Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η Κίνα αγοράζει είκοσι τέσσερα Su-35 από τη Ρωσία


Ρωσικό Su-35. (Vlad Perminoff/Flickr)
Κίνα και Ρωσία έχουν τελικά υπογράψει συμβόλαιο που εκτιμάται ότι είναι αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($) για την προμήθεια είκοσι τεσσάρων (24) μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου Su-35, αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την οικονομική εφημερίδα Komersant.
«Οι παρατεταμένες συνομιλίες σχετικά με την παράδοση των Su-35 στην Κίνα έχουν τελειώσει. Έχουμε υπογράψει τη σύμβαση,» είπε στην Komersant ο γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec, Σεργκέι Σεμέζωφ.
«Η Κίνα έχει γίνει επίσημα ο πρώτος ξένος ανάδοχος του αεροσκάφους Su-35. Η σύμβαση δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία πωλήσεων του μαχητικού αεροσκάφους,» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το TASS, τα 24 μαχητικά αεροσκάφη Su-35 θα κατασκευαστούν από την Ένωση Αεροπορικής Παραγωγής Komsomolsk-on-Amur στην ρωσική Άπω Ανατολή.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τοπικής Κυβέρνησης του Χαμπάροφσκ δήλωσε στο TASS:
Στενές συνομιλίες μεταξύ αντιπροσώπων της Κίνας και Ρωσίας διεξήχθησαν την Κυριακή στο Komsomolsk-on-Amur. Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια, ο Κινεζικός Στρατός ενδιαφερόταν για τα μαχητικά Su-35 και τη δυνατότητα να τα θέσει σε κινεζική υπηρεσία. Η σύμβαση οριστικοποιήθηκε και υπεγράφη για την αγορά 24 μαχητικών Su-35.
Η τιμή αγορά του ενός αεροσκάφους υπολογίζεται στα 83 με 85 εκατομμύρια $.
Η Κίνα εξέφρασε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον προς το Sukhoi Su-35 κατά τη διάρκεια της έκθεσης China International & Aerospace Exhibition το 2008 με τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν το 2011. Μια προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά των μαχητικών επιτεύχθηκε το 2012.
Το Su-35 (με Νατοϊκή ονομασία: Flanker-E) είναι ένα τετάρτης++ γενιάς, δικινητήριο, υψηλής ευελιξίας πολλαπλού ρόλου μαχητικό αεροσκάφος που είναι εξοπλισμένο με δύο στροβιλοκινητήρες διπλής ροής (turbofan) AL-117S.
Οι ισχυροί στροβιλοκινητήρες διπλής ροής AL-117S του ρωσικού αεροσκάφους είναι και ο πιθανός λόγος που η Κίνα ενδιαφέρεται να αποκτήσει το μαχητικό Su-35.
Με τα εγχώρια προγράμματα να είναι φαινομενικά στο κενό, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αγορά του AL-117S είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για τους Κινέζους για να πάρουν στα χέρια τους ένα κατάλληλο στροβιλοκινητήρα διπλής ροής για το J-20.
Δεδομένου ότι η Ρωσία φέρεται να είναι απρόθυμη στην πώληση του κινητήρα ως ξεχωριστό προϊόν, η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAAF) θα πρέπει να αγοράσει το Su-35 για να αποκτήσει τον AL-117S, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου οπλικού συστήματος.
Το Πεκίνο αντιμετωπίζει δυσκολίες στον σχεδιασμό και κατασκευής ενός αρκετά ισχυρού κινητήρα για τα πρωτότυπα του νέων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, Chengdu J-20 και Shenyang J-31. Και τα δύο αεροσκάφη πετάνε φορώντας παλιότερους ρωσικής κατασκευής κινητήρες, το J-20 με τον Saturn AL-31 και το J-31 με τον Klimov RD-93.
Έχουν επίσης υπάρξει αναφορές ότι η Κίνα εργάζεται πάνω στην εξέλιξη μιας βελτιωμένης έκδοσης του στροβιλοκινητήρα διπλής ροής του WS-13 Taishan της Κινέζικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (Avic), ενα παραπροϊόν του ρωσικού στροβιλοκινητήρα διπλής ροής Klimov RD-33, με ανάμεικτα αποτελέσματα.
Ο πιο προηγμένος κινέζικής κατασκευής στρατιωτικής χρήσης στροβιλοκινητήρας διπλής ροής που χρησιμοποιείται σήμερα είναι ο WS-10, ο οποίος, σύμφωνα με αναφορές, έχει χαμηλότερη απόδοση. Έτσι, η παραγγελία των Su-35 είναι μια κατάσταση «win-win» για την PLAAF και την ακμάζουσα βιομηχανία μαχητικών αεροσκαφών της Κίνας.
Franz-Stefan Gady
Απόδοση/Μετάφραση από το thediplomat.com για την Προέλαση.
https://limitofadvance.wordpress.com/2015/11/24/%CE%B7-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%B9-%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B1-su-35-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου