Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ (PHOTOS)


Τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων μεγάλου χρονικού διαστήματος όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων μικρής κλίμακας και διάρκειας το δίκτυο Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ) είναι επιφορτισμένο με τον διαρκή, συνεχή και έγκαιρο ανεφοδιασμό όλων των φίλιων δυνάμεων με πάσης φύσεως στρατιωτικό υλικό (τρόφιμα, νερό, υλικά στρατωνισμού, καύσιμα και λιπαντικά, ιατροφαρμακευτικό υλικό, πυρομαχικά κ.ά.).
Ο όγκος πυρός που εξαπολύουν οι φίλιες δυνάμεις, ανά πάσα στιγμή, καθώς και ο ρυθμός προέλασης ή κίνησης των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων δυνάμεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ομαλή λειτουργία του φίλιου δικτύου ΔΜ.
Η παγκόσμια στρατιωτική ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα, κατά τα οποία μια προέλαση ή μια στρατιωτική επιχείρηση έχει σταματήσει διότι το φίλιο δίκτυο ΔΜ δεν ήταν πλέον σε θέση να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, μετά την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, τον Ιούνιο του 1944, οι συμμαχικές δυνάμεις προέλασαν σχετικά γρήγορα, αρχικά στη βορειοδυτική Γαλλία και στη συνέχεια ανατολικά προς τη Γερμανία, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 1944 να αναγκαστούν να σταματήσουν κατά μήκος των συνόρων της Γαλλίας με τη Γερμανία και το Βέλγιο, διότι οι γραμμές ανεφοδιασμού είχαν εξαντλήσει τα μέγιστα όρια υποστήριξης. Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί στη Γερμανία ο χρόνος να οργανώσει την αποτυχημένη επίθεση στις Αρδέννες τον Δεκέμβριο του 1944. Μόνο όταν το συμμαχικό δίκτυο ΔΜ ενισχύθηκε οι Σύμμαχοι μπόρεσαν να συνεχίσουν την προέλαση τους προς το Βερολίνο.
            Συνήθως τα στρατιωτικά υλικά συγκεντρώνονται σε τοποθεσίες κάπου στα μετόπισθεν και από εκεί, με στρατιωτικά φορτηγά, μεταφέρονται στην περιοχή αποθήκευσης υλικών του Σώματος ή απευθείας στους σχηματισμούς (Μεραρχίες ή Ταξιαρχίες) ή στις μονάδες εφόσον αυτό είναι εφικτό από πλευράς ταχύτητας και ασφάλειας εκτέλεσης της αποστολής. Είναι προφανές ότι η όλη διαδικασία ανεφοδιασμού, από την αρχή έως το τέλος της, υπόκεινται σε συνεχείς απειλές αφού ο εχθρός θα προσπαθεί από την πρώτη στιγμή, συνεχώς και διαρκώς, να προσβάλει και να αποδιοργανώσει το φίλιο δίκτυο ΔΜ, προκειμένου να μπορέσει ευκολότερα να διασπάσει το μέτωπο.
050226-N-6125G-060
            Είναι δεδομένο ότι τις πρώτες ώρες μιας πολεμικής σύγκρουσης, η Τουρκία θα προσπαθήσει να επιφέρει συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό δίκτυο ΔΜ προκειμένου να περιοριστούν οι δυνατότητες ανεφοδιασμού των δυνάμεων μας στο μέτωπο. Εφόσον το φίλιο δίκτυο ΔΜ υποστεί σοβαρό πλήγμα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολής τους για 48 τουλάχιστον ώρες, τότε εξ’ ορισμού τα φίλια τμήματα θα αναγκαστούν, εκ των πραγμάτων, να περιορίσουν τον όγκο πυρός που διαθέτουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, και τελικά να απαγκιστρωθούν από τις αρχικές αμυντικές θέσεις, σε δεύτερη φάση, αφού δεν θα μπορούν να αναχαιτίσουν με πυρά τις επερχόμενες εχθρικές δυνάμεις.
Επιπλέον, θα είναι αδύνατη η ανάληψη επιθετικών πρωτοβουλιών λόγω της έλλειψης πυρομαχικών και καυσίμων. Σε μια εποχή όπου η εκτόξευση συνεχούς και μεγάλης ισχύος πυρός (κάτι που προϋποθέτει τον συνεχή ανεφοδιασμός σε πυρομαχικά) σε συνδυασμό με την δυνατότητα συνεχόμενης και ταχύτατης κίνησης (δηλαδή ο συνεχής ανεφοδιασμός σε καύσιμα) αποτελούν παράγοντες επιτυχίας ή αποτυχίας για κάθε στρατιωτική επιχείρηση. Η ελληνική αμυντική ιδιαιτερότητα (χερσαίο μέτωπο στον Έβρο και πολλά διάσπαρτα νησιά στο Αιγαίο) είναι ένας λόγος παραπάνω για την χώρα μας να διαθέτει ένα άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο δίκτυο ΔΜ.
Στον Έβρο, το φυσικό περιβάλλον και η γεωγραφική διαμόρφωση της περιοχής ευνοεί την ομαλή λειτουργία του ελληνικού δικτύου ΔΜ. Συγκεκριμένα το ρεύμα και η ροή του ανεφοδιασμού γίνεται κάθετα προς το μέτωπο, δηλαδή ακολουθεί τον άξονα Ξάνθη-Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη και βόρεια στον άξονα Αλεξανδρούπολη-Σουφλί-Διδυμότειχο-Ορεστιάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πρώτες βάσεις ανεφοδιασμού βρίσκονται μακριά από τα εχθρικά πυρά, οι οποίες θα πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση, βαθιά στην φίλια επικράτεια προκειμένου να προσβάλουν τον αρχικό πυρήνα ανεφοδιασμού του ΕΣ.
Προχωρώντας δυτικά προς το μέτωπο υπάρχουν οι σταθμοί και τα σημεία ανεφοδιασμού των σχηματισμών και των μονάδων τα οποία είναι μεν ποιο ευάλωτα, επειδή βρίσκονται κοντύτερα στην γραμμή των εχθροπραξιών, αλλά διατηρούν το πλεονέκτημα της «μικρής σιλουέτας», δηλαδή του μικρού αριθμού φορτηγών, τα οποία κινούνται σε ορεινό ή ημιορεινό έδαφος. Αυτοί οι σταθμοί και τα σημεία αποθήκευσης μπορούν να λειτουργήσουν με σχετική ασφάλειας κάτω από την κάλυψη των ορεινών όγκων και των δασικών εκτάσεων της Δυτικής Θράκης.
Στα νησιά του Αιγαίου η αποστολή του δικτύου ΔΜ είναι ποιο πολύπλοκη και δύσκολη. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να υπάρξει αδιάκοπη και ουσιαστική ενίσχυση των μαχόμενων τμημάτων θα πρέπει τα νησιά να διαθέτουν, ήδη από τον καιρό της ειρήνης, ένα καλά οργανωμένο δίκτυο ΔΜ. Παράλληλα, δεδομένου ότι οι ελληνικές δυνάμεις θα είναι, τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση του πολέμου (τις πρώτες ώρες), απομονωμένες και μπορεί να παραμείνουν σε απομόνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα εάν οι ενισχύσεις δεν φτάσουν ποτέ, θα πρέπει να διαθέτουν επαρκεί ποσότητες σε εφόδια, καύσιμα και πυρομαχικά.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/provlima-tou-anefodiasmou-ton-ellinikon-dynameon-se-evro-ke-egeo-photos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου