Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΟΠΛΑ: ΣΤΑΣΗ ΒΟΛΗΣ SBU


Μία από τις πιο περίεργες και σπάνιες στάσεις βολής είναι η λεγόμενη SBU. Το όνομα της το πήρε από μία μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που έχει πλέον αλλάξει όνομα. Παλιά ονομάζονταν SBU (SEAL Boat Unit, Μονάδα Σκαφών SEAL) αλλά σήμερα είναι γνωστή ως SWCC (Special Warfare Combatant-Craft Crewmen, Πλήρωμα Πολεμικών Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων) και βλέπετε μία φωτογραφία τους παρακάτω.
Μέχρι και το 2001, η μονάδα αυτή ονομάζονταν SBU (SEAL Boat Unit, Μονάδα Σκαφών SEAL) και ο οπλισμούς τους ήταν πιο περιορισμένος απ’ότι σήμερα. Έτσι, ανέπτυξαν μία ανορθόδοξη στάση βολής που έγινε γνωστή ως στάση βολής SBU. Αργότερα, η στάση αυτή άρχισε να χρησιμοποιείται και από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια τη βλέπουμε να διδάσκεται και σε απλούς πολίτες όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία που είναι από ένας εκπαιδευόμενος πολίτης από σχολείο του κυρίου Κρις Κόστα, ενός παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτή με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, συμπεριλαμβανομένης και εκτενούς πολεμικής εμπειρίας στη Μέση Ανατολή, και στη Νότια Αμερική από τη 12 ετών υπηρεσία του στην ακτοφυλακή.
Ο στόχος από τη στάση αυτή είναι η βολή με την ελάχιστη δυνατή έκθεση πίσω από κάλυψη. Για τα μέλη των SBU η κάλυψη ήταν τα αλεξίσφαιρα τμήματα του σκάφους. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, θα παραθέσουμε τη περιγραφή του εν αποστρατεία SEAL, ιδρυτή και εκπαιδευτή του σχολείου ελεύθερων σκοπευτών SEAL, του κυρίου Κρις Σάινογκ από το βιβλίο του «Navy SEAL Shooting». Μπορείτε να διαβάσετε σε ελληνική απόδοση τη περιγραφή της στάσης από τον ίδιο εδώ.

«Η στάση βολής SBU πήρε το όνομα της από τα φιλαράκια μου στις Ειδικές Επιχειρήσεις του Ναυτικού στις Μονάδες Σκαφών SEAL (SBU). Παρότι σήμερα ονομάζονται Ομάδες Ειδικών Σκαφών (SBT), θα κρατήσουμε το αρχικό όνομα. Άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτή τη στάση από τακτική αναγκαιότητα για να είναι όσο πιο χαμηλά γίνεται πυροβολώντας επάνω από τη πολύ περιορισμένη κάλυψη του σκάφους. Είναι μία απλή αλλά αποτελεσματική προσαρμογή σχεδόν οποιασδήποτε στάσης βολής, όπου απλώς περιστρέφεις το όπλο σου 90 μοίρες ώστε να φέρεις το σκοπευτικό σου (και πιο σημαντικό, το κεφάλι σου) λίγες ίντσες χαμηλότερα. Εάν ρίχνεις με το δεξί χέρι περιστρέφεις το όπλο στα αριστερά σου. Οι αριστερόχειρες το περιστρέφετε στα δεξιά σας. Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν χρησιμοποιείτε στάση βολής SBU:
  • Δεν είναι δυνατό να έχεις το κοντάκιο στην ίδια θέση όπως στις συμβατικές στάσεις. Καθώς περιστρέφεις το όπλο, πρέπει να σύρεις το κοντάκιο έξω και πάνω ώστε να μπορείς να δεις το σκοπευτικό σύστημα.
  • Χρησιμοποίησε άλλα σημεία επαφής για να ενισχύσεις τη στάση βολής.
  • Να θυμάσαι ότι πρέπει να έχεις τον αγκώνα της δυνατής σου πλευράς προς τα κάτω. Δεν είναι το κεφάλι σου, αλλά είμαι σίγουρος ότι να σε πυροβολήσουν στον αγκώνα δε θα είναι αστείο».
  • ΠΗΓΗ
  • https://www.thinknews.gr/news-feed/ekpedefsi-se-opla-stasi-volis-sbu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου