Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Η Αεράμυνα της 98 ΑΔΤΕ




Το προηγούμενο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε στην ακριτική Μυτιλήνη και καταγράψαμε τις δραστηριότητες και το γενικότερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 98 Μοίρας Ελαφρού Α/Α Πυροβλολικού. 

Η 98 Μοίρα Εθνοφυλακής αποτελεί την καρδιά αεράμυνας της νήσου Λέσβου, στην εσχατιά της Ελλάδας, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Πρόσφατα συμμετείχε στην εθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια αναφορικά με τις επιδόσεις που επέδειξε. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά καθότι σε όλες τις αξιολογήσεις εθνικές και νατοϊκές η 98 Μοίρα επέδειξε άριστες επιδόσεις. Τα τελευταία χρόνια, τα επιχειρησιακά δεδομένα έχουν αλλάξει στην άμυνα νήσων και ως εκ τούτου έχει αναβαθμιστεί κάθετα η συμβολή των μονάδων αντιαεροπορικού πυροβολικού που αναλαμβάνουν να προστατέψουν από αέρος στρατιωτικές μονάδες αλλά και ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Στο φιλόξενο γραφείο του διοικητή ενημερώθηκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην μονάδα. Το βασικότερο όμως όλων είναι πως η μονάδα εξακολουθεί να διατηρεί υψηλά τα επίπεδα εκπαίδευσης και συντήρησης του υλικού και των Ο/Σ με αποτέλεσμα να παρουσιάσει μια εξαιρετική αποδοτικότητα σε όλες τις αξιολογήσεις στις οποίες λαμβάνει μέρος όπως και στις εθνικές κλαδικές και διακλαδικές ασκήσεις. Επίσης, παρά τις διαδοχικές μειώσεις στην στρατιωτική θητεία η μονάδα έχει καταφέρει να διατηρεί σε θετικά επίπεδα τις οροφές προσωπικού και κυρίως των στρατεύσιμων θητείας. Από την άλλη μεριά, οι ΕΠ.ΟΠ και γενικά τα μόνιμα στελέχη έχουν καταφέρει να αυτοματοποιήσουν την δουλειά τους απόρροια της καθημερινής τριβής με το αντικείμενο πάνω στο οποίο εργάζονται.

Επιπροσθέτως, αδιαμφισβήτητη θετική εξέλιξη αποτελεί η παραλαβή διχτυών παραλλαγής ικανών να αποκρύπτουν τα Ο/Σ της μονάδας και από το υπέρυθρο και θερμικό φάσμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως στα εναέρια μέσα παρατήρησης του εχθρού όπως είναι τα Μη Επανδρωμένα Α/Φ τα Ο/Σ παρουσιάζουν ιδιαίτερα μειωμένη παρατηρισιμότητα απέναντι στις απειλές του, ενώ σε πολλές περιπτώσεις όπως έχουν δείξει και μελέτες του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ έχουν καταφέρει να μειώσουν την ορατότητα του Ο/Σ που καλύπτουν έως και 100% καθιστώντας το πραγματικά αόρατο. Φυσικά, όπως γίνεται κατανοητό είναι περιττό να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη σε ένα περιβάλλον δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων όπου η αναγνώριση και ακολούθως και η κατάδειξη των Ο/Σ και ειδικά των Α/Α Ο/Σ είναι νευραλγικής αξίας. Ειδικά στο νησιωτικό περιβάλλον, όπου οι χώροι απόκρυψης είναι περιορισμένοι η παρουσία αυτής της λύσης απαλήφει το πρόβλημα της κάλυψης- απόκρυψης τόσο κατά την πρώτη φάση της κίνησης των Ο/Σ σε χώρους διασποράς όσο και κατά τον χρόνο που θα διεξάγουν την βολή και εν συνεχεία θα πρέπει να κρυφθούν. Μετά το πέρας της συζήτησης μας ακολούθησε επίδειξη από στοιχεία OSA AK, ASRAD HELLAS και φορητών FIM-92 Stinger.

Σύμφωνα με τον διοικητή Σταματάκη Ιωάννη τέσσερα είναι τα συστατικά στοιχεία της επιτυχίας. Πρώτον, η συνεχής αξιολόγηση με την όποια όμως μας αναφέρει γίνεσαι όλο και καλύτερος, η υψηλή ετοιμότητα μέσα από τις συνεχείς ασκήσεις, το μεράκι και το φιλότιμο του προσωπικού που παρά τα όποια προβλήματα συνεχίζει ακάθεκτο την δουλειά του και τέλος η διακλαδικότητα καθότι πλέον όλοι συνεργάζονται με όλους με άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα. «Οι Πυροβολαρχίες Ελαφρού Αντιαεροπορικού Πυροβολικού διαδραματίζουν έναν από τους πλέον κρίσιμους ρόλους στην επιτυχή έκβαση των επιχειρήσεων καθώς είναι αυτές που θα δημιουργήσουν ένα αδιαπέραστο πλέγμα απέναντι σε μέσα παρατήρησης του εχθρού όπως είναι τα UAV, τα βλήματα αντιραντάρ AGM-88B Harm και Harpy, τα βλήματα καταστροφής στόχων υψηλής αξίας Popeye και AGM-84K, τα Α/Φ που θα προσπαθήσουν να επιτύχουν την απομόνωση του πεδίου μάχης και τον αεροπορικό αποκλεισμό της νήσου και φυσικά απέναντι στα Ε/Π του εχθρού τόσα στα γενικής χρήσεως και μεταφορών όσο και στα επιθετικά που θα πλαισιώνουν και θα υποστηρίζουν τις αεροαποβατικές δυνάμεις».

Συνεχίζουμε την κουβέντα μας με τις κυριότερες απειλές, οι οποίες είναι τα φονικά αεροχήματα Harpy της ισραϊλινής ΙΑΙ που στο Τουρκικό οπλοστάσιο αριθμούν τα 102 συστήματα, τα βλήματα βολής από απόσταση Popeye 1 (αριθμούν 100) καθώς και τα υπο παραγγελία AGM-84K SLAM-ER (θα αριθμούν 48). Τα προαναφερθέντα συστήματα ξεκινώντας από τα Harpy στοχεύουν στην αδρανοποίηση της αντιαροπορικής «ομπρέλας» διαμέσου της καταστροφής των ραντάρ τόσο των εθνικών 2D που εδρεύουν στα νησιά όσο και των ραντάρ από τις μοίρες ή τα στοιχεία αντιαεροπορικού Π.Β. Το Harpy με ταχύτητα 130 κόμβων και με εμβέλεια 500km μπορεί να καταστρέψει οποιόδηποτε «πηγή» που εκπέμπει σήματα ραντάρ και έχει τη δυνάτοτητα να επανέλθει σε περιπολία αν ο χειριστής ραντάρ διακόψει τις εκπομπες σημάτων ραντάρ. Απ΄ την άλλη μεριά τα βλήματα Popeye και AGM-84K προορίζονται για την προσβολή στατικών στόχων υψηλής αξίας με ακρίβεια και από ασφαλή απόσταση άνω των 100km ειδικά για το AGM-84K. Τα βλήματα καθοδηγούνται από συστήματα αδρανειακής ναυτιλίας.

Στην εξίσωση πρέπει να προσθέσουμε και το νεο βλήμα Stand Off ΗGK Τουρκικής κατασκευής και προέλευσης από το τεχνολογικό ίδρυμα της Κωσταντινόπουλης ΤUBITAK SAGE βάσει αντιγραφής της Αμερικανικής JDAM και συγκεκριμένα τις βελτιωμένες εκδόσεις KGK-82/83 με βεληνεκή της τάξης των 180 χλμ. Σημαντικό όπλο στα χέρια της ΤΗΚ είναι και η βόμβα διάτρησης καταφυγίων και οχυρωμένων θέσεων ΝΕΒ. Είναι όμως πασιφανές πως τα δεδομένα θα αρχίσουν να μεταβάλλονται στο Αιγαίο από το 2015 και έπειτα όπου η ΤΗΚ θα αρχίσει να παραλμβάνει τα μαχητικά κρούσης F-35A Lightning 2. Επομένως, είναι σαφές πως η ΤΗΚ με την υλοποίηση φιλόδοξων εξοπλιστικών προγραμμάτων στοχεύει στη «απόκτηση» της αεροπορικής κυριαρχίας που αποτελεί βασικότατη προϋπόθεση για την διεξαγωγή των αποβάσεων. Εφόσον η ΤΗΚ επιτύχει την καταστολή εχθρικής αεράμυνας (SEAD) το επόμενο βήμα είναι ο αεροπορικός αποκλεισμός της νήσου και η απόκτηση τοπικής αεροπορικής υπεροχής. Για όλα τα παραπάνω μέσα του εχθρού έχουν αναπτυχθεί εδώ και καιρό τρόποι αντιμετώπισης οι οποίοι διαρκώς εκσυγχρονίζονται και γίνονται όλο και πιο θανατηφόροι όπως μας τονίζει με έμφαση.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε μια τυπική διαδικασία ανίχνευσης και εμπλοκής μαχητικού αεροσκάφους σε περιβάλλον αυξημένων απειλών. 

ΠΗΓΗ

 http://defencenews.gr/index.php/ethniki-amina/3023-apostoli-i-aeramyna-tis-98-adte

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου