Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ο αντίλογος περί της αναγκαίας και άμεσης απόκτησης των OH-58D Kiowa Warrior




Ένας δημόσιος αντίλογος ξέσπασε από χθες το πρωί στο defencenews.gr όχι μόνον στα σχόλια αλλά και μεταξύ των συντακτών της ιστοσελίδας αναφορικά με το θέμα της απόκτησης των αμερικανικών ελικοπτέρων. 

Διαβάζοντας το άρθρο “Mη ρεαλιστική η απόκτηση δεκάδων OH-58D Kiowa Warrior” έκρινα ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας τεκμηριωμένος αντίλογος. Υπάρχει ένα σημείο βέβαια στο οποίο συμφωνώ απολύτως και οφείλω να το επισημάνω. Το ζήτημα της επάρκειας προσωπικού και κυρίως πιλότων είναι περισσότερο από φλέγον και δημιουργεί πραγματικά ερωτήματα για το πώς θα αξιοποιηθούν τα OH-58D. Όμως, αυτή είναι ίσως το μοναδικό σημείο συμφωνίας με το άρθρο. Χωρίς φοβο και πάθος και παίρνοντας τα επιχειρήματα από την αρχή, λοιπόν, τα αντιεπιχειρήματα είναι τα ακόλουθα.

Σχετικά με την σύγκριση της δικής μας περίπτωσης και της Κροατίας πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι όσο ανεβαίνει η ποσότητα συνήθως πέφτει η τιμή. Ας μην ξεχνάμε ακόμα ότι άλλη η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και άλλη η σχέση της Κροατίας... Χωρίς έπαρση μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πιο προνομιακή επαφή με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ακόμα, πρέπει να επισημάνουμε ότι ειδικά οι ΗΠΑ μετράνε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, πράγμα που δικαιολογεί και τη τιμή στην περίπτωσή μας, μιας και η δεινή οικονομική μας κατάσταση δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την Ουάσινγκτον… Η δε αποπληρωμή σε βάθος 15ετιας είναι ιδιαιτέρως θετική.

Αναφορικά με την καταλληλότητά τους για εκπαίδευση, αυτή είναι δεδομένη κυρίως λόγω του τύπου από τον οποίο προέρχεται ο οποίος φημίζεται για την απλότητά του σε σχέση με άλλες πλατφόρμες, την αξιοπιστία του, την χαμηλή του κατανάλωση και την φθηνή του συντήρηση.

Απόθεμα σε πυρομαχικά για την ώρα ναι έχουμε και είναι αρχικά επαρκές όσον αφορά τις ρουκέτες Hydra 70. 

Το ποιες είναι οι προτεραιότητες μπορούμε, επίσης, να το συζητάμε μέχρι το Πάσχα και να μη συμφωνούμε όσοι κι αν συζητάμε, αφού ο καθένας θα λέει κάτι διαφορετικό, αν και όλοι στην πραγματικότητα θα έχουν δίκιο, γιατί απλά οι ανάγκες είναι όντως άπειρες και όποια κι αν προβάλει κάποιος ως επιτακτική μάλλον μέσα θα έχει πέσει… Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε τις ευκαιρίες να χάνονται όπως τα Marder, τα Kidd, οι παρτίδες των Leopard 2A4 που μας προτάθηκαν και αρνηθήκαμε, τα Scorpion (διασπορείς ναρκών) κτλ. κτλ. κτλ.

Το κόστος συντήρησης δεν είναι απαγορευτικό, μιας και το σχετικό κόστος ανά ελικόπτερο είναι αρκετά χαμηλό.

Επιχειρησιακά είναι παραπάνω από χρήσιμα με άπειρες εφαρμογές που έχουν κατά καιρούς αναφερθεί και δεν είναι του παρόντως. Επίσης, σχετικά με το επιχείρημα ότι απαιτούνται κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό των Απάτσι, πέραν του ότι τέτοιο πρόγραμμα δεν υφίσταται, με 50 εκατ. που θα δώσουμε για τα Kiowa, δεν εκσυγχρονίζεις ούτε τις...τσιμούχες από τα Απάτσι., οπότε δεν έχει νόημα να λέμε ότι τα λεφτά αυτά αφαιρούνται από έναν τέτοιο πιθανό εκσυγχρονισμό.

Η ύπαρξη σχετικής απαίτησης και επί Σπηλιωτοπουλου είναι απόδειξη για την επιχειρησιακή αξία ενός τέτοιου συστήματος στην άμυνά μας. Δεν είναι δηλαδή απλά μια ευκαιριακή προμήθεια που τώρα μας προέκυψε συγκυριακά. Ότι το πρόγραμμα δεν έγινε δεν έχει να κάνει με το κόστος του τόσο, όσο με τη γενικότερη κατανομή κονδυλιών. Τόσα προγράμματα δεν έχουν γίνει για λόγους άσχετους με το κόστος. Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων για τα Λεωνίδας κτλ. Αν μιλούσαμε βέβαια, για καινούργια τότε φυσικά το κόστος θα ήταν μεγάλο. Εδώ δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο όμως. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει η αύξηση των αντιαποβατικών ικανοτήτων. Παλαιότερα είχε εκφραστεί η ανάγκη για την ύπαρξη 6 με 8 ελαφρών ελικοπτέρων σε κάθε κύριο νησί της ΑΣΔΕΝ. 

Η κατάσταση των ελικοπτέρων δεν είναι πρόβλημα καθώς: α) έχουμε να διαλέξουμε από μια δεξαμενή 300 και πάνω ελικοπτέρων και β) ουσιαστικά το σύνολο τους έχει περάσει από εκσυγχρονισμό που ολοκληρώθηκε πριν από 5-6 χρόνια.

Η αναφορά σχετικά με το τι έγινε με άλλα προγράμματα παραχωρήσεων από τις ΗΠΑ στο πρόσφατο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι θα συμβαίνει σε όλα και πάντα... Άλλωστε, π.χ. τα Σινούκ έρχονται άμεσα, όπως ήρθαν και τα Μ-113.

Η κοινωνική  αντίδραση ούτε μας ενδιαφέρει ούτε πρέπει να μας ενδιαφέρει... Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική διάσταση του θέματος. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει θέμα έτσι κι αλλιώς με τα θέματα αυτά.

Τέλος αξίζει να διαβάσετε και αυτό το άρθρο γεγονός που αποδικνύει πως το defencenews.gr ήταν από τις πρώτες ιστοσελίδες που έγραψε για το ενδεχόμενο απόκτησης ελαφρών ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ από τις 7 Δεκεμβρίου 2014.  Το defencenews.gr δέχεται κάθε άποψη αρκεί να εκφράζεται με ευπρέπεια και τεκμηριωμένα. Ήδη έχει ξεσπάσει ένας "μικρός πόλεμος" πάντα σε φιλικά ανάμεσα στους συντάκτες μας! Άλλωστε ο αντίλογος με δημιουργική ανταλλαγή απόψεων πάντα συμβάλει στη σωστή κατεύθυνση της δημόσιας διαβούλευσης με στόχο την προαγωγή των προβληματισμών και των ανησυχιών που έχουμε για τον αμυντικό σχεδιασμό! 

Τέλος, κάθε εξοπλιστική επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ας αναλογιστούμε εάν τα πρώτα καλύπτουν τα δεύτερα.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/index.php/ethniki-amina/3109-o-antilogos-peri-tis-anagkaias-kai-amesis-apoktisis-ton-oh-58d-kiowa-warrior

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου