Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ


Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να γίνονται ασκήσεις με ρεαλιστικά και περίπλοκα σενάρια στην περιοχή του Έβρου διότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τον μόνο μεθοριακό νομό της χώρας που συνορεύει με την Τουρκία και μάλιστα σε μήκος 203 χλμ. Τα περίπλοκα σενάρια έχουν αφενός το πλεονέκτημα του ρεαλισμού και αφετέρου την συνεχή βελτίωση της τέχνης πολέμου ειδικά όταν ο αντίπαλος σε παρακολουθεί να ασκείσαι σε απόσταση αναπνοής. Ωστόσο ένα γεγονός γεωπολιτικής προκλήσεως στην δυτική Ελλάδα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, οι εθνικιστικές κορώνες του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αλλά και η παρούσα έκρυθμη προεκλογική περίοδο στην γείτονα έχουν δημιουργήσει ενδείξεις προκλητικότητας με ότι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της χώρας στο ευρύτερο πλαίσιο των Βαλκανίων.
Ωστόσο, ο ΕΣ είναι έτοιμος να απαντήσει αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας παραστεί ανάγκη. Ειδικότερα, η 8η Μ/Π ΤΑΞΠΖ «ΗΠΕΙΡΟΣ», αποτελεί τον άγρυπνο φρουρό αλλά και την δύναμη αποτροπής των δυτικών συνόρων μας και σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί εκτός από τους προβλεπόμενους κύκλους εκπαιδεύσεως μονάδων – ανεξάρτητων Υπομονάδων και άλλες δραστηριότητες όπως κατάταξη και εκπαίδευση εφέδρων, βολές ατομικού και ομαδικού οπλισμού και εξέταση τακτικών σεναρίων στη βάση της αποστολής της Ταξιαρχίας.
Την δύναμη αμέσου επεμβάσεως της Ταξιαρχίας αποτελούν τα τρία μηχανοποιημένα τάγματα και η 8η ΕΑΝ (Επιλαρχία Αναγνωρίσεως). Υπενθυμίζεται ότι ο σχηματισμός που διατηρεί τον ιστορικό τίτλο «VIII Μεραρχία Πεζικού» έχει ως ζώνη ευθύνης όλο το μήκος της μεθορίου με την Αλβανία και τα Σκόπια. Στο πλαίσιο λοιπόν της επιχειρησιακής εκπαίδευσης πραγματοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλο το μήκος της μεθορίου ασκήσεις αντεπιθέσεως σε υποθετικές κινήσεις εισβολής, με στόχο την αποκατάσταση του εθνικού εδάφους ώστε οι μονάδες να έρθουν σε ετοιμότητα διεισδύσεως στην εχθρική περιοχή για την αποτροπή επαναλήψεως της επιθετικής δραστηριότητας του εχθρού. Ο σχηματισμός σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με μέσα, από τη στιγμή που αποτελεί και ένα γεωπολιτικό εργαλείο στα χέρια του αρχιστράτηγου. Σε κάθε περίπτωση η δραστηριότητες της μονάδας δίδουν ένα σαφές μήνυμα με προφανείς γεωπολιτικές προεκτάσεις και με πολλούς αποδέκτες, πως τόσο ο Στρατός όσο και οι ακριτικοί πληθυσμοί της χώρας, μέσα από επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις σχηματισμών που περιλαμβάνουν πρόσκληση και άμεση ένταξη εφέδρων στο μάχιμο δυναμικό τους, μπορούν να επιτύχουν σε μικρό χρονικό διάστημα μεγάλο βαθμό επανδρώσεως.
Σημειώνεται ότι 8η Μ/Π ΤΑΞΠΖ αποτελείται από 3 Τάγματα, το 583 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού, το 625 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού και το 628 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού καθώς και Λόχο Διαβιβάσεων (ΛΔΒ), Λόχο Μηχανικού (ΛΜΧ) και Λόχο Στρατηγείου (ΛΣ) και φυσικά την 8η ΕΑΝ (Επιλαρχία Αναγνωρίσεως) η οποία αξιοποιεί άρματα μάχης Leopard 1A5.

ΔΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟ

Για να καταστεί σαφές το επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης της μονάδας σε σχετικές δραστηριότητες διαμορφώνονται διαφορετικά σενάρια απειλών, κρίσεων και επεισοδίων ώστε να εφαρμόζονται τα υφιστάμενα σχέδια για την αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής που μπορεί να προκύψει. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιούνται ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στην οποία εμπλέκονται το πυροβολικά και τα τεθωρακισμένα της Ταξιαρχίας. Σε όλο το μήκος της μεθορίου πραγματοποιούνται ασκήσεις αντεπιθέσεως σε υποθετικές κινήσεις εισβολής, με στόχο την αποκατάσταση του εθνικού εδάφους ώστε οι μονάδες να έρθουν σε ετοιμότητα διεισδύσεως στην εχθρική περιοχή για την αποτροπή επαναλήψεως της επιθετικής δραστηριότητας του εχθρού. Επίκεντρο σημαντικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αποτελεί η περιοχή της διαβάσεως Κλειδιού – Kέλης, που αποτελεί το μοναδικό «αδύνατο σημείο» στα βόρεια σύνορα, για το οποίο απαιτούνται καλός σχεδιασμός και ετοιμότητα, την οποία, όπως έχει αποδειχθεί και σε σχετική αξιολόγηση, η 8η Μεραρχία κατέχει στον μέγιστο βαθμό.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΑΚΡΩΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Σε γενικές γραμμές κατά την διεξαγωγή μια τέτοιας αξιολόγησης τα ασκούμενα τμήμα – δύο Μηχανοποιημένα Τάγματα και η ΕΑΝ πραγματοποιούν αρχικά σταθερή άμυνα επί τοποθεσία και εφόσον εξασφαλισθεί η άμυνα ακολουθεί εκτόξευση επίθεσης. Ως γνωστών κατά την άμυνα ο αμυνόμενος επιζητεί να φέρει τον εχθρό σε μειονεκτική θέση το οποίο σημαίνει ότι ο αμυνόμενος επιδιώκει την απόκτηση και διατήρηση της πρωτοβουλίας σε ότι αφορά: την εκλογή του Πεδίου της Μάχης, τον εξαναγκασμό του εχθρού να παραπλανηθεί στην συγκεκριμένη περιοχή όπου πλεονεκτεί ο αμυνόμενος σύμφωνα πάντα με τα επιχειρησιακά σχέδια, την εκμετάλλευση των αδυναμιών και σφαλμάτων του αντιπάλου και τέλος την αντεπίθεση προς εξουδετέρωση οποιασδήποτε εχθρικής επιτυχίας. Σε κάθε περίπτωση η αποτελεσματική άμυνα αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο για την καταστροφή του εχθρού. Ωστόσο στις αμυντικές επιχειρήσεις ενυπάρχουν περιορισμοί που απορρέουν από την ανάγκη διατηρήσεως βαθμού συγκεντρωτικού έλεγχου ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματικής χρησιμοποίηση των μέσων, με παράλληλη εξασφάλιση επαρκούς εφεδρεία προς υλοποίηση του αποφασιστικού της ρόλου κατά τον αμυντικό ελιγμό. 
Σε ότι αφορά το γενικό πλαίσιο του ελιγμού κατά τον αμυντικό αγώνα προβλέπονται τα εξής:
  • Κλιμάκιο Ασφαλείας, για την παροχή εγκαίρου προειδοποιήσεως, την επιβράδυνση, την παραπλάνηση του εχθρού και την αποδιοργάνωση της εχθρικής επιθέσεως.
  • Κλιμάκιο Αποκρούσεως, για τη οργάνωση και κατάληψη των εμπρός αμυντικών τοποθεσιών και για την απόκρουση της εχθρικής επιθέσεως.
  • Κλιμάκιο Εφεδρείας, για την απόρριψη των διεισδυσάντων στην αμυντική τοποθεσία εχθρικών δυνάμεων ή την καταστροφή αυτών με επιθετική ενεργεία.
Αξίζει να τονισθεί ότι η υλοποίηση του γενικού ελιγμού της αμύνης είναι ανάλογη της υιοθετούμενης μορφής αμύνης, αλλά σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει ταχυκινησία, ισχύ πυρός και επιθετική δράση κατά την διεξαγωγή της αμύνης, ώστε να αποκτηθεί και να διατηρηθεί κατά το δυνατό το επιχειρησιακό πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας και κυρίως να αποτραπεί η κατάληψη από τις εχθρικές δυνάμεις ζωτικών εδαφών ή ετέρων αποφασιστικής σημασίας αντικειμενικών σκοπών (ΑΝΣΚ).
Δύο άλλα σημαντικά στοιχεία του αμυντικού αγώνα είναι η αποφυγή αγκιστρώσεως και καταστροφής των αμυντικών δυνάμεων και φυσικά η καταστροφή των επιτιθεμένων εχθρικών δυνάμεων δια του πυρός και του ελιγμού, δηλαδή μέσω αντεπιθέσεων. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζονται μηχανοκίνητες εχθρικές δυνάμεις συγχρόνου συνθέσεως (διαθέτουσες ΤΟΜΠ και άρματα), πρέπει να διατίθενται στις δυνάμεις αποκρούσεως και τα αναγκαία μέσα για την αντιμετώπιση της εχθρικής επιθέσεως. Επίσης η αποτελεσματική άμυνα απαιτεί επαρκή χώρο για ελιγμούς και ταχυκινησία των αμυνόμενων δυνάμεων ίση τουλάχιστον με αυτή του επιτιθεμένου εχθρού.

 ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ειδικότερα οι βασικές μορφές άμυνας είναι η άμυνα περιοχής και η κινητή άμυνα. Οι κύριες διαφορές μεταξύ των προαναφερθέντων μορφών άμυνας προς επίτευξη των ιδίων αντικειμενικών σκοπών αφορούν κυρίως την συγκρότηση και διάταξη των δυνάμεων, στις αποστολές των υφισταμένων διοικήσεων και εις την μέθοδο διεξαγωγής του όλου αμυντικού αγώνος.
Η κινητή άμυνα αποτελεί συνδυασμό αμυντικών, επιβραδυντικών και επιθετικών ενεργειών και αποβλέπει πρωτίστως στην καταστροφή των επιτιθεμένων εχθρικών δυνάμεων. Κατά την κινητή άμυνα μέρος των δυνάμεων αναπτύσσεται επί των εμπρός αμυντικών τοποθεσιών, με αποστολή την επιτήρηση και προειδοποίηση περί της επικείμενης εχθρικής επιθέσεως, την εφέλκυση και αναχαίτιση του όγκου των εχθρικών δυνάμεων σε περιοχή που θα περιορίζεται η ελευθερία ενεργείας που εχθρού και θα ευνοείται η εξαπόλυση αντεπιθέσεων, που οδηγήσει στην αποδιοργάνωση της εχθρικής επιθέσεως και την πρόκληση της μεγίστης δυνατής φθοράς. Η κινητή άμυνα βασίζεται πρωτίστως στη χρησιμοποίηση ισχυρής ταχυκίνητης εφεδρείας δια την εκπλήρωση της κυρίας αποστολής της.
Ωστόσο ο μικρότερος Τακτικός Σχηματισμός που μπορεί να σχεδιάσει και να κινητή άμυνα είναι ΤΘ ή MX Μεραρχία, ή και Μεραρχία Πεζικού εφόσον ενισχυθεί με άρματα και μηχανοκίνητα μέσα. Μονάδες επιπέδου Συντάγματος ή Τάγματος μπορούν να συμμετάσχουν στην κινητή άμυνα ως μέρος των δυνάμεων ασφαλείας, αποκρούσεως ή της εφεδρείας Μεραρχίας. Το Σύνταγμα-Τάγμα συμμετέχει στις δυνάμεις αποκρούσεως και μπορεί να διεξάγει άμυνα, επιβράδυνση ή να αμύνεται σε ένα τομέα και να επιβραδύνει σε άλλο τομέα. Όταν συμμετέχει στην εφεδρεία της Μεραρχίας, προσδίδει βάθος εις στην αμυντική διάταξη και προετοιμάζει τα σχέδια για να διεξαγάγει αντεπιθέσεις προς καταστροφή των εχθρικών εισχωρήσεων δια του συνόλου ή μέρους των μονάδων του.
Όσον αφορά την άμυνα περιοχής, αποβλέπει στην σταθερά διατήρηση ορισμένης περιοχής για κάποιο χρονικό διάστημα. Στην άμυνα περιοχής, ο αμυνόμενος αναπτύσσει τον όγκο των δυνάμεων του επί των εμπρός αμυντικών τοποθεσιών για την αναχαίτιση και απόκρουση της εχθρικής επιθέσεως. Μέρος της αμυνομένης δυνάμεως τηρείται στην εφεδρεία για τον έλεγχο των ζωτικών εδαφών, την εξάλειψη των εχθρικών εισχωρήσεων και την αποκατάσταση της εμπρός αμυντικής τοποθεσίας. Η καταστροφή του εχθρού μέσω αντεπιθέσεων επιδιώκεται πάντοτε, εφόσον το επιτρέπει ο αμυντικός ελιγμός για την αποκατάσταση της περιοχής ενδιαφέροντος και την συνέχιση του αμυντικού αγώνος.
Σε κάθε περίπτωση η ενεργητική άμυνα εκφράζεται κυρίως μέσω των αντεπιθέσεων, οι οποίες ανάλογα με το ύψος του Κλιμακίου που τις εκτελεί, και του χρόνου εντός του οποίου πρέπει να εκτοξευθούν, διακρίνονται σε άμεσες και έμμεσες.
Η άμεση αντεπίθεση εκτοξεύεται από κλιμάκιο Λόχου έως Συντάγματος και αποσκοπεί στην ανακατάληψη απολεσθέντος εδάφους τακτικής σημασίας, πριν ο εχθρός καταφέρει να σταθεροποιηθεί επ’ αυτού. Τούτο σημαίνει ότι κατ’ αρχήν εκτοξεύεται το ταχύτερον δυνατό και επιχειρείται κατάληψη.
Η Έμμεσος ή Κυρία Αντεπίθεση εκτοξεύεται από προϊστάμενο του Συντάγματος κλιμακίου και απαιτεί σοβαρό χρόνο δια την εκτέλεση λόγω εμπλοκή σοβαρών δυνάμεων και αναδιατάξεων.
Στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της 8ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ έχουν πραγματοποιηθεί άμεσες αντεπιθέσεις σε διάφορα ρεαλιστικά σενάρια με ή χωρίς χρήση της εφεδρείας του ασκούμενου κλιμακίου, δίδοντας ένα σαφές μήνυμα προς κάθε «ενδιαφερόμενο».
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/o-ellinikos-stratos-askite-gia-polemo-sta-ellinoalvanika-synora/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου