Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Το ρωσικό T-90 έλαβε το «βάπτισμα του πυρός» στη Συρία

Το άρμα μάχης T-90A εισήλθε σε υπηρεσία με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2004. Το T-90A είναι η εκσυγχρονισμένη έκδοση του άρματος “T-90 Βλαντιμίρ” που αναπτύχθηκε έχοντας ως βάση το T-72B, στα μέσα των δεκαετιών 1980-1990. Φωτογραφία αρχείου με το άρμα μάχης T-90A. (Vitaly V. Kuzmin)
Για πρώτη φορά, ο Στρατός της Συρίας χρησιμοποίησε ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης T-90 σε επιχειρήσεις. Το βάπτισμα του πυρός έλαβε χώρα κοντά στην πόλη του Χαλεπίου.
Το T-90A, ένα από τα πιο σύγχρονα όπλα της Ρωσία, έλαβε το βάπτισμα του πυρός σε υπηρεσία με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις. Νωρίτερα, αναμεταδόθηκε από τουρκικά και ιρανικά μέσα ενημέρωσης, και τότε το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το γεγονός.
Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak μετέδωσε, επικαλούμενη έναν στρατιωτικό διοικητή, ότι περίπου 80 άρματα μάχης T-72 και T-90 εντοπίστηκαν σε μάχη βορείως του Χαλεπίου. Το δημοσίευμα μετέδωσε επίσης ότι συριακές δυνάμεις υποστηριζόμενες από ρωσικά αεριωθούμενα επανέκτησαν τον έλεγχο των πόλεων Νουμπούλ και Ζεχρα, βορείως του Χαλεπίου.
Εν τω μεταξύ, συριακά T-90 εν δράσει κοντά στο Χαλέπι αναφερθήκαν τότε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν, FARS, την 2α Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο, άρματα μάχης T-90 αναπτύχθηκαν κοντά στην πόλη Χαν Τουμάν, νοτίως του Χαλεπίου, αφότου ο συριακός στρατός ανακατέλαβε τον έλεγχο της πόλης τον Δεκέμβριο.
Χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματα του άρματος T-90, ο συριακός στρατός μαζί με τους συμμάχους του περικύκλωσε τις στρατηγικές πόλεις Χαν Τουμάν και Αλ Καράσσι, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Χαλεπίου-Δαμασκού, δήλωσε στρατιωτική πηγή στο FARS.
Ωστόσο, τα πρώτα νέα σχετικά με την παράδοση των αρμάτων T-90 στις μηχανοκίνητες μεραρχίες του συριακού στρατού ανακοινώθηκαν την 29η Νοεμβρίου 2015. Εκείνη την περίοδο, η Ρωσία δεν το επιβεβαίωνε αλλά ούτε το αρνήθηκε.
Την 5η Φεβρουαρίου, πηγή μέσα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε στο πρακτορείο RNS News ότι στα τέλη του 2015, ένας αριθμός αρμάτων T-90 παραδόθηκε στη Συρία. Σύμφωνα με την πηγή, τα άρματα ήταν προηγουμένως σε υπηρεσία με τον Ρωσικό Στρατό. Σύριοι στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στα ρωσικά πεδία ασκήσεων. Σύμφωνα με το RNS, τα άρματα είναι τα πρώτα που χρησιμοποιούνται σε μάχη από το συριακό στρατό κοντά στο Χαλέπι. Υποστηρίζουν την χερσαία επίθεση των συριακών στρατευμάτων.
Το άρμα μάχης T-90A εισήλθε σε υπηρεσία με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2004. Το T-90A είναι η εκσυγχρονισμένη έκδοση του άρματος “T-90 Βλαντιμίρ” που αναπτύχθηκε έχοντας ως βάση το T-72B, στα μέσα των δεκαετιών 1980-1990. Έλαβε το όνομα “Βλαντιμίρ” από τον κατασκευαστή του τον Βλαντιμίρ Ποτκιν. Το T-90A διαθέτει νέο κινητήρα και πύργο και εξοπλίστηκε με σύστημα θερμικής παρατήρησης. Ο κινητήρας του αποδίδει 1000 ίππους στις 2000 στροφές ανά λεπτό. Τα άρματα είναι εξοπλισμένα με τρίτης γενιάς ενεργητική θωράκιση, ικανή να αντέξει την προσβολή βλημάτων M892A2 και DM43A1 των 120 χιλιοστών, σχεδιασμένα αντιστοίχως για τα άρματα μάχης Abrams M1A1 και Leopard 2. Το σύστημα προστασίας του T-90 είναι ικανό να προστατεύσει το άρμα από τους νεότερους αντιαρματικούς πυραύλους TOW-2A και HOT-2.
Σύμφωνα με το FARS, στα τεσσεράμισι χρόνια του συριακού πολέμου αρκετές ομάδες ανταρτών παρέλαβαν περισσότερους από 9000 συστήματα αντιαρματικών πυραύλων TOW αμερικάνικης κατασκευής και εκτοξευτές βομβίδων M-79. Ήταν πολύ επιτυχημένοι εναντίον των παλιών αρμάτων μάχης T-55 και T-72 του συριακού στρατού. Μόνο μετά την παράδοση των νεότερων αρμάτων T-90 στη Συρία, ο συριακός στρατός ξεκίνησε την προέλαση του εναντίον των ανταρτών.
Το T-90 παραδόθηκε στην Συρία επειδή το άρμα είναι εξοπλισμένο με το σύστημα ενεργητικής προστασίας Shtora, δήλωσε στην Gazeta.ru ο στρατιωτικός αναλυτής Αλεκσει Ραμμ. Αντιθέτως, για παράδειγμα το T-72B, τα άρματα T-90 των Ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων ήταν αρχικώς εξοπλισμένα με αυτόν το τύπο θωράκισης. Η ανάγκη για αυτή υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι αρκετοί Σύροι αντάρτες ήταν οπλισμένοι με πυραύλους TOW.
Πως λειτουργεί το σύστημα; Υπάρχουν διάφορες συσκευές εντοπισμού ακτινοβολίας LASER, τοποθετημένες επί του άρματος, όπως επίσης και δύο προβολείς κοντά στο πυροβόλο. Αυτοί οι εντοπιστές μπορούν να ανιχνεύσουν την ακτινοβολία LASER όταν το άρμα σημαδεύεται και τηλεμετρείται και προειδοποιεί τα πληρώματα για την απειλή, εξήγησε ο Ραμμ. Σε αυτή την περίπτωση, το πλήρωμα μπορεί να εγκαταλείψει την επίθεση. Η δεύτερη επιλογή είναι το προπέτασμα καπνού, και η τρίτη είναι η παρεμβολή του εχθρικού συστήματος πρόσκτησης στόχου με τα προβολικά.
Το T-90A είναι εξοπλισμένο με ένα λειόκαννο πυροβόλο -το 2A46M-2- με μήκος κάννης τα 51 διαμετρήματα. Το μέγιστο δραστικό βεληνεκές του βάλλοντας υψηλής εκρηκτικότητας αντιαρματικές κεφάλες είναι τα 4000 μέτρα, ενώ βάλλοντας διατρητικά βλήματα -έως τα 9600 μέτρα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο συριακός στρατός θα εμπλέξει ενεργά τα ρωσικά άρματα T-90 στην μάχη. Εξήγησε ότι το ανάγλυφο του εδάφους επιτρέπει την χρίση του T-90 κοντά στο Χαλέπι, Ιντιλπ, Χάμα και Χομς αλλά οι κυριότερες πολεμικές δράσεις επικεντρώνονται στο Χαλέπι και την βόρεια Λαττάκεια.
“Ο πρωτεύων σκοπός τώρα είναι η εξουδετέρωση των απειλών σε δύο δυτικές περιοχές- Λαττάκεια και Ταρτους. Αν η Λαττάκεια πέσει θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα [για τον Σύρο πρόεδρο Μπασαρ] στις θέσεις του Ασσαντ και θα περιπλέξει την ρωσική αεροπορική επιχείρηση,” επεσήμανε ο Ραμμ.
Επιπλέον, τώρα μια επίθεση είναι υπό εξέλιξη κατά των ανταρτών στον θύλακα της Σάλμα. Τα άρματα δεν αρκούν σε αυτή την ορεινή περιοχή, όπου οι χερσαίες δυνάμεις υποστηρίζονται από την αεροπορία όπου είναι αναγκαίο.
“Αν η Σάλμα και το Χαλέπι απελευθερωθούν η Τουρκία δεν θα μπορεί να παραδώσει προμήθειες στους τρομοκράτες,” είπε.
Τον Δεκέμβριο, το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA δημοσίευσε τηλεοπτικό απόσπασμα από το πεδίο μάχης όπου επίσης εντοπίστηκαν ρωσικά άρματα T-90.
Απόδοση/Μετάφραση απο το sputniknews.com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/02/08/%CF%84%CE%BF-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-t-90-%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AC%CF%80%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%85/#more-37318

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου