Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ ARMATA ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΝΕΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ

Η λειτουργία τηλεχειρισμού είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία του άρματος μάχης. (TASS.ru)
Άρματα μάχης T-14 Armata σε στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, στην Μόσχα. (TASS.ru)
Τριάντα άρματα μάχης “Armata” που διαθέτουν θωράκιση υψηλής τεχνολογίας και ελαχιστοποιημένης παρατήρησης έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στην Ρωσία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Ουραλβαγκονζαβόντ, Βιτζεσλάβ Χαλίτοβ.
“Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία GALS -μια ειδική επένδυση με αντανακλαστική επιφάνεια που δεν επιτρέπει τον προσδιορισμό του αντικειμένου, ασχέτως από τα μέσα ανίχνευσής που διαθέτει ο εχθρός: οπτικά, ραντάρ ή υπέρυθρες,” είπε ο Χαλίτοβ σε συνέντευξη στη ρωσική διαδικτυακή πύλη supresa.ru.
Η ειδική επένδυση καθιστά τα νέα άρματα τέσσερις φόρες λιγότερο ορατά στα εχθρικά ράντα και τρεις φόρες λιγότερο ανιχνεύσιμα απο τους θερμικούς αισθητήρες.
Ως αποτέλεσμα, ο εχθρός, εξοπλισμένος ακόμη και με τα πιο προηγμένα ραντάρ και αισθητήρες υπερύθρων, μπορεί να εσφαλμένα θα κατηγοριοποιήσει ένα εισερχόμενο Armata ως ένα μικρό επιβατικό όχημα ή να μην το δει καθόλου.
Η Ρωσία δεν είναι η μοναδική χώρα που δοκιμάζει αυτού του τύπου την μυστική τεχνολογία η οποία μετατρέπει “αόρατα” τα άρματα στο πεδίο των μαχών.
Έχουν περάσει δέκα χρόνια αφότου οι Βρετανοί δοκιμάσαν πρώτοι την τεχνολογία η οποία “εξαφανίζει” κυριολεκτικά το δικό τους άρμα μάχης, το Challenger-2.
Η καινοτομία αυτή χρησιμοποιεί κάμερες και προβολείς για την προβολή εικόνων που έχουν συλλεχθεί από το γύρω τοπίο σε μια ειδικά προσαρμοσμένη επένδυση με σιλικόνη πάνω στο άρμα για να μεγιστοποιηθούν οι ποσότητες της αντανάκλασης, έγραψε η βρετανική εφημερίδα “The Sun”.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι μόνο το γυμνό μάτι μπορούσε να δει τι υπήρχε πίσω από το άρμα.
Επιστήμονες από την βρετανική BAE Systems αναπτύσσουν τεχνολογία που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό μελάνι για την απόκρυψη των αρμάτων μάχης.
Σύμφωνα με δημοσίευση του 2011 στον “The Telegraph”, αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας έχουν τοποθετηθεί επί του άρματος αντανακλώντας το περιβάλλον του άρματος και ουσιαστικά καθιστώντας το αόρατο.
“Υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικοί αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί επί του σκάφους του άρματος θα προβάλλουν εικόνες από το οπίσθιο περιβάλλον του άρματος στο εμπρόσθιο μέρος του οχήματος επιτρέποντας το να “συγχωνευτεί” μέσα στο πεδίο και να αποφύγει την επίθεση,” έγραψε ο αμυντικός ανταποκριτής του “The Telegrafh”, Σιν Ρεημεντ.
“Η ηλεκτρονική παραλλαγή θα επιτρέψει στο οχήματα να αναμιχθεί με εξοχή με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιεί ένα καλαμάρι το μελάνι για να αποκρυφτεί,” πρόσθεσε ο Ρεημεντ.
Για να μην ξεφύγουμε, η Πολωνία πρόσφατα αποκάλυψε το δικό της προηγμένο “αόρατο” άρμα μάχης, το Oblum PL-01 το οποίο χρησιμοποιεί την ονομαζόμενη τεχνολογία Adaptiv για να προστατευθεί από τον εντοπισμό.
Μια δέσμη εξάγωνων πλακών Peltier επι του άρματος μπορούν να θερμανθούν και ψυχθούν ώστε να προβάλλουν την επιθυμητή εικόνα, όπως το φόντο ή και ένα ξεχωριστό αντικείμενο, καθιστώντας το άρμα “αόρατο”.
Απόδοση/Μετάφραση απο το sputniknews.com για την “Προέλαση”.
ΠΗΓΗ
https://proelasi.org/2016/05/16/%CF%84%CE%BF-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%CF%82-armata-%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου