O ρόλος του ακροβολιστή είναι να προσφέρει υπηρεσίες προσβολής στόχων με ακρίβεια, δρώντας όμως στο πλαίσιο της Ομάδας μάχης και όχι αυτόνομα όπως τα ζεύγη ελεύθερων σκοπευτών.
Οι Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ διαθέτουν έναν ακροβολιστή μέσα στην ομάδα των 8-9 ανδρών, ο οποίος διαθέτει τυφέκιο Μ-16Α2 ή Μ-16Α3 με σκοπευτική διόπτρα ACOG (x4).
Αποστολή του είναι η επιλεκτική εξουδετέρωση στόχων που παρεμποδίζουν την περεταίρω προέλαση σε μια επιχείρηση ή την παροχή κάλυψης στα μέλη της Ομάδας που κινούνται σε επικίνδυνη περιοχή από υπερυψωμένη θέση.
Ενδεδειγμένη είναι σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση τυφεκίου 7,62mm κάτι που διαπιστώθηκε από τις επιχειρήσεις του Αμερικανικού Στρατού στο Ιράκ και ιδίως στο Αφγανιστάν όπου η δράση σε ορεινές περιοχές, αφορούσε κατά κανόνα την προσβολή στόχων σε μέσες – μεγάλες αποστάσεις πέραν του δραστικού βεληνεκούς ενός τυφεκίου διαμετρήματος 5,56mm.
Η ύπαρξη ακροβολιστή προβλέπεται φυσικά και στην Ομάδα μάχης Πεζικού του ΕΣ, όπου το τυφέκιο G-3A4 με χρήση διόπτρας, είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο ρόλο, δίχως όμως το προσωπικό (που του ανατίθεται η συγκεκριμένη ειδικότητα) να υφίσταται ειδική εκπαίδευση πέραν των τυποποιημένων βολών που εκτελεί όλο το προσωπικό επί σταθερών στόχων με περιορισμένο αριθμό πυρομαχικών.
Αντιθέτως το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων που αποκτάει ειδικότητα ελεύθερου σκοπευτή εκπαιδεύεται στο πλαίσιο ειδικού σχολείου στο ΚΕΑΠ όπου και λαμβάνει την ειδικότητα του ΕΣΕΑ (Ελεύθερος Σκοπευτής Ειδικών Αποστολών).
Δυστυχώς όμως και σε αυτήν την περίπτωση με την απόδοση του στελέχους στη μονάδα, η διατήρηση της Ειδικότητας δεν γίνεται κατ αποκλειστικότητα αλλά δύναται να ανατεθούν και άλλα καθήκοντα, γεγονός που δυσκολεύει τη διατήρηση σχετικής ικανότητας σε επαγγελματικό επίπεδο.
Με δεδομένο μάλιστα ότι στο Στρατό και τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ, η ειδικότητα Ελεύθερου Σκοπευτή συνεπάγεται με την εκτέλεση συγκεκριμένου αριθμού βολών σε εβδομαδιαία βάση (μερικές χιλιάδες μηνιαίως από τον κάθε έναν ξεχωριστά) τότε είναι επόμενο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η απόδοση της σχετικής ειδικότητας στον ΕΣ, μπορεί μεν να γίνεται με εμβάθυνση γνώσεων σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων αλλά στη συνέχεια η συντήρηση ικανότητας ατονεί, αφού δεν γίνονται στην έκταση που απαιτείται, οι προβλεπόμενες βολές.
Παρόλα αυτά η επιχειρησιακή ικανότητα δεν παύει να υφίσταται, δεδομένης της ευρείας διάθεσης του M-82A1 σε μονάδες.
Διαπιστωμένη είναι όμως η ανάγκη απόκτησης ενός όπλου διαμετρήματος 7,62mm για τον ακροβολιστή Ομάδας Ειδικών Δυνάμεων που θα μπορούσε είτε να είναι ένας νέος τύπος που θα αποκτηθεί από το εμπόριο είτε ένα υπάρχουν σύστημα στη μορφή τυφεκίου G-3A4 ή FN FAL τα οποία δέχονται συλλογές αναβάθμισης που τα καθιστούν ικανότατα για το συγκεκριμένο ρόλο.
Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστεί η ισχύς πυρός σε επίπεδο ακροβολιστή Ομάδας Ειδικών Δυνάμεων αλλά και στα ζεύγη Ελεύθερων Σκοπευτών.
Διευκρινίζεται ότι στη δεύτερη περίπτωση ο κύριος σκοπευτής φέρει τυφέκιο Barrett M82A1 των 12,7mm και ο παρατηρητής – σκοπευτής τυφέκιο Μ-16Α2 (με ή χωρίς ACOG) ή αραβίδα Μ-4 με βομβιδοβόλο Μ-203.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/drasi-akrovoliston-se-epipedo-omadas-machis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου