Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Συρία: “Κινούμενη άμμος” για το Στρατό της Σαουδικής Αραβίας

Μέλη των σαουδαραβικών ειδικών δυνάμεων μιας αντιτρομοκρατικής μονάδας συμμετέχουν σε άσκηση στην περιφέρεια Ντορμα, 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ. (World Armies/Flickr)
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) έλαβαν δεσμεύσεις από τους Άραβες του Κόλπου για μεγαλύτερη προσφορά στη συμμαχική εκστρατεία της Συρίας, οι αμφιβολίες παραμένουν εξαιτίας της συνεχιζόμενης στρατιωτικής εμπλοκής τους στην Υεμένη.
Επι πλέον, δηλώσεις ανωνύμων σαουδαράβων αξιωματούχων νωρίτερα αυτόν τον μήνα σχετικά με δύναμη 150000 στρατιωτών -συμπεριλαμβανομένων στρατευμάτων από τους συνεργάτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) Σουδάν, Αιγύπτου και Ιορδανίας- η οποία προετοιμάζεται να εισβάλει στην Συριά από την Τουρκία έχουν διαψευσθεί από τουλάχιστον δύο μέλη του συνασπισμού που πολεμάει το Ντάες.
Ένας Ιορδανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η χώρα δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε υπό Τουρκική ή Αραβική ηγεσία εισβολή στην Συρία εκτός αν είναι υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), διοικούμενη από δυτικές δυνάμεις και σε συντονισμό με την Ρωσία.
“Η Ιορδανία δεν πρόκειται να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Συρία εκτός αν αυτά τα στρατεύματα είναι υπό τη διοίκηση των Αμερικάνων ή Βρετανών,” δήλωσε ο Ιορδανός αξιωματούχος, μιλώντας σε συνθήκες ανωνυμίας. “Έχουμε πολύ μεγάλα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία τα οποία είναι περισσότερο από 550 χιλιόμετρα. Όποιες χερσαίες δυνάμεις συμπεριλαμβανομένων των Ιορδανικών δυνάμεων, πρέπει να αποσταλούν μετά από έγκριση του ΟΗΕ και μετά από πλήρη συντονισμό με την Ρωσία.”
Την 9η Φεβρουαρίου, υψηλόβαθμος κουβετιανός αξιωματούχος δήλωσε στο Ροιτερς ότι το Κουβέιτ πάρα την υποστήριξη των διεθνών προσπαθειών εναντίον των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, το Σύνταγμα της Αραβικής χώρας του Κόλπου αποτρέπει την συμμετοχή σε οποιεσδήποτε επιχειρήσεις εκτός από αμυντικούς πολέμους.
“Το Κουβέιτ βρίσκεται πλάι – πλάι με τους αδερφούς μας σαουδάραβες σε όλα τα μέτωπα. Είμαστε πάντα έτοιμοι και ικανοί να παρέχουμε οτιδήποτε χρειάζεται στους συνεργάτες του Κόλπου στα όρια του Συντάγματος μάς,” είπε το Ροιτερς, ο υπουργός εσωτερικών υποθέσεων του Κουβέιτ, Σεΐχης Μουχάμαντ αλ Μουμπάρακ Αλ Σαμπαχ.
Ανέφερε οτι η υποστήριξη σε επιχειρήσεις μπορεί να περιοριστεί μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών και την παροχή εγκαταστάσεων που απαιτούνται από τον συνασπισμό για την στέγαση των δραστηριοτήτων του.
Όσον αφορά τις χερσαίες επιχειρήσεις, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ας Καρτερ δήλωσε την 11η Φεβρουαρίου από τις Βρυξέλλες ότι μια σειρά επιλογών έχουν συζητηθεί με τους Άραβες εταίρους.
“Πρώτα απ’ όλα, γίνεται εκπαίδευση στις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Χρειαζόμαστε δυνάμεις στο έδαφος που συμμετέχουν στις εκπαιδεύσεις. Στη συνέχεια να καταστούν ικανές, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και συνοδευτικών συμμαχικών δυνάμεων. Αυτό είναι κάτι που οι χερσαίες δυνάμεις μπορούν να πετύχουν. Εμείς προφανώς συζητήσαμε σχετικά με, αλλά δεν πρόκειται να μιλήσω εδώ για αυτό, τις ειδικές δυνάμεις που έχουν πολύ ειδικές και ξεχωριστές ικανότητες,” είπε.
“Μιλήσαμε επίσης για την υλικοτεχνική επιμελητεία, την υποστήριξη, την ανοικοδόμηση ενός είδος που πρέπει να έχεις για να μεταβείς στο Ραμάντι. Οπότε όλα αυτά είναι δραστηριότητες των εταίρων του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, που θα συμμετέχει σε αυτό, και αυτά είναι όλα όσα συζητήσαμε σήμερα, και στις δυο προσωπικές συναντήσεις μου με τον υπουργό άμυνας και διάδοχο του στέμματος πρίγκιπα και επίσης σε μια μεγαλύτερη συνεδρίαση όπου ήμασταν όλοι μαζί, ολόκληρο το συμβούλιο,” πρόσθεσε.
Σχετικά με την ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να ξεκινήσει ένα διμέτωπο πόλεμο σε Συρία και Υεμένη, ο Κάρτερ είπε ότι δεν πιστεύει πως επιθυμούν να πράξουν κάτι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον, αλλά έχουν την ικανότητα και την θέληση να θέσουν τους πόρους στην μάχη κατά του Ντάες.
“Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να μιλάω γι’αυτους, αλλά βεβαίως ευχόμαστε σε ότι τους αφορά και ευχόμαστε σε όλους σχετικά με την Υεμένη ότι τα πράγματα θα καταλαγιάσουν επειδή αυτό δεν είναι καλό για τον πληθυσμό της Υεμένης, και ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να διευθετηθεί ώστε οι άνθρωποι να σταματήσουν να πολεμούν,” είπε.
Σύμφωνα με τον Ουμπαι Σαμπανταρ, έναν πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και διευθυντή της συμβουλευτικής εταιρείας Dragoman Partners με έδρα το Ντουμπαι, η σαουδαραβική παρουσία στην Συρία εξαρτάται από το πεδίο δράσης της συμμετοχής της.
“Οι σαουδάραβες έχουν αναπτύξει μια εξαιρετική δυνατότητα προβολής ειδικά με την αερομεταφορά και τις ειδικές δυνάμεις που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια,” δήλωσε. “Η ικανότητα τους είναι να κινούνται γρήγορα και να δημιουργούν τοπικές συνεργασίες. Είναι σχεδιασμένη έχοντας ως βάση την Αμερικάνικη προσέγγιση. Είναι επίλεκτες μονάδες. Είναι ταχυκίνητες και με μεγάλες ικανότητες να κινούνται και επιχειρούν σε μικρό χρονικό διάστημα.”
“Αυτό σημαίνει, οτι οι σαουδάραβες έχουν απολύτως την ικανότητα να αναπτυχθούν στην νότια Τουρκία αρκετά γρήγορα αλλά με μονάδες που έχουν συγκεκριμένη αποστολή.”
Ωστόσο η Συρία είναι ένα διαφορετικό όν δεδομένων των γεωπολιτικών περιπλοκών, της Ρωσικής εμπλοκής και η ιρανικής παρουσίας στο έδαφος της βόρειας Συρίας, είπε ο Σαμπαντερ.
“Μια αερομεταφερόμενη τουρκοαραβική συμβατική δύναμη εισβολής στην βόρεια Συρία απαιτεί είτε την ομπρέλα του NATO ή την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού,”δήλωσε.
Σχετικά με την εμπλοκή των σαουδαραβικών δυνάμεων στην Υεμένη, ο Σαμπανταρ είπε ότι ο Αραβικός συνασπισμός αντιλαμβάνεται οτι πρόκειται να είναι μια πυρετώδης προσπάθεια πόρων που εμπεριέχει προκλήσεις σε αντίστοιχα σχεδία σε άλλα μέτωπα στο ίδιο επίπεδο.
“Όμως μπορεί απολύτως να πραγματοποιηθεί εφ’οσον πρόκειται για μια πραγματικά κοινή προσπάθεια με διεθνείς στρατηγικούς εταίρους,” είπε.
“Η υλικοτεχνική πρόκληση δεν αποκλείει την αποστολή εκστρατευτικών και αναγνωριστικών στοιχείων στα ιορδανοσυριακά σύνορα ή στα τουρκοσυριακά σύνορα με τουρκικές ή ιορδανικές δυνάμεις αλλά ο άγριος παράγοντας στο τέλος της ημέρας είναι: Θα παρέχει το NATO και/ή ΗΠΑ την απαιτούμενη αεροπορική κάλυψη για την επιτυχημένη ολοκλήρωση μιας αποστολής σταθεροποίησης κατά του Ντάες στην βόρεια και νότια Συρία;” δήλωσε, χρησιμοποιώντας ενα εναλλακτικό όνομα για την ισλαμιστική οργάνωση. “Ας μην λησμονούμε ότι ο υπό εξέλιξη ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός σε κάθε στρατιωτική αναφορά στην πραγματικότητα εμπλέκει το Ντάες στην βόρεια Συρία και τα προάστια της Δαμασκού.”
Πρόσθεσε ότι σιιτες ριζοσπαστικοποιημένοι ξένοι μαχητές που έφτασαν στην Συρία θα δουν την προσπάθεια της Αραβικής συμμαχίας ως μια άμεση απειλή επειδή οι σιιτικές ριζοσπαστικές δυνάμεις που μάχονται στο μέτωπο του Χαλεπίου είναι κατευθυνόμενα δίκτυα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, όποτε κατ’ουσίαν είναι η ίδια δύναμη με τις αντίστοιχες δυνάμεις των Χουθις στην Υεμένη.
Η σαουδαραβική στρατιωτική παρουσία στην Υεμένη κατά κύριο λόγο είναι επικεντρωμένη στην προστασία των νοτίων συνόρων τους, είπε ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας Κόλπου Μαθιου Χετζες.
“Παραβλέποντας την Εθνική Φρουρά Σαουδικής Αραβίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας αυτή τη στιγμή επιχειρούν από βάσεις στο εσωτερικό του βασιλείου με την Διοίκηση Αεράμυνας, τον πιο πολυάσχολο κλάδο,” είπε.
Η Σαουδική Αραβία πιο πιθανόν να αναπτύξει ειδικές δυνάμεις, μαχητικά αεροσκάφη και μερικά στρατεύματα, ωστόσο, είναι απίθανο να διαθέσουν πάνω απο 3500 μάχιμους στρατιώτες και 6500 άτομα υποστήριξης -που ισοδυναμούν με τον αριθμό που επιχειρούν στην Υεμένη, είπε ο Χετζες.
“Η ποιότητα του ανθρωπίνου δυναμικού είτε στο θέατρο της Υεμένης ή Συρίας θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή την απόφαση. Μόνο με ελλειπή, προηγουμένη εμπειρία μάχης, είναι απίθανο να υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες έτοιμοι και ικανοί να συμμετέχουν και στα δύο θέατρα. Αυτό έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι μη επιβεβαιωμένες αναφορές που λένε ότι η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να εμπλακεί σε ένα χερσαίο πόλεμο στην Συρία είναι για να παρακινήσουν την δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για να αντιμετωπιστεί ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός και η αναζωπύρωση του καθεστώτος του Ασσαντ,” πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής Εθνικής Άμυνας Πωλ Σαλλιβαν, η Σαουδική Αραβία πρέπει να προσέχει ώστε να μην υπερτείνει τις στρατιωτικές και διπλωματικές προσπάθειες της, καθώς η Συρία μπορεί να αποτελέσει “κινούμενη άμμος” για αυτές.
“Αν η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες του GCC δεν συμμετέχουν, μια λύση στο συριακό πρόβλημα μπορεί να είναι προσωρινή,” είπε. “Πολλοί πιστεύουν ότι η λύση για το Ντάες θα προκύψει από μουσουλμάνους στρατιώτες, ναύτες και αεροπόρους. Αυτό μπορεί να έχει μια ακρίβεια. Η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιποι του GCC είναι αντιμέτωποι με πολλές απειλές.”
“Το πραγματικά μεγάλο ερώτημα στην Συρία είναι πότε μια μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή θα βοηθήσει στην επίλυση των απειλών ή να τις χειροτερέψει. Αυτό πραγματικά εξαρτάται στο πώς θα σιγήσουν τα όπλα και, ακόμη πιο σημαντικό, πως η Συρία θα ανοικοδομηθεί και οι άνθρωποι θα αποκτήσουν ελπίδα, δουλειές και στέγαση μετά την σιγή των όπλων.”
Awad Mustafa και Aaron Mehta
Απόδοση/Μετάφραση απο το defensenews.com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/02/15/%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου