Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ SCAR


Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά ορισμένοι Ταλιμπάν φαίνεται οτι είναι εξοπλισμένοι με αμερικανικό φορητό οπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Η διαπίστωση αυτή έγινε μετά από την κυκλοφορία προπαγανδιστικού βίντεο διάρκειας 70 λεπτών στο οποίο προβάλλονται πλάνα από την προετοιμασία ισλαμιστών τρομοκρατών σε  στρατόπεδο εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων εμφανίζεται μια ομάδα Ταλιμπάν, η οποία είναι εφοδιασμένη με υλικά και οπλισμό που συνήθως χρησιμοποιείται από αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις.
Μάλιστα ένας εξ αυτών φέρει τυφέκιο FN SCAR (Special Operations Forces Combat Assault Rifle) διαμετρήματος 7.62mm με σπαστό κοντάκι, δίποδο,  προσαρμοσμένο σκοπευτικό λέιζερ AN/PEQ 5 και φακό Surefire που συναντάται στη συλλογή «Special Operations Peculiar Modification Kit». Άλλοι Ταλιμπάν είναι εξοπλισμένοι με Μ4 και Μ16.
Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται τέτοιου είδους οπλισμός στα χέρια δυνάμεων των Ταλιμπάν. Πλάνα που παρουσιάστηκαν το 2015, έδειχναν παραστρατιωτικούς σε ένα όχημα τύπου Humvee να είναι εξοπλισμένοι με τυφέκια FN SCAR-H heavy rifle κατά τη διάρκεια εαρινής επίθεσης εναντίον του Αφγανικού Εθνικού Στρατού στην επαρχία Κοντούζ.   
Βεβαίως όλα αυτά είναι φυσικό να προκαλούν έκπληξη αλλά σύμφωνα με μια αποχαρακτηρισμένη αναφορά του Πενταγώνου των ΗΠΑ, περισσότερα από 1,5 εκ τυφέκια που χορηγήθηκαν σε ιρακινές και Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν.. απωλέστει. Εξ αυτών  978,000 τυφέκια είναι τύπου M4 και M16.
Επιπλέον σύμφωνα με εκτιμήσεις του ειδικού επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, περισσότερο από το 43% του οπλισμού που δόθηκε σε αφγανικές ομάδες ασφαλείας έχει καταλήξει στα χέρια Ταλιμπάν και ισλαμιστών του ISIS.
Το εικονιζόμενο όμως τυφέκιο SCAR αποτελεί ένα μυστήριο καθώς οι μόνοι που το χρησιμοποιούν είναι οι μονάδες της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) η οποίες το προμηθεύτηκαν από το 2009.
Η πρώτη μονάδα που εφοδιάστηκε με FN SCAR είναι το 75ο Σύνταγμα Ranger (75th Ranger Regiment) του αμερικανικού Στρατού, μονάδα η οποία ανέπτυξε περισσότερα από 600 τυφέκια του τύπου στο Αφγανιστάν.
Πως όμως το συγκεκριμένο SCAR κατέληξε από τα χέρια ειδικά εκπαιδευμένων αμερικανών καταδρομέων σε ισλαμιστές;  
Το πιθανότερο είναι ότι αποκτήθηκε μετά από κάποια επίθεση σε κάποιο φυλάκιο παρά από επίθεση σε αποθήκη οπλισμού βάσης. Επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από που συγκεκριμένα προήλθε αυτό το τυφέκιο, αλλα οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο νόμιμος κάτοχος του μάλλον είναι.. νεκρός.
Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2016, ισλαμιστές του ISIS που δραστηριοποιούνται στην επαρχία Nangarhar, ανέβασαν βίντεο στο οποίο φαίνονται να έχουν οπλισμό και συστήματα επικοινωνιών Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που προφανώς κατέλαβαν αφού προηγουμένως εξουδετέρωσαν τους κατόχους τους σε ενέδρα.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/i-taliban-epilegoun-scar/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου