Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Το καλοκαίρι του 2017 η ένταξη του πρώτου περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης για την Κύπρο με παράλληλη συγκρότηση ακτοφυλακής




Τρέχουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία εντός του τρέχοντος έτους μονάδας Ακτοφυλακής για επιτήρηση της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η δημιουργία Ακτοφυλακής είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για τη σύσταση της νομοθεσίας που θα διέπει τη λειτουργία και στελέχωση της νέας κρατικής υπηρεσίας.

Γράφει ο Νέαρχος Κυπριανού


Στην υπό σύσταση Ακτοφυλακή θα υπάγονται υφιστάμενα πλωτά και αεροπορικά μέσα της Δημοκρατίας, καθώς και τα τρία νέα πλοία ανοικτής θαλάσσης που θα αποκτήσει η Κύπρος. Ο στόλος της Ακτοφυλακής θα συμπληρωθεί με την απόκτηση των τριών νέων σκαφών ανοικτής θαλάσσης. Υπενθυμίζεται ότι το ένα σκάφος έχει ήδη παραγγελθεί με απευθείας ανάθεση από το Ισραήλ και η παράδοσή του αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Ειδικότερα, το συμβόλαιο που υπογράφτηκε με την κατασκευάστρια εταιρεία προνοεί ότι το πλοίο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τέθηκαν και θα παραδοθεί εντός 18 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας.

Το κόστος απόκτησης του πλοίου από το Ισραήλ ανέρχεται στα €45 εκατ. Όσον αφορά τα άλλα δύο σκάφη, αναμένεται σύντομα να προκηρυχθούν προσφορές για την απόκτησή τους. Όπως ανέφερε στον «Φ» αρμόδια πηγή, τα δύο σκάφη θα είναι ανοικτής θαλάσσης αλλά ελαφρώς μικρότερα από το πρώτο σκάφος που ήδη παραγγέλθηκε από το Ισραήλ.

Η δαπάνη για την απόκτηση των άλλων δύο σκαφών αναμένεται να φτάσει τα €60 εκατ. Αυτά τα δύο σκάφη αναμένεται να ενταχθούν στον στόλο της Ακτοφυλακής στα μέσα του 2018. Με την ολοκλήρωση της αγοράς των τριών σκαφών ανοικτής θαλάσσης η Κυπριακή Δημοκρατία κλείνει μια σημαντική τρύπα, που αφορά στην επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ. Με τα τρία πλοία θα υπάρχει πλήρης κάλυψη της ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στις υποχρεώσεις της στον τομέα της έρευνας και διάσωσης.

Τα τρία σκάφη θα αποτελέσουν τον στόλο της Ακτοφυλακής μαζί με τα υφιστάμενα πλωτά μέσα της Αστυνομίας και ορισμένα από την Εθνική Φρουρά. Επίσης στην υπό σύσταση υπηρεσία θα υπάγεται και η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Η Ακτοφυλακή θα υπάγεται απευθείας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως σημειώνεται και στη μελέτη που έγινε αναφορικά με τη δημιουργία της Ακτοφυλακής, στόχος της νέας υπηρεσίας θα είναι η καλύτερη αξιοποίηση των πτητικών μέσων και του συντονισμού των ενεργειών των κρατικών υπηρεσιών για την άσκηση αποτελεσματικότερου ελέγχου της ακτογραμμής καθώς και της περιοχής έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Στο παρακάτω βίντεο δύο πλάνα μας προξένησαν εντύπωση:

  1. Το καινούργιο παράκτιο περιπολικό σκάφος. 
  2. Οι επάκτιες συστοιχίες Exocet. 


http://defencenews.gr/index.php/ethniki-amina/3172-to-kalokairi-tou-2017-i-entaksi-tou-protou-peripolikoy-anoixtis-thalassis-gia-tin-kypro-me-parallili-sygkrotisi-aktofylakis
Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου