Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ΜΕ 18 ΝΕΑ ΤΑΧΥΠΛΟΑ CB-90 ΟΙ ΑΜΦΙΒΙΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ...ΜΕ ΜAGNA 960 ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (VID)


Η διοίκηση αμυντικού υλικού της Σουηδίας, FMV, ανακοίνωσε την προμήθεια 18 νέων πολεμικών σκαφών CB-90 90HSM από τον τοπικό κατασκευαστή σκαφών Dockstavarvet. Το πρόθεμα M αφορά νέα εκσυγχρονισμένα ταχύπλοα σκάφη με  αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης, αναβαθμισμένη προστασία, φιλικούς προς το περιβάλλον κινητήρες, σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλου (RWS) με πυροβόλο των 12,7 mm. Η εκτιμώμενη ζωή των νέων πολεμικών σκαφών εκτιμάται ότι ξεπερνά το 2040.
Η αξία της παραγγελίας ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. SEK( σουηδικές κορώνες) και περιλαμβάνει τα 18 σκάφη, συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης, της εκπαίδευσης, των ανταλλακτικών και επιπλέον σκαφών (options). Το πρώτο σκάφος θα παραδοθεί το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Τα ταχύπλοα CB-90 χρησιμοποιούνται από τις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις στις εκδόσεις H και HS. Χρησιμοποιούνται από το τμήμα των αμφίβιων καταδρομών, τη βάση του ναυτικού και την σε αποστολές θαλάσσιας επιτήρησης ενώ η Dockstavarvet, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία ολοκλήρωσης της επέκτασης ζωής 30 Σουηδικών  CB-90.
Η είδηση της νέας ενίσχυσης των μονάδων αμφίβιων καταδρομέων του Σουηδικού Ναυτικού με CB-90 που θα φέρουν και σταθεροποιούμενο αυτόματο σταθμό οπλισμού με πυροβόλο των 12.7mm, μας πηγαίνει πίσω στο 2014, όταν γίνονται οι πρώτες δοκιμές με τον RWS Trackfire της Saab. Αν και στην ανακοίνωση της FMV δεν διευκρινίζεται ο τύπος του RWS, είναι πολύ πιθανό, να αφορά τον Trackfire. Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από τις δοκιμές  CB-90/  RWS Trackfire:
Είναι κάτι παραπάνω από αντιληπτό τι προσφέρουν οι  σταθεροποιούμενοι αυτόματοι σταθμοί οπλισμού σε ναυτικές πλατφόρμες μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους: όχι τόσο ισχύς πυρός, αλλά στοχευμένα πυρά κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως αέρας, βροχή, υψηλός κυματισμός. Και επιπρόσθετα, πυρά κάτω από την προστασία θωράκισης ( προστασία κατά STANAG4 NATO για πυρά διαμετρήματος 7.62 x 51. για τα CB-90) με το προσωπικό στεγνό, ξεκούραστο, έχοντας (ημέρα και νύχτα) επίγνωση της τακτικής κατάστασης γύρω από στον στόχο όσο και άμεση αντίληψη για την αποτελεσματικότητα των πυρών επί αυτού.
Τα γερασμένα Μagna 960 των Μοιρών Αμφίβιων Καταδρομέων
Τα ταχύπλοα Μagna 960 εδώ και 20 χρόνια, έχουν οργώσει το Αιγαίο, προσφέροντας ταχύτατη μεταφορά τμήματος 15 καταδρομέων (3 πλήρωμα σκάφους) με ταχύτητες πλεύσης που κυμαίνονται ανάμεσα στα 40 και στα 50 ναυτικά μίλια, σε άμεση συνάρτηση του βάρους του σκάφους και των καιρικών συνθηκών.
Είναι όμως σκάφη μιας άλλης εποχής που δεν προσφέρουν την παραμικρή βαλλιστική προστασία στο πλήρωμα, το καταπονούν απίστευτα αφού δεν είναι εφοδιασμένα με ειδικά αντικραδασμικά καθίσματα και πέραν του ραντάρ επιφανείας και συστημάτων επικοινωνιών VHF, UHF και δέκτη GPS, δεν έχουν την ικανότητα παθητικής πρόσκτησης στόχων με ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες.
Ίσως με κάποιο φορητό αισθητήρα στο πλαίσιο μιας mini προμήθειας, αλλά με τα σημαντικά μειονεκτήματα της εμβέλειας εντοπισμού, διάρκειας ζωής μπαταριών και χειροκίνητης χρήσης τους σε περιβάλλον έντονων κυματισμών.
Η άλλη εποχή που τόσο ήθελε η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων, με το ακυρωθέν πρόγραμμα απόκτησης 22 θωρακισμένων σκαφών συνοδείας δεν ήρθε τελικά ποτέ!
Και μιλάμε για πρόγραμμα ύψους 35 εκ. ευρώ που αν το είχαμε ξεκινήσει στην ώρα του και εκτός των τραγελαφικών καταστάσεων των best offers που μας οδήγησαν στο φιάσκο με τα Κροατικά ναυπηγεία και τα σκάφη POB-24G για το ΛΣ , θα είχαμε τώρα σκάφη κατασκευασμένα από ελληνικά χέρια (σαν τον εξαιρετικό αλλά τραγικά μόνο ΩΚΥΑΛΟ) και με πληθώρα συστημάτων προερχόμενα από καταξιωμένες ελληνικές εταιρείες που επιβιώνουν (ευτυχώς) και μεγαλουργούν στο εξωτερικό, ένεκα του εξωστρεφούς χαρακτήρα τους, αφού το ελληνικό δημόσιο, προτιμά στα πλαίσια best offers να δίνει τις όποιες συμβάσεις σε ξένους για να γλιτώσει λίγες χιλιάδες ευρώ, αδιαφορώντας για το τι θα γίνει με το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό. Μυωπική πολιτική “νάνων” που μετράνε τον ίσκιο τους με το μπόι του μανιταριού τους…
Η συνολικότερη εικόνα είναι αποκαρδιωτική…
Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, γιατί τόσο το Αρχιπελαγικό όσο και το περιβάλλον με τις διάσπαρτες νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, θέλει ειδικά εξοπλισμένα και θωρακισμένα ταχύπλοα σκάφη με δυνατότητες κρούσης που να δίνουν στον στρατηγικό σφετεριστή της ελληνικότητας του Αιγαίου απτές και αντικειμενικές εγγυήσεις καταστροφής του από τα τμήματα των Μοιρών Αμφίβιων Καταδρομέων ή και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, στα πλαίσια μιας πιθανής μελλοντικής αναβάθμισης της.
Αλλά το πολιτικό προσωπικό της χώρας φαίνεται να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, αφήνοντας τα πάντα στην φιλοτιμία των στελεχών που προσπαθούν να καλύψουν απαιτητικές αποστολές στα όρια της αυτοκτονίας, με ανεπαρκή εξοπλισμό και γερασμένα μέσα.
Τι περιμένει άραγε;
Οι εφοπλιστικές δωρεές μάλλον έλαβαν τέλος με την χορηγεία στην Ζ ΜΑΚ των 2 εξοπλισμένων ταχύπλοων αξίας 500 χιλιάδων ευρώ, από τον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο.
Περιμένει όπως πάντα τα “αναλώσιμα κορόϊδα” για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, όταν ανοίξει η πόρτα του “φρενοκομείου” στο Αιγαίο ή αλλού.
Και τα περιμένει μέσα από τα κλιματιζόμενα υπουργικά γραφεία, τις κλιματιζόμενες θωρακισμένες λιμουζίνες, αενάως σκεπτόμενο πως θα εφεύρει νέες περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και προϋπολογισμούς επιτελείων για να καλοπιάσει τους αδίστακτους δανειστές, που αδιαφορούν αν η Ζ ΜΑΚ θα έχει Μagna 960, CB-90, ΩΚΥΑΛΟΥΣ ή οπλισμένες ψαρόβαρκες στα χνάρια του ένδοξου Ιερού Λόχου.
Τα περιμένει έχοντας σε περίοπτη θέση τους επικήδειους, τα στεφάνια, τα τιμητικά αγήματα, τις προτομές, τα μετάλλια και τις αναζητήσεις ευθυνών στις εύκολες ΙΦΙΓΕΝΕΙΕΣ. Γιατί, σε αυτά έχει μάθει να είναι “μανούλα”…
Τα επιτελεία όμως ως πότε θα σιωπούν;
Ως πότε τα προβλήματα θα κρύβονται κάτω από το χαλάκι;
Ως πότε θα μας φλομώνουν με τα παλαιά αλλά αξιόπιστα υλικά που με σωστή συντήρηση( ζητούμενο και όχι δεδομένο) θα κρατάνε για μισό αιώνα;
Πόσες χιλιάδες αναρτήσεις και αρθρογραφία πρέπει να παραχθεί επιτέλους στην χώρα μας όχι για αντιγράψουμε copy paste τους Σουηδούς αλλά για να καταλάβουμε ότι ολιγομελές προσωπικό των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων χρειάζεται τα κατάλληλα υλικά και δόγμα, για την αποτελεσματική αποτροπή, και αν χρειαστεί, καταστροφή των ονείρων του Τουρκικού Επεκτατισμού;
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/18-nea-tachyploa-cb-90-amfivii-katadromis-tis-souidias-magna-960-tis-elladas-vid/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου