Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Το νέο σερβικό άρμα μάχης ενάντια στον αλβανικό εθνικισμό


Οι Σέρβοι σχεδιάζουν ένα νέο άρμα μάχης με το οποίο σκοπεύουν  να λάβουν μερίδιο  στην ευρωπαϊκή αγορά των θωρακισμένων οχημάτων, αλλά και για να ενισχύσουν το στρατό της χώρας ενόψει του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού .
Και θα έχουν  μια καλή ευκαιρία με το νέο αυτό μοντέλο, σύμφωνα με δημοσίευμα.
Μια ομάδα ταλαντούχων νέων Σέρβων σχεδιαστών (μαζί με έμπειρους σχεδιαστές του  Γιουγκοσλαβικού άρματος  M-84) δημιούργησαν ένα νέο άρμα με το όνομα  «Μ-20UP-1».
Οι δημιουργοί δεν έκρυψαν το γεγονός ότι πρώτα απ “όλα, εμπνεύσθηκαν  από το ρωσικό άρμα μάχης «ARMATA».
Επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού είναι ο Γκόραν Στογιάνοβιτς, ο οποίος   δήλωσε ότι το «M-20UP-1» σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ένας ανταγωνιστής του ρωσικού άρματος , αλλά μάλλον μια αναβαθμισμένη έκδοση του ρωσικού T-90MS, καθώς οι πόροι της σερβικής οικονομίας δεν  επιτρέπουν τον επί ίσοις όροις  ανταγωνισμό με την ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν το κράτος στηρίξει οικονομικά το σχέδιο αυτό , τότε  το σερβικό άρμα μάχης  υπάρχει η  πιθανότητα να  ξεπεράσει  ακόμη και ευρωπαϊκές χώρες με παράδοση σε αυτόν τον τομέα.

Το έργο αυτό είναι  σε εξέλιξη από τις αρχές του 2015.  Το σερβικό άρμα μάχης «M-20UP-1», έχει πολλές ομοιότητες με το ARMATA  , και ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει  κάποια από τα χαρακτηριστικά του.
Ο πύργος του νέου άρματος  δεν θα περιέχει προσωπικό , αλλά θα στεγάζει το  ρωσικό πυροβόλο των 125 χιλιοστών 2A46M-5.
Το πλήρωμα αποτελείται από τρία άτομα, και θα βρίσκεται σε μια πλήρως μονωμένη « κάψουλα»  στο μέσον του σκάφους . Θα έχει την δυνατότητα  να μεταφέρει 48 βλήματα  διαφόρων τύπων: αντιαρματικά, εκρηκτικά, φωσφορούχα , διατρητικά, καθώς και κατευθυνόμενα βλήματα με πτερύγια .
Η θωράκιση του άρματος θα προστατεύει  το πλήρωμα από την ακτινοβολία του ΑΡΒΧΠ πολέμου , και θα αποτελείται από πυρίμαχο υλικό.
Ακριβώς όπως και το ρωσικό «ΑΡΜΑΤΑ», το σκάφος των νέων σερβικών αρμάτων θα αποτελέσει την βάση  για την δημιουργία νέων ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) για το πεζικό με την κωδική ονομασία  ACS .
Επίσης το M-20UP-1 θα διαθέτει ένα πλήρως ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης.  Το κόστος για ένα  πρωτότυπο  υπολογίζεται σε  5.000.000. ευρώ.
Σε   σύγκριση, το κόστος των τελευταίων μοντέλων των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών του σερβικού  «Μ-20UP-1 , όπως το  γαλλικό   Leclerc-2 και το γερμανικό  Leopard 2A6 , κοστίζουν 8 και  6.000.000 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Pentapostagma.gr, οι Σέρβοι αποδεικνύονται πολύ καλοί στην αποκαλούμενη βαριά βιομηχανία . Πριν τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999, η αμυντική βιομηχανία της χώρας κατείχε σοβαρό μερίδιο σε όλον τον κόσμο. Ίσως για αυτό και  κτυπήθηκε ανηλεώς από τα νατοϊκά αεροσκάφη το εργοστάσιο πχ της ZASTAVA, που έβγαζε όπλα και πυρομαχικά.   Όπως και να έχει το νέο άρμα θα αποτελέσει σοβαρό ανταγωνιστή για πολλά πολυδάπανα ευρωπαϊκά αντίστοιχα  άρματα μάχης. 


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b2%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ac%cf%81%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%ac%cf%87%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd.html#ixzz3txEyEYWg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου