Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ SOF - ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (VIDEO)


Νέο μοντέλο διακλαδικής συνεργασίας προσωπικού επίλεκτων μονάδων SOF προωθείται στις ΗΠΑ. Στόχος η αναβάθμιση της μαχητικής ισχύος δια της ενσωμάτωσης εξειδικευμένων ελεγκτών JTAC της αμερικανικής Αεροπορίας σε μονάδες Πεζοναυτών των ΗΠΑ.
Ή ενσωμάτωση αυτή εξασφαλίζει άρτια εκπαιδευμένα στελέχη της USAF σε τακτικές κλήσης πυρών αεροπορικής υποστήριξης σε μάχιμα τμήματα των Πεζοναυτών, προσφέροντας την ικανότητα άμεσης εκμετάλλευσης τους σε επιχειρήσεις.
Ήδη οι δύο πρώτοι αεροπόροι JTAC που προέρχονται από το Special Tactics Training Squadron στο Hurlburt Field της Florida, εκπαιδεύτηκαν φέτος από κοινού με Πεζοναύτες σε καταδρομικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της σχετικής 7μηνης διαδικασίας (Individual Training Course) που διεξάγεται από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Πεζοναυτών (MARSOC).

ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΜΙΚΤΗ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε και ο Σμήναρχος Michael Martin Διοικητής της 24ης Πτέρυγας Ειδικών Επιχειρήσεων της USAF (24th Special Operations Wing) οι προσπάθειες στρέφονται πλέον στην παροχή κοινής διακλαδικής εκπαίδευσης η οποία θα επεκταθεί στη συνέχεια με μικτή επάνδρωση ομάδων για επιχειρήσεις με στελέχη ανάλογων ειδικοτήτων.
Σημειώνεται οτι αυτό εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό με αποστολή αεροπόρων διασωστών Parajumpers της USAF που είναι εκπαιδευμένοι JTAC σε μονάδες των SEALS στο Αφγανιστάν και πιο πρόσφατα στη Συρία. Παράλληλα με την αποστολή στελεχών της Πτέρυγας σε επιχειρήσεις και την συμμετοχή στο Σχολείο της MARSOC, ιδρύθηκε στο πλαίσιο της 24ης SOW το πρώτο Σχολείο Ανάπτυξης Ηγετικών Ικανοτήτων (Leadership Development Course), διάρκειας 3 εβδομάδων το οποίο μεταφέρει και την εμπειρία από τη συμμετοχή των Αεροπόρων καταδρομέων στην εκπαίδευση των Πεζοναυτών.
Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από τον διοικητή της 24ης SOW: « Αυτό που θέλουμε είναι να ενσωματώσουμε DNA των Πεζοναυτών στην εκπαίδευση των Καταδρομέων – Διασωστών μάχης της USAF οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένα στελέχη με ειδικότητα ελεγκτή JTAC».

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ SOF ΤΩΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ

Η αποστολή των δύο στελεχών της USAF στους Πεζοναύτες έγινε με κριτήριο να αφορά εκπαιδευόμενους, οι οποίοι δεν έχουν μετατεθεί ακόμη σε επιχειρησιακή μονάδα.
Με τον τρόπο αυτό ήταν σε θέση να εμπεδώσουν καλύτερα τη διαδικασία ηγεσίας μιας επιχειρησιακής ομάδας και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων με αξιολόγηση του ρίσκου και των κινδύνων με τα πρότυπα των Πεζοναυτών. Ακολούθως τα στελέχη αυτά θα παρακολουθήσουν το Σχολείο JTAC ( combat control school) της USAF ενώ ήδη έχουν διέλθει από το Σχολείο βασικής εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων της Αεροπορίας (Air Force Special Ops Training).
Τα ονόματα τους δεν ανακοινώθηκαν καθώς σύντομα θα αναλάβουν καθήκοντα σε μονάδες πρώτης γραμμής. Το πλεονέκτημα σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν από αυτή τη διαδικασία είναι ότι παράλληλα με την απόκτηση γνώσεων σχετικά με την ηγεσία στρατιωτών στη μάχη, είναι το πως λειτουργούν συνάδελφοι σε έναν άλλο Κλάδο των αμερικανικών ΕΔ. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συνέχεια της καριέρας τους καθώς είναι πολύ πιθανό να βρεθούν από κοινού σε μια διακλαδική επιχείρηση.
Η εκπαίδευση της MARSOC στην πρώτη φάση 6 εβδομάδων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επικοινωνίες, παροχή πρώτων βοηθειών μάχης. Ακολουθεί η φάση του Σχολείου Αιχμαλώτων – Διαφυγής ( Survival, Evasion, Resistance and Escape training) διάρκειας 3 εβδομάδων και στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι περνάνε τη φάση αμφίβιων επιχειρήσεων στο Key West, διάρκειας 2 εβδομάδων. Οι τελευταίες 6 εβδομάδες του Σχολείου επικεντρώνονται σε τακτικές μάχης.
Η διακλαδική εκπαίδευση είναι το ζητούμενο και κρίνεται ως επωφελείς για όλες τις πλευρές. Όσον αφορά την USAF, θα συνεχίζει να στέλνει νέα στελέχη στη MARSOC των Πεζοναυτών και το Σχολείο Καταδρομών (Army Ranger School) του Στρατού των ΗΠΑ.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε ότι αφορά τα καθ΄ ημάς το ζήτημα της διακλαδικής εκπαίδευσης σε ότι αφορά τις Ειδικές Δυνάμεις υφίσταται εδώ και χρόνια αν και όχι σε ευρεία έκταση. Η διαδικασία αποστολής στελεχών του ΕΣ και του ΠΝ σε σχολεία όπως το βατραχανθρώπων της ΔΥΚ, και τα αντίστοιχα Καταδρομών στη Ρεντίνα και Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο είναι καθιερωμένη και εν πολλοίς κρίνεται πετυχημένη.
Παρόλα αυτά η συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης περιορίζεται στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων, δίχως να επεκτείνεται στη συνέχεια σε συνεργασία σε επίπεδο επιχειρησιακών Ομάδων. Με λίγα λόγια το προσωπικό γαλουχείται σε ένα μοντέλο δράσης επικεντρωμένο στα πρότυπα της μονάδας του, με ελάχιστες πραγματικές ευκαιρίες συνεκπαίδευσης με συναδέλφους του από άλλες μονάδες Ειδικών Δυνάμεων.
Πρόκειται για ένα στερεότυπο που συντηρείται από το πλαίσιο επιχειρησιακού προσανατολισμού που έχει κάθε μονάδα. Φυσικά είναι προφανές ότι κάθε ένας μοιραία υπερέχει σε συγκεκριμένους τομείς. Στο σημείο αυτό εισέρχεται και η παράμετρος της “ευγενούς άμιλλας” η οποία πάντοτε υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις ανάμεσα στο προσωπικό που λειτουργεί σε έναν βαθμό και αποτρεπτικά για τη διεξαγωγή κοινής εκπαίδευσης.
Όμως είναι δεδομένο ότι σε πραγματικές συνθήκες σε πολεμικές επιχειρήσεις – όχι μόνο υπάρχει το ενδεχόμενο να αναληφθούν παρόμοιες αποστολές – αλλά δεν αποκλείεται ακόμη και άνδρες από διαφορετικές μονάδες να χρειαστεί να πολεμήσουν δίπλα – δίπλα.
Αυτό διδάσκει η εμπειρία από πραγματικές επιχειρήσεις και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να τύχη προσεκτικότερης αξιολόγησης από πλευράς Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να αναβαθμιστεί η παρεχόμενη εκπαίδευση μεταξύ μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και μονάδων SOF διαφορετικών Κλάδων των Ε.Δ.
Όπως είχε πεί πολύ πρόσφατα και ένας παλιός Διοικητής επίλεκτης Μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων σε ομιλία του προς το προσωπικό στην οποία έτυχε να είμαστε παρόντες: ” Μέτρο σύγκρισης δεν θα πρέπει να είναι ο συνάδελφος από μια άλλη μονάδα, αλλά ο πραγματικός αντίπαλoς. Εκεί θα πρέπει να έχετε στραμμένη την προσοχή σας και έναντι αυτού θα πρέπει να προσπαθείτε καθημερινά να υπερέχετε”!
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/synekpedefsis-amerikanon-sof-montelo-pros-mimisi-gia-tis-ellinikes-idikes-dynamis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου