Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

«Δώρα» από ΗΠΑ έκλεισε ο Α/ΓΕΣ

Ουσιαστικά αποτελέσματα φαίνεται ότι είχε η συνάντηση του Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγου Αλκιβιά­δη Στεφανή, με τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό Mark A. Miiley.
Πρώτον, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ΓΕΣ, τα πρώτα, από το πακέτο των 75, ελικόπτε­ρα ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa War­rior θα βρίσκονται στην Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου. Ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου απλώς σημείωσε ότι αν καθυ­στερήσει η Γερουσία να δώσει την τυπική έγκρι­ση, τα ελικόπτερα θα έρθουν δύο μήνες αργότε­ρα, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2018, σε οκτώ μήνες από σήμερα! Η ουσία είναι ότι η Αεροπο­ρία Στρατού θα γνωρίσει πραγματική κοσμογο­νία και οι μονάδες των νησιών θα έχουν εξοπλι­σμένα ελικόπτερα επί τόπου, αφού το σχέδιο εί­ναι δύο έως τέσσερα ελικόπτερα να διατεθούν σε έξι από τα μεγάλα νησιά του Αν. Αιγαίου.
Δεύτερον, έγινε συζήτηση («Ουσιαστική συ­ζήτηση», αναφέρουν οι ίδιες πηγές) για τα άρμα­τα μάχης Μ1Α1 του πακέτου που επρόκειτο να παραλάβει δωρεάν η χώρα, αλλά τόσο η Γερμα­νία όσο και εγχώρια επιχειρηματική συμφέρον­τα υπονόμευσαν. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει έγ­κριση από τις ΗΠΑ για 400 άρματα του τύπου και η προμήθεια των 90 πρώτων έφτασε μέχρι τη στιγμή της τελικής υπογραφής, αλλά εκκρεμεί για άγνωστους λόγους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι συζητήθηκε η παρα­λαβή και μεγάλου αριθμού TOMA M2 Bradley! Η συζήτηση αφορούσε 400 ΤΟΜΑ, μια επιχει­ρησιακή ανάγκη κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Τα άρματα μάχης κερδίζουν τη μάχη, αλλά τα ΤΟΜΑ κερδίζουν σήμερα τους πολέμους. Τα Bradley μπορούν να αφιχθούν στην Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους και η εργοστασιακή αξιοποίησή τους να ξεκινήσει άμεσα, έτσι ώστε πριν από το τέλος του 2018 να ενταχθούν επιχει­ρησιακά στις Ταξιαρχίες του Έβρου.
Μία τρίτη εξέλιξη αφορά την προμήθεια βλη­μάτων Fire & Forget Hellfire AGM-114L, ένα όπλο που επιτέλους θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του συνδυασμού ραντάρ Long­bow, συστήματος IDM και AH-64DHA. Άλλωστε, με την προμήθεια των 75 OH-58D Kiowa Warrior, απαιτείται η προμήθεια τουλάχιστον 150 βλημάτων AGM-114 για να διατηρηθούν τα αποθέματα σε ένα ανεκτό επίπεδο.
Αρχική πηγή: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-08/07/2017
Αναδημοσίευση από το: Σταράτα Λόγια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου