Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Όπλα των 300 Ευρω από τα Βαλκάνια Σκότωσαν στη Γαλλία


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Είναι πλέον γνωστό ότι οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι χρησιμοποίησαν εκτός των άλλων και δύο όπλα τύπου Ζάσταβα Μ70 από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Αλλά και στοιχεία για τα όπλα της επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου του 2015 οδηγούν στα Βαλκάνια. Η εξάρθρωση επίσης ενός τρομοκρατικού πυρήνα στην Ιταλία και το Κόσοβο πριν από μερικές ημέρες οδήγησε στην ανακάλυψη σημαντικού αριθμού παράνομων όπλων σε ένα χωριό του Κοσόβου.
Σύμφωνα με τις έρευνες του Φλαμανδικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη η πλειοψηφία των παράνομων όπλων προέρχεται από τα κράτη των Βαλκανίων. Ένας από τους ειδικούς του Ινστιτούτου, ο Νιλς Ντικέτ, εξηγεί στη DW ότι τα όπλα εξάγονται από διάφορες χώρες: «Μιλάμε για τη Σερβία, την Κροατία, τη Βοσνία, την Αλβανία. Θα έλεγε κανείς πως αυτά τα κράτη έχουν πραγματικό πρόβλημα με τα παράνομα όπλα. Πρόκειται για εκείνα που έμειναν στα χέρια των πολιτών μετά το τέλος των πολέμων. Μετά τις έρευνες μας πιστεύουμε ότι στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων υπάρχουν περισσότερα παράνομα απ” ό,τι νόμιμα όπλα». Οι δε τιμές τους κυμαίνονται από 300 με 500 ευρώ για ένα Καλάσνικοφ και μέχρι 2.000 ευρώ για ένα αντίστοιχο όπλο σε κάποια από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας υπάρχουν στη χώρα έως και 900.000 παράνομα όπλα. Παράλληλα μια έκθεση του ΟΗΕ κάνει λόγο για 450.000 ελαφρά όπλα μόνο στο Κόσοβο. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ο αριθμός των παράνομων όπλων εκτιμάται ότι αγγίζει τις 750.000. Όσο για την Αλβανία, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ακριβής αριθμός. «Γνωρίζουμε ωστόσο» σχολιάζει ο Φάτος Κλόζι, πρώην διευθυντής των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών, «ότι πολλά όπλα βρίσκονται στην κατοχή εγκληματικών οργανώσεων. Πολλά όμως είναι και στα χέρια απλών ανθρώπων, τα οποία απέκτησαν μετά το άνοιγμα των αποθηκών πυρομαχικών το 1997. Η οπλοκατοχή τούς παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας».
Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τον Νιλς Ντικέτ, πολλοί ήταν εκείνοι που μετά τους πολέμους απλώς κράτησαν τα όπλα τους: «Διαπιστώνουμε τώρα πως οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να πωλούν αυτά τα όπλα, και μάλιστα σε ανθρώπους οι οποίοι τα προωθούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί αλλάζουν διαρκώς χέρια από τη μια εγκληματική οργάνωση στη άλλη».
Μετά το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε μία καμπάνια με στόχο να πείσει τους πολίτες να παραδώσουν οικειοθελώς τα όπλα τους στις Αρχές. Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Φέτος παραδόθηκαν στη Σερβία μόνο 7.500 όπλα. Ο αριθμός των παράνομων όπλων στη χώρα υπολογίζεται πως είναι εκατονταπλάσιος.
Θεωρούμε ότι όλη αυτή η ευκολία απόκτησης όπλων με μικρό κόστος στα Βαλκάνια αποκτά ιδιαίτερη σημασία κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Τα Βαλκάνια και κυρίως τα Δ. Βαλκάνια αποτελούν μια αποθήκη όπλων όπου οι τρομοκράτες έχουν εύκολη πρόσβαση και απ ότι φαίνεται την χρησιμοποιούν. Η αστάθεια στις χώρες αυτές αλλά και τα οικονομικά προβλήματα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμα και μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα. Βεβαίως εάν οι συνθήκες των χωρών δεν αλλάξουν τότε οι αποθήκες θα ξαναγεμίζουν από τους λαθρέμπορους όπλων και μετά την λήξη των αποθεμάτων.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%cf%8c%cf%80%ce%bb%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-300-%ce%b5-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%83%cf%84.html#ixzz3tZrj71aV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου