Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΗΠΑ: Οι δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων χρησιμοποιούσαν ελαττωματικά σκοπευτικά τυφεκίων

Εξοπλισμένη με σκοπευτικά EOTech, ομάδα πυρός του Σώματος Πεζοναυτών κινείται έξω -μετα την εκκαθάριση- από ενα κτίριο κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σε τακτικές αστικού αγώνα. (USMC)
Οι δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) χρησιμοποιούσαν ελαττωματικά σκοπευτικά τυφεκίων που υποτίθεται βοηθούσαν τους σκοπευτές να προσβάλλουν με ακρίβεια τους στόχους τους άλλα αντ’ αυτου είχαν ελαττώματα, τα οποία γνώριζε ο κατασκευαστής, και δυνητικά έθεταν σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτικών, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους και δικαστικά αρχεία.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε για το πρόβλημα και τον Νοέμβριο κατέθεσε αγωγή εναντίον του κατασκευαστή των σκοπευτικών για άπατη, κατηγορώντας τη βιομηχανία, L-3 Communications, για την συγκάλυψη μιας σειράς θεμάτων με το σκοπευτικό, το οποίο είναι σε χρήση σε κάθε κλάδο του Στρατού, FBI, υπουργείο Εξωτερικών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Η βιομηχανία καταδικάστηκε άμεσα με το πόσο των 25,6 εκατομμυρίων δολαρίων $. “Ένα σκοπευτικό που “σχεδόν λειτουργεί” δεν είναι αποδεκτό,” είπε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Έρευνας Εγκλημάτων του Ναυτικού, Αντριου Τράβερ με δελτίο τύπου την ημέρα που ανακοινώθηκε η καταδίκη.
Όμως μετά από τέσσερις μήνες, ο εξοπλισμός δεν ανακλήθηκε ή αντικαταστάθηκε, λένε τα εν ενεργεία μέλη της υπηρεσία και αξιωματικοί του Στρατού. Αντ’ αυτου, χρησιμοποιούνται ακόμη απο τις μονάδες της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM), συμπεριλαμβανομένων των SEALs του Ναυτικού, των Πράσινων Μπερε του Στρατού, μονάδων των Ειδικών Επιχειρήσεων του Σώματος Πεζοναυτών και κάποιων τμημάτων της Δύναμης Δέλτα και της Ομάδας Έξι των SEALs, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Ναυτικού, Πλοίαρχο Μάθιου Άλλεν.
Το Σώμα Πεζοναυτών συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί εκατοντάδες αυτά από τα σκοπευτικά, είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Σώματος Πεζοναυτών, Ταγματάρχης Τόνι Σεμελροθ.
Η βιομηχανία δήλωσε ότι επισκεύασε τα περισσότερα από τα προβλήματα που εγέρθηκαν στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση -εκτός από ένα που μπορεί να είναι το πιο σοβαρό, βάσει των κατηγοριών της κυβέρνησης.
Το πρόβλημα, γνωστό ως θερμική ολίσθηση λόγω της σχέσης του με τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να προξενήσει στο ολογραφικό σκοπευτικό, η HWS, παρέκκλιση από τον στόχο από έξι έως 12 ίντσες όταν ο σκοπευτής βρίσκεται στα 300 πόδια (100 μέτρα) μακριά από τον στόχο, μια συνηθισμένη απόσταση για την εμπόλεμη ζώνη, σύμφωνα με την αγωγή της κυβέρνησης. Η αστοχία σε έναν στόχο κατά ένα πόδι μπορεί να είναι καταστροφική για έναν στρατιώτη δεδομένου ότι μπορεί είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια θανατηφόρα βολή και την αστοχία ενός στόχου.
Στην αγωγή, ένας ανώνυμος εργαζόμενος του κατασκευαστή ανέφερε κατά λέξιν για το συγκεκριμένο ελάττωμα: “Αυτός ήταν πιθανόν ένας από τους χειρότερους τύπους ελαττωμάτων, αφού οι περισσότεροι χρήστες δεν είχαν καν προσέξει το πρόβλημα μέχρι να βρεθούν στην πρώτη γραμμή.”
Το ελάττωμα τείνει να εμφανίζεται όταν το σκοπευτικό εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες, θερμές και ψυχρές, σύμφωνα με την βιομηχανία -μια κανονικότητα σε κάποια επιχειρησιακά περιβάλλοντα όπως στο Αφγανιστάν, όπου οι μεγάλες αλλαγές στην θερμοκρασία είναι ενα κοινό φαινόμενο.
Ο ιστότοπος της μονάδας EOTech της L-3, η οποία είναι υπεύθυνη για το σκοπευτικό, γνώριζε οτι το πρόβλημα της θερμικής ολίσθησης δεν είχε επιλυθεί. “Αυτη τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμη κάποια επισκευή για να εξαλειφθεί η θερμική ολίσθηση,” αναφέρει ο ιστότοπος της EOTech. “Αν η HWS σας σάς εμφανίζει θερμική ολίσθηση που είναι απαράδεκτη για εσάς… παρακαλούμε επικοινωνήστε με την EOTech… ώστε να εξασφαλίσετε επιστροφή των χρημάτων σας.”
“Πιστεύουμε οτι αρκετοί απο τους πελάτες μας είναι ικανοποιημένοι με την απόδοση των ολογραφικών σκοπευτικών των όπλων τους,” είπε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ο Τζεισον Μαλόνι, ο εκπρόσωπος τύπου της EOTech. Ο Μαλόνι πρόσθεσε ότι η βιομηχανία στηρίζει τα προϊόντα της και οτι είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο που έχει κάνει για την επιδιόρθωση του θέματος της θερμικής ολίσθησης.
Το Πεντάγωνο γνώριζε ότι κάποιοι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο σκοπευτικό. “Λαμβάνουμε το θέμα πολύ σοβαρά και δεσμευόμαστε με ακλόνητα στην ασφάλεια και την ευεξία των δυνάμεων μας,” είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, αντισμήναρχος Έρικ Μπαντζερ.
Ο εκπρόσωπος τύπου της SOCOM, Αλεν, είπε ότι τα σκοπευτικά “χρησιμοποιούνται μόνο σε ρόλους όπου οι περιορισμοί του εξοπλισμοί δεν έρχονται σε σύγκρουση με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα των μαχητών μας.”
Όμως οι άλλοι οργανισμοί ενήργησαν άμεσα και αφαίρεσαν εντελώς τα σκοπευτικά. Τον Δεκέμβριο, λίγες εβδομάδες μετά την καταδίκη της EOTech, η αστυνομική διεύθυνση του Ντένβερ εξέδωσε διαταγή προς όλες τις υπηρεσίες της για να αφαιρεθούν αμέσως όλα τα σκοπευτικά από τα τυφέκια τους.
Σειρά προβλημάτων
Οι διαμαρτυρίες σχετικά με τα σκοπευτικά και τα διαφορά μοντέλα χρονολογούνται πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αμέσως μετά αφότου το Πεντάγωνο ξεκίνησε να προμηθεύεται κανονικά τον εξοπλισμό, μια μικρή ορθογώνια συσκευή που τοποθετείται επί του τυφεκίου και προβάλει ολογραφικούς νηματόσταυρους πάνω στον στόχο για να βοηθήσει τον σκοπευτή να βρει το στόχο του.
Τον χειμώνα του 2007, όταν η βιομηχανία προσπάθησε να εξασφαλίσει μια σύμβαση με τον Στρατό της Νορβηγίας, οι Νορβηγοί διαπίστωσαν ότι σε θερμοκρασίες υπό τους 20 βαθμούς, το σκοπευτικό άρχιζε να αποτυγχάνει, βεβαιώνουν τα έγγραφα του δικαστηρίου.
Οι νηματόσταυροι διαστελλόταν και παραμορφωνόταν, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σκοπευτικό να είναι ανακριβές.
Αυτη τη στιγμή, τα αρχεία του δικαστηρίου αναφέρουν, υπάλληλος των πωλήσεων και διαφημίσεων απέστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον συνιδρυτή της EOTech εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η βιομηχανία δεν αντιμετώπιζε επαρκώς το ελάττωμα του ψυχρού καιρού.
“Αξίζει να διακινδυνεύσεις την ζωή ενός ανθρώπου γι’ αυτό; Τι θα συμβεί αν ένας άνδρας στα βουνά του Αφγανιστάν, φέρει το σκοπευτικό του… σε έναν εχθρό ο οποίος τον σημαδεύει με ένα AK [;],” έγραψε ο υπάλληλος. “Σκοπεύει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και κάνει μια βολή που αστοχεί λόγω της διαστρέβλωσης του σκοπευτικού [νηματόσταυρου]. Κλάσματα δευτερόλεπτου μετά θα είναι νεκρός… Αυτό είναι ένα τραγικό παράδειγμα, αλλά αυτός είναι ο κίνδυνος όπου βρίσκονται οι περισσότεροι τελικοί χρήστες, είναι η άγνοια του κινδύνου.”
Την άνοιξη του 2008, η EOTech εξέθεσε το πρόβλημα στον Στρατό των ΗΠΑ και είπε ότι διέθετε λύση, συμφωνά με την αγωγή.
Στην πρόταση της, η βιομηχανία δήλωσε οτι η EOTech “δεν είχε παραλάβει ούτε μια αναφορά για το πρόβλημα από το πεδίο της μάχης που να αναφέρεται στην οπτική επίδοση του σκοπευτικού κατά τις χαμηλές θερμοκρασίες” και παρέλειψε να αναφέρει ότι οι Νορβηγοι είχαν απορρίψει τα σκοπευτικά επειδή το θέμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών τους, σύμφωνα με την μήνυση της κυβέρνησης.
Η βιομηχανία ισχυρίστηκε ότι η επιδιόρθωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της εταιρείας, ανέφερε η αγωγή.
Εν τω μεταξύ, ακόμη ένα πρόβλημα προέκυψε με το σκοπευτικό -αυτό είχε να κάνει με την απόδοση του στα περιβάλλοντα με υγρασία.
Παρότι η EOTech διαφημίζει ότι κάποια από τα σκοπευτικά της είναι αδιάβροχα αφότου βυθιστούν σε νερό βάθους 20 μέτρων, τα σκοπευτικά -δια μέσω ελαττωματικών σφραγίσεων- πρόκειται να συσσωρεύσουν υγρασία, προκαλώντας στο γυαλί γύρω από τους νηματόσταυρους να θολώσει και οι ίδιοι νηματόσταυροι να ξεθωριάσουν, σύμφωνα με την αγωγή.
Ακόμα και αν η EOTech γνώριζε το θέμα για πολλά χρόνια, όπως ισχυρίστηκε σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία, η εταιρεία δεν το ανέφερε στον Στρατό των ΗΠΑ μέχρι τον Μάρτιο του 2013 κατά την επιθεώρηση της σύμβασης και μετά την εμφάνιση ενός βίντεο στο Youtube που έδειχνε τους ξεθωριασμένους νηματόσταυρους.
Τον Ιούλιο του 2014, η βιομηχανία είπε στο Πεντάγωνο ότι είχε επίσης επισκευάσει το άλλο πρόβλημα. Στην πορεία προς την ανακοίνωση, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ανησυχίες στο εσωτερικό της βιομηχανίας, σύμφωνα με την αγωγή.
Ο διευθυντής προγράμματος, μετέφερε τις ανησυχίες ενός εργαζόμενου προς τον πρόεδρο της EOTech, σύμφωνα μετά αρχεία του δικαστηρίου, λέγοντας, “[Ο εργαζόμενος] ανησυχεί πως όταν ένας χειριστής διέλθει μέσα από μια πόρτα κατά την μάχη η συσκευή θα αποκολληθεί προκαλώντας τον τραυματισμό ή θάνατο του χειριστή.”
Και στις δύο περιπτώσεις -με το πρόβλημα του ψυχρού καιρού και το θέμα της υγρασίας- η EOTech είπε οτι οι “επιδιορθώσεις” αναβάθμισαν ένα σκοπευτικό το οποίο είχε ανακοινωθεί ότι πληρούσε τις προδιαγραφές του στρατού, σύμφωνα με την αγωγή.
Όμως μετά από ένα έτος, το FBI, το οποίο επίσης χρησιμοποιούσε τα σκοπευτικά, σκόνταψε σ’ενα ακόμη θέμα με τον εξοπλισμό μετά την εκτέλεση δοκιμών στις εγκαταστάσεις βαλλιστικών ερευνών που διαθέτει.
Σε αντίθεση με το πρόβλημα που αποκαλύφθηκε από τους Νορβηγούς, οι νηματόσταυροι δεν αλλάζουν σχήμα, ούτε ξεθωριάζουν ή έχουν πρόβλημα με τη υγρασία. Αντ’ αυτου, οι υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούσαν την μετακίνηση του νηματόσταυρου εν αγνοία του χειριστή.
Με τη βοήθεια της διοίκησης υποστηρίξεως του Ναυτικού, το FBI παρουσίασε στην EOTech τα αποδεικτικά στοιχεία του προβλήματος, με την ονομασία θερμική ολίσθηση. Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση των ΗΠΑ μήνυσε τη βιομηχανία για απάτη. Η βιομηχανία συμβιβάστηκε την ίδια ημέρα που κατατέθηκε η μήνυση.
Οι πεζοναύτες χρησιμοποιούν ακόμη το περισκόπιο
Ως στιγμής, τα σκοπευτικά είναι σε ευρεία χρήση στον Στρατό των ΗΠΑ. Από το 2001, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δημόσια στοιχεία της σύμβασης, η EOTech πληρώθηκε περίπου 24 εκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια των σκοπευτικών. Τα έχει προμηθευτεί ο κάθε κλάδος της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ακτοφυλακής.
Το εξάρτημα συναντάται παντού σε μεγάλη ποσότητα όπου ο λογαριασμός των SEALs του Ναυτικού στο Twitter, οι οποίοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το σκοπευτικό, διαθέτει την εικόνα ενός άνδρα να κρατά όπλο με τοποθετημένο ένα σκοπευτικό της EOTech.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σώματος Πεζοναυτών Σεμελρόθ, οι Πεζοναύτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν 6000 από τα σκοπευτικά που αποκτήθηκαν ανάμεσα στα έτη 2007 και 2012 -τα έτη που διαπιστώθηκαν κάποια απο τα πιο σοβαρά θέματα πάνω στα σκοπευτικά.
“Αυτή τη στιγμή, το Σώμα Πεζοναυτών δεν έχει διαταχθεί και ούτε σκοπεύει να αποσύρει αυτά τα συστήματα εκτός αν διαπιστωθούν ελαττώματα που θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των Πεζοναυτών ή θα επηρεάζουν αρνητικά τις ικανότητες τους στο να φέρουν είς πέρας την αποστολή τους,” δήλωσε ο Σεμελρόθ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Προς το τέλους του προηγούμενου χρόνου, η SOCOM εξέδωσε ένα “Μήνυμα Ασφαλούς Χρήσης” προς όλες τις στρατιωτικές υπηρεσίες της με το οποίο επεσήμανε τους περιορισμούς των σκοπευτικών, σημειώνοντας ότι ο Στρατός “ανέπτυσσε μια στρατηγική γεφύρωσης” για τον εξοπλισμό.
Σύμφωνα με τον Αλλεν, η SOCOM αξιολογεί και άλλα σκοπευτικά, συμπεριλαμβανομένης μιας δυνητικής βελτιωμένης έκδοσης της EOTech για την απαίτηση της μακροπρόθεσμης αντικατάστασης του σκοπευτικού μάχης εκ του συννεγγύς της SOCOM. Ο Σεμελροθ είπε ότι το Σώμα Πεζοναυτών πραγματοποιεί μια παρόμοια έρευνα και διενεργεί “μια σειρά δοκιμών στο οπλοστάσιο των EOTech για να επιβεβαιώσει αν καλύπτονται οι ανάγκες ή υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του εξοπλισμού.”
Οι ομάδες ασφαλείας του υπουργείου Εξωτερικών επίσης χρησιμοποιούν το σκοπευτικό στα Προξενεία και Πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλον το κόσμο, αν και δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά το σκοπευτικό, σύμφωνα με τον Άαρον Τέστα, τον εκπρόσωπο τύπου της Ασφάλειας Διπλωματών του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Τέστα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Διπλωματών του Υπουργείου Άμυνας“είναι στην διαδικασία προμήθειας αντικαταστατών των EOTech που κρίναμε ότι είναι αναγκαία η αντικατάσταση τους.”
Μετα την δικαστική διαμάχη, η EOTech δεν ανακοίνωσε ανάκληση των σκοπευτικών.
Ο Αντονι Ραι, ο συνιδρυτής της EOTech ο οποίος αργότερα διετέλεσε προϊστάμενος τεχνολογίας της εταιρείας έως το 2011, δήλωσε οτι η βιομηχανία θα έπρεπε να ανακαλέσει τα σκοπευτικά. Ως ένας απο τους πρώτους σχεδιαστές, ο Ται κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σε μια σειρά εξοπλιστικών θεμάτων πριν την έξοδο τους από την βιομηχανία, σύμφωνα με την αγωγή.
“Όμως το ανακαλείς, και μετά τι;” είπε ο Ται, ο οποίος εξακολουθεί ακόμη, κατά καιρούς, να συμβουλεύει την βιομηχανία και είπε ότι η βιομηχανία αγωνίζεται να επιλύσει το πρόβλημα. “Πρέπει να το αντικαταστήσεις με κάτι που έχει επιδιορθωμένα όλα τα προβλήματα. Δεν έχει νόημα να το αντικαταστήσεις με το ίδιο πράγμα.”
Τα σκοπευτικά της EOTech είναι μόνο ένα από τα πολλά δημόσια διαθέσιμα προϊόντα που πραγματοποιούν την ίδια αποστολή. Και κάποιες άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν ήδη ξεφορτωθεί τα ολογραφικά σκοπευτικά όπλων.
Τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο οπλοστάσιο του FBI, πράκτορες εντοπίστηκαν να διαθέτουν σκοπευτικά σε μεγάλες ποσότητες. Το FBI, το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει, χρησιμοποιεί σκοπευτικά που κατασκευάζονται από την Aimpoint.
Ο Αλλεν είπε οτι η EOTech δεν εκπληρώνει άλλες νέες συμβάσεις με τις δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού. Όμως η EOTech δεν έχει αποκλειστεί από την “υποβολή προσφοράς στους μελλοντικούς διαγωνισμούς.”
Απόδοση/Μετάφραση απο το washingtonpost.com για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
http://proelasi.org/2016/04/04/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/#more-39307

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου