Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο εμπλοκής μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην διαδικασία εξουδετέρωσης θέσεων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρηνικών όπλων.
Πρόκειται έναν από τους κρυφούς άσους που έχει «στο μανίκι του» ο αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, στον απόηχο των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ για «φωτιά και οργή» αλλά και ότι τα αμερικανικά όπλα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα».
Η χρήση επίλεκτων μονάδων όπως η Delta Force και η SEAL TEAM 6 θεωρείται δεδομένη από τη στιγμή που το ενδεχόμενο πολεμικών συγκρούσεων στην κορεατική χερσόνησο πάψει να είναι ένα σενάριο.
Μονάδες SEALS και Special Forces θα εμπλακούν σε αποστολές βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος καθώς αποτελούν μια εξαιρετική μέθοδο συλλογής πληροφοριών και στοχοποίησης σε φίλια μαχητικά που λειτουργεί συμπληρωματικά με τα δεδομένα που παρέχουν οι υπερσύγχρονοι κατασκοπευτικοί δορυφόροι και τα αεροσκάφη στρατηγικής αναγνώρισης U-2R / TR1A.
Οι αποστολές αυτές σύμφωνα με αναλυτές προβλέπεται ότι θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και δύσκολες, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων σε Ιράκ και στη Συρία.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι αφενός η επικράτεια της Βορείου Κορέας είναι μεγάλη ενώ επίσης μεγάλος είναι ο αριθμός των στρατευμάτων που έχει κινητοποιηθεί από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν για φύλαξη των εγκαταστάσεων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και αποθήκευσης υλικών που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Έχουν προηγηθεί ήδη οι δηλώσεις του αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ στα μέσα Αυγούστου στις οποίες ανέφερε ότι έχουν «ήδη εκπονηθεί σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις δεν αποτρέψουν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Πιονγιάνγκ».
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 σε άσκηση που πραγματοποιήθηκε από την διεύθυνση δόγματος του αμερικανικού Στρατού CDLD (Concept Development Learning Directorate) μελετήθηκε το πρόβλημα του πόσο εύκολα θα μπορούσε να εξουδετερωθεί συνολικά το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.
Στο σενάριο της άσκησης η Βόρεια Κορέα ονομάστηκε ως “North Brownland” και οι επιτελείς της άσκησης ασχολήθηκαν πόσοι Αμερικανοί στρατιώτες θα χρειαστούν για να εισβάλλουν στη χώρα να εντοπίσουν τα πυρηνικά όπλα και να τα διασφαλίσουν αλλά και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό.
Σύμφωνα με το σενάριο οι Ειδικές Δυνάμεις θα εισβάλλουν από αέρος κυρίως με ρίψη από αεροσκάφη με αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης (άλματα ΗΑΗΟ/HALO) στην “North Brownland” με την κάλυψη της Αεροπορίας και της Αεροπορίας του Ναυτικού.
Στόχος είναι να εντοπίσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και το υλικό το οποίο βρίσκεται σε τεράστιες αποθήκες τόσο υπέργεια όσο όμως και σε άγνωστα υπόγεια καταφύγια και να βρουν τρόπο στο πώς να θέσουν υπό το έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις αυτές αλλά και να σταματήσουν τη λειτουργία των αντιδραστήρων.
Η εισβολή θα πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξει «κενό εξουσίας» στη Βόρεια Κορέα, το οποίο όμως δεν διευκρινίζεται πως θα προέλθει.
Η πρόκληση μιας τέτοιας αποστολής είναι μεγάλη με μεγάλο ρίσκο και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα χρειαστούν συνολικά όχι λιγότεροι από 100.000 άνδρες κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ουσιαστικά μια μεγάλη δύναμη συμβατικών χερσαίων στρατευμάτων που θα υποστηρίξει τις Ειδικές Επιχειρήσεις.
Ένα σημαντικό ζήτημα που προέκυψε από τα συμπεράσματα της άσκησης είναι ο αριθμός των ειδικών επί θεμάτων πυρηνικής τεχνολογίας που θα χρειαστούν για την εκπλήρωση της αποστολής όπως και στο πως αυτοί θα βρεθούν.
Μάλιστα στέλεχος του Πενταγώνου που επέβλεψε την άσκηση είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:«Υπάρχουν φυσικά πάρα πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε κρατικά ιδρύματα που γνωρίζουν την πυρηνική τεχνολογία και δη των Βορειοκορεατών αλλά δεν πληρώνονται για να δουλεύουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον, όπως αυτό της Βόρειας Κορέας. Δεν θα είναι εύκολο να προσπαθείς να θέσεις υπό τον έλεγχο σου ένα πυρηνικό αντιδραστήρα την ώρα που κάποιοι θα προσπαθούν να σε σκοτώσουν».
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/v-korea-idikes-epichirisis-gia-tin-exoudeterosi-pyrinikon-egkatastaseon/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου