Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Μετά από εντολή του Σύρου Προέδρου Μ.Άσαντ συριακοί πύραυλοι «Scud» τύπου Β και C σημαδεύουν τουρκικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις πλησίον των συνόρων των δύο χωρών.
Πρόκειται για το σύστημα πυραύλων 9K72 «Elbrus», γνωστό στο εξωτερικό ως SS-1C Scud Β, που ανήκει στην κατηγορία των τακτικών πυραυλικών συστημάτων.
Παρά την ηλικία του, εξακολουθεί να μπορεί να αποτελεί θανάσιμη απειλή, ειδικά σε «μεγάλους» επιφάνειας στόχους , όπως είναι οι αεροπορικές ή ναυτικές βάσεις της Τουρκίας, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.
Πληροφορίες από πηγές στο συριακό στρατό αναφέρουν την μαζική μετακίνηση κινητών συστοιχιών πυραύλων SKUD-B σε απόσταση πλησίον των τουρκικών συνόρων , σημαδεύοντας τα σημεία που ενδεχομένως οι Τούρκοι να θελήσουν να εισβάλουν στην Βόρεια Συρία.
Οι πύραυλοι διαθέτουν μια κεφαλή που ζυγίζει περίπου έναν τόνο και διαθέτουν βεληνεκές 300 km. με ακρίβεια 450 m. Πρόκειται για τρομερό όπλο , «αντίδοτο» του οποίου δεν διαθέτει ο τουρκικός στρατός .
Επίσης άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι νέου τύπου βαλλιστικούς πυραύλους Scud D προμηθεύτηκε η Συρία από τη Βόρειο Κορέα, με τους οποίους θα έχει τη δυνατότητα να πλήττει εχθρικούς στόχους από απόσταση περίπου 644 χιλιομέτρων, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times.
Ο συριακός στρατός διαθέτει στο οπλοστάσιο του περίπου 300 πυραύλους Scud Β και Scud C, ωστόσο οι πύραυλοι που φέρεται να προμηθεύτηκε ανήκουν στην τέταρτη γενιά ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίοι διαθέτουν βεληνεκές μάχης 644 χιλιόμετρα με καταστροφικά αποτελέσματα .
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, ο συριακός στρατός κατάφερε να διατηρήσει ένα μεγάλο και ισχυρό πυραυλικό οπλοστάσιο με την βοήθεια της Βόρειας Κορέας και του Ιράν με σχετικά νέου τύπου πυραύλους.
Οι πύραυλοι αυτοί είναι αποθηκευμένοι σε ασφαλείς περιοχές της χώρας, σε ειδικά υπόγεια καταφύγια.
Από ότι διαφαίνεται ήρθε η ώρα να τους χρησιμοποιήσει , ειδικά τώρα που Τουρκία και Σ.Αραβία μαζί με το Κατάρ ετοιμάζονται να εισβάλουν στην χώρα.
Επισημαίνεται σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές ότι η τουρκική αεράμυνα δεν διαθέτει πυραυλικά συστήματα προς αναχαίτιση των πυραύλων αυτών , ενώ πιθανή πολεμική εμπλοκή του ΝΑΤΟ είναι από αμφίβολη έως απίθανη , λόγω εμπλοκής των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον εξαιτίας των Κούρδων.
πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/02/%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af-%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%b1%cf%85%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%cf%84%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85-scud-%ce%b2-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1.html#ixzz3znnC6XTq
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου