Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τυφέκιο SVD: Το απόλυτο φετίχ του ελεύθερου σκοπευτή

Στις αρχές του Ioυνίου συμπληρώθηκε μισός αιώνας από τότε που δημιουργήθηκε το τυφέκιο «Ντραγκουνόφ». Ο δικτυακός τόπος RBTH μας παρουσιάζει μια επισκόπηση της ιστορίας, των τύπων αλλά και των προοπτικών αυτού του όπλου που το καθιστούν αναντικατάστατο.

Η Izmash είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αυτομάτων και όπλων ελεύθερου σκοπευτή για το στρατό, κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού, ενώ κατασκευάζει και ένα ευρύ φάσμα προϊόντων για χρήση από πολίτες, όπως κυνηγετικά όπλα, τυφέκια και άλλα μηχανήματα για αθλητές. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1807. Την παραγωγή της Izmash προμηθεύονται 27 χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Νορβηγία, Ιταλία, Καναδάς, Καζακστάν και Ταϊλάνδη. (Φωτ: Murdock-Let the games begin! )
Στα τέλη του 1950 ανακηρύχθηκε διαγωνισμός για τη δημιουργία ενός ημιαυτόματου τυφεκίου ελεύθερου σκοπευτή για τον σοβιετικό στρατό. Το διαγωνισμό κέρδισε μια ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον σχεδιαστή Γιεβγκένι Ντραγκουνόφ και το 1963 το τυφέκιο που πήρε το όνομα του σχεδιαστή (Snaiperskaya Vintovka Dragunova-SVD) έγινε δεκτό από το στράτευμα. Ειδικά για το SVD κατασκευάστηκε η «σφαίρα του ελεύθερου σκοπευτή», δηλαδή μια βολίδα με ατσάλινο πυρήνα. Ωστόσο, το τυφέκιο μπορεί να χρησιμοποιήσει όλη τη γκάμα από ρωσικές σφαίρες διαμετρήματος 7.62х54R.
Αποστολή
Ο τακτικός ρόλος που είχε το τυφέκιο SVD στον σοβιετικό στρατό -και τον οποίο διατηρεί στον ρωσικό- διαφέρει από εκείνον του «τυπικού» όπλου του ελεύθερου σκοπευτή, με την έννοια του όρου που έχει επικρατήσει στη Δύση. Ο κύριος ρόλος του τυφεκίου SVD είναι η επέκταση του δραστικού βεληνεκούς πέρα από τις δυνατότητες των κοινών τυφεκίων, παρέχοντας πυρά ακριβείας σε αποστάσεις έως τα 600-700 μέτρα. Το γεγονός ότι το SVD χρησιμοποιείται ευρέως και ως τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή σημαίνει πιθανότατα ότι μέχρι πρόσφατα δεν υφίστατο ειδικός εξοπλισμός της κατηγορίας αυτής στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, παρόλο που η πρόσφατη ένταξη σε υπηρεσία του τυφεκίου SV-98 του ίδιου διαμετρήματος, είναι ικανή με την πάροδο του χρόνου να διαφοροποιήσει την κατάσταση.
Στη φιλοσοφία του Καλάσνικοφ
Το SVD έδειξε τις δυνατότητές του στους πολέμους στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία και σε άλλα θερμά σημεία, σε διάφορα μέρη του πλανήτη και αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα λάφυρα πολέμου.
Στον σχεδιασμό του SVD έχει χρησιμοποιηθεί η ίδια φιλοσοφία αυτόματης λειτουργίας με το Καλάσνικοφ, αλλά με τροποποιημένο σύστημα δράσης των αερίων. Εκτός από τη διόπτρα τύπου μεγέθυνσης 4Χ, στο SVD μπορούν να τοποθετηθούν και διόπτρες νυχτερινής όρασης.
Στρατιώτες του Καζακστάν με τυφέκιο Snaiperskaya Vintovka Dragunova. (Φωτ: Cold War Warrior)
Στις πρώιμες εκδόσεις του τυφεκίου ο χειροφυλακτήρας και το κοντάκιο ήταν φτιαγμένα από ξύλο, ενώ στις πιο σύγχρονες ο χειροφυλακτήρας είναι από πολυμερές, και το κοντάκιο μπορεί να είναι ή ξύλινο ή πολυμερές. Το SVD-S είναι εφοδιασμένο με λαβή τύπου πιστολιού, κατασκευασμένη από πλαστικό και πλευρικά αναδιπλούμενο μεταλλικό κοντάκιο. Μια από τις χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητες είναι ότι διαθέτει προσαρμογέα τυπικής ξιφολόγχης ΑΚ-47 στην κάνη.
Γεωγραφία
Διάφορες τροποποιήσεις του SVD και εκδοχές του για τις τοπικές ανάγκες, έχουν παραδοθεί σε πάρα πολλά μέρη του πλανήτη. Εκτός από τη Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ, με το τυφέκιο Ντραγκουνόφ είναι εξοπλισμένοι οι ελεύθεροι σκοπευτές σε Φινλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Βουλγαρία, Αλβανία, Κίνα, Ινδία, Μογγολία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Τουρκία, Βενεζουέλα, Νικαράγουα κλπ.

Παραλλαγές
Πάνω στη βάση του πρώτου τυφεκίου Ντραγκουνόφ έχει κυκλοφορήσει μια ολόκληρη σειρά από παραλλαγές. Το SVD-S με την πιο κοντή κάννη και το πλευρικά αναδιπλούμενο μεταλλικό κοντάκιο κατασκευάστηκε ειδικά για τις δυνάμεις αλεξιπτωτιστών. Μια παλαιότερη παραλλαγή για χρήση από πολίτες, το κυνηγετικό Medved (Αρκούδα) το οποίο δεν παράγεται πλέον, καθώς και το Tigr (Τίγρης), είναι πολύ σπάνια και περιζήτητα.
Αν και σε αρκετές χώρες έγινε παραγωγή αντιγράφων του SVD ή παρόμοιων τυφεκίων, πραγματικοί «κλώνοι» είναι το κινεζικό Type 85 (διαμετρήματος 7.62х54R), όπως και απομιμήσεις του αυτόματου Καλάσνικοφ όπως το γιουγκοσλαβικό Μ 91.
Μια ακόμη παραλλαγή αποτελεί το SVU (τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή με κοντύτερη κάνη) με βάση το σύστημα bull-pap (με την σκανδάλη τοποθετημένη μπροστά από τον γεμιστήρα και τον επικρουστήρα). Οι δημιουργοί της συγκεκριμένης τροποποίησης κατάφεραν χωρίς απώλειες να μικρύνουν την κάνη κατά 100 χιλιοστά. Επίσης, στο τυφέκιο έχει μειωθεί ο θόρυβος του πυροβολισμού, γεγονός που εξασφάλισε τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του ελεύθερου σκοπευτή στη μάχη σε συνθήκες πόλεως. Το συγκεκριμένο τυφέκιο χρησιμοποιείται ευρέως από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας.
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 αναπτύχθηκε το λεγόμενο «αυτόματο ελεύθερου σκοπευτή» SVD-SVU-AS (κοντό αυτόματο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή με αφαιρούμενο δίποδα). Ο βασικός πελάτης του είναι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.
Τον περασμένο μήνα η εταιρία Izmash παρουσίασε το πρώτο δείγμα του τυφεκίου ελεύθερου σκοπευτή VS-121, το οποίος σχεδιάστηκε στην πλατφόρμα του τυφεκίου ελεύθερου σκοπευτή Ντραγκουνόφ. Η εφαρμογή του τύπου bull-pap κατέστησε το όπλο περισσότερο συμπαγές, ελαφρύ και ισορροπημένο. Το VS-121 είναι εξοπλισμένο με τακτικό μειωτήρα θορύβου. Παράλληλα, σε αυτό μπορούν να τοποθετηθούν όλες οι σύγχρονες οπτικοηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Αυτή τη στιγμή, το υπόδειγμα βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών.

Τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαμέτρημα: 7.62x54R mm
Λειτουργία: Ημιαυτόματη, με δράση αερίων
Βάρος: 4,3 kg άδειο από σφαίρες και χωρίς τηλεσκοπική διόπτρα
Συνολικό μήκος: 1225 mm
Μήκος κάννης: 620 mm
Ύψος: 230 mm με τηλεσκοπική διόπτρα
Πλάτος: 88 mm με τηλεσκοπική διόπτρα
Γεμιστήρας: Αφαιρούμενος 10 φυσιγγίων
Ταχυβολία: 30 φυσίγγια το λεπτό
Αρχική ταχύτητα φυσιγγίου: 830 m/s
Αρχική κινητική ενέργεια φυσιγγίου: 4064 Joule
Διόπτρα: 4Х PSO-1 τύπου μεγέθυνσης
Ωφέλιμο βεληνεκές με ανοικτό σκόπευτρο: 800 m
Ωφέλιμο βεληνεκές με διόπτρα: 1300 m
Ωφέλιμο βεληνεκές με διόπτρα νυχτερινής όρασης: 300 m
Κατασκευαστής: Εργοστάσιο μηχανοκατασκευών Izmash
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2013/06/13/%CF%84%CF%85%CF%86%CE%AD%CE%BA%CE%B9%CE%BF-svd-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B5%CF%84%CE%AF%CF%87-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου