Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ -United States Marine Corps Forces Special Operations Command -MARSOC


Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών των ΗΠΑ (United States Marine Corps Forces Special Operations Command -MARSOC) αποτελεί από το 2006 ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ USSOCOM (United States Special Operations Command).
Γνωστοί για τις ικανότητες τους για Ειδική αναγνώριση, Άμεση Επέμβαση και σταθεροποίηση περιοχών που έχει ξεσπάσει κρίση, οι Πεζοναύτες έχουν επεκταθεί πλέον και σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και συλλογή πληροφοριών ενισχύοντας τις ικανότητες των ΕΔ των ΗΠΑ σε ότι αφορά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών στο ευρύτερο πλαίσιο του Πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.
Η Marine Forces Special Operations Command (MARSOC) αναφέρεται απευθείας στον Διοικητή του Σώματος (Commandant of the Marine Corps) και υπάγεται στον επιχειρησιακό έλεγχο της USSOCOM.
Όπως και οι υπόλοιπες μονάδες που υπάγονται στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ η MARSOC αναλαμβάνει όπως προαναφέρθηκε την εκτέλεση αποστολών που αφορούν την άμεση δράση (direct action), ειδική αναγνώριση (special reconnaissance), εσωτερική ασφάλεια (foreign internal defense), αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις (counter-terrorism), πληροφοριακές επιχειρήσεις (information operations) και ανορθόδοξο πόλεμο (unconventional warfare).
Έδρα της Διοίκησης των Πεζοναυτών είναι το Camp Lejeune στη Νότιο Καρολίνα των ΗΠΑ και σε αυτήν υπηρετούν περισσότεροι από 2,600 Πεζοναύτες.. Οργανωτικά η MARSOC περιλαμβάνει πέντε ομάδες/συγκροτήματα τα οποία είναι τα εξής:

• Μονάδα στρατιωτικής εκπαίδευσης εξωτερικού (Foreign Military Training Unit / FMTU) Παρέχει εξειδικευμένη στρατιωτική εκπαίδευση και υπηρεσίες συμβούλου σε στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις σύμμαχων των ΗΠΑ χώρες αλλά και στους κλάδους των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Σκοπός είναι η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση απειλών εσωτερικής ασφάλειας και γενικότερα στην επίτευξη εσωτερικής σταθερότητας.

• Δύο Τάγματα Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών (Marine Special Operations Battalions / MSOB). Τα MSΟB είναι οργανωμένα, εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα για να αναλάβουν αποστολές οπουδήποτε στον κόσμο. Κάθε τάγμα αποτελείται από αρκετούς λόχους Πεζοναυτών Ειδικών Επιχειρήσεων (Marine Special Operations Companies).

• Ομάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών ( Marine Special Operations Support Group /MSOG). Η MSOG είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό, συντονισμό, λογιστική υποστήριξη και ανάλυση πληροφοριών.
 Στοιχεία διαφόρων μονάδων και συγκροτημάτων περιλαμβανομένης και της 4ης Εκστρατευτικής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (4th Marine Expeditionary Brigade (Anti-Terrorism)), αποτελούν σε περίοδο κρίσης οργανικές υπο-μονάδες της νέας διοίκησης ώστε να ενισχύσουν τις επιχειρησιακές της δυνατότητες σε νέους τομείς.
Απώτερος στόχος του Σώματος Πεζοναυτών είναι η μετατροπή της MARSOC σε μια αμφίβια δύναμη κρούσης η οποία θα βρίσκεται μονίμως εν πλω για τη διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.


Υπό το πλαίσιο της MARSOC το Σώμα Πεζοναυτών ωφελήθηκε υπό την έννοια ότι μονάδες Πεζοναυτών λαμβάνουν μέρος σε περισσότερες αποστολές σε σχέση με το παρελθόν ιδίως στον κρίσιμο τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων. Εκτεταμένη δράση γνώρισαν οι Πεζοναύτες σε περιοχές όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν με ιδιαίτερη επιτυχία, δρώντας από κοινού με άλλες μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων όπως οι SF, η Delta και οι SEAL;s.

ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/afieroma-diikisi-idikon-epichiriseon-pezonafton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου