Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ο ρόλος των πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο - Οι αποστολές των πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο






Πολεμικά πλοία στο Αιγαίο στέλνει το ΝΑΤΟ για να συνδράμουν την Ελλάδα και την Τουρκία στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων που διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη, όπως αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες.

Η νατοϊκή επιχείρηση, η πρώτη αυτού του είδους για την Ατλαντική Συμμαχία, έχει ως στόχο να συνδράμει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες δεν έχουν αποφασισθεί από τη στρατιωτική ηγεσία της συμμαχίας, η ιδέα συνίσταται στη συνεργασία πολεμικών πλοίων με την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή και τις δυνάμεις της Frontex, σύμφωνα με το Reuters. Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν επίσης σε αποστολές παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών επάνω από το Αιγαίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Η ονομαζόμενη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 (SNMG2) του ΝΑΤΟ διαθέτει πέντε πολεμικά πλοία ανοικτά της Κύπρου και, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γκενς Στόλτενμπεργκ, θα πλεύσει σύντομα προς το Αιγαίο. Αν χρειασθεί, θα ενισχυθεί με επιπλέον πλοία. Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, η SNMG2 θα αναλάβει τη διεξαγωγή αναγνώρισης, παρακολούθησης και επιτήρησης των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα θα έχει «απευθείας σύνδεση» με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό διαχείρισης συνόρων, Frontex. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε επίσης ότι η SNMG2 θα κατευθυνθεί προς το Αιγαίο χωρίς καθυστέρηση και κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να την ενισχύσουν.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η νατοϊκή ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο δεν έχει να κάνει με επαναπροώθηση πλοίων με πρόσφυγες, αλλά στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η εμπορία ανθρώπων και τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, κάτι το οποίο θα γίνει «σε συνεργασία με τις εθνικές ακτοφυλακές και την ΕΕ». Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στην αποστολή του ΝΑΤΟ, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν πλήρη υποστήριξη προς την επιχείρηση. Η Δανία αναμένεται επίσης να συμβάλει με ένα πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης. «Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε με ταχύτητα», δήλωσε μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας η γερμανίδα υπουργός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η νατοϊκή επιχείρηση θα έχει αποτρεπτικό για τους διακινητές χαρακτήρα.

Είναι περισσότερο πιθανόν ότι οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται για τη δράση των διακινητών θα παραδίδονται στην τουρκική ακτοφυλακή, ώστε να της επιτραπεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τους διακινητές, παρά ότι οι ίδιες οι νατοϊκές δυνάμεις θα κινούνται κατά των εγκληματιών, δήλωσαν πηγές του ΝΑΤΟ. Ελληνικά και τουρκικά πλοία θα παραμείνουν στα χωρικά τους ύδατα αντιστοίχως και οι πρόσφυγες που θα διασώζονται από νατοϊκά πλοία θα επιστρέφουν στην Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters.


Οι αποστολές των πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την αποστολή «χωρίς καθυστέρηση» ισχυρής ναυτικής δύναμης, με σκοπό την παρακολούθηση των προσφυγικών κυμάτων που προέρχονται από την Τουρκία και την αντιμετώπιση των διακινητών.

To NATO αποφάσισε χθες ομόφωνα να παράσχει την υποστήριξή του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ύστερα από κοινό αίτημα της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Τουρκίας. Η νατοϊκή επιχείρηση θα ξεκινήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς στη Μεσόγειο ήδη βρίσκεται η υπό γερμανική διοίκηση ναυτική δύναμη SNMG 2 (τέσσερα πλοία από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Καναδά). Η διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ θα γίνεται από τη Γερμανία.

  1. Η επιχείρηση θα κάνει αναγνώριση, παρακολούθηση και εποπτεία του παράνομου περάσματος στο Αιγαίο και θα είναι σε συνεργασία με την Frontex.
  2. Οι νατοϊκές δυνάμεις δεν θα παρεμβαίνουν σε επιχειρήσεις διάσωσης ούτε αναμένεται να κάνουν απευθείας επαναπροωθήσεις ή να σταματούν την πορεία των φουσκωτών. Ο σκοπός της παρουσίας τους είναι να παρακολουθούν τις κινήσεις των λαθροδιακινητών.
  3. Οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα ή στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και αντίστοιχα το ίδιο θα ισχύει για την Τουρκία. Αυτό θα γίνεται από τα υπόλοιπα πλοία της ναυτικής διοίκησης.
  4. Όλα τα άτομα που θα συλλέγονται από την Τουρκία με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ θα επιστρέφονται στα εδάφη της. Παραμένει ερώτημα τι ανταλλάγματα μπορεί να κατάφερε η Τουρκία να κερδίσει από τη Γερμανία για να δεχθεί κάτι τέτοιο που πλήττει τα συμφέροντά της. Ακόμη και η υποχώρηση της Αθήνας αφήνει να εννοηθεί ότι έλαβε ανταλλάγματα, όπως χαλαρότητα εκ μέρους των Βρυξελλών και του Βερολίνου στο ασφαλιστικό και την αξιολόγηση.
  5. Αν ένα πλοίο του ΝΑΤΟ εντοπίσει φουσκωτό θα ενημερώνει τη Frontex. Αν η βάρκα είναι στα Τουρκικά ύδατα όσοι επιβαίνουν θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Αν η βάρκα περάσει στα ελληνικά ύδατα θα μαζεύει τους πρόσφυγες το λιμενικό της Ελλάδας, στη συνέχεια στο πλοίο του ΝΑΤΟ και πάλι πίσω στην Τουρκία.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/index.php/diethneis-sxeseis/3275-oi-apostoles-ton-ploion-tou-nato-sto-aigaio
http://defencenews.gr/index.php/diethneis-sxeseis/3274-o-rolos-ton-ploion-tou-nato-sto-aigaio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου