Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Η εκπληκτική εξέλιξη του εξοπλισμού των στρατιωτών από το 1066 μέχρι σήμερα (φωτ)

Η μάχη του Hastings, 1066. (Photo credit: http://i.telegraph.co.uk/)
Μέσα από 13 ιστορικές μάχες και ισάριθμες λήψεις, ο φωτογράφος Thom Atkinson αφηγείται τι κουβαλούσαν στη μάχη οι Βρετανοί τα 1.000 τελευταία χρόνια. Από το σπαθί στο πολυβόλο, από την πανοπλία στο αλεξίσφαιρο κι απ’ το σημειωματάριο στο iPad.
H πολιορκία της Ιερουσαλήμ. 1244. (Photo credit:http://i.telegraph.co.uk/)
H μάχη τoυ Agincourt, 1415. (Photo credit:http://i.telegraph.co.uk/)
H μάχη του Bosworth, 1485. (Photo credit: http://i.telegraph.co.uk/)
Το 13ο αι., αν θέλατε να σκοτώσετε έναν άνθρωπο, το καλύτερο που θα είχατε να κάνετε ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα τσεκούρι. Το 16ο αιώνα, σπαθιά και στιλέτα έδιναν τη θέση τους στα μουσκέτα. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι χειροβομβίδες αποτελούσαν το στάνταρ εξοπλισμό κάθε στρατιώτη. Σήμερα, οι μαχητές κουβαλάνε iPads μαζί με τα τουφέκια τους.
H μάχη του Malplaquet, 1709. (Photo credit: http://i.telegraph.co.uk//)
Η μάχη του Naseby, 1645. (Photo credit: http://i.telegraph.co.uk/)
H μάχη του Tilbury, 1588. (Photo credit: http://i.telegraph.co.uk/)
Ο φωτογράφος Thom Atkinson αυτό που έκανε ήταν να συγκεντρώσει σε μια σειρά από κλισέ το εξοπλιστικό πακέτο των Βρετανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 1.000 χρόνων. Το απίστευτο εγχείρημα ονομάστηκε δικαίως «Soldiers’ Inventories» και πρωτοδημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Telegraph. Ξεκινάει με τη μάχη του Hastings του 1066 και συνεχίζει με 12 ακόμα διάσημες μάχες ως το 2014, από εκείνη του Βατερλώ ως τον πόλεμο του Αφγανιστάν.
Κάθε φωτογραφία είναι σαν παγωμένο στιγμιότυπο νοικοκυρεμένης οργάνωσης εν καιρώ πολέμου. Φυσικά, κάθε «εργαλειοθήκη» περιλαμβάνει πράγματα που σκοπό έχουν να σκοτώσουν κόσμο με τρόπο όλο και πιο αποτελεσματικό. Αλλά δίνει και μια εικόνα του τι σημαίνει ανία και μονοτονία πριν από τη μάχη, με πράγματα όπως τράπουλες, σκακιέρες, τετράδια και κινητά.
Η μάχη του Βατερλώ, 1815. (Photo credit:http://i.telegraph.co.uk/)
Η μάχη της Alma, 1854. (Photo credit:http://i.telegraph.co.uk/)
«To γεγονός ότι ορισμένα αντικείμενα αναπαράγονται στο πέρασμα των αιώνων είναι πιο συγκλονιστικό από εκείνα που εξελίσσονται», λέει ο Άτκινσον.
Η μάχη της Somme, 1916. (Photo credit: http://i.telegraph.co.uk/)
Η μάχη του Άρνεμ, 1944. (Photo credit: http://i.telegraph.co.uk//)
Για να μπορέσει να συγκεντρώσει όλα αυτά τα αντικείμενα, ο Άτκινσον χρειάστηκε 9 μήνες σκληρής δουλειάς, ψάχνοντας σε αρχεία και αναζητώντας συλλέκτες, ιστορικούς και στρατιωτικούς εν ενεργεία, ώστε να συμπληρωθεί το παζλ. «Ήταν σαν να παίζεις Tetris», σχολίασε.
Βλέποντας τις φωτογραφίες του είναι σαν να κοιτάς την ιστορία σε fast forward και rewind. Τα αντικείμενα αφηγούνται την ιστορία του πολέμου και πόσο ο τρόπος εμπλοκής άλλαξε με το πέρασμα των αιώνων. Αλλά και πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε το design στον πόλεμο. Όπως επινοήσαμε νέα όπλα, έτσι εφηύραμε και νέους τρόπους θωράκισης των ανθρώπων που στέλνουμε στη μάχη. Πάρτε για παράδειγμα τα στρατιωτικά ρούχα. Στην αρχή, τα χρώματά τους ήταν έντονα, ώστε να εντυπωσιάσουν τον αντίπαλο. Όσο όμως τα όπλα αποκτούσαν μεγαλύτερη ακρίβεια για μεγαλύτερες αποστάσεις το καμουφλάζ γινόταν όλο και πιο σημαντικό.
«To γεγονός ότι ορισμένα αντικείμενα αναπαράγονται είναι πιο συγκλονιστικό από εκείνα που εξελίσσονται», λέει ο Άτκινσον. Μπορεί το σημειωματάριο να έγινε iPad και η πανοπλία αλεξίσφαιρο από κέβλαρ, αλλά πάντα υπάρχει ένα κουτάλι σε κάθε φωτογραφία κι ένα κράνος στις περισσότερες.
Η μάχη της Βασιλικής Αρμάτας στα Φόκλαντς, 1982. (Photo credit: http://i.telegraph.co.uk/)
2014, Helmland, Aφγανιστάν. (Photo credit: http://i.telegraph.co.uk/)
Πηγή : Andro.gr/Γιώργος Κωνσταντινίδης
https://limitofadvance.wordpress.com/2015/12/10/%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%84/#more-35727

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου