Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Η ιστορία μιας γυναίκας από τη Δανία που μάχεται τους τζιχαντιστές [φωτό]

Έπειτα από μήνες στο μέτωπο, η Joanna επέστρεψε στη Δανία, όπως εξηγεί ο φωτογράφος, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει ξανά.
Κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουση ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν και του Ιράκ (από το 1980 έως το 1988) ένα ζευγάρι κατέφυγε στο Κουρδιστάν  και έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, σε ένα προσφυγικό κατάλυμα. Τρία χρόνια αργότερα, μετανάστευσαν στην Σκανδιναβία όπου και ανέθρεψαν το παιδί τους, στην επαρχία της Δανίας.
Το μικρό κορίτσι, Jaoanna Palani, μεγάλωσε και έγινε μια ανεξάρτητη γυναίκα με έντονες πολιτικές αντιλήψεις. Σχεδόν δυο δεκαετίες αφότου οι γονείς της μετανάστευσαν στη Δανία, η Joanna άφησε την ασφάλεια της χώρας και εντάχθηκε στις τάξεις των Κούρδων όπου μάχονται τον ISIS.
Πριν μερικούς μήνες, ο δανός φωτογράφος Asger Ladefoged και ο δημοσιογράφος Allan Sorensen, και οι δυο από την εφημερίδα Berlinqske, ταξίδεψαν μέχρι την πόλη Rojava στη Συρία όπου και ήρθαν σε επαφή με την 22χρονη κοπέλα. Το ραντεβού ορίστηκε να γίνει στην Erbil του Ιράκ όπου και έδωσε στο συνεργείο την έγκριση να την ακολουθούν στο μέτωπο για τουλάχιστον 8 ημέρες.
Η Joanna ήδη από την παιδική της ηλικία, είχε εκτιμήσει την αξία της ανεξαρτησίας και αντιτάχθηκε στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και στην καταπίεση των γυναικών. Όταν ήταν μαθήτρια, το καλοκαίρι του 2012, έλαβε μέρος σε στρατόπεδο εκπαίδευσης Κούρδων στο Ιράκ, κρύβοντας τα τυχόν τραύματά της που απέκτησε από τους συμμαθητές της λέγοντας ότι ήταν από τη γυμναστική. Όταν μάλιστα κατετάγη στον κουρδικό στρατό, δεν είπε λέξη γι αυτό στους γονείς της οι οποίοι για μήνες είχαν χάσει τα ίχνη της.
Έπειτα από μήνες στο μέτωπο, η Joanna  επέστρεψε στη Δανία, όπως εξηγεί ο φωτογράφος, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει ξανά. Κατά την επιστροφή της, οι αρχές της Δανίας  κατάσχεσαν  το διαβατήριό της και της απαγόρεψαν την έξοδο από τη χώρα και αναμένεται η δίκη της στις 19 Ιανουαρίου. Το μέλλον της παραμένει άγνωστο.

Πηγή: pseed.gr
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/01/14/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου