Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

MiG-21: Το θρυλικό σοβιετικό μαχητικό που χρησιμοποιεί ακόμα η συριακή αεροπορία κατά των εχθρών του Άσαντ

Η επέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία έχει επισκιάσει τη δράση των συριακών αεροπορικών δυνάμεων – οι οποίες όμως είναι ένας από τους βασικούς «πυλώνες» στήριξης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και του καθεστώτος Άσαντ γενικότερα, κρατώντας το στη μάχη κατά των αντιπάλων του.

Η δράση της συριακής πολεμικής αεροπορίας περιλαμβάνει εξαιρετικά αμφιλεγόμενα μέσα, όπως η χρήση βαρελιών με εκρηκτικά ως βομβών, που έχει καταδικαστεί ως πρακτική από τον ΟΗΕ, ενώ παράλληλα η έλλειψη όπλων υψηλής ακριβείας (που οδήγησε σε αυτοσχεδιασμούς όπως ο προαφερθείς), οι τεχνικές δυσκολίες και προφανώς οι απώλειες που έχει υποστεί μέσα στα χρόνια που μαίνεται η σύγκρουση καθιστούν δύσκολη τη συνέχιση των επιχειρήσεών της. Ωστόσο, αναλυτές έχουν αναφέρει βελτίωση των δυνατοτήτων της από το 2013 και μετά, όπως προκύπτει από αύξηση των εξορμήσεών της.



Το οπλοστάσιό της περιλαμβάνει κυρίως πεπαλαιωμένα αεροσκάφη, ρωσικής/ σοβιετικής προέλευσης, όπως το MiG-29, το MiG-25, το MiG-23, το MiG-21, το Su-24 και το Su-22 (ενώ αντίστοιχα στα επιθετικά ελικόπτερα συναντά κανείς Mi-24 Hind, SA-324 Gazelle και Mi-2). Ο τύπος αεροσκάφους με τους μεγαλύτερους αριθμούς είναι το ιδιαίτερα παλαιό MiG-21, σοβιετικής προέλευσης. Ο εν λόγω τύπος πέταξε για πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία του 1950 και πρόκειται για ένα αεροσκάφος που έχει «δει» πολλές πολεμικές αναμετρήσεις (από τους Αραβοϊσραηλινούς Πολέμους, μέχρι το Βιετνάμ, τον Πόλεμο Ιράν- Ιράκ, τον πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν του 1971, σε συγκρούσεις στην Αφρική, στον Γιουγκοσλαβικό Εμφύλιο και αλλού). Ο ΝΑΤΟϊκός προσδιορισμός του είναι «Fishbed» και, με άνω των 10.000 μονάδων να έχουν κατασκευαστεί συνολικά, θεωρείται ως ένα από τα υπερηχητικά μαχητικά με την μεγαλύτερη «απήχηση» στην ιστορία της αεροπορίας.



Στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος του Russia Today, Σύριος πιλότος δήλωσε ότι το MiG-21 (σχεδιασμένο κυρίως ως καταδιωκτικό και όχι ως αεροσκάφος δίωξης/ βομβαρδισμού, για χρήση εναντίον επιγείων στόχων) είναι ένα «σκληρό και ασφαλές αεροσκάφος, το οποίο κάνει ό,τι του ζητάμε», με μέσο όρο 3-4 εξορμήσεων την ημέρα. Βεβαίως, όπως προαναφέρθηκε, το MiG-21 δεν είναι ο μόνος «βετεράνος» που πετάει για λογαριασμό της συριακής πολεμικής αεροπορίας: Ένα άλλο από τα πλέον κοινά αεροσκάφη της είναι ο διάδοχος του MiG-21, το MiG-23 «Flogger», επίσης ηλικίας (και υπηρεσίας) πολλών δεκαετιών.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου