Τα υλικά και μέσα που χρησιμοποιεί σήμερα ο ΕΣ ενσωματώνουν φιλοσοφία σχεδίασης της δεκαετίας του 1970 και δεν ανταποκρίνονται πλέον στις απαιτήσεις του σύγχρονου μαχητή. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Οι υποτιθέμενες αδιάβροχες και αναπαυτικές αρβύλες που δεν είναι καθόλου αδιάβροχες ή αναπαυτικές, τα τζάκετ που ναι μεν έχουν ισχυρή εσωτερική επένδυση αλλά διογκώνουν το σώμα και καθιστούν την κίνηση των χεριών δύσκολη και οι δύσχρηστες εξαρτύσεις, οι οποίες μόνο προβλήματα δημιουργούν στον στρατιώτη.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πεδίο της μάχης ο στρατιώτης θα πρέπει να ασχολείται μόνο με την ευστοχία των πυρών του. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει, εκτός από το να διαθέτει σύγχρονο οπλισμό μάχης, να φορά και να χρησιμοποιεί εύχρηστα υλικά ιματισμού. Η ελλιπής κάλυψη των αναγκών σ’ αυτόν το τομέα επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία του στρατιώτη και επηρεάζει, εξίσου αρνητικά, το ηθικό του. Για παράδειγμα, ο ΕΣ επιμένει στη χρήση βαμβακερών αντίσκηνων αλήστου μνήμης και αμφιβόλου επιχειρησιακής αξίας: Η ανάπαυση του Έλληνα στρατιώτη εναπόκειται στις καλές προθέσεις της ελληνικής υπαίθρου και φυσικά εκτίθεται στα πάσης φύσεως ζωύφια της ελληνικής γης!
Εάν στόχος της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η δημιουργία ενός μικρότερου στρατού, άρα και μείωση της στρατιωτικής θητείας, η υλικοτεχνική αναβάθμιση του ατομικού εξοπλισμού του στρατιώτη είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία. Στην πραγματικότητα ένας πεζός στρατιώτης εφοδιασμένος με σύγχρονα υλικά και μέσα βλέπει και σημαδεύει καλύτερα και μακρύτερα, γνωρίζει επ’ ακριβώς που βρίσκεται αυτός, οι συνάδελφοι του και ο εχθρός και προστατεύεται καλύτερα. Εξ’ ορισμού αυτός που βλέπει και σκοπεύει καλύτερα, ημέρα και νύχτα, έχει τακτικό πλεονέκτημα. Ομοίως αυτός που γνωρίζει επ’ ακριβώς που βρίσκεται και προς τα πού κινείται ο εχθρός έχει στρατηγικό πλεονέκτημα. Έτσι ένας μια Διμοιρία, ένα Λόχος ή ένα Τάγμα, έχοντας πλήρη επίγνωση της τακτικής κατάστασης που επικρατεί ανά πάσα στιγμή στο πεδίο της μάχης, δεν έχει ανάγκη να παρατάξει γραμμική άμυνα αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει την εχθρική επίθεση μέσω του ελιγμού αφού βλέπει και γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις κινήσεις του εχθρού και τις εκμεταλλεύεται καταλλήλως.
Σε διεθνές επίπεδο έχουν αναπτυχθεί, με τη μορφή ολοκληρωμένων, αλλά και πανάκριβων (περίπου € 100-200.000 ανά συλλογή, ανάλογα τη διαμόρφωση), συλλογές μετατροπής ενός στρατιώτη σε «ψηφιακό» (FELIN, FIST, IdZ και πολλά άλλα). Οι συλλογές αυτές αποτελούνται από ιματισμό σχεδιασμένο να μειώνει το οπτικό και το υπέρυθρο ίχνος του στρατιώτη, αλλά και να παρέχει πληροφορίες ζωτικής σημασίας όπως η θερμοκρασία σώματος, κράνος με οθόνη προσβολής δεδομένων, αλεξίσφαιρο γιλέκο, προστατευτικά αυτιών και ματιών, διόπτρες και θερμικά σκοπευτικά ημέρας και νύχτας για το τυφέκιο, tablet με δυνατότητα απεικόνισης χαρτών και διαβίβασης ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο και σύστημα ασυρμάτου με ενσωματωμένο GPS.
Το κομμάτι των επικοινωνιών, ιδιαίτερα της ενδοεπικοινωνίας μεταξύ της Ομάδας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, δεδομένου ότι η Ομάδα Πεζικού είναι το χαμηλότερο τακτικό επίπεδο, άρα και η πρώτη γραμμή μάχης. Μια Ομάδα Πεζικού, καλύπτει μια απόσταση 80-100 μέτρων, ανάλογα με τη διαμόρφωση του εδάφους. Πριν τη μάχη, ο ομαδάρχης δεν θα μπορεί να φωνάξει σε κάποιον στρατιώτη που βρίσκεται σε απόσταση 20-30 μέτρων για να μην προδώσει τη θέση του. Κατά την διάρκεια της μάχης ο εκκωφαντικός θόρυβος καθιστά την επικοινωνία των μελών της Ομάδας πρακτικά αδύνατη. Συνεπώς, ένα ασύρματο σύστημα επικοινωνίας μικρής εμβέλειας (ενδοεπικοινωνία) θα βελτίωνε κατακόρυφα την ικανότητα της Ομάδας να συντονίζει τη δράση της σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ο Ομαδάρχης θα είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς την τακτική κατάσταση της Ομάδας του (ποιοι έχουν τεθεί εκτός μάχης, ποιοι στερούνται πυρομαχικών, ποιο σημείο δέχεται πίεση από τον εχθρό), θα μπορεί να διαβιβάζει τις πληροφορίες αυτές σε ανώτερο κλιμάκιο άμεσα, ενώ θα μπορεί να δράσει σε ελάχιστο χρόνο ώστε να αντιστρέψει μια δυσμενή εξέλιξη.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/ylika-imatismou-ke-stratonismou-i-diethnis-tasi-ke-i-elliniki-pragmatikotita/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου