Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Η Rheinmetall εξελίσσει πυροβόλο υψηλής πίεσης 120 mm και νέο πυροβόλο 130 mm

Οι προτάσεις της Rheinmetall.
Μια παρουσίαση στο «Capital Markets Day 2016» της Rheinmetall, την μελλοντική πρόβλεψη για τους επενδυτές που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του περασμένου έτους, περιελάμβανε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το μέλλον της Rheinmetall Defence. Η βιομηχανία παρουσίασε ένα νέο πρότζεκτ για την ανάπτυξη του μελλοντικού άρματος μάχης (MBT) μ’ ένα πυροβόλο υψηλής πίεσης 120 χιλιοστών και ένα νέο πυροβόλο 130 χιλιοστών υπό την ονομασία πρότζεκτ MGCS 2030+ (Κύριο Χερσαίο Σύστημα Μάχης).
Για το μελλοντικό άρμα μάχης Leopard 2, η Rheinmetall παρουσίασε το πρόγραμμα τριών βημάτων:
1. Εκσυγχρονισμός του Leopard 2 με νέες τεχνολογίες που περιλαμβάνουν το πυροβόλο υψηλής πίεσης 120 mm.
2. Ενίσχυση του Leopard 2 με το νέο πυροβόλο των 130mm που αναπτύσσεται από την Rheinmetall
3. Αντικατάσταση του Leopard 2 με το Κύριο Χερσαίο Σύστημα Μάχης.
Ο εκσυγχρονισμός του νέου Leorard που προτείνεται από την Rheinmetall φαίνεται βασίζεται στο MBT Technologieträger και τις νέες τεχνολογίες του. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το νέο πυροβόλο υψηλής πίεσης των 120 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις κατά 20%.
Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το νέο πυροβόλο. Μια πιθανότητα είναι το “νέο” πυροβόλο να αναφέρεται στο ήδη υπάρχον πυροβόλο L55 των 120 χιλιοστών. Η ανακοίνωση αυτή σχετίζεται με τα 103 άρματα μάχης Leopard 2A4, που επανεντάχθηκαν στην ενεργό υπηρεσία από την γερμανική αμυντική βιομηχανία για τον Γερμανικό Στρατό μέσα στο 2015. Αυτά τα άρματα θα αναβαθμιστούν στο εγγύς μέλλον για να επιχειρούν μαζί με τα 225 Leopard 2 που είναι ήδη σε υπηρεσία, όπου όλα είναι στις διαμορφώσεις 2A6, 2A6M ή 2A7. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε η Rheinmetall, οτι το πυροβόλο L55 παρέχει 15% μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα από το μικρότερου μήκους L44 όταν βάλλει με το βλήμα DM53, το 20% μπορεί να επιτευχθεί με το νέου τύπου βλήματος με ονομασία DM73, για το οποίο το 2015 έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι σε εξέλιξη.
Μια ακόμη πιθανότητα είναι η επιμήκυνση της κάννης κατά ένα μέτρο, που αναφέρθηκε από το Autobild.de, την πρώτη πηγή που αναφέρει το 130 χιλιοστών πυροβόλο. ΤοAutobild.de δεν είναι μια πηγή που σχετίζεται με τα αμυντικά θέματα, αλλά προσκλήθηκε στην παρουσίαση του πρωτοτύπου άρματος μάχης Technologieträger. Σύμφωνα με τοAutobild.de, η κατά ένα μέτρο επιμήκυνση του μήκους της κάννης είναι μια πιθανή επιλογή (σίγουρα θα εννοεί την αλλαγή του πρωτοτύπου Leopard 2 Revolution από το πυροβόλο L44 στο L55).
Η τρίτη επιλογή θα ήταν η αναβάθμιση του L55, αλλά μόνο με τη χρήση περισσότερο σύγχρονων εξαρτημάτων αντί της επιμήκυνσης της κάννης. Καθώς υπό κανονικές συνθήκες η κάννη πρέπει να αντικαθίσταται (λόγω τής φθοράς της), μια οικονομικότερη επιλογή θα είναι η αλλαγή της κάννης του πυροβόλου με μια περισσότερο σύγχρονη κάννη, η οποία λόγω των καλύτερων κατασκευαστικών διαδικασιών (όπως η υψηλή πίεση στην περίσφιγξη) και ή καλύτερη μεταλλουργία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρομαχικά υψηλότερης πίεσης. Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν τουλάχιστον από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και πιθανόν από κάποιους χρήστες Leopard 2.
Η εξέλιξη του πυροβόλου των 130mm είναι αρκετά εντυπωσιακή. Δεδομένων των σχεδίων της Rheinmetall να επανοπλίσει τα Leopard 2 με πυροβόλο 130mm και το μικρότερο διαμέτρημα, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το νέο πυροβόλο είναι μικρότερο από το πυροβόλο άρματος NPzK των 140mm,το οποίο αποδείχθηκε πολύ μεγάλο για τον αρχικό πύργο του Leopard 2 (επίσης λόγω της απαίτησης αυτόματου γεμίσματος).
Ωστόσο φαίνεται ότι το νέο πυροβόλο θα έχει παρόμοια ή καλύτερη επίδοση από το ακυρωθέν πυροβόλο των 140mm: Δεδομένου ότι ένα σημερινό APFSDS DM53 έχει ενεργειακή έκλυση κοντά στα 13 MJ συμφωνά με την Rheinmetall (ή 0,2 -0,3 MJ λιγότερα σύμφωνα με υπολογισμούς βάσει της αρχικής ταχύτητας και βάρους), το πυροβόλο των 130mm (το οποίο σύμφωνα με την παρουσίαση παρέχει 1,5 φορές μεγαλύτερη απόδοση), θα προσφέρει αρχική ταχύτητα περίπου 19,5 MJ τουλάχιστον – αν η 1,5 φόρες μεγαλύτερη απόδοση εννοείται σε σχέση με το “νέο πυροβόλο υψηλής πίεσης και πυρομαχικών των 120mm”, το οποίο ήδη παρέχει 20% μεγαλύτερη ισχύ από το σημερινό πυρομαχικό/πυροβόλο των 120mm – τότε μπορεί να επιτευχθεί η αρχική ταχύτητα των 23,4 MJ!
Μόνο ως πληροφορία, το πυροβόλο των 140mm υποτίθεται ότι διέθετε αρχική ταχύτητα περίπου 20 MJ. Πως ακριβώς το νέο πυροβόλο θα πετύχει ένα τόσο μεγάλο άλμα επιδόσεων είναι άγνωστο, φτιάχνοντας το πυρομαχικό μεγαλύτερο χωρίς την επιλογή αυτόματου γεμίσματος ή την επιλογή πυρομαχικού δύο τεμαχίων αυτό δεν είναι εφικτό.
Χρησιμοποιώντας πυρομαχικό δύο τεμαχίων (προωθητικό γέμισμα) μπορεί να επιτρέψει στο Leopard 2 να διατηρήσει το πλήρωμα των τεσσάρων, όπως έκανε η Ελβετία με το πρωτότυπο με το πυροβόλο RUAG των 140mm , το οποίο είχε χειροκίνητη γέμιση. Η Rheinmetall έχει τουλάχιστον επιβεβαιώσει ότι το νέο πυροβόλο θα είναι εμπορεύσιμο στις αρχές του 2016.
Μια πιθανότητα για τα δυο πυροβόλα άρματος που αναφέρθηκαν από την Rheinmetall είναι επίσης η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το ηλεκτροθερμικό-χημικό πυροβόλο (ETC). Ήδη από το 2000 ένα πρωτότυπο πυροβόλο ETC κατάφερε να ξεπεράσει το πυροβόλο άρματος L55 χρησιμοποιώντας βλήμα με το ίδιο βάρος. Η εν λόγω μελέτη δημοσιοποιήθηκε στο άρθρο “Status and Results of the German R&D Program on ETC Technologies” του European Forum on Ballistics of Projectiles. Το LKE (πρωτότυπο DM53) βλήθηκε από πυροβόλο L55 άγγιξε την αρχική ταχύτητα των 1750 μέτρων ανα δευτερόλεπτο (mps) με κλίση 21°, ενώ βλήμα με την ίδια μάζα, βλήθηκε από το πρωτότυπο πυροβόλο ETC με 110 KJ ηλεκτρική ισχύ, και πέτυχε την αρχική ταχύτητα των 1882 mps και έκλυση ενεργείας των 14 MJ.
Το νέο πυροβόλο των 130 χιλιοστών αποτελεί μια προϋπόθεση για το MGCS. Αυτή τη στιγμή το Κύριο Χερσαίο Σύστημα Μάχης είναι είναι υπό εξέλιξη από Γερμανία και Γαλλία ως ο αντικαταστάτης των αρμάτων μάχης Leopard 2 και Leclerc, αν και η Rheinmetall περιμένει και άλλες χώρες να συμμετέχουν στην ανάπτυξη του MGCS.
Η σύμβαση ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία για την εξέλιξη του MGCS υπογράφηκε πρώτη φορά το 2012, ανεξαρτήτως που έγινε ευρέως γνωστή μετά την αποκάλυψη του νέου ρωσικού άρματος μάχης T-14 Armata τον Μάιο του 2015. Είναι αντιληπτό ότι επί του παρόντος το MGCS βρίσκεται στη φάση της σχεδιαστικής ιδέας, διαφορετικές ιδέες έχουν γίνει και αξιολογηθεί, ενώ αναζητούνται και δοκιμάζονται νέες τεχνολογίες. Η φάση της ιδέας αναμένεται να διαρκέσει έως το 2017.
Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες του πειραματικού άρματος μάχης Technologieträger της Rheinmetall. Το Technologieträger βασίζεται στο Leopard 2 Revolution.
Απόδοση/Μετάφραση απο το Below The Turret Ring για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/02/19/%CE%B7-rheinmetall-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%AF%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-120/#more-37738

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου