξεις!
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα:
Ένας εκτοξευτής βομβίδων αν χτυπήσει μια πλαστική θωράκιση που της κάνει μεγάλη ζημία, καταστρέφοντας κομμάτια από αυτή και σπάζοντας την.
Άσχετα αν πάλι και εδώ άντεξε το ίδιο με άλλα πανάκριβα υλικά. Δηλαδή αυτό που παθαίνει ένα αλεξίσφαιρο τζαμί που έχει τρομερά υψηλό κόστος ή οι θωρακίσεις από κελβαρ που και αυτές είναι ακριβές! Αν βέβαια βάλεις μέσα στο πλαστικό μεταλλικό πλέγμα από χάλυβα υψηλής αντοχής, (όχι μόνο ένα) βελτιώνεις την αντοχή του σε μεγάλο βαθμό και η ζημιά από της εκρήξεις είναι μικρότερες.
Εδώ το μέγα πρόβλημα είναι το θερμικό όριο των πλαστικών που είναι σχετικά μικρό. Ναι η θωράκιση αντέχει και ΑΤ αν την βάλεις διπλή την στρώση των πλαστικών με ενδιάμεσο κενό, η καταστροφή της όμως είναι τεραστία σε μέγεθος από την πυρκαγιά. Αν υπήρχε πλαστικό με υψηλό συντελεστή θερμότητας θα άλλαζαν όλα ή αν μπορούσε να τροποποιηθεί για να αντέχει.
Αυτά για να μην λένε μερικοί πως δεν έχω κάνει μελέτες ή δοκιμές, για αυτούς που τους πειράζει ο τίτλος σχεδιαστείς οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιώ για έμενα.
Λες και θα μπορούσα να βάλω άλλον τίτλο στα ελληνικά παρεμφερή με αυτόν!
TAMΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ - 2015
Η θωράκιση για ΤΟΜΑ
Είπαμε πως η φιλοσοφία των θωρακίσεων είναι λανθασμένη και πως βάζουμε ένα συμπαγή βαρύ υλικό ανάμεσα στης δυο στρώσεις από χάλυβα που για έμενα είναι τελείως λάθος. Αγνοούμε μερικές από της βασικές παραμέτρους των βλημάτων APFDS, HEAT και των ΑΤ πυραύλων και επιμένουμε στο συμπαγή υλικό, που δυστυχώς βοηθάει τα βλήματα HEAT και στους AT πυραύλους για να μας κάνουν την ζημιά, ενώ δουλεύει αρκετά καλά στα AFPDES σαν φιλοσοφία, μήπως όμως κάνουμε λάθος; Θα δούμε πρώτα την λύση για την θωράκιση για ΤΟΜΑ που κινδυνεύουν περισσότερο από ΗΕΑΤ και ΑΤ και την λύση που μπορούμε να δώσουμε.
Ανάμεσα στα δυο κομμάτια από χάλυβα υψηλής αντοχής υπάρχει ο αέρας το κενό που λέμε. Αν δεν βάλουμε τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσουν τα λειωμένα υλικά προς τα εμπρός μετά την έκρηξη αλλά είναι αναγκασμένα να διασπαρθούν. Όπως δηλαδή γίνεται σε μια έκρηξη για αυτό και λέμε αν βάλουμε ένα εξωτερικό στρώμα θωράκισης ή ένα πλέγμα έχουμε προστασία από ΑΤ μονής κεφαλής. Αρά εδώ έχουμε πρόβλημα αν έχει ο πύραυλος ΑΤ παραπάνω από μια εκρηκτικές κεφάλες κοίλου γεμίσματος γιατί έχουν βγει πολλοί με δυο, αλλά αν η θωράκιση μας αντέχει αυτούς με της δυο κεφάλες αν βγουν με τρεις θα έχει πρόβλημα.
Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τα ΗΕΑΤ αν και έχουν πολύ μεγαλύτερες ικανότητες και συνήθως έχουν και μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι η λύση είναι να βάλουμε ενδιάμεσα από τα δυο στρώματα χάλυβα, δηλαδή ανάμεσα από το εξωτερικό και το εσωτερικό αλλεπάλληλα στρώματα από πλέγμα από χάλυβα υψηλής αντοχής, τοποθετημένα σε διαφορετικές θέσεις το ένα από το άλλο ώστε να σχηματίζουν στο τέλος σαν ένα ενιαίο στρώμα και να μην αφήνουν κενά. Δηλαδή σαν να βάλαμε ενδιάμεσα ένα τρίτο στρώμα συμπαγούς χάλυβα.
Έτσι πετυχαίνουμε δυο πράγματα να χτυπάμε επάνω οι επόμενες εκρηκτικές κεφάλες και να εκρήγνυται.
Να σκάνε δηλαδή γιατί η πρώτη θα εκραγεί στο πρώτο στρώμα χάλυβα στο εξωτερικό και ακόμα και τρεις να είναι συνολικά, να μην φτάσουν στο τελευταίο στρώμα χάλυβα στο εσωτερικό με τόση δύναμη ούτως ώστε να του κάνουν ζημιά. Αν και έχει και δυνατότητες να αντιμετωπίζει τα APFSDS δεν είναι τόσο μεγάλες. Αλλά εδώ δεν αναφερόμαστε για της μετωπικές θωρακίσεις που είναι πιο ισχυρές αλλά για αυτές στα πλευρά, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Υπάρχει ένα μειονέκτημα εδώ το πλάτος της θωράκισης του ΤΟΜΑ θα είναι αναγκαστικά μεγαλύτερο, αν και εδώ μπορούμε να βγάλουμε θωρακίσεις σε πλάτος ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε. Δηλαδή για να αντέχει έναν ΑΤ με μονή κεφαλή, ή άλλον με διπλή κεφαλή, ή για να έχει ακόμα καλύτερη θωράκιση και σε APFSDS και σε ΑΤ με διπλή κεφαλή! Όλα αυτά γίνονται ανάλογα με το πόσες στρώσεις από πλέγμα με χάλυβα υψηλής αντοχής θα βάλεις. Τώρα ας περάσουμε στην επομένη θωράκιση που είναι πολύ σημαντική.
Εκπαίδευση στη Βιαία Διάβαση Ποταμού
Η δική μου θωράκιση για άρματα
Η θωράκιση για άρματα και όχι μόνο. Βασικά είναι μια βελτίωση της θωράκισης για τα τομα, αν και μοιάζει αρκετά η φιλοσοφία είναι τελείως διαφορετική, όπως και οι αρχές λειτουργίας της. Εδώ ανάμεσα στα πλέγματα από χάλυβα υψηλής αντοχής που είναι ανάμεσα στα δυο συμπαγή κομμάτια της θωράκισης από χάλυβα. Ανάμεσα στα κομμάτια λοιπόν υπάρχουν αλλεπάλληλες στρώσεις από πλαστικό με μεγάλη αντοχή στης υψηλές θερμοκρασίες. Δηλαδή όσο το δυνατόν να είναι άφλεκτο να μην καίγεται εύκολα. Αν και στην πράξη δεν είναι έτσι, αλλά οι αλλεπάλληλες στρώσεις από άφλεκτο πλαστικό έχουν μέσα τα κομμάτια από πλέγμα με χάλυβα υψηλής αντοχής. δηλαδή σαν μια συμπαγείς μάζα εξωτερικά για να τοποθετηθούν ανάμεσα στα δυο κομμάτια από χάλυβα. Τώρα πως λειτούργει η θωράκιση. Η πρώτη άποψη με αυτά που διαβάσατε και που είναι εν μέρη σωστή είναι: ότι οι αλλεπάλληλες στρώσεις από πλαστικό συμβάλουν στο να ελαττώνετε η ορμή των διατρητικών βλημάτων και να μην έχουν την δύναμη να διατηρήσουν το εσωτερικό στρώμα χάλυβα. Στα ΗΕΑΤ και στους ΑΤ πυραύλους ή ΑΤ ομάδας πεζικού, αν και είναι με μεγάλη αντοχή σε θερμότητα το πλαστικό καίγεται-λιώνει. Έτσι δεν προχωρούν μόνο εμπρός τα λυόμενα υλικά όπως σε μια συμπαγή θωράκιση, αλλά ανοίγουν σε διάμετρο και έτσι πάλι δεν έχουν την δύναμη να διατρήσουν το δεύτερο εσωτερικό στρώμα από χάλυβα.
Είπαμε πως αυτό είναι εν μέρη σωστό. Δηλαδή έτσι συμβαίνει αλλά συμβαίνει και κάτι άλλο ταυτόχρονα, για να το καταλάβουμε καλύτερα θα θυμηθούμε την συστολή- διαστολή, αν και εδώ έχουμε να κάνουμε με πίεση- συμπίεση και μετακίνηση. Δηλαδή υπάρχει ένα μικρό κενό ανάμεσα στης στρώσεις από πλαστικό γιατί υπάρχει το μεταλλικό πλέγμα που αφήνει τα μικρά κενά που είναι πολύ βασικά για την λειτουργία της θωράκισης. Όταν λοιπόν κτυπάει την θωράκιση ένα διατρητικό βλήμα συμπιέζει της αλλεπάλληλες στρώσεις πλαστικού επάνω στο κενό. Δηλαδή στα κενά γιατί δεν είναι μόνο ένα, άσχετα αν όλα αυτά γίνονται σε απειροελάχιστο χρόνο. Έτσι συμβαίνει το έξης φαινόμενο, να γίνεται μια μικρή μετακίνηση ταυτόχρονα με την κίνηση του διατρητικού βλήματος και έτσι αλλάζει ανεπαίσθητα πορεία το διατρητικό βλήμα. Ασφαλώς και αυτή η κίνηση είναι πολύ γρήγορη και αυτό συμβαίνει συνεχώς μέσα στην θωράκιση. Έτσι οι συνέχεις αλλαγές πορείας κάνουν το διατρητικό βλήμα να φτάσει αφενός μεν εξασθενημένο και αφετέρου να χτυπήσει το δεύτερο εσωτερικό στρώμα από χάλυβα υπό μεγάλη γωνία για να μην μπορεί να το τρυπήσει! Προσέξτε όμως εδώ αναφερόμαστε σε κάθετο χτύπημα της θωράκισης, δηλαδή με 0 μοίρες και ειδικά για της πλευρές που είναι κάθετη η θωράκιση. Αν χτυπήσει υπό γωνία την θωράκιση, είτε θα χαθεί μέσα στην θωράκιση το διατρητικό βλήμα, είτε θα φτάσει με πολύ μεγάλη γωνία πάνω από της 45 μοίρες στο δεύτερο εξωτερικό στρώμα χάλυβα. Εδώ εξαρτάτε από την γωνία χτυπήματος το τι θα γίνει.
Το ίδιο συνέβαινε και στην προηγούμενη θωράκιση που αναφέραμε για τα τομα αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Εδώ εκμεταλλευόμαστε τα πλέγματα από χάλυβα υψηλής αντοχής, αφού το διατρητικό βλήμα θα τα χτυπούσε εν μέρη και όχι μόνο στο κέντρο. Παρότι η ταχύτητα είναι μεγάλη υπάρχει μια ανεπαίσθητη αλλαγή πορείας, αλλά εδώ δεν θα χτυπούσε μόνο ένα πλέγμα αλλά πολλά. Και αυτή η θωράκιση όπως καταλάβατε έχει μέλλον, εδώ όμως μια λανθασμένη τοποθέτηση των πλεγμάτων την καθιστά άχρηστη για διατρητικά βλήματα, ενώ παραμένει το μέγα πρόβλημα το μεγάλο πάχος της θωράκισης. Αλλά ας συνεχίσουμε πάλι με την θωράκιση για άρματα μάχης
Τα ανεπαίσθητα κενά όπως αναφέραμε όμως βοηθούν και σε χτύπημα από ΗΕΑΤ και ΑΤ που πάλι έχουμε πίεση -συμπίεση και πάλι μετακίνηση των αλλεπάλληλων στρώσεων από πλαστικό που και πάλι αλλάζει την πορεία η κατεύθυνση του χτυπήματος-διάτρηση. Αν και η καταστροφή της θωράκισης είναι μεγαλύτερη εδώ, το θέμα είναι να μην καταστρέφει, να μην γίνει διάτρηση και το άρμα να επισκευαστή γρήγορα. Να μπορεί να επισκευαστή ακόμα και στο πεδίο της μάχης, αρκεί να υπάρχουν τα κομμάτια από πλαστικό με της αλλεπάλληλες στρώσεις για να αντικατασταθούν. Αναφερθήκαμε στο τι συμβαίνει στην περιμετρική θωράκιση ή στην θωράκιση οροφής, ξεχάσαμε όμως της εκρήξεις από νάρκες η από εκρηκτικούς μηχανισμούς. Εδώ και πάλι δουλεύει η θωράκιση μας απορροφώντας της συνέπειες της έκρηξης. Δηλαδή δουλεύει και με τους δυο τρόπους που αναφέραμε αλλά ταυτόχρονα όμως. Το ίδιο συμβαίνει και σε πλήγμα ΗΕ από πυροβόλο των 155 χιλιοστών.
Δηλαδή η ελαστικότητα της θωράκισης που υπάρχει, άσχετα αν δεν είναι ελαστική αλλά πολύ λίγο αλλά όπως είπαμε μας βοηθούν τα κενά. Η ελαστικότητα της θωράκισης κάνει την δουλειά, αυτό δηλαδή που λείπει από της συμπαγείς θωρακίσεις. Τι λείπει; Μα οι άλλες θωρακίσεις δεν μεταφέρουν τα φόρτια της πίεσης προς όλες της κατευθύνσεις, όπως δηλαδή συμπεριφέρεται το πλαστικό μέσα με τα κενά αλλά παραμένουν πλήρως συμπαγείς! Εδώ το ποιο σημαντικό είναι το μικρότερο βάρος αυτής της θωράκισης εν σχέση με της άλλες συμπαγείς. Μετωπικά η θωράκιση είναι αδιαπέραστη από όλες της απειλές που υπάρχουν, ή που θα υπάρξουν στα μέλλον με αυξημένες δυνατότητες αλλά για τα ίδια όπλα για της ίδιες απειλές. Θεωρητικά πάντα όμως γιατί πρακτικά δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη! Αυτή η θωράκιση όμως που δεν σταματήσει εδώ η ανάπτυξη της αλλά μπορεί να βελτιωθεί και άλλο, μπορεί να μας δώσει άρματα χαμηλότερου βάρους αφού είναι πιο ελαφριά από της υπόλοιπες! Όχι δεν τέλειωσα με της θωρακίσεις θα πούμε μερικά ακόμα γιατί όπως είπα λύσεις υπάρχουν, θα της διαβάσετε στο τέλος του κείμενου.
TAMΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ - 2015
Το δική μου σχεδίασης άρμα
Το δικό μου άρμα δεν μοιάζει με κανένα άλλο και είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από τα υπάρχοντα. Πρακτικά δεν θα μπορούσε να κατασκευαστεί με της υπάρχουσες θωρακίσεις γιατί θα είχε μεγαλύτερο βάρος, δηλαδή παραπάνω από 65 τόνους! Πρώτα προχώρησα την δουλειά με της θωρακίσεις και μετά με της απειλές που θα αντιμετωπίσει ένα άρμα. Αλλά και όλα αυτά που διαβάσαμε για το Merkava που δεν τα διάβασα κάπου αλλά αυτά είναι η δική μου γνώμη, έχω ακόμα πολλά βρει- ανακαλύψει που δεν θα τα αναφέρω εδώ. Πρώτα από όλα δεν κατάλαβα ποτέ την χρήση των αυτοκινούμενων πυροβόλων. Δηλαδή το να είναι τόσο πίσω από το πεδίο της μάχης για να υποστηρίζουν από μεγάλη απόσταση της δικές τους μονάδες με τόσο ισχνή θωράκιση. Ένα άρμα πεζικού θα μπορούσε να κάνει το ίδιο μέσα στο πεδίο μάχης, συνοδεύοντας τα άρματα, έχοντας την ίδια θωράκιση και θα έμοιαζε με άρμα μάχης. Δηλαδή το μεγάλο πυροβόλο και η μεγάλη εμβέλεια δεν θα μας ήταν απαραίτητα, όπως στα αυτοκινούμενα πυροβόλα. Εδώ όμως και τα άρματα είναι πολύ πίσω για να αντιμετωπίζουν όλες της απειλές, με λίγα βλήματα πυροβόλου μέσα κλπ. Αν και για να αναφέρω μόνο τα συμπεράσματα, θα έπρεπε να γράψω ένα κείμενο όπως έγραψα για το άρμα των ισραηλινών. Θα αναφερθώ μόνο στα βασικά θέματα.
Το άρμα πεζικού και το άρμα μάχης θα ήταν ίδια με διαφορά μόνο στο πυροβόλο. Δεν μου άρεσε η λύση των ισραηλινών με τον κινητήρα εμπρός, γιατί δεν θα ήταν απλά ένα άλλο ίδιο άρμα αλλά τελείως διαφορετικό από αυτά που υπάρχουν. Θα είχε ξεχωριστό χώρο εμπρός που εκεί αριστερά θα ήταν ο οδηγός και δεξιά ο πολυβολητής. Ο πολυβολητής θα χειρίζονταν ένα πολυβόλο και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων, τοποθετημένα εξωτερικά στο σκάφος κάτω από τον πύργο. Αν και η χρήση πολυβολητή δεν ήταν αρχικά αυτή αλλά η δουλειά του είναι να ελέγχει της κάμερες ολόπλευρης παρατήρησης, αλλά και αυτή του μεγάλου ύψους και να έχει ένα πολυβόλο για να χειρίζεται. Μπορεί να μπει και ένα ακόμα άτομο ή δυο στο άρμα, γιατί υπάρχει χώρος εμπρός ανάμεσα σε πολυβολητή-οδηγό. Έτσι μπορούν να μπουν και επιπλέον συσκευές-οθόνες αν χρειαστεί μελλοντικά. Το εμπρόσθιο κομμάτι με της υπάρχουσες θωρακίσεις θα ήταν πολύ ευάλωτο σε απειλές. Αυτό δηλαδή που έκαναν οι ισραηλινοί το να τοποθετήσουν τον κινητήρα εμπρός για επιπλέον προστασία. Αλλά εδώ αναφερόμαστε για νέου τύπου θωρακίσεις όπως καταλάβατε που προστατεύουν αποτελεσματικά το άρμα. Μην περιμένετε να τα αναφέρω όλα σε μερικές γραμμές κείμενου ούτε να βάλω σχέδια αφού δεν έχουν οι πατέντες κατοχυρωθώ στο Αμερικανικό γραφείο ευρεσιτεχνιών που σου κατοχυρώνει την πατέντα με αδεία για ολόκληρο τον κόσμο και εγώ δεν έχω μια πατέντα όπως καταλάβατε αλλά πολλές.
Το ξεχωριστό κομμάτι εμπρός υπάρχει γιατί οι αποθήκες πυρομαχικών δεν είναι μόνο πίσω αλλά υπάρχουν 3 συστήματα αυτόματης φόρτωσης βλημάτων. Τα δυο ακολουθούν το πυροβόλο και το φορτώνουν ανεξάρτητα από γωνία και υπάρχει και στο πίσω μέρος του πύργου για να το φορτώσουν με βλήματα ενάντιων αρμάτων. Το πυροβόλο του άρματος πεζικού είναι το πυροβόλο 155/52 της νότιου Αφρικής, με συζυγές πυροβόλο των 30 χιλιοστών. Τοποθετημένα με ειδικό τρόπο για να έχουμε μεγάλη γωνία ύψωσης, 45 μοιρών για το πυροβόλο των 105 με βεληνεκές τα 37 χιλιόμετρα! Υπάρχει και ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο στον πύργο και όχι συζυγές, εκτός από το κλασικό των 12,7 χιλιοστών, αλλά και ένας διπλός περιστρεφόμενος εκτοξευτής ΑΤ βλημάτων που χειρίζεται ο πολυβολητής ή ο πυροβολητής. Στο πίσω μέρος υπάρχουν κατευθυνόμενες ρουκέτες των 2,75 και 5 ιντσών δίπλα από τον κινητήρα, χωμένες μέσα στο σκάφος με ειδικό σύστημα που της βγάζει και της ανυψώνει. Είπαμε πως το άρμα θα είχε μεγαλύτερο πλάτος και θα ήταν πιο ελαφρύ οπότε θα είχε και ποιο μικρό κινητήρα. Μέσα στον πύργο υπάρχουν 3 άτομα αλλά και κάτι ακόμα, ένα σύστημα το «Αυτόματο Σύστημα Ελέγχου Πυρός» (ΑΣΕΠ) που μόνο αυτό αξίζει όλη την προσπάθεια που έγινε.
Επιχειρησιακή Εκπαίδευση Μονάδων της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ
Το ΑΣΕΠ, το αυτόματο σύστημα έλεγχου πυρός
Δηλαδή που σημαδεύεις ένα εχθρικό άρμα και υπάρχουν δυο διαμορφώσεις: του να ρίξει μόνο του ΗΕΑΤ βλήματα στην οροφή του εχθρικού άρματος όταν υπολογίσει της παραμέτρους βολής, ή να σε ειδοποιήσει να πατήσεις εσύ το κουμπί για να ρίξει σημαδεύοντας συνεχώς τον στόχο. Εδώ οι κάμερες παίζουν μεγάλο ρόλο αλλά και άλλα συστήματα στόχευσης και υπολογισμού. Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιείται και για ΗΕ για εκρηκτικά βλήματα σε μαλακούς στόχους, εξ ου και η κάμερα μεγάλου ύψους. Το άρμα μάχης έχει πυροβόλο των 120/55 αντί για το 105/52 και μικρότερη ανύψωση του πυροβόλου.
Αν δεν υπήρχε η τεχνολογία στης κάμερες και στους υπολογιστές, δεν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε το ΑΣΕΠ που αυτό από μόνο του είναι μια καινοτομία. Χωρίς κάμερα μεγάλου ύψους όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
|Δεν έχει σημασία τι είναι εφικτό και τι όχι από αυτό που σχεδιάζεις και το λέω για χρόνια, αλλά μέσα από την σκληρή δουλειά βγαίνουν τα αποτελέσματα. Δηλαδή κερδίζεις κάτι που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αλλού και το ΑΣΕΠ είναι η καινοτομία.
Όπως είναι και οι ολόπλευρες κάμερες συν αυτή του μεγάλου ύψους. Σαν μια κεραία ασυρμάτου ας την φανταστούμε αυτή που επάνω είναι η κάμερα.
Ένα ελαφρύ θωρακισμένο και τεθωρακισμένο όχημα μπορεί να είναι σε πλήρη απόκρυψη, μόνο με την κάμερα μεγάλου ύψους για να παρατηρεί τον εχθρό. Ακόμα και να μπορεί να ρίξει ΑΤ πύραυλο υπό γωνία για να χτυπήσει τον εχθρό στην οροφή κλπ. Για αυτό πέρασα στα ελαφρά θωρακισμένα 6Χ6 και τεθωρακισμένα ελαφρύ ΤΟΜΑ και ελαφρύ άρμα που θα δούμε ποιο κάτω και άφησα τα βαριά τεθωρακισμένα για το μέλλον.
Η τεχνολογία εξελίσσετε δεν πρέπει να μένεις πίσω και ειδικά η τεχνολογία των ηλεκτρονικών που αλλάζει μέρα με την μέρα. Σαν ηλεκτρονικός θα σας πω, ότι για πρώτη φορά όχι μόνο δεν αυξάνονται οι τιμές αλλά έχουμε συνεχείς μειώσεις του κόστους. Το ίδιο συμβαίνει και για άλλα συστήματα πχ θερμικές κάμερες και κάμερες νυκτός που χρησιμοποιούν τα σκάφη αναψυχής. Που και εδώ οι τιμές έχουν μειωθεί κατά πολύ και που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και για στρατιωτικούς σκοπούς. Δεν δουλεύω με την λογική των εταιριών που φουσκώνουν ανεξήγητα το κόστος. Ακόμα και στην Αμερική εμφανίζονται εταιρείες με τρομερά χαμηλά κόστη, ακόμα και στους πυραύλους. Λύσεις υπάρχουν να το ξέρετε αυτό για να βγάλεις φτηνά όπλα αλλά με αξιόλογες λύσεις και όχι να χρεώνει μια εταιρεία ένα κινητήρα με το σύστημα μετάδοσης για τα βαριά άρματα με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ!
Tank T-14 "Armata"& BMD-4M
Το Τ-14 και Τ15
Το ARMATA Τ14 το νέο άρμα των Ρώσων!
Πολλοί εντυπωσιάστηκαν με αυτό εγώ όμως όχι!
Δεν αντιλέγω είναι μια καλή πλατφόρμα, πολύ φιλόδοξη όμως και δεν μπορεί να κάνει όσα υπόσχεται προς το παρόν.
Μπορεί ίσως να τα κάνει στο μέλλον!
Δεν είχαν άλλη λύση οι Ρώσοι για αυτούς είναι ότι καλύτερο και πολύ καλύτερα θωρακισμένο και με πολλές καινοτομίες, αλλά αν του βάλουν επάνω όσα πρέπει θα κοστίζει πολύ ακριβά!
Έτσι θα βγάλουν ως συνήθως την βασική απλή έκδοση και για εξαγωγές και λίγα καλά κομμάτια με πλήρη εξοπλισμό, προσπαθώντας να παραπλανήσουν τους δυτικούς όπως έκαναν πάντα!
Αλλά δεν το κατασκεύασαν για να πολεμά μόνο του αλλά εν συνδυασμό με το Τ-15, το βαρύ τους ΤΟΜΑ με την ίδια θωράκιση και με σχεδόν το ίδιο σκάφος.
Άσχετα αν λένε πως είναι ένα ίδιο σκάφος όπως του άρματος γυρισμένο κατά 180 μοίρες με τον κινητήρα εμπρός, αυτό δεν είναι απολυτά σωστό.
Το βασικό εδώ είναι πως το εξωτερικό μέρος είναι ίδιο και τα κομμάτια της θωράκισης ίδια και ο σκελετός σχεδόν ίδιος και στα δυο και αυτό πραγματικά είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.
Όχι δεν το ανακάλυψαν οι Ρώσοι αλλά το έχουν εφαρμόσει οι ισραηλινοί με το δικό τους άρμα -βαρύ ΤΟΜΠ!
Εγώ θα το ξανά γράψω άρμα με 3 άτομα πλήρωμα και με αυτές της απειλές που θα αντιμετωπίσει, λυπάμαι αλλά δεν θα είναι 100% αξιοποιήσιμο.
Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πιλότο που ναι πετάξει το αεροπλάνο μόνος του, που ναι τα κάνει όλα μόνος του αλλά οι απειλές δεν είναι κάθε 500 μέτρα στον αέρα όπως στο έδαφος!
Θέλεις έναν να διαχειρίζεται της κάμερες και να αναγνωρίζει της απειλές και να της στέλνει στον πυροβολητή-αρχηγό. Να δω ποιος θα το κάνει αυτό στο ρωσικό άρμα και πως θα προλαβαίνει που θέλουν να του βάλουν και ραντάρ;
M1A1 Abrams tank
Απαντήσεις σε ερωτήσεις
Η απάντηση στην ερώτηση πουλάνε τα MERKAVA II, αν τα αγοράζαμε θα μας βοηθούσαν στο δικό μας πεδίο μάχης ή όχι;
Μια ρητορική απάντηση και όχι μόνο!
Άσχετα αν αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί οι ισραηλινοί θα τα μετατρέψουν σε βαρέα ΤΟΜΠ όταν πρέπει και το πρωτότυπο έχει βγει εδώ και πολλά χρόνια, ή θα τα μετατρέψουν σε αυτοκινούμενα πυροβόλα αν και για αυτό έχουν και τα παλιότερα MK1!
Αν μας τα έδιναν σε πολύ χαμηλή τιμή, θα είχαμε ένα άρμα που θα πλαισίωνε αυτά που έχουν πυροβόλο των 120 και θα μπορούσε να τα υποστηρίζει με τον μεγαλύτερο αριθμό βλημάτων μέσα. Θα βγάζαμε εκτός τα Μ-48 και θα στέλναμε τα Leopard 1 στα νησιά.
Πρακτικά οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν να μας επιτεθούν γιατί οι απώλειες τους θα ήταν τεράστιες. Όχι δεν λέω επ’ ουδενί να μην πάρουμε τα 400 άρματα Μ1 από την Αμερική!
Αλλά αν είχαμε και τα 400 Μ1 και τα Merkava θα μπορούσαμε όχι να αμυνθούμε, αλλά να επιτεθούμε ενάντιων της ανατολικής Θράκης!
Ναι, επιτεθούμε φτάνοντας μέχρι τα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης με άνεση αλλά αυτό ανήκει στα σύνορα της φαντασίας.
Άσε δε που δεν θα μας τα έδιναν οι ισραηλινοί αλλά σιγά να μην τολμούσαν οι δικοί μας επίθεση στην Τουρκία, αστεία πράγματα θα λέμε τώρα!
Το ανέφερα αυτό για έναν και μόνο λόγο: για να ξέρετε πως πάντα υπάρχουν λύσεις για να νικήσεις αν θες να το κάνεις και όχι με υπέρογκα ποσά που θα δώσεις, αλλά μόνο αν ξέρεις και θέλεις να ξέρεις γίνονται αυτά.
Αλλά σε μια άλλη χώρα ίσως, με άλλους επάνω να την κυβερνούν και με άλλους στρατιωτικούς που να είναι ικανοί και άξιοι να πολεμήσουν!
TMBN SIBO leir-8
Οι δικές μας επείγουσες ανάγκες
Τι επιτέλους χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή, ένα νέο άρμα ή κάτι άλλο.
Αφού μπορούμε να πάρουμε 400 άρματα μάχης Μ1 από την Αμερική άλλα άρματα δεν χρειαζόμαστε για 20-25 χρόνια.
Αλλού πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας αυτή την στιγμή, άλλες είναι οι βασικές μας ανάγκες.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δούμε το νέο άρμα κάποια στιγμή και όχι να περιμένουμε 20+ χρόνια και μετά να τρέχουμε σαν παλαβοί.
Όπως κάνουμε συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια με της επείγουσες ανάγκες που έχουμε για την εθνική μας άμυνα.
Ο σωστός προγραμματισμός είναι όχι μόνο αυτό που μας λείπει, άλλα και η σωστή συγκέντρωση στον στόχο χωρίς παρεκκλίσεις.
Μόνο με σκληρή δουλειά έχεις απτά αποτελέσματα για να συνεχίσεις να ζεις και να υπάρχεις σαν χώρα.
Έχουμε άλλες πιο επείγουσες ανάγκες είπαμε στον τομέα των ΤΟΜΠ με τα χιλιάδες Μ113 που είναι για πέταμα, αλλά χρειαζόμαστε και πολλά θωρακισμένα 6Χ6 όπως είναι η διεθνής πρακτική.
Έτσι με δυο σχέδια ένα ελαφρύ θωρακισμένο 6Χ6 και με ένα ελαφρύ ΤΟΜΑ, με τον ίδιο πύργο και τα δυο, θα καλύψουμε της ανάγκες μας με χαμηλό κόστος.
Το ελαφρύ θωρακισμένο 6Χ6 αλλά και το ελαφρύ ΤΟΜΑ δεν σημαίνει πως είναι ελαφρά θωρακισμένα, απλώς έχουν κόμπακτ διαστάσεις. Δηλαδή είναι λίγο πιο μικρά με βάρος 13,5-15,5 τόνους για το ελαφρύ ΤΟΜΑ που αφορά την διαφορετική θωράκιση.
Με δυνατότητα να μεταφέρουν μια ομάδα 6 στρατιωτών, με πλήρωμα 4 ατόμων και για τα δυο, ενώ το θωρακισμένο 6Χ6 που είναι μικρότερο μεταφέρει μια ομάδα με 5 στρατιώτες.
Οι κουταμάρες του τύπου: «μα μεταφέρουν λίγους μέσα» είναι το μεγαλύτερο λάθος που για να μεταφέρουν 8 στρατιώτες χρειάζεται ένα τεθωρακισμένο βάρους 25 τόνων και για να μεταφέρουν 10 στρατιώτες χρειάζεσαι ένα τεθωρακισμένο βάρους 33 τόνων!
Ναι έτσι είναι με τον ίδιο πύργο και με ελάχιστα καλύτερη θωράκιση, με δυσανάλογα μεγάλο κόστος που αυξάνει ακόμα περισσότερο από τα λιγότερα τεθωρακισμένα που θα κατασκευάσεις.
Χωρίς να μπορείς να κρατήσεις την γραμμή παραγωγής εν ζωή για δεκαετίες, χωρίς να έχεις δυνατότητες εξαγωγών λόγο του μεγάλου κόστους και με τελικά μεγάλο κόστος χρήσης ανά μονάδα! Αν τα βάλεις όλα αυτά κάτω θα διαπιστώσεις πως έχεις κάνει λάθος και να μην κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι, ή τι θέλουν να βγάλουν οι Τούρκοι ένα τεράστιο ΤΟΜΑ 33 τόνων κλπ.
Χρειάζεσαι κάτι που να τα κάνει όλα και να είναι όσο το δυνατόν φτηνότερο γίνεται! Όσο για την μεταφερόμενη ομάδα μπορείς να της αυξήσεις και παραπάνω από 8 ή 10 στρατιώτες που αναφέραμε αν βάλεις ένα τηλεχειριζόμενο πύργο, κάτι που είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις κατά την γνώμη μου.
Εξάλλου ο οπλισμός του θωρακισμένου 6Χ6 αλλά και του ελαφρού ΤΟΜΑ είναι αφενός μεν πολύ ισχυρός, αφετέρου χρειάζεται πολλά άτομα για να τον χειριστούν. Εξ ου και το τετραμελές πλήρωμα που ο πολυβολητής που είναι δεξιά του οδηγού δεν χειρίζεται μόνο το πολυβόλο, αλλά της κάμερες ολόπλευρης παρατήρησης και μεγάλου ύψους, ψάχνοντας και ανιχνεύοντας της απειλές.
Οπλισμός ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών, ένα συζυγές πολυβόλο και στην οροφή υπάρχουν ένας ΑΤ εκτοξευτής που ρίχνει και μη κατευθυνόμενα βλήματα με μαλακή κεφαλή, ένα οπλοπολυβόλο των 0,308 ιντσών σε αφαιρούμενη βάση, αλλά και ένα όλμος των 61 ή 81 χιλιοστών σε ειδική βάση (που και εδώ αφαιρείτε αν καταστραφεί το όχημα) για να υποστηρίζει άλλα οχήματα ή φίλιο πεζικό από ασφαλή απόσταση. Χρειαζόμαστε μάχιμα οχήματα για να πολεμήσουν μαζικά και όχι απλά τομα, εξάλλου για μηχανοκίνητο πεζικό αναφερόμαστε και τα οχήματα πρέπει να κάνουν τα πάντα με πολύ λογικό κόστος. Για τα ηλεκτρονικά σας τα ανέφερα για τα υπόλοιπα τα έχω ψάξει διεξοδικά. Δηλαδή το που θα βρεις σύγχρονους φτηνούς κινητήρες, συστήματα μετάδοσης, αναρτήσεις κλπ. Αν και μπορείς να το ψάξεις ακόμα παραπάνω και να επιτύχεις τιμές σαν αυτές που έχουν οι κινέζοι! Όλα αυτά θα τα πάρεις από μη στρατιωτικές βιομηχανίες όπως καταλάβατε και θα κατασκευάσεις ότι χρειάζεσαι στην Ελλάδα.
Joint Challenge 10 exercise
Όχι δεν είμαι παράλογος
Όχι δεν είμαι παράλογος σε ότι γράψω, πως τα καταφέρνουν οι Κινέζοι και παράγουν με χαμηλό κόστος;
Όχι δεν είναι μόνο τα χαμηλά μεροκάματα που συμβάλουν σε αυτό, αλλά ο τεράστιος όγκος παραγωγής.
Κάτι τέτοιο πρέπει αναλογικά να κάνουμε και εμείς και μετά να περάσουμε στο ελαφρύ άρμα που χρειαζόμαστε για να αντικαταστήσουμε τα υπόλοιπα άρματα μάχης με πυροβόλο των 105 χιλιοστών που έχουμε. Μακριά από θωρακίσεις από αλουμίνιο που καίγονται εύκολα και εξαϋλώνονται μετά από ένα χτύπημα στην αποθήκη πυρομαχικών αλλά και κοστίζουν υπέρογκα.
Εξάλλου δεν βλέπω την διαφορά σε βάρος αλλά και σε θωράκιση του αμερικανικού Μ2 από αλουμίνιο, εν σχέση με το ΤΟΜΑ CV-90 και το ASCOD!
Για δε το αμερικανικό ΤΟΜΑ έχω τις χειρότερες απόψεις και δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική το σχεδίασαν! Δηλαδή με κατώτερη θωράκιση από αυτή με ισαξίου βάρους άρματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου όπως το Μ-3 Γκραντ!
Ναι αν αφαιρέσεις το πυροβόλο των 75 χιλιοστών και τα βλήματα και υπολογίσεις το βάρος σε ένα άρμα Γκραντ του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ίδιο βάρος έχουν! Εφτά άτομα έμπαιναν μέσα στο Γκραντ και 10 αν αφαιρέσεις το πυροβόλο και την αποθήκη των βλημάτων κλπ για να έχουμε μια σύγκριση και δεν αναφερόμαστε στην μετάδοση, στην ανάρτηση, στον κινητήρα. Ναι τα ανατολικά τομα είναι ελαφριά και κατασκευασμένα από αλουμίνιο, αλλά αυτό το κατασκεύασμα το Μ2 ποιος έξυπνος το σχεδίασε με τόσο μεγάλο ύψος και τόσο μεγάλο βάρος;
Αφού δώσαμε ένα παράδειγμα λανθασμένης σχεδίασης και γιατί τα δικά μας πρέπει να έχουν μικρές διαστάσεις ας προχωρήσουμε, αφού πρώτα πούμε πως δεν υπάρχει τεχνογνωσία κατασκευής και ειδικά θωρακίσεων από αλουμίνιο στην Ελλάδα. Ενώ άνετα μπορείς να βρεις το υλικό από χάλυβα υψηλής αντοχής αν λιώσεις τα παλιά άρματα.
Ενώ τα παλιά Μ113 αλλά και το ΒΡΜ1 έχουν κατώτερο υλικό από αλουμίνιο σε θωράκιση. Δηλαδή καμία σχέση με αυτό που έχουν τα καινούργια που το κράμα τους είναι ποιο ισχυρό.
Λύσεις για την θωράκιση έχω και εδώ με μια νέου τύπου ελαφριά θωράκιση για το λάιτ ΤΟΜΑ. Εξου και η διαφορά των 2 τόνων σε βάρος για να αντέχει σε ΑΤ ομάδας πεζικού μετωπικά χωρίς να πάθει ζημία ο κινητήρας. Εξάλλου υπάρχουν τώρα ποια νέα πλαστικά, όπως το polyethylene με αντοχή όσο ο χάλυβας αλλά με πολύ χαμηλό βάρος για να τα συνδυάσεις.
Aramid fibers include Kevlar® and are used in many safety applications: protective clothing, ropes, and webbing.
Χρησιμοποιούνται σε αντιβαλλιστικά κράνη με βάρος μόνο 700 γραμμάρια έναντι 1300 γραμμαρίων του κελβαρ, αν και δεν είναι ποια κελβαρ αλλά άλλο καλύτερο υλικό. Όπως και σε αντιβαλλιστικές πλάκες καταργώντας της κεραμικές και με μεγαλύτερη αντοχή και με μικρότερο βάρος. Αλλά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα ακόμα να λυθούν για να το χρησιμοποιήσεις σε θωρακίσεις που το βασικότερο είναι η αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι η μόνη λύση που έχεις είναι να τροποποιήσεις έτσι την θωράκιση που να είναι σε ολοκληρωμένα κομμάτια μικρού σχετικά μεγέθους. Που να τα καλύψεις με το κατάλληλο αντιπυρικό υλικό για να μην συνεχιστεί η φωτιά σε μεγάλο μέρος της θωράκισης, αν και εδώ το φοβούνται πάρα πολύ και δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα. Η τελική λύση θα είναι ένα νέο πλαστικό με μεγάλο θερμικό συντελεστή και με μεγάλη αντοχή σε θερμότητα, με κατώτερες όμως δυνατότητες. Αν και εγώ στις δικές μου μελέτες υπολόγισα το πλαστικό με διαφορετικό συντελεστή αντοχής πολύ κατώτερο. Αν και η δική μου λύση-πατέντα είναι εντελώς διαφορετική και περιλαμβάνει και στρώσεις από άφλεκτο υλικό κατά διαστήματα σε όλες της πλευρές των κομματιών του πλαστικού, που εκεί μέσα υπάρχουν οι στρώσεις από ατσάλινο πλέγμα κατασκευασμένο από χάλυβα υψηλής αντοχής. Δεν έχει σημασία αν και το πλαστικό είναι σε αλλεπάλληλες στρώσεις η τελική διάταξη διαφέρει. Δηλαδή το πώς θα γίνει αυτό για να μπορείς να αλλάξεις τα κομμάτια εύκολα μετά από μια προσβολή-χτύπημα του εχθρού, να επισκευάσεις την εξωτερική θωράκιση από χάλυβα. Και τέλος που είναι και το βασικότερο: να μην πέραση η καταστροφή των κομματιών του πλαστικού από την υψηλή θερμότητα πάρα μέσα και επηρεάσει-καταστρέψει και άλλα διπλανά κομμάτια της θωράκισης. Αν και αυτή η λύση δεν χρειάζεται για τα ΑΤ με κεφαλή κοίλου γεμίσματος γιατί η υπάρχουσα ελαφριά θωράκιση που ανέφερα για τα τομα θα σταματήσει, αλλά για τα PRG7 και για τα διατρητικά βλήματα.
Ulan AFV presentation ride
Όπως έχω αναφέρει η λύση που έχω βρει- ανακαλύψει (αν και δεν είναι τόσο απλό όπως τα γράφω πολύ περιληπτικά τα πράγματα) είναι να βάλεις κατά διαστήματα αντιπυρικό υλικό και εξωτερικά στα συμπαγή κομμάτια. Όπως δηλαδή θα παραδίδονται από το εργοστάσιο οι αλλεπάλληλες στρώσεις πλαστικού, με το πλέγμα μέσα από χάλυβα υψηλής αντοχής αλλά και ενδιάμεσα. Δηλαδή τα έτοιμα κομμάτια που θα τοποθετήσεις ενδιάμεσα στην θωράκιση τύπου σάντουιτς ERA που τα εξωτερικά κομμάτια είναι από χάλυβα υψηλής αντοχής. Προσοχή ανέφερα πως δεν θα είναι μόνο εξωτερικά το αντιπυρικό υλικό αλλά και ενδιάμεσα. Το πώς θα γίνει αυτό είναι το ποιο δύσκολο κομμάτι για να μην αδυνατήσεις την θωράκιση, αλλά να την βοηθήσεις να ολοκληρώσει την δουλειά της σε προσβολές από ΗΕΑΤ και ΑΤ χωρίς να καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό- έκταση που είναι και το ζητούμενο.
Τελικό συμπέρασμα του κειμένου
Εμείς δεν κάναμε τίποτα για να αναπτύξουμε ένα δικό μας άρμα, ελαφρύ άρμα, τομα και θωρακισμένο 6Χ6!
Το Κένταυρος της ΕΛΒΟ δεν ήταν ένα αξιόλογο ΤΟΜΑ αλλά ΤΟΜΠ με πύργο και ενισχυμένη θωράκιση!
Λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν όπως προ ανάφερα άλλα κανείς δεν έκανε κάτι για αυτό! Στην κλασική μου ερώτηση που έκανα όλα αυτά τα χρόνια από το 1993 και μετά προς όλους τους έχοντες και κατέχοντες της επάνω θέσεις, δεν πήρα ποτέ απάντηση στο κλασικό ερώτημα: πως θα αντικαταστήσουμε τα χιλιάδες άρματα, ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, θωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα κλπ;
Αλλά και τα μεγάλα πολεμικά πλοία της φρεγάτες κλπ. Μια φορά σταθήκαμε τυχεροί μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και μας πριμοδότησαν με χιλιάδες μεταχειρισμένα υλικά.
Ήξεραν πως αυτό δεν μπορούσε να ξανά συμβεί άλλη φορά, ήξεραν και τι κατάντια είχαμε πριν πάρουμε αυτά τα μεταχειρισμένα υλικά.
Ήξεραν και κάτι ακόμα πολύ πιο σοβαρό πως δεν είχαμε τα χρήματα για να τα αντικαταστήσουμε και πως η οικονομία μας δεν θα το άντεχε, ακόμα και αν ήμαστε η Γερμάνια και όχι η φτωχή Ελλάδα.
Αφού λοιπόν τα ήξεραν όλα αυτά τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια; Που είναι οι επιτροπές σχεδίασης των μελλοντικών απειλών και των αναγκών σε πολεμικό υλικό; Που είναι οι επιτροπές που θα έπρεπε να δουλεύουν αυθημερόν, όπως κάνουν στο Ισραήλ για να παραμείνει ο στρατός τους αξιόμαχος; Που είναι οι επιτροπές για τον καθορισμό του νέου δόγματος μάχης;
Για να μην το συνεχίσω, το μόνο που έγινε είναι η κατάργηση μονάδων από την μια και από την άλλη η μείωση της στρατιωτικής θητείας.
Δηλαδή καταργούσαν μονάδες αφού δεν είχαν τα υλικά να της υποστηρίξουν, παγκόσμια καινοτομία αυτή και από την άλλη μείωναν την στρατιωτική θητεία για να βάλουν μερικούς ακόμα στο Δημόσιο, αυτή και αν ήταν καινοτομία!
Η ελληνική υψηλή στρατηγική σε όλο της το μεγαλείο που πάντα καινοτομεί πρωτοπορώντας, εξάλλου τι υπουργείο εθνικής άμυνας έχουμε;
Μα το καλύτερο από όλες της χώρες που τόσο καινοτόμο είναι που υπηρετήσαν σε αυτό υπουργοί που δεν είχαν κάνει ούτε καν την στρατιωτική τους θητεία!
Τα αστέρια της πολιτικής μας, οι δικοί μας άνθρωποι της διπλανής πόρτας χωρίς γνώσεις, χωρίς να ξέρουν ξένες γλώσσες, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη άλλα να το ανοίγουν, με μεγάλες τσέπες τόσο μεγάλες τεράστιες που να χωράνε πολλά μέσα!
Austrian Army
Εσείς δηλαδή τι περιμένατε να γίνει στην φτωχή μας ελλαδίτσα;
Μα να τα καταφέρουν να την κάνουν μια φτωχή ελλαδίτσα, ανήμπορη να όρθωση λέξη και να υπερασπιστή τα συμφέροντα της. Ας τους δώσουμε τα συγχαρητήρια λοιπόν τα κατάφεραν.
Όσο για έμενα εδώ είμαι δεν έφυγα για το εξωτερικό όπως περίμεναν πολλοί να το κάνω και παλεύω ακόμα και θα το παλέψω.
Παλέψτε το και εσείς και μην το βάζετε κάτω.
Η χώρα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και του πολέμου και πρέπει να γίνει αυτό για να πάμε μπροστά.
Για να φύγει η σάρα η μάρα και το κανό συναπάντημα από την πατρίδα μας.
Για να αναλάβουν άνθρωποι που αξίζουν να πάρουν αυτοί της θέσεις ισοβίως και όχι να τους πετάνε έξω οι άχρηστοι από της κυβερνήσεις για να βάλουν δικούς τους, όπως γίνετε συνεχώς σε αυτή την και μόνο σε αυτήν την χώρα.
Παγκόσμια πρωτοτυπία και αυτή μόνο εδώ γίνετε, έξω όποιος δουλεύει πραγματικά και αποδίδει μένει στην θέση του ότι κόμμα και θρησκεία να είναι.
Μικρός Ήρωας
Δικαίος Γεώργιος
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2015/12/15/%CE%B7-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%BC-2/#more-35866

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου