Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Οι βρετανικές Counter Terrorist Specialist Firearms Officers (CTSFO)

Μέλη της Counter Terrorist Specialist Firearms Officers (CTSFO)
Μέλη της Counter Terrorist Specialist Firearms Officers (CTSFO)
Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε τη φράση »Άγγλος Αστυνομικός» σχηματίζουμε στο μυαλό μας την κλασσική φιγούρα του Βρετανού Μπομπυ με το χαρακτηριστικό κράνος, που είναι παντελώς άοπλος, εκτός από μια αστυνομική ράβδο (γκλοπ) και μια σφυρίχτρα.
CTSFO1Η πραγματικότητα όμως είναι λίγο διαφορετική. Απο την ίδρυση της ΜΕΤ – Metropolitan Police (γνωστή και ως Σκοτλαντ Γιαρντ) το 1829, ήταν συνηθισμένο φαινόμενο οι αστυνομικοί που εκτελούσαν τη βραδινή περιπολία να οπλοφορούν. Μετά τη δολοφονία 2 αστυνομικών το 1967, πολλές αστυνομικές υπηρεσίες ξεκίνησαν να δημιουργούν ομάδες ενόπλων αστυνομικών. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ήταν σύνηθες θέαμα οι αστυνομικοί οπλισμένοι με MP-5 να περιπολούν στην ύπαιθρο ή να εκτελούν καθήκοντα ασφαλείας σε αεροδρόμια. Απο το 1991 η ΜΕΤ εκτελεί καθημερινά και σε 24ωρη βάση περιπολίες ενόπλων τμημάτων (ARV – Armed Responce Vehicle) στο Λονδίνο.
Φυσικά η οπλοφορία δεν είναι προνόμιο όλων. Οι AFO – Authorised Firearms Officers είναι ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί στη χρήση πυροβόλων όπλων. Είναι πάντοτε εθελοντές που λαμβάνουν άδεια απο τον προϊστάμενο τους για να περάσουν απο μια σειρά ψυχοτεχνικών τεστ, συνεντεύξεων, δοκιμασιών φυσικής κατάστασης και δοκιμασιών επιλογής, προτού λάβουν την άδεια για εκπαίδευση σε πυροβόλα όπλα.
Μετά τα γεγονότα του 2008 στο Μουμπάι και του 2013 στο Ναιρόμπι, η ΜΕΤ αποφάσισε τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης μονάδας που θα αναλάμβανε την επιβολή του νόμου σε περιστατικά υψηλού κινδύνου, καθώς και την άμεση αντίδραση σε περιπτώσεις ομηριών και πράξεων τρομοκρατίας.
Ήδη υπήρχαν για την αντιμετώπιση βίαιων ένοπλων περιστατικών οι ομάδες ARV – Armed Responce Vehicle (όπως αναφέραμε πιο πάνω, απο το 1991 οι ομάδες ARV εκτελούν 24ωρες περιπολίες σε ύποπτα μέρη των περιφερειών. Αποτελούνται απο τον οδηγό, έναν ένοπλο αστυνομικό και έναν πλοηγό), η ομάδα TPU – Trojan Proactive Unit (παρέχει βοήθεια στις περιφέρειες όταν αντιμετωπίζουν ένοπλα περιστατικά και συμπλοκές συμμοριών) και οι Tactical Support Teams (TST), που παρέχουν κρυφή (undercover) και φανερή υποστήριξη στις ειδικές μονάδες.
Όλοι υπάγονται στη διεύθυνση SC&O19 Specialist Firearms Command.
Οι Counter Terrorist Specialist Firearms Officers (CTSFO) απαρτίζουν μια πιο εξειδικευμένη μονάδα, εστιασμένη όπως αναφέραμε στην αντιμετώπιση περιστατικών ομηρίας και τρομοκρατίας. Όλα τα μέλη της ομάδας έχουν υπηρετήσει αρκετό καιρό σε ομάδες ARV και έχουν υποστεί εκτενή εκπαίδευση απο αντίστοιχες ομάδες του Στρατού (SAS)
Από τις πρόσφατες φωτογραφίες με την ανάπτυξη μελών της Counter Terrorist Specialist Firearms Officers (CTSFO) κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Γαλλίας – Αγγλίας, μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πληροφορίες για τον εξοπλισμό και τον οπλισμό τους. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
CTSFO7
Στολή : Όλα τα μέλη της ομάδας φέρουν τη στολή (χιτώνιο -παντελόνι) Talos της Καναδικής εταιρείας Arc’teryx. Η στολή αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος LEAF – Law Enforcement Armed Forces, με το οποίο η εταιρεία παρήγαγε ορισμένα μοντέλα ενδυμάτων τις με στρατιωτικές προδιαγραφές και τη δυνατότητα να αγοραστούν μόνο απο μέλη Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων.
Η στολή κατασκευάζεται απο μείγμα πολυεστέρα και βαμβακιού, είναι αντιπυρική μέχρι μια ορισμένη θερμοκρασία, δεν λιώνει προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και είναι διαπνέουσα. Η Talos είναι στην ουσία η ελαφρά έκδοση του softshell Sphinx. Κατά την κατασκευή χρησιμοποιείται η μοναδική μέθοδος ραφής της Arc΄teryx με 16 θηλιές ανα ίντσα (3 φορές περισσότερες θηλιές απο κάθε άλλο κατασκευαστή). Κάθε σημείο που υφίσταται πίεση, είναι ενισχυμένο με πρόσθετες ραφές. H στολή έχει άνετη γραμμή και σχεδόν »ακολουθεί» τις κινήσεις του σώματος αυτού που τη φέρει. Το παντελόνι διαθέτει θήκες για επιγονατίδες της ίδιας εταιρείας, αλλά μπορούν να ρησιμοποιηθούν και άλλα μοντέλα. Οι θήκες επιγονατίδων καλύπτονται απο φύλλο νάυλον για μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά. Διαθέτει δύο τσέπες μηρού που εκτείνονται προς τα πίσω, κάνοντας τη μεταφορά αντικειμένων πιο άνετη. Στις τσέπες για τα χέρια, υπάρχουν ενσωματωμένες θήκες απο cordura για την τοποθέτηση μαχαιριδίων ή πολυεργαλείων. Το χρώμα που επιλέχθηκε για την CTSFO είναι το αποκαλούμενο Urban Wolf μια απόχρωση του γκρι.
Κράνος Mk7
Κράνος Mk7
Κράνος : Όλοι οι αστυνομικοί φαίνονται να χρησιμοποιούν το κράνος ΜΚ7 της εταιρείας NP Aerospace. Το κράνος αυτό αντικατέστησε το προηγούμενο μοντέλο ΜΚ6 μόλις το 2009. Ζυγίζει 1 κιλό και παρέχει προστασία απο αντικείμενα ταχύητας μέχρι 640 μέτρων/δευτερόλεπτο.
Αντιβαλιστικό γιλέκο : Ειδικά για τις ανάγκες της CTSFO, τροποποιήθηκε ελαφρά το γιλέκο C2RMOR της εταιρείας C2R. Η τροποποίηση περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση της θέσης των καναλιών για τα καλώδια του συστήματος ενδοεπικοινωνίας. Έχουν αποκτηθεί και οι δύο εκδόσεις. Μια ελαφρά έκδοση (slick plate carrier) και μια κανονική με molle. Φυσικά η απόχρωση που επιλέχθηκε, ήταν η Urban Grey.
CTSFO4
Πιστολοθήκη : Φυσικά Safariland για τα πιστόλια Glock με τα οποία είναι εξοπλισμένοι οι αστυνομικοί.
CTSFO6
Τυφέκια : Παρατηρήθηκε η χρήση δύο τυφεκίων, του SIG Sauer MCX και του SIG Sauer 516.
CTSFO8CTSFO9
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2015/11/22/%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-counter-terrorist-specialist-firearms-officers-ctsfo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου